www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Αντισταθείτε arrow Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων
Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων E-mail
20.03.06

ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ;


21 Μαρτίου. Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων . Αν γι’ αυτούς που δεν τον γνώρισαν και δεν τον υπέστησαν ήταν μια ημέρα όπως οι άλλες, για όσους τον ένοιωσαν και τον νοιώθουν καθημερινά στο πετσί τους είναι μια μέρα ανακούφισης. Ανακούφιση γιατί κάποιοι όχι μόνο σκέπτονται αλλά και πολεμούν αυτό το φαινόμενο με λόγια, με πράξεις και με δράσεις. Έτσι κάτι , κάποτε μπορεί να γίνει άμεσα, ή έμμεσα, κοντοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα και γι’ αυτούς, αλλά και για την ισόρροπη κοινωνική, πνευματική και ψυχική υγεία της κοινωνίας όπου ζουν και ζούμε.

 Τι είναι ρατσισμός; Υπάρχει ο ορισμός που δίδoουν τα γνωστά λεξικά της νέας ελληνικής γλώσσας. Με την ευρεία όμως έννοια των διακρίσεων, ο ρατσισμός περισσότερο από ένα ζήτημα ορισμού, είναι προ παντός ζήτημα ενός καθημερινού βιώματος όσων δεν γεννήθηκαν «τυχεροί». 


Γεννημένοι «άτυχοι»;

«Άτυχοι» είναι εκείνοι που δεν διάλεξαν πριν γεννηθούν ποιοι θα είναι ο γονείς τους. Πoιο θα είναι το χρώμα τους, η κληρονομικότητά,τα γονίδια, το DNA τους κτλ.. Ποια θα είναι η οικονομική, η κοινωνική και πνευματική κατάσταση και θέση των γονιών τους. Ποια θα είναι η ικανότητα των γονιών τους να τους δώσουν τα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να μεγαλώσουν με τρόπο που θα τα καταστήσει δυνατούς, ικανούς και ωφέλιμους. Ποια θα είναι η γλώσσα, η θρησκεία και η ιστορία για την οποία θα πρέπει να νοιώθουν περήφανοι ή να ντρέπονται. Σε ποια γεωγραφική περιοχή και σε ποιο χρόνο θα έπρεπε να γεννηθούν. Ποιο θα είναι το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, και πολιτιστικό περιβάλλον όπου θα μεγαλώσουν. Ποια θα είναι τα σωματικά τους προσόντα. Ποια εργασία και επάγγελμα θα έχουν, κτλ, κτλ.


Τυχεροί ή αχάριστοι;

Οι «Τυχεροί» όμως διάλεξαν! Και προ παντός δεν είναι δικό τους λάθος αν οι άλλοι δεν διάλεξαν! Έτσι διαθέτουν: Το κατάλληλο δέρμα. Την αρμόζουσα κληρονομικότητα. Τα επιθυμητά γονίδια. Τις αναγκαίες προεπιλεγμένες αρετές. Το ώριμο και εύφορο περιβάλλον. Τις αναγκαίων προδιαγραφών σωματικές, πνευματικές, ψυχικές ικανότητες για να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην κοινωνία. Την αξιοζήλευτη γεωγραφική, οικονομική, κοινωνική και πνευματική, κτλ. προέλευση. Την θρησκεία. Τη γλώσσα. Την πατρίδα. Την οικογένεια. Κτλ. κτλ, κτλ που θα πρέπει να έχουν όσοι είναι οι καλύτεροι, ανώτεροι και φυσικά τυχεροί.

Δεν θα διερωτηθώ ποιος Θεός της «Αγάπης» τα αποφάσισε όλα αυτά. Μήπως όμως κι αν τ’ αποφάσισε μας έδωσε και τη σκέψη και τις διαχρονικές πανανθρώπινες αξίες για να σκεφτόμαστε και να δρούμε με τρόπο που η όποια ανισότητα της φύσης, να διορθώνεται ώστε όλοι οι διαφορετικοί να γινόμαστε και ίσοι; Μήπως "τυχερός" δεν θα πρέπει να σημαίνει αχάριστος, άδικος, πλεονέκτης και υπερόπτης;

Εκτός και αν αυτοί έχουν διαλέξει και να μην πεθάνουν ποτέ, αλλά πάντα να είναι τυχεροί στο διάβα της ζωής τους. Ένα διάβα επίσης που διάλεξαν να είναι απρόσκοπτο, και ατέλειωτο, ή και που αν δεν θέλουν ατέλειωτο θα έχουν επιλέξει ποιο θα είναι το τέλος του  και για τη, μετά απ’ αυτή τη ζωή, πορεία του.

Οπότε όλοι εκείνοι που γεννήθηκαν χωρίς να διαλέξουν πριν γεννηθούν, δεν μπορεί να έχουν την απαίτηση να είναι το «ίδιο» με τους τυχερούς. Γιατί αυτοί οι «άτυχοι» γεννήθηκαν άνθρωποι, ενώ οι άλλοι οι «τυχεροί κι ανώτεροι» γεννήθηκαν Θεοί!


Ελάτε στην Ανδρόγεω.


Οσοι δεν γεννήθηκαν «Θεοί» ας έλθουν την Παρασκευή το βράδυ στις 7 το απόγευμα στη δημοτική αίθουσα της Ανδρόγεω, όπου οργανώνεται  μια συζήτηση με θέμα "Ρατσισμός, αρνητικό κοινωνικό φαινόμενο,αιτία και συνέπειες". Υπάρχουν και στο Ηράκλειο, και στην Κρήτη και στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Υφήλιο, συνάνθρωποι που ξέρουν. Ξέρουν ότι μπορεί να γεννήθηκαν πιο τυχεροί, αλλά αυτή η τύχη σημαίνει, θνητός, επίγνωση και πράξη αλληλεγγύης και συνανθρωπιάς, προς σε οποιοδήποτε και οποιαδήποτε δεν «διάλεξε». Δεν διάλεξε τη φυλετική, την γεωγραφική, την εθνική, την θρησκευτική, τη φιλοσοφική, την κοινωνική κτλ. προέλευση, τη βιολογική και σωματική κατάσταση.

 «Αυτό τον κόσμο άλλοι τον είχαν και άλλοι θα τον πάρουν», άκουα μικρός στα γλέντια του χωριού μου να λέει ένας μερακλής γλεντζές όταν είχε φτάσει στο απόγειο του μεθυσιού του.

Ελάτε ίσως εκεί θα βρείτε τον "οίνο" που θα έπρεπε να ευφραίνει την καρδία, το νου και τη ψυχή κάθε ανθρώπου.

Αυτό τον οίνον πίνουν όλοι εκείνοι που σκέφτονται, εκφράζονται, πράττουν και δρουν καθημερινά για την εξάλειψη του ρατσισμού και της όποιας μορφής διακρίσεων. Γι’ αυτούς Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, είναι σήμερα, αλλά είναι και κάθε μέρα.

Γι' αυτούς  "Ολοι είναι διαφορετικοί αλλά όλοι είναι και ίσιοι"

Τελευταία ανανέωση ( 22.03.10 )
 
< Προηγ.

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005