www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Λουξεμβούργο arrow Τι σημαίνει φίλοι του Λουξεμβούργου και Ζακ Σαντέρ για το Ηράκλειο και την Κρήτη.
Τι σημαίνει φίλοι του Λουξεμβούργου και Ζακ Σαντέρ για το Ηράκλειο και την Κρήτη. E-mail
09.01.06

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ  ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΖΑΚ ΣΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.


Από αύριο Τρίτη έως και την ερχόμενη Παρασκευή θα βρίσκεται στο Ηράκλειο ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jacques Santer, καλεσμένος του συλλόγου «Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου». Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πόλη και το νομό μας, θα γίνουν, η επίσημη παρουσία του συλλόγου, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Το Λουξεμβούργο με τη ματιά της Κρήτης», συναντήσεις και επισκέψεις και η ομιλία που διοργανώνει η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ με θέμα «Η Ευρώπη μετά τη διεύρυνση, τα προβλήματα και ο ρόλος της Περιφέρειας».
Τι σημαίνει άραγε η δημιουργία ενός συλλόγου όπως «Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου», η παρουσία μιας προσωπικότητας όπως ο Ζακ Σαντέρ και η αναφορά σε μια χώρα όπως το Λουξεμβούργο, για μια πόλη όπως το Ηράκλειο και μια ευρωπαϊκή περιφέρεια όπως η Κρήτη. Το Ηράκλειο που εξελίσσεται σε ένα ευρωπαϊκό μητροπολιτικό κέντρο, και η Κρήτη που ως ευρωπαϊκή περιφέρεια καλείται να παίξει ένα και πιο ενεργό ρόλο στην εξελισσόμενη ευρωπαϊκή ενοποίηση;  


 Ένας  διαφορετικός σύλλογος ;


Ο σύλλογος «Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου» είναι το αποτέλεσμα της φιλίας και των σχέσεων που δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν μεταξύ εκπαιδευτικών , μαθητών και γονέων του Ηρακλείου και του Λουξεμβούργου, κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών ανταλλαγών και της κοινής θέλησης για τη διατήρηση, την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό τους.
Αν και υπάρχουν πολλές και ποικίλες εκπαιδευτικές ανταλλαγές στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλος ανάλογος σύλλογος στο Ηράκλειο ή σε άλλο δήμο της Κρήτης ή της Ελλάδας.
Είναι επίσης η απόρροια του κρητικού και ελληνικού φιλότιμου. Στο Λουξεμβούργο υπάρχουν τρεις φιλελληνικοί σύλλογοι, για τους οποίους αναφερόμαστε εν συντομία σε άλλες στήλες, ο αρχαιότερος και ο κυριότερος «Οι Φίλοι της Ελλάδας» ιδρύθηκε επίσημα με ανακοίνωση στην εφημερίδα της λουξεμβουργιανής κυβέρνησης το 1952.
Η προσφορά των «Φίλων της Ελλάδας» στην προβολή και τη δημιουργία μιας ελκυστικής εικόνας για τη χώρα μας και του διαχρονικού πολιτισμού της στο Λουξεμβούργο είναι τεράστια. Σημαντική είναι επίσης και η προσφορά του «Διεθνούς Ιδρύματος Μίκης Θεοδωράκης Φιλική» και διόλου ευκαταφρόνητη του  συλλόγου «Καλλιόπη».
Η δημιουργία του επίσης δεν είναι άσχετη με την παρουσία ενός Κρητικού στο Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας έως το τέλος του 2003, που επιθυμούσε τη σύνδεση της Κρήτης με το Λουξεμβούργο και του συλλόγου «Κρητών Λουξεμβούργου» με τη μεγάλη συνεισφορά στην προβολή της Κρήτης στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα, όπου ζουν και εργάζονται τα μέλη του.

Σ' αυτά, μεταξύ άλλων που θα μπορούσαν να αναφερθούν, θα πρέπει να προστεθεί και η θέλησή τους να δημιουργήσουν για το Ηράκλειο και την Κρήτη ένα παράθυρο με θέα την Ευρώπη, μια σχέση που θα αξιοποιεί γνώσεις, εμπειρίες και κατακτήσεις στα πλαίσια της κοινής προσπάθειας και πορείας για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το Λουξεμβούργο προσφέρει πλήθος γνώσεων, εμπειριών, κατακτήσεων και τεράστια ευρωπαϊκή προσφορά.

 Λουξεμβούργο, «ο κοντόσωμος» Γίγαντας.


Για πολλούς το Λουξεμβούργο είναι μια χώρα πιο μικρή σε πληθυσμό από την Κρήτη και σε έκταση όσο ο νομός Ηρακλείου, πάνω-κάτω.
Για όσους γνωρίζουν όμως, κατανοούν γιατί οι κάτοικοί του υποστηρίζουν με καμάρι ότι η χώρα τους, δεν είναι μια  μικρή χώρα, αλλά η πιο μικρή από τις μεγάλες.
Αν και εκεί δεν πραγματοποιούν κάθε Σαββατοκύριακο της άνοιξης και του καλοκαιριού και από μια τελετή σε ανάμνηση κάποιας μάχης ή σφαγής, είναι οι πρώτοι Ευρωπαίοι, που αντιστάθηκαν στο ναζισμό, στην υποταγή, την προσάρτηση, την αφομοίωση και την απολουξεμβουργικοποίηση, από το ναζιστικό καθεστώς.
Ανάλογη ανδρεία και θάρρος για την υπεράσπιση παναθρώπινων και διαχρονικών αξιών έχουν δείξει κατ' επανάληψη στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας και της Κύπρου, όταν άλλοι Μεγάλοι κρύβονται.

Λουξεμβούργο, ο σύγχρονος «Οδυσσέας»


Αν υπάρχει μια χώρα και ένας λαός στον κόσμο που γνωρίζει να μετατρέπει τα μειονεκτήματά του σε πλεονεκτήματα, αυτό είναι το Λουξεμβούργο και η εκάστοτε ηγεσία του.
Μικρή χώρα και πληθυσμός; Απάντηση Μενελούξ. Ενότητα με θεσμικές δομές με το Βέλγιο, και την Ολλανδία.
ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο; Αντιθέτως πιο δυνατοί, πιο ανεξάρτητοι, με τη συμμετοχή στην ίδρυση τους και στα κέντρα των αποφάσεων.
Παρόν και πρωταγωνιστής στη δημιουργία της Ευρώπης των 6. Υπογραφή της ίδιας ισχύος, στην ίδια θέση με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Παρόν και σε όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς Οργανισμούς που δημιουργήθηκαν μετά το ΙΙ Παγκόσμιο πόλεμο.
Νόμισμα εξαρτημένο από την πορεία της Βελγικής οικονομίας; Απάντηση Ευρώ και Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση. Είναι ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου κ. Βερνέρ, που είχε πρώτος προτείνει τη δημιουργία του κοινού νομίσματος, του ευρώ. Το φράγκο του Λουξεμβούργου που συνδεόταν με το φράγκο του Βελγίου ακολούθησε κάποτε την υποτίμηση του βέλγικου φράγκου, παρά το γεγονός ότι η λουξεμβουργιανή οικονομία ήταν εύρωστη και ισχυρή.
Έλλειψη εργατικού δυναμικού; Μετανάστες «Καλώς ορίσατε. Ίσοι μισθοί και δικαιώματα με τους Λουξεμβουργιανούς».
Μικρός μεταξύ μεγάλων, Γαλλίας-Γερμανίας; Ναι αλλά πολύγλωσσο με εθνικές γλώσσες και τα Γαλλικά και τα Γερμανικά, και γνώστες τόσο της γαλλικής όσο και της γερμανικής κουλτούρας και νοοτροπίας, όταν ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Γερμανοί δεν γνώριζαν τη γλώσσα, την κουλτούρα και την νοοτροπία του άλλου.
Για τη γαλλογερμανική προσέγγιση, συνεννόηση και συνεργασία, η παρουσία και η διαμεσολάβηση  του Λουξεμβούργου ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση.
Διευρύνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση με μελλοντικό κίνδυνο την σμίκρυνση του ρόλου του Λουξεμβούργου; Απάντηση. Λήψη πρωτοβουλιών για την δημιουργία της Μεγάλης Περιφέρειας, με τη συμμετοχή του Λουξεμβούργου και των Περιφερειών που γειτονεύουν από το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Γερμανία. Μια Μεγάλη Περιφέρεια που θα πρωταγωνιστεί στην εξελισσόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι ευρωπαϊκές Περιφέρειες θα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Πολλά κι άλλα παραδείγματα θα μπορούσαν να αναφερθούν γι' αυτή τη χώρα και λαό-σύγχρονο «Οδυσσέα».

Λουξεμβούργο, ο Ευρωπαίος πρωτομάστορας.

Το Λουξεμβούργο λόγω των μικρών μεγεθών του σε πληθυσμό και έκταση έδρασε όπως προαναφέραμε. Αυτή η ευφυέστατη στάση δεν του επέτρεψε μόνο να είναι ένα από τα κράτη που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του Συμβουλίου της Ευρώπης το 1949, και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας των 6 το 1956, μεταξύ άλλων. Το κατέστησε κι ένα από τους πιο έμπειρους και σημαντικούς πρωτεργάτες μιας ευρωπαϊκής  οικοδόμησης και ολοκλήρωσης που στηρίζεται στην ενεργή και δημιουργική συμμετοχή, στον αμοιβαίο σεβασμό της οντότητας και του συμφέροντος του κάθε κράτους-μέλους.
Η παρουσία του Λουξεμβούργου, αποτελεί μια εγγύηση και τον καλύτερο πρεσβευτή των συμφερόντων των μη μεγάλων κρατών-μελών της Ένωσης.
Πιο μέλος άλλωστε, πριν από την ένταξή του, δεν ζήτησε και δεν έλαβε γενναιόδωρα  τις γνώσεις και τις συμβουλές της λουξεμβουργιανής κυβέρνησης;
Αρκετοί διπλωματικοί παρατηρητές και αναλυτές συνοψίζουν την διπλωματική πρακτική του Λουξεμβούργου με τη φράση προς κάθε επισκέπτη εκπρόσωπο Κράτους, « σε τι μπορούμε να σου είμαστε χρήσιμοι»;
Δικαίως το Λουξεμβούργο σήμερα είναι η έδρα: Διεξαγωγής των Συμβουλίων Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρεις μήνες το χρόνο.  Του Πρωτοδικείου και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Της Ευρωστατιστικής, κ.α.
Όσον αφορά τα διευθυντικά πόστα στους ευρωπαϊκούς και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, θα αρκεστούμε μόνο στην ακόλουθη υπενθύμιση.
Από το 1980  έως σήμερα, δυο πρόεδροι της ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν Λουξεμβούργιοι, ο κ. Γκαστόν Τορν και ο κ. Ζακ Σαντέρ. Πρόεδρος μάλιστα της Ευρωζώνης είναι ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Κλωντ Ζουνκέρ, που είχε αρνηθεί τη θέση του προέδρου της ευρωπαϊκής Επιτροπής, που του είχε προταθεί.
     
Λουξεμβούργο, η οικονομική δύναμη.

Δεν είναι μόνο οι 188 Τράπεζες που έχουν εγκατασταθεί στο Λουξεμβούργο και του επιτρέπουν να συναγωνίζεται με τη Γαλλία για το ποιος θα κατέχει την πρώτη θέση στον τομέα της διαχείρισης των κεφαλαίων για επενδύσεις.

Είναι και η έδρα της εταιρείας δορυφόρων ASTRA, που διαθέτει 44 δορυφόρους που καλύπτουν όλη την Υφήλιο.
Στο Λουξεμβούργο εδρεύει επίσης και η μεγαλύτερη πολυεθνική εταιρεία χαλυβουργίας στον κόσμο, το 30% της οποίας ανήκει στο Λουξεμβούργο.
Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ταιριάζει στο Λουξεμβούργο το γνωστό «του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»:Τα ερευνητικά τους κέντρα έχουν ως αντικείμενο την ανακάλυψη και δημιουργία των προϊόντων που θα έχει ανάγκη ο άνθρωπος αύριο, λόγω της αύξησης της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Δεν θα αναφερθούμε στο μικρό πληθωρισμό, ανεργία, κοινωνική πολιτική κτλ.
Για να συντομεύουμε, θα αναφέρουμε μόνο ότι κάθε πρωί, έρχονται στο Λουξεμβούργο από τις γειτονικές περιφέρειες των τριών κρατών 120.000 Βέλγοι, Γάλλοι και Γερμανοί , για να εργαστούν στο Λουξεμβούργο. Όπως είπε κάποτε χαριτολογώντας και ο τωρινός πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κάθε μέρα από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, οι πολίτες του Λουξεμβούργου είναι μειοψηφία στη χώρα τους.  Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς που εδρεύουν στο Λουξεμβούργο, εργάζονται γύρω στους 10.000 ευρωυπαλλήλους που προέρχονται από τα 25 κράτη-μέλη της Ένωσης.

Λουξεμβούργο, ο πιστός και σταθερός Φίλος.

Το Λουξεμβούργο ήταν πάντα ένας πιστός και σταθερός Φίλος, κι όχι μόνο στα λόγια  αλλά και στην πράξη. Όπως προαναφέραμε διαθέτει ανδρεία και παρουσία, όταν «μεγάλοι», «ποιούν την νήσσαν».
Επί προεδρίας του δεν δίστασε να πει το «Ναι» στην ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή Ένωση και το «Όχι» στην ένταξη της Τουρκίας σε μια Ευρώπη του ραμπέ με όρους και πρακτικές του άλλου Ευρωπαϊκού οργανισμού, του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ιδρύθηκε το 1949 και στο οποίο συμμετέχουν σήμερα 46 χώρες.   
Άκουσα από Έλληνα διπλωμάτη να λέει πως, πολλές φορές το Λουξεμβούργο, βοήθησε την Ελλάδα στις σχέσεις της με την Ολλανδία, που δεν ήταν πάντα εύκολες, λόγω του υπερβολικού μερικές φορές αντλαντισμού της.  
Φίλη κυβέρνηση και Φίλος λαός.
Τρεις φιλελληνικές οργανώσεις όπως προαναφέραμε.
Με την Καθολική Εκκλησία πάντα στο πλευρό των Ελλήνων Ορθοδόξων. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι σήμερα επίσημη και αναγνωρισμένη Εκκλησία του Λουξεμβούργου, με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας καθολικός ιερέας δώρισε το σπίτι του και το οικόπεδό του στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, λίγο πριν πεθάνει. Δίπλα μας μαχητικός πάντα ο Γενικός Βικάριος Ματίας Σιλτζ. Δίπλα μας, υποστηρικτής μας γι'αυτή την αναγνώριση και φιλοξενούμενός μας αυτή την εβδομάδα ο κ. Ζακ Σαντέρ.
Κι ας μην ξεχνάμε ότι την τουριστική περίοδο έχουμε έως και 5 εβδομαδιαίες πτήσεις τσάρτερς από το Λουξεμβούργο στο Ηράκλειο και στα Χανιά.

Λουξεμβούργο: Οι Φιλελληνικές Οργανώσεις.

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Από το 1952 έχει προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στην προβολή, τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και συγγραφέων της αρχαίας και νέας Ελλάδας. Έκανε γνωστή την Ελλάδα στους Λουξεμβούργιους όταν πολλοί λίγοι γνώριζαν την ύπαρξη και συνεισφορά της στο ευρωπαϊκό και πανανθρώπινο πολιτισμό. Οργάνωσε εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ελλάδα. Γιορτές για την προβολή της χώρας μας στο Λουξεμβούργο και έως σήμερα κάθε 25η Μαρτίου διοργανώνει μια επίσημη εκδήλωση και γεύμα.
Πρωταγωνιστής και ψυχή του συλλόγου επί σειρά ετών, ο ακούραστος και πάντα εν δράσει, παρά τα 92 του χρόνια κ. Ανρί Μύλλερ.
 Στο εκπαιδευτικό ίδρυμα ΑΤΗΕΝΝΕΕ, γράφτηκαν φέτος 40 μαθητές για την εκμάθηση της νέας ελληνικής και 5  της αρχαίας ελληνικής, όπως μας είπε ο καθηγητής και εν ενεργεία πρόεδρος των «Φίλων της Ελλάδας», κ. Εντουάρ Βόλτερ, πανάξιος διάδοχος του κ. Ανρί Μύλλερ..
Σύμφωνα με τον κ. Βόλτερ, μεταξύ εκείνων που μαθαίνουν αρχαία ελληνικά είναι κυρίως γιατροί και ο διευθυντής και αρχισυντάκτης της καθημερινής εφημερίδας «Ταγκεμπλάτ» και επί κεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα εκδοτικά συγκροτήματα τύπου, κ. Αλβίν Ζολντ..
Αν ο κ. Μύλλερ μεταφράζει ακόμη αρχαίους και νέους Έλληνες συγγραφείς, ο κ. Βολτέρ πρωταγωνιστεί στην εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών και ως πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΛΑΣΣΙΚΑ είχε προωθήσει την δημιουργία της « Ακαδημίας Ομήρου».
Λόγω του κύρους  που διαθέτει ο κ Βόλτερ, η ελληνική πρεσβεία αξιοποιεί συχνά τις υπηρεσίες του για επαφές και την προώθηση πρωτοβουλιών της.
Τόσο ο κ. Μύλλερ όσο και ο κ. Βόλτερ έχουν τιμηθεί από τη Νομαρχία Αθηνών με τον τίτλο του «Πρεσβευτή του Ελληνισμού» και παρασημοφορηθεί από την Ελληνική Πολιτεία.
Και οι δυο έχουν τιμηθεί επίσης με την ανακήρυξή τους ως δημότες ελληνικών δήμων. Ο κ. Μύλλερ έχει ανακηρυχθεί επίτιμος του Δήμου «Νίκος Καζαντζάκης» και ο κ. Βόλτερ, ως επίτιμος δημότης των «Ομηρούπολης, Οινουσών, και Αμανής»
Χάρις στην επιμονή του κ. Βόλτερ για εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ του λυκείου όπου δίδασκε και ενός ελληνικού λυκείου, φτάσαμε στις εκδηλώσεις αυτής της εβδομάδας.
Επιβάλλεται να υπενθυμίσουμε  ότι η επιθυμία του κ. Βόλτερ, έγινε πραγματικότητα χάρις στην υποστήριξη της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ, που σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας στο Λουξεμβούργο, οργάνωσαν την επίσκεψη του το 2000 στο Ηράκλειο. Στην επίσκεψη αυτή με την βοήθεια του τότε Διευθυντού Δευτεροβάμιας Εκπαίδευσης κ. Παντελή Μπικάκη και της συνεργάτιδός του κ. Σοφίας Μουστεράκη, έγινε η επιλογή του ΙΙ Ενιαίου λυκείου Ηρακλείου. Μια επιλογή που αποδείχθηκε άριστη από τα αποτελέσματα, στη συνέχεια. Τόσο οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Αλεξανδρίδη Βίκυ, Αβραμάντη Δέσποινα, Παπαδάκης Μανόλης, όσο και οι μαθητές με τους γονείς τους απεδείχθησαν οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας. Αδιάψευστη απόδειξη η ανταπόκριση των Λουξεμβούργιων ομολόγων τους, η δημιουργία του συλλόγου και η διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτής της εβδομάδας με την παρουσία μιας  κορυφαίας προσωπικότητας όπως ο κ. Ζακ Σαντέρ.   
Ο κ. Βόλτερ με τη σύζυγό του ήλθαν από το Λουξεμβούργου για να εκπροσωπήσουν τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Ελλάδας» στις εκδηλώσεις.
Θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε και στην διοργάνωση ενός δεκαήμερου για την Ελλάδα, σε ένα άλλο εκπαιδευτικό συγκρότημα το «ΦΙΕΛΓΚΕΝ, από την καθηγήτρια κ. Κλωντίν Μπλάζεν, σύζυγο του καθηγητή  Κλωντ Μπλάζεν, που συμμετείχε στην πρώτη εκπαιδευτική ανταλλαγή. Μια παρουσίαση για την οποία δημιουργήθηκε και ειδική ιστοσελίδα, που υπάρχει ακόμη στα κείμενα της ιστοσελίδας του σχολείου. Μια παρουσίαση που είχε προβληθεί από τον τύπο του  Λουξεμβούργου και η οποία αποτελεί ένα μοντέλο προβολής της χώρας μας σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 
«ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΦΙΛΙΚΗ».
Ιδρύθηκε από φίλους του Μίκη Θεοδωράκη για την προβολή του έργου και της ζωής του διάσημου συντοπίτη μας συνθέτη.
Ο πρόεδρός του κ. Γκυ Βάγκνερ, έχει γράψει τη βιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη και ως αρχισυντάκτης του πολιτιστικού εντύπου «Kulturissimo», αλλά και συνεργάτης της εφημερίδας «Τάγκεμπλάττ» πρόβαλλε με εκατοντάδες άρθρα μαζί με το Θεοδωράκη, τους Έλληνες ποιητές και συγγραφείς. Με την τρίμηνη δε έκθεση που διοργάνωσε από τον περασμένο Φλεβάρη έως τον Απρίλη, και τις εκδηλώσεις με τις οποίες τη συνόδεψε για να τιμήσει τα 80χρονα του κ. Θεοδωράκη, πρόβαλε την σύγχρονη ελληνική ιστορία  από το 1924 έως σήμερα . Ένα άλλο τεράστιο έργο 400 ωρών με αποσπάσματα από την καλλιτεχνική δημιουργία του Μίκη Θεοδωράκη.
Ο κ. Βάγκνερ που μετά το σύλλογο «Οι Φίλοι της Ελλάδας» έχει προβάλλει τόσο πολύ το σύγχρονο ελληνικό πολιτιστικό γίγνεσθαι, δεν έχει τιμηθεί από την Ελληνική Πολιτεία.
«ΚΑΛΛΙΟΠΗ»: Είναι ο Βενιαμίν των φιλελληνικών συλλόγων. Ο πρόεδρός του κ. Ανρί Φισμπάχ διοργάνωσε εκθέσεις Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών στο Λουξεμβούργο και Λουξεμβουργιανών στην Αθήνα. Συμμετείχε επίσης σε διάφορες εκδηλώσεις Δήμων όπου πρόβαλλε ελληνικά προϊόντα και τουρισμό. Για την πραγματοποίηση της έκθεσης φωτογραφίας για την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο, υπήρξε ένας από τους ουσιαστικούς συνδιοργανωτές.
Ως δημοσιογράφος ή συνεργάτης εφημερίδων έχει προβάλλει τις ελληνικές εκδηλώσεις στο Λουξεμβούργο και την Ελλάδα συνέχεια των επισκέψεών του στη χώρα και το νησί μας.

Λουξεμβούργο: Το επί πλέον της κρητικής και ελληνικής παρουσίας.

Στο Λουξεμβούργο ζουν Ελληνίδες και Έλληνες, ευρωϋπάλληλοι οι περισσότεροι , που μέσα από τις πολιτιστικές τους δραστηριότητες έχουν συμβάλλει στη δημιουργία μιας όμορφης εικόνας και ζωντανής παρουσίας ως Εθνικής Κοινότητας στο Λουξεμβούργο.
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ: Διαθέτει ιστοσελίδα για την ενημέρωση των μελών και των φίλων  και διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία σε άλλους πιο θεματικούς συλλόγους.
 Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ: Τα μέλη του συμμετέχουν και στην ελληνική κοινότητα
 Προβάλλουν και προωθούν τα κρητικά προϊόντα και από την ίδρυση του συλλόγου έχουν διοργανώσει κρητικές βραδιές με τα πιο γνωστά ονόματα της κρητικής μουσικής. Πρόεδρος και πρωταγωνιστής στην ίδρυσή του ο δραστήριος Ανωγειανός κ. Γιώργος Αεράκης, στέλεχος του Ευρωκοινοβουλίου.  
ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Ελληνόπουλα αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι μαθαίνουν ελληνικούς χορούς και συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες είτε προσκαλείται, είτε διοργανώνει ο ίδιος ο ΟΕΧΠ.
ΟΜΙΛΟΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ «ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ». Η μουσική θεραπεύει, άρα οι μουσικοί είναι «Γιατροί» με χιούμορ και μεράκι,και παίζουν για τους εαυτούς του και τους φίλους τους κάθε Σάββατο σε ένα ελληνικό ή άλλης εθνικότητας εστιατόριο. Παίζουν επίσης σε γιορτές που διοργανώνονται από την ελληνική κοινότητα, φιλελληνικούς συλλόγους και φιλέλληνες.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Διοργανώνει την παρουσίαση ενός θεατρικού έργου κάθε χρόνο. Το έργο είναι επιλεγμένο εναλλάξ από τις ελληνικές και τις διεθνείς θεατρικές δημιουργίες. Το έργο παρουσιάζεται και στις Βρυξέλλες.  
ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ: Παρουσιάζει στον κινηματογράφο του Λουξεμβούργου ΟΥΤΟΠΙΑ, διαλεκτές ελληνικές ταινίες που του προμηθεύει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με την υποστήριξη και της Ελληνικής Πρεσβείας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Τόπος εκκλησιάσματος και τελετής μυστηρίων για τους Ελληνες και μετανάστες  Ορθοδόξων  κρατών και Κέντρο συνάντησης των Ελλήνων.
Επί κεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας ,  ο καθηγητής Θεολογίας, αιδεσιμότατος πατήρ Ελευθέριος Ανυφαντάκης, που κατάγεται από τη Μεσσαρά .
Η τοποθέτησή του από ενορία του Βελγίου στην ενορία του Λουξεμβούργου, από τον Μητροπολίτη του Βελγίου κ. Παντελεήμων δεν ήταν τυχαία. Οι οργανωτικές ικανότητες και η αποτελεσματικότητα του ήταν απαραίτητες για τη συγκέντρωση χρημάτων και την ανέγερση της νέας Ελληνικής  Ορθόδοξης Εκκλησίας του Λουξεμβούργου. Ο πατήρ Ελευθέριος, με την αποπεράτωση του ναού, παρά το νεαρό της ηλικίας του, θα έχει φέρει σε πέρας την ανέγερση δυο Εκκλησιών, της πρώτης στο Βέλγιο και της νέας στο Λουξεμβούργο.

Μέσα από τις δραστηριότητες των Ελλήνων η χώρα μας προβάλλει ένα ευχάριστο, ζωντανό και δημιουργικό πρόσωπο στη φίλη χώρα του Λουξεμβούργου. Προσθέτει ένα πολιτιστικό επί πλέον, που εμπλουτίζει το πολιτιστικό μωσαϊκό  της φίλης χώρας.
Το ίδιο συμβαίνει και με την παρουσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Με τη παρουσία της τονίζεται η πολυπολιτιστική εικόνα του Λουξεμβούργου και με την οικοδόμηση του ναού, προστίθεται ένα επί πλέον καλλιτεχνικό και θρησκευτικό οικοδόμημα στην κληρονομιά της χώρας.
Το κλίμα ανοχής, καταδεκτικότητας, φιλοξενίας, και ενσωμάτωσης των διαφορετικών πολιτιστικών δημιουργιών και παρουσιών, συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας εικόνας σύγχρονου και πολιτισμένου Λουξεμβούργου, αντάξιου ευρωπαϊκού κέντρου και έδρας.


Λουξεμβούργο, η χώρα των Μεγάλων Ανδρών.

Το Λουξεμβούργο είχε το προνόμιο να έχει κατά καιρούς ηγεσίες προικισμένους με σύνεση, διορατικότητα, αγάπη για τη χώρα τους, σταθερή πίστη σε αξίες, αίσθηση της πραγματικότητας, ικανότητα στο ξεπέρασμα των μειονεκτημάτων και στη μετατροπή τους σε πλεονέκτημα. Μορφωμένους, πολύγλωσσους, με σπουδές σε ξένα πανεπιστήμια, επειδή η χώρα δεν διέθετε πανεπιστήμιο, ανοικτούς στους άλλους και στον κόσμο.  Χρήσιμοι για τη χώρα τους, χρήσιμοι και για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, χρήσιμοι και για μας.
Ενας απ'αυτούς είναι και ο κ. Ζακ Σαντέρ.

Ζακ Σαντέρ: Ο Πατριώτης, ο Ευρωπαίος.

Ο κ. Σαντέρ γεννήθηκε στο Βασρεμπιλίνγκ, μια κωμόπολη 30 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη του Λουξεμβούργου και πολύ κοντά στα σύνορα.
Σπούδασε Νομική στο Στρασβούργο και στο Ιστιντούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, Τμήμα οικονομικών και χρηματιστηριακών σπουδών.
Από το 1972 έως το 1984 οπότε έγινε πρωθυπουργός διετέλεσε υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πολιτισμού, και Οικονομικών.
Από το 1995 έως το 1999, ήταν Πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, κυρίως εξ αιτίας της φθίνουσας πορείας της υγείας του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν και λαθών κρατών-μελών στην ορισμό Επιτρόπων.
Για όσους ήταν σε θέση να δουν πίσω από τα φαινόμενα και τη βιτρίνα, ο κ. Σαντέρ έδωσε μαθήματα πολιτικού, πατριωτικού και ευρωπαϊκού ρεαλισμού. Σήκωσε ένα τεράστιο βάρος που ήταν ταυτόχρονα μια μακροπρόθεσμη επένδυση για την εικόνα και την αξιοπιστία των πολιτικών της χώρας του, απέναντι σε τρίτες μεγάλες χώρες και για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Σαντέρ διετέλεσε μεταξύ άλλων, ευρωβουλευτής για δυο πενταετίες, πρόεδρος του χριστιανο-κοινωνικού κόμματος από το 1974-18982 και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το 1987-1990.
Σήμερα ο κ. Ζακ Σαντέρ είναι μεταξύ άλλων πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ραδιοτηλεοπτικού σταθμού RTL και επί κεφαλής της Επιτροπής προβληματισμού και μελέτης για τη Μεγάλη Περιφέρεια που φέρει το όνομα « Μελλοντικό όραμα για την Μεγάλη Περιφέρεια»
Πριν αναφερθούμε στην τελευταία αυτή ιδιότητα θα πρέπει να τονίσουμε το ρόλο του μεσάζοντα και συμφιλιωτή που έπαιξε επί σειρά ετών μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Παρ'όλο ότι γνώρισε τις θλιβερές επιπτώσεις του πολέμου και της γερμανικής κατοχής , τις καταστροφές των Γερμανών εις βάρος της χώρας του και των συμπολιτών του, πρόσφερε τις υπηρεσίες του για την προσέγγιση των δυο αυτών πρώην εχθρών, συμβάλλοντας σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του Γαλλογερμανικού άξονα για την προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και οικοδόμησης.
Ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση για τους Έλληνες, που επί σειρά ετών δεν έβλεπαν και πολλοί απ'αυτούς δεν βλέπουν παρά μόνο εχθρούς γύρω τους, που πρέπει να ταπεινώσουν και να εκδικηθούν.

 ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Όπως έχουμε σημειώσει προηγουμένως το Λουξεμβούργο διακρινόταν  για τη διορατικότητά του. Την ικανότητά του να προετοιμάζεται ενωρίτερα από τους άλλους. Να μετατρέπει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα Να χρησιμοποιεί ως εργαλείο δράσης τη δημιουργική διαθεσιμότητα, την αμοιβαιότητα και τον αλληλοσεβασμό.
Στο μέλλον οι Περιφέρειες θα έχουν ένα σημαντικότατο ρόλο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη διεύρυνση ο ρόλος του Λουξεμβούργου θα μειώνεται, σε σχέση με εκείνο που είχε έως τώρα. Η δημιουργία της Μεγάλης Περιφέρειας είναι για το Λουξεμβούργο μια απάντηση. Απάντηση που όπως όλες τις απαντήσεις που έχει δώσει έως τώρα στα προβλήματά του, είναι και οι καλύτερες απαντήσεις για την Ευρώπη και το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι.
Ο κ. Σαντέρ και ως οικονομολόγος γνωρίζει από εξοικονόμηση και καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων.
Αυτό φαίνεται τουλάχιστον από την επιλογή και πορεία των κοινών δράσεων μεταξύ των Περιφερειών που συνθέτουν την Μεγάλη Περιφέρεια, στους τομείς των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Νοσοκομείων, της Υγείας και των Μεταφορών.

Η δημιουργία του συλλόγου «Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη» και η παρουσία του κ. Ζακ Σαντέρ στο Ηράκλειο δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως τυχαία και κοινά γεγονότα. Θα πρέπει να κατανοηθούν και να αξιοποιηθούν. Ας ελπίσουμε ότι σε Δήμο, σε Νομαρχία και Περιφέρεια υπάρχουν άνθρωποι με την αναγκαία παιδεία και ικανότητα γι' αυτό.
Το αύριο οικοδομείται σήμερα για να είναι έτοιμο στην ώρα του. Είναι κι αυτό ένα από τα πολλά ερεθίσματα που θα πρέπει να μας κεντρίσει η παρουσία του κ. Σαντέρ, η υπενθύμιση της πορείας και του ρόλου της χώρας του. Σ' αυτό ας προσθέσουμε ότι η δημιουργία και η παρουσία στην πόλη, το νομό και την περιφέρειά μας ανάλογων συλλόγων, αν μη τι άλλο τουλάχιστον, προκαλούν τη δημιουργία σημαντικής σημασίας ερεθισμάτων για να σκεφθούμε αποτελεσματικότερα το μέλλον μας.
Τελευταία ανανέωση ( 17.01.06 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005