www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow Να εξασφαλιστούν για τη Βικελαία όλες οι προϋποθέσεις.Ι. Καραβαλάκη 15.5.07
Να εξασφαλιστούν για τη Βικελαία όλες οι προϋποθέσεις.Ι. Καραβαλάκη 15.5.07 E-mail
27.05.07

ΠΑΤΡΙΣ 15.5.2007

Να εξασφαλιστούν για τη Βικελαία όλες οι προϋποθέσεις


Του Ι. Καραβαλάκη*

Το Ηράκλειο, πόλη γνωστή κυρίως για την οικονομική της ευρωστία, δεν υστερεί καθόλου σε πνευματικές δραστηριότητες και υποδομές.

Ενα από τα αρχαιότερα και τα πιο γνωστά πνευματικά ιδρύματα του Ηρακλείου είναι η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.


Πολλά είχα ακούσει γι' αυτήν από τον αείμνηστο Στέργιο Σπανάκη, τον πρώτο της έφορο, όταν δε αργότερα είχα την ευκαιρία να την γνωρίσω κι εγώ από κοντά τότε διαπίστωσα πως πρόκειται για ένα αληθινό κόσμημα της πόλης και ένα μεγάλο θησαυρό για ολόκληρη την Κρήτη.

Δυστυχώς όμως με σπάνιες ίσως εξαιρέσεις, το πολύ σημαντικό αυτό ίδρυμα φαίνεται ότι τοποθετούνταν σε δεύτερο επίπεδο στην κλίμακα ενδιαφέροντος των αρμοδίων. Θυμάμαι την απογοήτευση που δοκίμασα, όταν πέρασα για πρώτη φορά την πύλη της Βικελαίας και αντί μιας εισόδου αντάξιας της σημασίας του ιδρύματος αυτού, βρήκα από τη μια μεριά και από την άλλη από ένα... περίπτερο.

Αλλά και η μέχρι πρόσφατα λειτουργία στο ισόγειο του κτιρίου που στεγαζόταν ενος καφε-ζαχαροπλαστείου μου προκαλούσε τρόμο, γιατί σκεφτόμουν πως αν συνέβαινε κάποιο ατύχημα (πυρκαγιά π.χ.), τότε ο ανεκτίμητος πλούτος της υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Χάρηκα τελευταία όταν είδα ότι ξεκίνησαν τα έργα στερέωσης του κτιρίου, πιστεύω δε και αναβάθμισης της εξωτερικής μορφής της, ανάλογη με τον προορισμό και την κεντρική θέση που βρίσκεται. Ιδιαίτερα όμως χάρηκα, γιατί πίστευα πως όλο αυτό το ανακαινιζόμενο κτίριο θα διετίθετο για την στέγαση της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια του φυλασσόμενου υλικού και των ιστορικών ντοκουμέντων, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες λειτουργίας και εξυπηρέτησης του κοινού.

Φαίνεται όμως ότι βιάστηκα να χαρώ γιατί τελευταία ακούω να λέγεται ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην χρήση των χώρων και έτσι η μεν Βικελαία θα πρέπει να βολευτεί στη στενασιά της, τα δε καταστήματα θα ξαναγυρίσουν στους παλιούς στους παλιούς των χώρους. “Ο Κερδώος Ερμής έφαγε στην στροφή τον Λόγιο”.

Και αν μεν επρόκειτο για ιδιώτη θα μπορούσε κανείς να το καταλάβει, χωρίς βέβαια και να το δικαιολογήσει. Αλλά όταν πρόκειται για τον Δήμο Ηρακλείου, έναν από τους πιο εύρωστους οικονομικά δήμους της χώρας, μου φαίνεται αδιανόητο ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Ο δήμος που επαίρΑιται ότι στα Δημοτολόγια του περιλαμβάνει καταχωρημένους τόσους πνευματικούς ανθρώπους, θα έπρεπε να αποδεικνύει και εμπράκτως τον σεβασμό και το ενδιαφέρον του για τα Γράμματα και τον Πολιτισμό.

Εκτος τούτου, το κέντρο του Ηρακλείου έχει γεμίσει καφετέριες και άλλα συναφή κέντρα που δεν βλέπω να υπάρχει καμιά ανάγκη δημιουργίας νέων. Μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι δεν θα ωφελήσει, αλλά θα βλάψει την πόλη και γιʼ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί.


Ο σημερινός δήμαρχος είναι άνθρωπος δραστήριος, ικανός να εκτιμά το πραγματικό συμφέρον της πόλης σε βάθος χρόνου και δεν διστάζει να παίρνει αποφάσεις.

Συντασσόμενος με την μεγάλη πλειοψηφία των Ηρακλειωτών, ενώνω και εγώ την φωνή μου μαζί τους και παρακαλώ τον κ. δήμαρχο και όλους τους αρμόδιους να συμπαρασταθουν με αγάπη στο αξιοσέβαστο αυτό ίδρυμα και να εξασφαλίσουν στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη την καλή της λειτουργία και τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανέλιξή της.

* Ο Ι. Καραβαλάκης είναι πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Οροπεδίου Λασιθίου. 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005