www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow Στις καλένδες τα προβλήματα της Βικελαίας.Γ.Δ.Χ. 28.1.2005
Στις καλένδες τα προβλήματα της Βικελαίας.Γ.Δ.Χ. 28.1.2005 E-mail
27.05.07
Πατρίς 28.1.05
Στις καλένδες τα προβλήματα της Βικελαίας

Πολλά έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από τις στήλες του τοπικού Τύπου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κορυφαίο πνευματικό ίδρυμα του Ηρακλείου, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Ασφυκτικός ο χώρος που στεγάζει τις εκατοντάδες χιλιάδες τόμους βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών και τις πολλές δεκάδες πολυτίμων αρχείων, πρόβλημα που χρόνο με το χρόνο αποκτά μεγαλύτερη οξύτητα.

Στο πρόβλημα αυτό προστέθηκε η στατική επάρκεια του κτιρίου. Πρόβλημα που σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου, αντιμετωπίζεται και σύντομα θα γίνουν οι προβλεπόμενες εργασίες. Εργασίες όμως, που θα πρέπει να προχωρήσουν και στις όσες άλλες εργασίες έχει ανάγκη το κτίριο (υγρασία, ζέστη, ήλιος κ.α.), για να προστατευτεί ο πολύτιμος θησαυρός, ο οποίος με πολύ κόπο συγκεντρώθηκε και στεγάζεται στο χώρο αυτό, ύστερα από πολλές περιπλανήσεις.

Το πρόβλημα όμως της διεύρυνσης του χώρου της Βικελαίας παραπέμπεται στις καλένδες. Γιατί, τι άλλο από αυτό σημαίνει η πρόταση του δημάρχου για τη μετεγκατάσταση της Βικελαίας σε κτίριο που προβλέπεται να ανοικοδομηθεί στο μέλλον!!

Η πρόταση του Νίκου Γιανναδάκη, που σε σχετικό κείμενό του το 1998, ζητούσε να παραχωρηθεί ο ισόγειος και υπόγειος χώρος του κτιρίου “Αχτάρικα”, επανέρχεται στην επικαιρότητα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου έχει χρέος να τη λάβει σοβαρά και υπεύθυνα υπόψη του και να προχωρήσει στην εφαρμογή της, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η προσφορά της Βικελαίας Βιβλιοθήκης στην πόλη του Ηρακλείου δεν αποτιμάται με τα ευρώ που εισπράττει ο Δήμος από τους χώρους αυτούς. Χρέος όμως έχουν και τα πνευματικά, πολιτιστικά σωματεία και σύλλογοι να κάνουν τις δικές τους παρεμβάσεις για να γίνει κατανοητό πως ο πολιτισμός του κάθε τόπου προστατεύεται κάνοντας τις όποιες θυσίες χρειάζονται γι’ αυτό και στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη βρίσκεται ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει από τη μακραίωνη ιστορία της πόλης του Ηρακλείου.

Αυτά για τη σημερινή και για μερικά έστω χρόνια ανακούφιση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Για το μέλλον, ο Δήμος Ηρακλείου ας υλοποιήσει την πρόταση του αείμνηστου δημάρχου Ηρακλείου Μηνά Γεωργιάδη και να προχωρήσει στην ανέγερση του ειδικού μεγάρου, με το όνομα “ΟΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ”, πρόταση που το Ηράκλειο περιμένει από το 1938 για να υλοποιηθεί.

Γ.Δ.Χ.
Τελευταία ανανέωση ( 27.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005