www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα arrow "Καλλικράτη" της πλεονεξίας;
"Καλλικράτη" της πλεονεξίας; E-mail
09.05.10

Καλλικράτης της πλεονεξίας;


Ηρακλής Γαλανάκης 4.4.2010


Σε μια εποχή όπου η χώρα μας βρίσκεται σε "κατάσταση πολέμου" και ξεκινά ένα αγώνα δρόμου για την οικονομική της επιβίωση, απελευθέρωση και ανεξαρτησία, έρχεται η "Μεταρρύθμιση Καλλικράτης¨" να μας αποδείξει ακόμη μια φορά, πως για ορισμένους, το "ανώτατο στάδιο του πατριωτισμού τους και της αντίληψης που έχουν για το δημόσιο συμφέρον" είναι το ευατουλίστικο βόλεμα και επικράτηση τους.


Αναμενόμενο με βάση την έως τώρα συμπεριφορά και δράση όλων εκείνων που εδώ και 30 χρόνια ,"άρπαξαν" τους μηχανισμούς που είχαν ως αποστολή την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της Κρήτης και της Ελλάδας , για να τους ιδιοποιηθούν και να καρπωθούν, για τους εαυτούς τους, τους "δικούς τους" και τα όποια στηρίγματά τους, τα "λάφυρα" της εξουσίας που προσφέρει η διαχείριση κάθε αιρετής και μη εξουσίας.


Ετσι μετά από 20 χρόνια εξουσίας Πασοκ και τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, η Κρήτη απέκτησε υποδομές και σημαντικά ιδρύματα, χάρις κυρίως στο εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ερευνητικό της προσωπικό. Δεν απέκτησε όμως τις υποδομές εκείνες που θα στήριζαν την ανάπτυξη που άξιζαν οι πρωτοπόροι σε εργατικότητα και αυτοθυσία κάτοικοί της, όπως συνέβη σε άλλες περιφέρειες της Ελλάδας.


Κατεστημένα όμως εαυτουλιστικών αντιλήψεων και αδίστακτων πρακτικών και συμπεριφερών έχομε. Ετσι η Κρήτη μπορεί να υποχρεώθηκε να περιμένει τις υποδομές και το έλλειμμα για την ανάπτυξή της και την οικονομία της χώρας, οι "Εαυτούληδες" όμως απέκτησαν πολιτική, κοινωνική και οικονομική επιφάνεια και θέση που στην πλειοψηφεία τους , χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, ίσως να μην την έβλεπαν, ούτε στο όνειρό τους.Χωροταξικό της ντροπής...


Προβλήθηκε ο "Καλλικράτης" ως το εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας, ώστε οι θεσμοί να είναι στην υπηρεσία και δίπλα στον πολίτη. Ενός πολίτη σε μια κοινωνία άμμιλλας, συνεργασίας, αμοιβαίου συμφέροντος, αλληλεγγύης και κοινής πορείας στο πλαίσιο ενός κράτους ισονομίας.

Πως μεταφράζεται όμως στο προτεινόμενο χωροταξικό η περίπτωση του δήμου Αρκαλοχωρίου και Θραψανού και των παραλιακών δήμων, εν όψει της δημιουργίας του αεροδρομίου Καστελλίου;

Τα σκουπίδια στο Αρκαλοχώρι και το Θραψανό και τα οφέλη στους παραλιακούς δήμους.


Αεροδρόμιο


Εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια θα μπορούσε να έχει το Ηράκλειο ένα σύγχρονο και λειτουργικό αεροδρόμιο προς το συμφέρον των κατοίκων, της τοπικής και της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι δυνατόν να είναι εφικτό σε πολλές μεσογειακές και άλλες παραλιακές πόλεις της Υφηλίου, όπως π.χ. της Νίκαιας της Γαλλίας, να κατασκευάζεται αεροδρόμιο μέσα στη θάλασσα και στο Ηράκλειο με λιγότερο βάθος θαλάσσης να μην είναι εφικτό. Δεν είναι δυνατόν η Πορτογαλλία να κατασκευάζει ένα δρόμο 25 χιλιομέτρων στη θάλασσα και να μην μπορεί η Ελλάδα να κατασκευάσει ένα ζωτικής σημασίας για τα οικονομικά της συμφέροντα, αεροδρόμιο, στο Ηράκλειο.


Τα φιλέτα....


Η περιοχή όμως του αεροδρομίου είναι φιλέτο για τους κοντινούς παραλιακούς δήμους και όχι μόνο. Επί πλεόνη απομάκρυνση της ηχορύπανσης και της μόλυνσης της κηροζίνης προσθέτουν στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων και στην αξία των φιλέτων.

Επρεπε λοιπόν να εμποδιστεί η διεύρυνσή και ο εκσυγχρονισμός του και να εκδιωχθεί ...στο Καστέλλι. Ετσι είδαμε τους δημάρχους των κοντινών αυτών παραλιακών δήμων να προσφέρουν στήριξη και προαγωγές στους δημάρχους της "υποδοχής".Η άλλη ανάπτυξη...


Η περιοχή που εκτείνεται από το Καστέλλι έως και πέραν του Αρκαλοχωρίου είναι μια από τις λίγες μεγάλες γόνιμες εκτάσεις της Κρήτης, με εργατικούς, μάλιστα, και παραγωγικούς κατοίκους. Επί πλέον διαθέτει αρχαιολογικούς χώρους και ορεινούς όγκους. Τρία πλεονεκτήματα που αν βρισκόταν σε άλλες ανεπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης θα είχαν μια διαφορετική ποιοτική, ποσοτική και αειφόρα ανάπτυξη και ζωή για τους κατοίκους της. Θα έκαναν τη διαφορά και θα πρόσθεταν και ως ένας σπάνιος πόλος έλξης τουριστών υψηλών εισοδημάτων και παιδείας.Οικολογική καταστροφή...


Οπως έλεγαν όμως και οι αρχαίοι Ελληνες "Δεν έχομε ανάγκη από τείχη, αλλά από Ανδρες". Φαίνεται ότι στην περιοχή και κυρίως στο Καστέλλι, Ανδρες του σχετικού διαμετρήματος δεν περίσεψαν. Ετσι την απραξία έρχονται να αντικαταστήσουν τα "τείχη του τσιμέντου". Το "οξυγόνο της¨κηροζίνης. Το "κελάϊδισμα" των αεροπλάνων, κάθε 5 με 10 λεπτά πάνω από το κεφάλι. Η αλλαγή χρήσης γης που από γόνιμη γεωργική γη, μετατρέπεται σε real estate.Οσον αφορά το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, μας "αρκεί"... το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας".

Που είναι άραγε εκείνος ο δήμαρχος παραλιακού δήμου, που επί σειρά ετών οικοδομούσε την καριέρα του, μεταξύ άλλων, και στην κήρυξη πολέμου ενάντια των εμπνευστών του " Φράγματος του Αποσελέμη";


Αναγκαίο κακό...


Είναι δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να τα βάλλεις με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, όταν στηρίζονται στην απόγνωση των ανθρώπων που ενώ είχαν μετατρέψει με ιδρώτα και αίμα στη σκληροτράχηλη και ακαλλιέργητη γη, σε πηγή ενδογενή πλούτου, απαξιώθηκαν και προδόθηκαν από εκείνους που είχαν πιστέψει. Εννοώ κυρίως και προπαντός του αγρότες. Είναι εξ ίσου δύσκολο να αγωνιστείς ενάντια στα συμφέροντα που στηρίζονται στην έλλειψη παιδείας και στα προσωπικά οικονομικά κια πολιτικά μικροσυμφέροντα και φιλοδοξίες.

Ετσι η μετακίνηση του αεροδρομίου στο Καστέλλι έγινε απόφαση της Πολιτείας. Οι δήμαρχοι της περιοχής πείστηκαν και έπεισαν τους κατοίκους ότι μαζί με τα αρνητικά θα υπάρχουν πολύ περισσότερα θετικά.


Τα "κορόϊδα"...


Με την αναγγελία της πρότασης για τον "Καλλικράτη" ξαναβλέπουμε να εμφανίζεται ο "ασυγκράτητος" αλτρουίσμός των παραλιακών δήμων.

Οχι στο αεροδρόμιο και τα αρνητικά του, ναι στα πλεονεκτήματά και τα αντισταθμιστικά οφέλη. Με μπροστάρη το δήμαρχο Καστελίου κ. Σμυρνάκη, το Καστέλι εντάσσεται στο νέο δήμο με τους παραλιακούς. Οι δήμοι Αρκαλοχωρίου και το Θραψανού ας αρκεστούν στο καυσαέριο, στην ηχορύπανση, στη τσιμεντοποίηση και όλο και κάτι θα μείνει και γι'αυτούς. Δεν μπορώ να συγχαρώ τους παραλιακούς δήμους, και πολύ περισσότερο τον κήρυκα της διχόνοιας των κατοίκων μιας ενιαίας πολιτιστικά, γεωγραφικά και οικονομικά περιοχής κ. Σμυρνάκη. Η παιδεία μου δεν μου επιτρέπει να γίνω θαυμαστής εκείνων που χρησιμοποιούν ως πειθώ, προς ίδιον προσωπικό όφελος και εις βάρος του καλώς εννοούμενου γενικού δημοσίου συμφέροντος,τη χειραγώγηση, το τσαμπουκά, τον εκβιασμό και τη διαπλοκή. Δεν μπορώ επίσης να μη θλίβομαι για την αντιμετώπιση που είχαν οι δυο δήμαρχοι, που η πολιτισμένη συμπεριφορά και πειθώ τους, ανταμείφθηκε με την απαξίωση, αν όχι τη γελοιποίησή τους.

Οσον για τους δυο βουλευτές της περιοχής και του δήμου Αρκαλοχωρίου...ας μην είμαστε μοχθηροί..αλλά οικτίρμονες...!


Ζήτημα στοιχειώδους αξιοπρέπειας


Αν κατασκευαστεί τελικά το αεροδρόμιο στην περιοχή των δήμων Καστελίου-Θραψανού-Αρκαλοχωρίου οι παραλιακοί δήμοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να έχουν "και το βούτυρο και τα ευρώ που αξίζει το βούτυρο".Δεν μπορούν επίσης οι "Πόντιοι Πιλάτοι" των Αθηνών από τη μια να μιλούν για ανάπτυξη, συνοχή, ομοψυχία, κοινή πορεία, πατριωτισμό και από την άλλη να ανέχονται και ελπίζω να μην πριμοδοτούν τη σύγκρουση και το "ρίξιμο" των μεν από τους δε.

Αν κατασκευαστεί αεροδρόμιο θα πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο γεωγραφικά χώρο και δήμο. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζεται η κατασκευή ενός αεροδρομίου, όπου τα αντισταθμιστικά οφέλη θα καρπώνονται από τους παραλιακούς δήμους που θα έχουν προσαρτήσει το Καστέλλι και "τα σκουπίδια" να φορτώνονται στους δήμους Θραψανού και Αρκαλοχωρίου, με αντάλλαγμα κάποιο "χαρτζιλίκι", ...και ελπίζω όχι, κάτω από το τραπέζι, κάποια εαυτουλίστικη συναλλαγή.

Με μια τέτοια νοοτροπία, λογική και πρακτική, η κατάσταση που βιώνει η χώρα μας θα οξύνεται. Ο Τιτάνιος αγώνας του πραγματικά Αντρειωμένου πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, θα υποσκάπτεται. Εμείς ως δημότες της περιοχής, δεν έχομε δικαίωμα να δεχτούμε μια τέτοια απαξιωτική και ατιμωτική μεταχείριση. Απαιτούμε για όλους τον ίδιο σεβασμό.!


Τελευταία ανανέωση ( 25.08.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005