www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Λουξεμβούργο arrow Γνωριμία με το σύλλογο "Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη"
Γνωριμία με το σύλλογο "Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη" E-mail
20.02.14

Γνωριμία με το σύλλογο "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ"

12 février 2014, 03:00

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ"

 

Ηρακλής Γαλανάκης

 

 

Με την ευκαιρία της "κοπής της πίτας" από τα μέλη και τους φίλους  του συλλόγου"Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη" στις 31.1.2014, συντάχθηκε το κείμενο που ακολουθεί και στάλθηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ για δημοσίευση. Η επικαιρότητα δεν 'αφησε χώρο για τη δημοσίευσή του.Φιλοξενήθηκε όμως η ανακοίνωσή για την εκδήλωση.

Για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν και ενδεχομένως να γίνουν μέλη του συλλόγου, το κείμενο που ακολουθεί συντάχθηκε βάσει των στοιχείων που διέθεται ο σύλλογος και προηγούμενων σχετικών κειμένων μου που είχαν φιλοξενηθεί από τις φιλόξενες σελίδες της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ.

Ηταν άλλωστε μια καλή ευκαιρία για να υπενθυμίσομε γιατί δημιουργήθηκε αυτός ο σύλλογος , ποιο είναι το έως τώρα έργο του και γιατί η παρουσία του είναι χρήσιμη για τον τόπο μας.

 

Ενας διαφορετικός σύλλογος. Μια διαφορετική νησίδα προσφοράς.

 

Ο σύλλογος «Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη» ιδρύθηκε το 2002. Είναι το αποτέλεσμα, η επισημοποίηση και η θεσμοθέτηση της φιλίας και των σχέσεων που δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν μεταξύ πολιτών του Ηρακλείου και όλης της Κρήτης, του Λουξεμβούργου και της Γαλλίας, από το χώρο των εκπαιδευτικών, των μαθητών - κυρίως από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - των γονέων, του τουρισμού, του πολιτισμού, που εκείνη την εποχή διακρινόταν για τη δυναμική και τη βούληση προσφοράς και διεύρυνσης οριζόντων, κ.α. Είναι επίσης η απόρροια του κρητικού και ελληνικού φιλότιμου.

 

Το κρητικό και το ελληνικό φιλότιμο.

 

Το ξεκίνημα έγινε το 2000 με τον ερχομό και τη φιλοξενία του προέδρου "των Φίλων της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο" καθηγητή κ. Εντουάρ Βόλτερ και της συζύγου του κ. Μαρίζ Βόλτερ. Παράπονο του φιλέλληνα καθηγητή κλασσικών γραμμάτων στο πασίγνωστο εκπαιδευτικό συγκρότημα "Athennee"-ένα από τα αρχαιότερα της Ευρώπης- ήταν ότι ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε στην Αθήνα εύρισκε ένα σχολείο που θα δεχόταν να πραγματοποιήσει μια σχολική ανταλλαγή με το "Ατενέ". Απίστευτο για τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας στο Λουξεμβούργο, που σε συνεργασία και χάρις στους υπεύθυνους της εφημερίδας "ΠΑΤΡΙΣ", εκδότη Αλέξανδρο Μυκωνιάτη και αρχισυντάκτη Γιώργο Λαγουβάρδο, οργανώθηκε η φιλοξενία τους στην Κρήτη.

Ετσι όχι μόνο γνώρισαν την Κρήτη και την κρητική φιλοξενία , αλλά βρήκαν και το σχολείο,-το ΙΙ Ενιαίο Λύκειο- βάσει των κριτηρίων που είχε εκθέσει στην ομιλία του, στο Εμπορικό Επιμελητήριο, ο φιλέλληνας καθηγητής. Ηταν πράγματι μια επιτυχημένη επιλογή χάρις και στη ουσιαστική και δυναμική παρουσία του τότε επι κεφαλής της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Παντελή Μπικάκη, αλλά και την αίσθηση του καλώς ενοούμενου εκπαιδευτικού συμφέροντος και της φιλοξενίας των καθηγητών και των γονέων.

Ευκαιρία και για τους Κρητικούς να γνωρίσουν τη φιλοξενία και το φιλελληνισμό των ευρωπαίων συμπολιτών μας του Λουξεμβούργου. Ετσι:

-Γνώρισαν το σύλλογο "Οι Φίλοι της Ελλάδας του Λουξεμβούργου" που από το 1950 έως και σήμερα, με την ποιοτική εργασία του, πρόβαλλε και προβάλλει, από το 1950, τον αμύθητο πλούτο πολιτισμού, γενναιοδωρίας και προσφοράς που έχουν στη διάθεσή τους η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός.

-Γνώρισαν το σύλλογο "Διεθνές Ιδρυμα Μίκης Θεοδωράκης "ΟΙ ΦΙΛΙΚΟΙ", του οποίου ο πρόεδρος , ο καθηγητής και δημοσιογράφος Γκυ Βάγκνερ, όχι μόνο έγραψε την πρώτη βιογραφία του μεγάλου Ελληνα Μουσουργού, αλλά είχε δημιουργήσει και την πρώτη τρίγλωσση ιστοσελίδα (www.mikis-theodorakis.net)μέσα από την οποία πρόβαλλε το έργο του Μεγάλου Ελληνα και Κρητικού Μουσικοσυνθέτη, αλλά και την σύγχρονη ελληνική ιστορία και πνευματική δημιουργία.

-Ακουσαν για την ύπαρξη ενός ακόμη συλλόγου "Calliope=,Καλλιόπη", προερχόμενο από το όνομα της ελληνίδας μούσας, προστάτιδας της επικής ποίησης και της Ρητορικής, που με επί κεφαλής τον καθηγητή Ανρι Φισμπάχ,συνέβαλλε στις ανταλλαγές και στην προβολή των Ελλήνων και Λουξεμβούργιων εικαστικών.

-Εμαθαν επίσης για την παραδοσιακή και έμπρακτη φιλία μεταξύ της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου, έτοιμο πάντα αυτό το πολύπαθο και έμπειρο κράτος και λαός, να προσφέρει ότι του ήταν εφικτό.

Οπότε όλα αυτά δεν μπορούσαν να μείνουν αναπάντητα.

 

Η δημιουργία του συλλόγου.

 

Επιθυμία του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας και του συλλόγου Κρητών Λουξεμβούργου, που με επί κεφαλής τον Γιώργο Αεράκη ο οποίος εργαζόταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν η δημιουργία ενός συλλόγου απάντησης, ενθάρρυνσης και ενδυνάμωσης αυτής της φιλίας. Ο σύλλογος Κρητών πρόβαλλε με επιτυχία, στο Λουξεμβούργο,τον κρητικό πολιτισμό και τα κρητικά προϊόντα, εμπλουτίζοντας και ενισχύοντας την ελληνική παρουσία, στην ευρωπαϊκή αυτή πρωτεύουσα με τους πολυάριθμους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αυτό όμως δεν θα ήταν εφικτό αν το 2002 στο Ηράκλειο και στην Κρήτη δεν υπήρχαν οι άνθρωποι με έμπνευση, όραμα και θέληση προσφοράς, από το χώρο των εκπαιδευτικών, των μαθητών - κυρίως από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - των γονέων, του τουρισμού, του πολιτισμού. Ζητώντας συγνώμη που για λόγους οικονομίας χώρου δεν θα τους αναφέρω όλους, θα υπενθυμίσω τη συνεργάτιδα του Π.Μπικάκη στη διεύθυνση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σοφίας Μουστεράκη, στο Ενιαίο Λύκειο της Ευρυδίκης Αλεξανδρίδη, της Δέσποινας Αβραμάντη και του Μανώλη Παπαδάκη, στον Τουρισμό του Χάρη Κακουλάκη, του πατέρα Πέτρου και στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, των φίλων μας από την Γαλλία, των καθηγητριών και δραστήριων φιλελλήνων Κατερίνας Τελλέρ και Ζανέτ Μπουλέ.

 

Στόχοι πέρα από τα πρόσωπα.

 

Μαζί με την θέληση να απαντήσουν στην φιλία με τη φιλία, επιθυμία των ιδρυτών και των μελών του  υπήρξε και παραμένει η δημιουργία και διατήρηση:

-Ενός παράθυρου για το Ηράκλειο και την Κρήτη με θέα την Ευρώπη.

-Μιας γέφυρας του λαού μας και του τόπου μας με τους άλλους λαούς και τόπους της Ευρώπης και της Υφηλίου.

-Μια σχέση που θα αξιοποιεί και θα ενσωματώνει γνώσεις, εμπειρίες και κατακτήσεις στα πλαίσια της κοινής προσπάθειας και πορείας για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ειρηνική συνεργασία, τον αμοιβαίο σεβασμό και συμφέρον.

Γι'αυτό το πολύπαθο και γι'αυτό εμπειρο και σοφό Λουξεμβούργο προσφέρει πλήθος γνώσεων, εμπειριών, κατακτήσεων και διαθέτει τεράστια ευρωπαϊκή προσφορά.

Η δημιουργία του συλλόγου "Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη", ήταν μια εξέλιξη που δείχνει τις αρετές και την ευφυΐα των συντοπιτών μας. Το να δείχνεις την εκτίμησή σου στον άλλο. Το να θέλεις να τον γνωρίσεις καλύτερα. Να δώσεις και να πάρεις, αλλά και να μοιραστείς, αποτελεί απόδειξη δημιουργικής ευφυΐας και αρετής. Αυτό άλλωστε δεν ήταν και παραμένει το μυστικό της ευρωπαϊκής οικοδόμησης των πολιτών; Η αλληλογνωριμία, η αλληλοκατανόηση, ο αλληλοσεβασμός, το αμοιβαίο συμφέρον, η αλληλεγγύη,  η κοινή πορεία, δράση και αλληλοπροβολή των λαών, για ένα συνεχώς βελτιούμενο κοινό μέλλον ευημερίας και ειρήνης.

Ο σύλλογος "Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη" ήθελε και θέλει να είναι μια γέφυρα αμφίδρομης κατεύθυνσης που θα συνδέει την πόλη, το νομό και το νησί μας με ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Να είναι ένα παράθυρο στον κόσμο που θα μας επιτρέπει να κατανοήσουμε και να ενστερνιστούμε το σημαντικότερο, το ουσιωδέστερο και το πολυτιμότερο για το λαό μας και τον τόπο μας.

Δώσαμε ένα χέρι φιλίας σε ένα άλλο χέρι φιλίας και προσφοράς. Συμβάλλαμε και συμβάλλομε ώστε να γίνει η εικόνα του τόπου και του λαού μας πιο αποδεκτή, πιο ελκυστική και πιο ενδιαφέρουσα. Σ'αυτό τον κόσμο της αλαζονείας, της πλεονεξίας και της υποκατάστασης του ανθρώπου από την ύλη, δια της αρπαγής και της πολύμορφης βίαιης επιβολής, ανάλογες πρωτοβουλίες είναι ζωτικής σημασίας και χρησιμότητας, για όσους θέλουν και εργάζονται για ένα κόσμο ανθρώπινης ειρηνικής συμβίωσης, συνεργασίας, αλληλεγγύης και ευημερίας.Αξίζουν συγχαρτήρια σε όσους ξεκίνησαν, συνεχίζουν, βοήθησαν και βοηθούν.Η προσφορά του συλλόγου θα γίνει πιο πλούσια και ισχυρή αν υπάρχει και ανάλογη συμμετοχή. Γι'αυτό είναι ανοικτός στους συμπολίτες μας χωρίς κανενός είδους διάκριση και με μόνη προϋπόθεση την ενδυνάμωση και τον εμπλουτισμό του συλλόγου και της αποστολής του.

 

Εργο.

 

Επιγραμματικά θα αναφέρομε ότι εκτός από τις ανταλλαγές μαθητών, γονέων και καθηγητών, χάρις στις πρωτοβουλίες του συλλόγου:-Ηλθε στην Κρήτη για την επίσημη ανακήρυξη της ίδρυσης του συλλόγου,ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ.

-Τιμήθηκε σε ειδική τελετή στην αίθουσα εκδηλώσεων στα Πεζά του δήμου Νϊκος Καζαντζάκης, από τον δήμαρχο Ρούσο Κυπριωτάκη και το δημοτικό συμβούλιο, ο Ανρί Μύλλερ, παρουσία και της οικογενείας του, πρωτεργάτης και επί δεκαετίες προέδρος του σύλλόγου "Οι Φίλοι της Ελλάδας", καθηγητής και μεταφραστής έργων αρχαίων και νέων Ελλήνων συγγραφέων όπως π.χ. Η Οδύσσεια του Ομήρου, " Ο βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" και "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" του Νίκου Καζαντζάκη.

-Πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας κρητικών και ελληνικών τοπίων στο Λουξεμβούργο, και τοπίων του Λουξεμβούργου στην Κρήτη, του καθηγητή και βραβευμένου φωτογράφου Μανώλη Παπαδάκη.

-Εκδόθηκαν και παρουσιάστηκαν επίσημα, παρουσία του Πρέσβη του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα Conrad  Bruch  και του Επίτιμου Γενικού Προξένου Χρήστου Παπαθεοδώρου, των πρακτικών του «Διεθνούς συνεδρίου για τη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στο πανανθρώπινο γίγνεσθαι» που είχε διοργανωθεί από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνδικαλιστικούς εκπαιδευτικούς φορείς κ.α. το 2001 στο Ηράκλειο (Γούβες).

 -Οργανώθηκε επίσημη επίσκεψη στα πλαίσια και μιας κοινής εκδήλωσης Λουξεμβούργου-Κρήτης, στο Ηράκλειο, του πρέσβη του Λουξεμβούργου κ. Conrad  Bruch ,του Επίτιμου Γενικού Προξένου στο Ηράκλειο κ. Χρήστου Παπαθεοδωρου και της τότε Γενικής Γραμματέως Τύπου.

-Στα πλαίσια των ανταλλαγών Λουξεμβούργου-Κρήτης διοργάνωσε μια μουσική εκδήλωση στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή του Λουξεμβούργιου μουσικού - συνθέτη  κ. Guy Schons ο οποίος επισκέφθηκε και συζήτησε με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου.

-Σε συνεργασία με το σύλλογο "Οι Φίλοι της Ελλάδας" διοργανώθηκε μουσική εκδήλωση στο Λουξεμβούργο με μαθητές του Μουσικού Σχολείου και το δάσκαλό τους Ιάκωβο Πατεράκη

-Διοργάνωσε εκδήλωσης στα Πεζά και στο  Ηράκλειο προς τιμή των ποιητριών κ. Κικής Δημουλά από την Ελλάδα και  Alice Koltz από το Λουξεμβούργο, παρουσία, μεταξύ άλλων της κ. Δημουλά και του πρέσβη του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα κ. Conrad Bruch.

-Σε συνεργασία με τους φίλους μας του Λουξεμβούργου συμμετείχε σε εκδήλωση για την απονομή του "Βραβείου Henri και Madeleine Muller" που είχε θεσμοθετηθεί ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους και των φιλελλήνων στην Ελλάδα και στην Κρήτη αφ'ενός και για την επιβράβευση όσων εργάζονται για την φιλία μεταξύ των δυο λαών.

-Εγινε παρουσίαση της φιλίας των Κρητών για το Λουξεμβούργο από την καθημερινή εφημερίδα Luxemburger Wort.

-Υποστήριξε στο δικαίωμα της Νησιωτικής Ελλάδας και Ευρώπης,όπως η Κρήτη να φιλοξενεί ένα ευρωπαϊκό οργανισμό όπως ο ΕΝΙΣΑ.

Υποδοχή και οργάνωση συνάντησης με τον αιρετό Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, του Alvin Sold Προέδρου Εκδοτών Εφημερίδων Λουξεμβούργου, Επίτιμου Προέδρου και Ταμία της Ομοσπονδίας Εκδοτών Καθημερινού και Περιοδικού Τύπου Ευρώπης και Αντιπροέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκδοτών.

Παρώτρυνση στον νέο Πρέσβη του Λουξεμβούργου κ. Christian Biever για τη ίδρυση Επίτιμου Προξενείου του Λουξεμβούργου στην Κρήτη.

 

Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του συλλόγου "Οι Φίλοι της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο" καθηγητή Edouard Wolter ετοιμάζουν την επίσκεψή των φίλων μας για μαι περιοδεία σε όλη την Κρήτη τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Ευκαιρία και για μια  εκδήλωση προς τιμή του φιλέλληνα καθηγητή και προέδρου και ανταπόδοση της φιλοξενίας των μελών του συλλόγου μας που γενναιόδωρα και επιμελλημένα είχε προσφέρει με την ευκαιρία της απονομής του "Βραβείου Henri και Madeleine Muller"

Ως αναγνώριση της προσφοράς του συλλόγου, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου τίμησε σε επίσημη τελετή στην πρεσβευτική κατοικία, με την ευκαιρία της Εθνικής εορτής του Λουξεμβούργου,τον συνιδρυτή, επί δεκαετία και σήμερα επίτιμο πρόεδρό του Παντελή Μπικάκη.

Ανάλογη τιμητική εκδήλωση έγινε στο Ηράκλειο παρουσία του τότε Πρέσβη και Επίτιμου Γενικού Προξένου του Λουξεμβούργου στην Αθήνα στον πρώην υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας μας στο Λουξεμβούργο και συνιδρυτικό μέλος του συλλόγου και τωρινό πρόεδρό του.

 

Ευχαριστήρια.

 

Εκτός από την εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", και άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο σύλλογος διευκολύνθηκε στο έργο του χάρις στη συμπαράσταση: Του Σταύρου Αρναουτάκη και ως δημάρχου Αρχανών και ως Περιφερειάρχη Κρήτης, ο οποίος μάλιστα παρευρέθηκε με τη σύζυγό του Ειρήνη στην επίσημη τελετή για το "Βραβείο Μύλλερ" στο Λουξεμβούργο. Του δημάρχου του δήμου Νίκος Καζαντζάκης Ρούσου Κυπριωτάκη και του δημοτικού του συμβουλίου. Των δήμου Ηρακλείου, Γουβών και Μαλλίων. Του συλλόγου Ξενοδόχων. Του Πανεπιστημίου Κρήτης. Του Ιστορικού Μουσέιου Κρήτης.Των καθηγητών και γονέων του ΙΙΕνιαίου Λυκείου Ηρακλείου.Των συλλόγων των εκπαιδευτικών Ηρακλείου και κυρίως της ΕΛΜΕ και των "Φιλολόγων".

 

Διοικητικό Συμβούλιο.

 

Το τωρινό διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου απαρτίζεται από τον Επίτιμο Πρόεδρο Παντελή Μπικάκη. Τον πρόεδρο Ηρακλή Γαλανάκη.Την Γραμματέα Ειρήνη Αεράκη. Την Ειδική Γραμματέα Δέσποινα Πρατικάκη, τον Υπεύθυνο Οικονομικών Χρήστο Κόκκινο.

Την Εκτελεστικη Επιτροπή συνθέτουν ο Μανώλης Παπαδάκης, η Αγγελική Σχοιναράκη και ο Νίκος Ματζαπετάκης

 

=====

Υ.Γ. Οσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη του συλλόγου μπορούν να  επικοινωνήσουν με την κα Πρατικάκη Δέσποινα στο 6977143933 ή με τον Κακουλάκη Χάρη στο 6932400733.

 

Διεύθυνση:Οδός 1770 αρ. 5 ΤΚ 71202 Ηράκλειο Κρήτης. Ε-mail: 

 

=====

FaceBook. "ΟΙ Φίλοι του Λουξεμβούργου".Ονομασία της ομάδας που δημιούργησε το μέλος του συλλόγου μας Γιώργος ΑΕΡΑΚΗΣ . Η πρόσβαση είναι ελεύθερη για κάθε φίλο και φίλη
 
Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005