www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα arrow S.O.S. Κνωσός
S.O.S. Κνωσός E-mail
25.08.10


S.O.S Κνωσός.(1)


Ηρακλής Γαλανάκης 24.8.2010


Ζωτική και επείγουσα η ανάγκη δημιουργίας ενός παγκόσμιου φορέα σκεπτόμενων και ευαισθητοποιημένων ανθρώπων για την προστασία της Κνωσού και του Αρχαιολογικού της χώρου,

Είναι πολύ οδυνηρό να βλέπεις να λεηλατείται και να καταστρέφεται ο τόπος σου, να δολοφονείται σιγά αλλά σταθερά η μνήμη του και το διαχρονικό χρυσορυχείο του. Είναι φρικιαστικό να βλέπεις τους πρωταγωνιστές αυτής της λεηλασίας και αργής αλλά σταθερής δολοφονίας  του,να αμοίβονται υλικά, κοινωνικά και πολιτικά. Είναι αβάστακτο να βλέπεις τις τρομακτικές επιπτώσεις αυτής της εσωτερικής κατοχής από ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται Ελληνες, ενώ με τις πράξεις τους αποδεικνύονται συνεχιστές του καταστροφικού έργου των διαδοχικών επιδρομέων του τόπου μας, που απλώς σήμερα ομιλούν ελληνικά και έχουν πολιτογραφηθεί Ελληνες,  και να μην διακρίνεις επίσης,πουθενά, ορατές και κτυπητές αντιστάσεις.


Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί..


Η επίμονη και εκβιαστική συνεχιζόμενη απαίτηση της τσιμεντοποίησης του Αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, που φιλοξενεί και περιβάλλει, ενός από τα πιο αποδοτικά χρυσορυχεία της χώρας μας μετά την Ακρόπολη, και, εξ αιτίας αυτής της κατάστασης, η διαφαινόμενη ενδοτικότητα του φύλακα της αρχαιολογικής μας μνήμης και θησαυρού, του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, δεν μπορεί να αφήνει κανένα συνειδητό πολίτη και άνθρωπο με στοιχειώδη παιδεία, ήσυχο! Είναι αναγκαία η κινητοποίηση και η αντίσταση στην επιδιωκώμενη καταστροφή .Πριν προχωρήσομε στο τι πρέπει να γίνει, να υπενθυμίσομε, εν συντομία, τι σημαίνει Κνωσός και Αρχαιολογικός χώρος.


Κνωσός;


Είναι ένα από τα λίγα λίκνα του ανθρώπινου πολιτισμού που σώζονται στην Υφήλιο που ζούμε. Στους κατοίκους αυτού του νησιού επαφίεται η διαχρονική διατήρησή, του παναθρώπινου αυτού θησαυρού. Αποτελεί πηγή πλούτου για τα Ταμεία του Κράτους αλλά και για πολλά επαγγέλματα της πόλης και του νομού Ηρακλείου. Προμηθεύει στο τόπο και στη χώρα μας, ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία ποιοτικής προβολής τους. Στους αρμόδιους αιρετούς και μη της Πολιτείας και των τοπικών θεσμικών φορέων, έχει εναποτεθεί το βάρος της διατήρησης, διάσωσης και εμπλουτισμού του.Αρχαιολογικός χώρος.


Ο Αρχαιολογικός χώρος είναι το αύριο που ανήκει σ'αυτούς που θα μας διαδεχθούν. Σ'αυτούς και στους επόμενους θα πει τα υπόλοιπα μυστικά του. Και όχι μόνο. Σε όσες δε, πόλεις του κόσμου, ο Πολίτης είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος της κάθε αρχής και κυρίως της δημοτικής, ένας τέτοιος χώρος, είναι ένα πεδίο πνευματικής και ψυχικής ανάτασης, αλλά και αναψυχής και δραστηριοτήτων που επιτρέπουν στον Πολίτη, ως άτομο, ως οικογενειάρχη, ως κοινωνικό ον, να εποφεληθεί από τη φύση , το περιβάλλον, και την επικοινωνία με τον συμπολίτη και συνάνθρωπό του.

Πολλές πόλεις της Υφηλίου θα ήθελαν να διαθέτουν ανάλογους χώρους με την ποιότητα του περιβάλλοντος και τις μνήμες που διαθέτει ο Αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού. Κι όμως...Κι όμως...


Και όμως αυτό το διαχρονικό χρυσορυχείο με τις πολλαπλασιαστικές θετικές του επιπτώσεις στην απασχόληση και στην εθνική και πολιτιστική μας επιβίωση, αντί να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού και να εμπλουτίζενται μέσα από την ανάλογη αξιοποίηση, με τις άθλιες συνθήκες που  περιβάλλουν την Κνωσό, σε συνδυασμό με την ανεπάρκειά ή την ακρατη ιδιοτέλειά των τοπικών παραγόντων, την στέρησαν και την στερούν, των προδιαγραφών που απαιτούνται για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τα αντίστοιχα μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ!Για δε τον Αρχαιολογικό χώρο, αιρετοί ψηφοθήρες και όχι μόνο, της πόλης και του νομού, χέρι με χέρι με τα επί μέρους εφήμερα οικονομικά συμφέροντα, ζητούν επίμονα και εκβιαστικά την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση του, ξεκινώντας από τα πρώτα 5.700 στρέμματα!!! Και τούτο παρά τις μελέτες και τις προτάσεις που έχουν γίνει για τη θεραπεία της υπάρχουσας κατάστασης και τη διάσωση και αξιοποίηση των όσων δεν αλλοιώθηκαν ή καταστράφηκαν.


Ο θρίαμβος της ανεπάρκειας..


Σε μια επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού,κ.Παύλου Γερουλάνου, είχα την ευκαιρία να επισημάνω την διαχρονική επιμονή του Αθηνοκεντρικού κράτους να μας επιβάλλει ανθρώπους κατώτερων των αναγκών της Κρήτης και του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει. Επιβολές και συναλλαγές που θυμίζουν χρυσές εποχές και δοκιμασμένες πρακτικές της αποκιοκρατίας. Δυστυχώς εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, η καθημερινότητα μας επιβάλλει αυτή την διαπίστωση. Οπως έχει, επίσης, επανειλλημένως τονιστεί η χειραγώγηση και η διαστροφή των δημοκρατικών διαδικασιών των κομμάτων, επέτρεψε την κατάληψη θέσεων από ανθρώπους κατώτερων των αναγκών και πολλές φορές άκρως επικίνδυνων για την πορεία του τόπου και την διαχρονική πολιτιστική μας κληρονομιά και θησαυρό. Ανθρωποι χωρίς ουσιαστική παιδεία, αρχές και πίστη σε διαχρονικές και παναθρώπινες αξίες. Γεμάτοι βουλιμία, ανασφάλειες, με εργαλείο την υφαρπαργή, το ψέμμα, την επικοινωνιακή χειραγώγηση, την χρήση εξουσίας ως εργαλείου οικοδόμησης μιας κοινωνικής οικονομικής, πολιτικής βάσης, που θα υπηρετεί την προσωπική διαιώνιση και εξυπηρέτηση, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των επαγγελλόμενων, στα λόγια, οραμάτων τους. Ανθρωποι, που γι'αυτό, αποτελούν ένα διαχρονικό κίνδυνο για τον τόπο και την κοινωνία.

Η επικινδυνότητα αυξάνεται όταν, δυστυχώς, η κοινωνία είτε σιωπά, είτε αντί να εκδηλώνει τις απαιτούμενες αντιστάσεις, δείχνει ιδιοτέλεια, υποτέλεια και ερπετισμό, έστω και εξ αιτίας συγκυριακών σκοπιμοτήτων.


Τιμή στους αρχαιολόγους..


Ευτυχώς υπάρχουν και οι αρχαιολόγοι. Ανθρωποι, που στην απόλυτη πλειοψηφεία τους,διαθέτουν γνώση, βούληση και αντιστάσεις, που παρά τις όποιες διαχρονικές ανεπάρκειες της Πολιτείας και τον ψηφοθηρικό κυνισμό , πολλών εκπροσώπων των Τοπικών και Εθνικών Αρχών, αντιστέκονται. Αγωνίζονται είτε για να αναδείξουν την πολιτιστική μας μνήμη και ταυτότητα, είτε για να την διαφυλάξουν, όσο τους είναι ανθρωπίνως εφικτό. Μοναδικός, πιστός υποστηρικτής τους, το Σύνταγμα.Μετά... το μένος των προυχόντων της πολύμορφης ιδιοτέλειας. Μας έχουν ανάγκη.


Τι να κάνομε;


Η δυναμική που έχει δημιουργηθεί από την ιδιοτελή συμμαχία συμφερόντων, στην οποία αντιστέκονται οι Αρχαιολόγοι, και πρέπει και εμείς να αντισταθούμε, επιβάλλει τη δημιουργία ενός φορέα τοπικής, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, που θα φέρει τον τίλτο “S.O.S ΚΝΩΣΟΣ”. Είναι ζωτικής σημασίας, η ανάγκη να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν οι σκεπτόμενοι άνθρωποι όχι μόνο της πόλης, του νομού, του νησιού και της χώρας μας, αλλά όλης της Υφηλίου, για το έγκλημα που προωθείται ενάντια σε ένα από τα λίκνα του πανανθρώπινου πολιτισμού και των μελλοντικών γεννεών.

Δεν πρέπει να αφεθούν οι δυνάμεις της ανεπάρκειας και της καταστροφής, να επιβάλλουν το εγκληματικό τους σχέδιο. Πρέπει να αναγκάσομε τους τοπικούς πρωτεργάτες, να ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ και τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να ΜΗΝ ΕΝΔΩΣΟΥΝ. Και αν τολμήσουν, ή ενδώσουν, να καταγγελθεί το έγκλημα ενάντια στην ιστορική, πολιτιστική και περιβαντολλογική μνήμη του Τόπου και της Ανθρωπότητας.

ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.Ας μη αφήσομε να θυσιαστεί το διαχρονικό στο εφήμερο. Ας θυμηθούμε και τα λεγόμενα του συντοπίτη μας Νίκου Καζαντζάκη Μπορούμε να σώσωμε την Κνωσό και τον Αρχαιολογικό της χώρο.

(1) Δημοσιεύθηκε στην ΠΑΤΡΙΣ  στις 25.8.2010

Τελευταία ανανέωση ( 26.08.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005