www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ENISA arrow ENISA και η Ευρώπη της μιζέριας.
ENISA και η Ευρώπη της μιζέριας. E-mail
15.04.13

ΕΝΙΣΑ και η Ευρώπη της μιζέριας.

Ηρακλής Γαλανάκης

Σήμερα στις 5 το απόγευμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η 142 σελίδων έκθεση “σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών”, με εισηγητή το άγγλο συντηρητικό κ. Giles Chichester.(ολόκληρη η έκθεση στα ελληνικά στο www.europolis.gr).


Η έκθεση αυτή θα μπορούσε να σημαίνει μια καλή ημέρα για το Ηράκλειο, την Κρήτη, την Ελλάδα, την Νησιωτική και τη Νότια Ευρώπη. Ενας οργανισμός με λαμπρό μέλλον καθιερώνεται και ισχυροποείται. Δυστυχώς όμως θα είναι μια μελαγχολική ημέρα με ακόμη μελαγχολικότερο το αύριο. Το Ηράκλειο παραμένει αυτό που ήταν, δηλ, έδρα, αλλά αποδυναμωμένο και με δυσοίωνες προοπτικές.Το επιχειρησιακό τμήμα το οποίο θα είναι και το μεγαλύτερο τμήμα μεταφέρεται στην Αθήνα.Στο άρθρο 98 παράγραφος 4 αναφέρεται . “Εχει ιδυθεί και θα διατηρηθεί, παράρτημα στην μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας, προκειμένου να βελτιωθεί η επιχειρησιακή ικανότητα του Οργανισμού”.Στο άρθρο 30 αναφέρεται “Το κράτος μέλος υποδοχής του Οργανισμού εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού συμπεριλαμβανομένης και της προσβασιμότητας του τόπου εγκατάστασης, της ύπαρξης κατάλληλων εκπαιδευτικών δυνατοτήτων για τα τέκνα των υπαλλήλων, της κατάλληλης πρόσβασης στην αγορά εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης και της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας τόσο για τα τέκνα όσο και γαι τις συζύγους.”

Στην “αιτιολογική έκθεση” προαναγγέλεται ο κίνδυνος για το Ηράκλειο και την Ελλάδα ως έδρα του ΕΝΙΣΑ και προτείνονται ξεκάθαρα οι Βρυξέλλες. Αφού χαρακτηρίζει την τοποθέτηση του Οργανισμού στο Ηράκλειο, στη νήσο Κρήτη, στην Ελλάδα, ως θέμα αμφιλεγόμενο προτείνει τις Βρυξέλλες ως τον καλύτερο τόπο εγκατάστασης από οποιονδήποτε άλλο¨με το επιχείρημα του κόστους και τη διάρκεια των μετακινήσεων. Του αναντικατάστατου της διαπροσωπικής σχέσης” . “ “Αν η έδρα του Οργανισμού μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, οι ικανότητές του θα αυξηθούν σε πολλά επίπεδα..”

Το κερασάκι δε στην τούρτα της αμφισβήτησης διαυτπώνεται με το “Ο παρών κανονισμός, που προβλέπει τη σύσταση οργανισμού διάδοχου του αρχικού Οργανισμού που ιδρύθηκε με τον κανονισμό του 2004, προσφέρει μια καλή ευκαιρία για να επανεξεταστεί το ζήτημα της έδρας...” Για να καταλήξει ότι “ο εισηγητής σας συνιστά, επομένως, να έχει ο Οργανισμός την έδρα του στις Βρυξέλλες.” Το έχουν ξαναπροσπαθήσει.

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής Προυπολογισμού δεν αφήνει αμφιβολίες.Θέτει θέμα κόστους, απόστασης, πρόσβασης κτλ για το Ηράκλειο και τη δε Αθήνα ως λύση ανάγκης, χρησιμόποιώντας την μάλιστα ως επιχείρημα της λανθασμένης επιλογής του Ηρακλείου από τα κράτη μέλη.


Για ποιους κτυπούσε η καμπάνα;


Από το 2004 έως το 2012 από την ΕΡΑ Ηρακλείου, την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, το Ράδιο Κρήτη τόνιζα την σπουδαιότητα του οργανισμού, τον κίνδυνο αρπαγής και τη μαχητικότητα, την επιμονή και την πείρα όσων τον εποφθαλμιούσαν και την ανάγκη επαγρύπνησης, εγρήγορσης και ετοιμότητας.Δυστυχώς κέρδισαν εκείνοι που προέρχονται από τις πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης, που γνωρίζουν τι θέλουν και δεν έχουν πρόβλημα ηθικής, ευρωπαϊκών αρχών, αξιών και πεποιθήσεων για το πως θα τα καταφέρουν.

Ο άγγλος συντηρητικός εισηγητής ήταν πολέμιος της έδρας όχι μόνο του Ηρακλείου αλλά και της Ελλάδας από την ίδρυσή του ΕΝΙΣΑ. Αλλωστε από την Αγγλία είχε έλθει η προσφυγή κατά της δημιουργίας του Οργανισμού στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία απορρίφθηκε.

Ο γερμανικής καταγωγής Εκτελεστικός Διευθυντής κ. Udo Ulprecht, έδειξε από την αρχή για ποιο λόγο είχε τοποθετηθεί επί κεφαλής. Είπα και επιμένω ότι ο κ. Ulprecht κινείται με διαθέσεις που αποδείκνυαν ότι δεν συγχωρούσε στην Κρήτη το γεγονός ότι είχε αντισταθεί στο ναζισμό και είναι γεμάτη “Καμένα χωριά”. Ποιος λαός άλλωστε αντιστάθηκε στο ναζισμό και δεν έχει σκληρά τιμωρηθεί; Σ'αυτό δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της γερμανικής κυβέρνησης για μια Ευρώπη υπό την ηγεμονία και την απόλυτη κυριαρχία της Γερμανίας.Δεν θα μπορούσε λοιπόν να αφήσει την Κρήτη να εξελιχθεί σε μια Περιφέρεια αριστείας στον τομέα της επιστήμης και της έρευνας. Ετσι διαπιστώνουμε εκτός από την μεθοδευμένη αρπαγή του ΕΝΙΣΑ από το Ηράκλειο και την Ελλάδα,  και την ταυτόχρονη απαξίωση του έργου, της προσφοράς και της δυναμικής των Ανωτάτων Επιστημονικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης από την τριτοκομματική κυβέρνηση ευλαβικά υπάκοη ακόμη και στα νεύματα της γερμανικής κυβέρνησης. Δυο νέοι φιλόδοξοι ελληνες πολιτικοί είναι εκείνοι που διευκόλυναν τις προσπάθειες όλων εκείνων που εποφθαλμιούσαν τον ΕΝΙΣΑ, απεμπολώντας το ελληνικό ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο κ. Μάκης Βορίδης αρχικά, ως υπουργός του ΛΑΟΣ και σήμερα Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και ο “άψητος” κ. Κώστας Χατζηδάκης, νυν υπουργός Ανάπτυξης και Επικοινωνιών.Σε συνδυασμό με την κραυγαλέα ανεπάρκεια του στελεχιακού δυναμικού της Κρήτης, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, και την ιδιοτέλεια ελλήνων υπαλλήλων, η αποδυνάμωση της έδρας του Ηρακλείου και η αρπαγή της από την Ελλάδα ήταν περισσότερη από βέβαιη. Μια πρώην αντιπρόεδρος της Ιντρακόμ συνεργάτη της Ζήμενς, η κ. Τζαβέλα είναι εκείνη που στήριξε τους ευρωβουλευτές που συντάχθηκαν κατά της έδρας στα πλαίσια της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στον οποίο υπάγεται ο οργανισμός.Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής είναι γερμανός χριστιανοδημοκράτης.Οσον για την ολλανδέζα Επίτροπο, όπως και οι περισσότεροι των υπολοίπων θα μπορούσαν αντί Ευρωπαίοι να λέγονται Γερμανοί Επίτροποι.


Και η Ευρώπη των Αρχών και Αξιών;

.

Η Ευρώπη δυστυχώς μετά την ενοποίηση της Γερμανίας και κυρίως μετά την κρίση, έχει πάρει το δρόμο της επιστροφής προς το σημείο που βρισκόταν πριν το ΙΙ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οταν σπούδασα στην Γαλλία είχα μελετήσει την αποικιοκρατία. Τον Απρίλη του 2009 όταν με είχε τιμήσει, με άλλους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους το ελληνικό τμήμα των “Ευρωπαίων Δημοσιογράφων” είχα πει μεταξύ άλλων τα εξής: “Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα από τα ωραιότερα και ανώτερα δημιουργήματα του ανθρώπου στην μακραίωνη ιστορία του. Αν κινδυνεύσει, ο κίνδυνος αυτός θα προέλθει από τις νεο-αποικιοκρατικές νοοτροπίες και πρακτικές των ισχυρών κρατών μελών, εις βάρος των ασθενέστερων”. Φαινόταν ήδη. Αν και στην κατάμεστη αίθουσα βρισκόταν σημαντικά πρώην και μετέπειτα πολιτικά κτλ στελέχη, διερωτώμουν την ώρα που το έλεγα, αν υπήρχε μέσα στην αίσθουσα κάποιος που να αντιλαμβανόταν τη σημασία αυτής της τοποθέτησης. Σήμερα είναι πιο κατανοητό.Τόσο η Κρήτη όσο και η Ελλάδα έχει ανάγκη από στελέχη με παιδεία, πείρα, τόλμη, βούληση,γενναιοφροσύνη και πατριωτισμό. Οι άλλοι ενεργούν όπως νομίζουν ότι είναι καλύτερο για τα συμφέροντά τους, όπως τα αντιλαμβάνονται και χωρίς να διστάζουν για τα μέσα. Εμείς πρέπει να ξαναθυμηθούμε τον Ελευθέριο Κ. Βενιζέλο που έλεγε “δεν υπάρχουν φίλοι, υπάρχουν συμφέροντα” και το αυτονόητο οι “μάχες δεν κερδίζονται απ'αυτούς που δεν τις δίνουν επιλέγοντας την μοιρολατρία, την υποταγή και την ελεημοσύνη” . Οχι η μάχη της έδρας δεν χάθηκε, εάν το θελήσομε ως Κρητικοί, ως Ελληνες και ως Ευρωπαίοι. Η μίζερη Ευρώπη που προβάλλεται από τα τρία ανώτατα όργανα της Ενωσης, Συμβούλιο, Επιτροπή και Κοινοβούλιο θ'αλλάξει ή θα αυτοκαταστραφεί.Στην Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές και επέτρεψε και στην Γερμανία να ξαναβρεί την αξιοπρέπεια και τη νομιμότητά της, το νησιωτικό της τμήμα της, θα έχει τα ίδια δικαιώματα που έχει και το ηπειρωτικό της τμήμα. Από εμάς εξαρτάται.


 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005