www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Ηράκλειο arrow ΕΝΙSA:Το Ηράκλειο κοιμάται;
ΕΝΙSA:Το Ηράκλειο κοιμάται; E-mail
26.02.06
Το Ηράκλειο κοιμάται;

ENISA είναι το ακρωνύμιο στα αγγλικά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών. Για όσους δεν το γνωρίζουν ο ENISA εδρεύει επίσημα στο Ηράκλειο από την 1η του περασμένου Σεπτέμβρη. Πρωταγωνιστές αυτής της ιστορικής κατάκτησης για το νομό, το νησί και τη χώρα μας είναι ο αείμνηστος πρόεδρος του ΙΤΕ και επί κεφαλής του Ιστιντούτου Πληροφορικής Στέλιος Ορφανουδάκης και η κυβέρνηση Σημίτη. Ηράκλειο έδρα ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού σημαίνει τόπος ευρωπαϊκής και διεθνούς αναφοράς για την προετοιμασία της λήψης και της ενεργοποίησης αποφάσεων που θα καθορίζουν ένα σημαντικό και καινοτόμο τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας οικονομίας του μέλλοντος που ξεκίνησε!. Σημαίνει η Ευρώπη είναι εδώ και το Ηράκλειο και η Κρήτη είναι –θα γίνει;- ένα από τα σημαντικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όμως η έδρα κινδυνεύει. Το Ηράκλειο το ξέρει ή μήπως το αγνοεί και ακόμη χειρότερα μήπως κοιμάται;

 

ΕNISA, η μεγάλη ιστορική κατάκτηση..

 

Λίγες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έδρες των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Για την κατάκτηση αυτού του σημαντικού και ωφέλιμου προνομίου με τα πολύπλευρα πλεονεκτήματα δίδονται πραγματικές μάχες. Κερδίσαμε αυτή τη μάχη απέναντι σε πολυεθνικές, και σε κράτη πιο ισχυρά από το δικό μας χάρις σε τρεις ωφέλιμες συγκυρίες: Τη δημιουργική αξιοποίηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα και την κυβέρνηση Σημίτη. Τη συμμετοχή στη θέση του υφυπουργού Μεταφορών του Ηρακλειώτη Μανόλη Στρατάκη . Την ύπαρξη του ΙΤΕ και του Ιστιντούτου Πληροφορικής που έτυχε να έχει επί κεφαλής ένα οραματιστή, ερευνητή και επιστήμονα του αναστήματος και του διαμετρήματος του αείμνηστου Στέλιου Ορφανουδάκη. Το ΙΤΕ χάρις στον εμπνευστή, οραματιστή και δυναμικό πρώτο πρόεδρό του, τον Λευτέρη Οικονόμου και των καταξιωμένων επιστημόνων επί κεφαλής των Ιστιντούτων και των ερευνητών που τα στελέχωσαν, είχε επιτύχει μέσα από το έργο του, ν’ αποκτήσει αίγλη και κύρος στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς επιστημονικούς και ερευνητικούς κύκλους. Γι’ αυτό αποτελούσε ένα μοναδικό και πολύτιμο εργαλείο για αξιοποίηση από όσους μπορούσαν να αντιληφθούν την αξία και τη σημασία του. Είχε και την τύχη να έχει ως διάδοχο του κ. Οικονόμου τον Στέλιο Ορφανουδάκη, ένα «θηλυκό» επιστημονικό, ερευνητικό και επιχειρηματικό μυαλό, που για κακή τύχη πολλών και του τόπου πέθανε, απ’ ότι προκύπτει, πάρα πολύ νωρίς.

Το πολύτιμο αυτό εργαλείο αξιοποιήθηκε την κατάλληλη για την Ελλάδα στιγμή.

 

Ηράκλειο, ευρωπαϊκό μητροπολιτικό κέντρο.

 

Ο οριστικός ορισμός του Ηρακλείου ως έδρα από τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης της Ιταλίας που είχε διαδεχθεί την Ελλάδα, δεν έμελλε να θεωρείται ως αυτονόητα κατοχυρωμένος.

Υπήρχαν σημαντικές αντιστάσεις. Η επιμονή ορισμένων πολυεθνικών για την εγκατάσταση του ENISA σε περιοχές της επιθυμίας τους ή τουλάχιστον στις Βρυξέλλες. Η θέληση ορισμένων Κρατών μέσω των ευρωβουλευτών τους να αποσπάσουν την έδρα. Η κρυφή και φανερή επιθυμία Έλληνα ευρωβουλευτή και πολιτικών για την μεταφορά της έδρας στην Θεσσαλονίκη ή τουλάχιστον στην Αθήνα. Η θέληση των ευρωϋπαλλήλων που θα στελέχωναν τον Οργανισμό να παραμείνουν στις Βρυξέλλες ή τουλάχιστον σε μια πιο εμπλουτισμένη με υποδομές πόλη. Τα γνωστά ελληνικά «άρπα-κόλα», «εαυτουλισμός» και η ενδεχόμενη αδυναμία των τοπικών παραγόντων να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της κατοχύρωσης του Ηρακλείου ως έδρα του ΕΝΙΣΑ.

Σ’ αυτά είχε έλθει να προστεθεί και η αντικατάσταση της κυβέρνησης Σημίτη από την νεοεκλεγμένη κυβέρνηση Καραμανλή.

Ευτυχώς όμως υπήρξαν και εκείνοι που επαγρυπνούσαν. Η συμμετοχή στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ENISA,του  κρητικής καταγωγής Γερμανού ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων, του δυναμικού Γιώργου Χατζημαρκάκη. Ο συντονισμός, η ενεργοποίηση και η αποφασιστικότητα των ευρωβουλευτών κρητικής καταγωγής Κώστα Χατζηδάκη, Νίκου Σηφουνάκη, Μανόλη Μαυρομάτη, Σταύρου Αρναουτάκη και Γιώργου Χατζημαρκάκη. Η επαγρύπνηση της νέας αντιπολίτευσης. Η  εθνικά υπεύθυνη στάση και συνέπεια λόγων και έργων της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Το ενεργό ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα της Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα και του Διευθυντή του Ιστιντούτου Πληροφορικής Κώστα Στεφανίδη, τον οποίο είχε φέρει από το Βέλγιο ο αείμνηστος Στ. Ορφανουδάκης, που έδρασαν μεθοδικά, συντονισμένα και αποτελεσματικά ώστε να πειστούν και να δράσουν προς τη σωστή κατεύθυνση τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Μεταφορών, Ανάπτυξης και Παιδείας. Ακόμη η ουσιαστική δέσμευση και ενεργοποίηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου και προσωπικά του Νομάρχη κ. Σαρρή.

Έτσι, συνοπτικά, επετεύχθη η εγκατάσταση του ENISA  στο Ηράκλειο.

 

Κι όμως η έδρα κινδυνεύει…

 

Η απόφαση για την εγκατάσταση του ευρωπαϊκού οργανισμού στην Ελλάδα ήταν μια ιστορική κατάκτηση. Η εδραίωση όμως της έδρας στο Ηράκλειο δεν είναι οριστική και αμετάκλητη. Θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των τοπικών παραγόντων και των Κρητών, του ΙΤΕ και κυρίως από τη πραγματική θέληση της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή να στηρίξει την έδρα, διευκολύνοντας την εγκατάσταση και εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει.

Δυστυχώς όμως η αθέλητη και υπερβολικά πρώιμη αποδήμηση του Στέλιου Ορφανουδάκη, κινδυνεύει να αποδειχθεί μοιραία, όπως δείχνουν τα ακόλουθα «κακών οιωνών» σημάδια.

Πρώτον ο μεταβατικός και νεοεκλεγής πρόεδρος του ΙΤΕ Α. Παγιατάκης δεν φαίνεται να διαθέτει τα οράματα και τη θέληση του αείμνηστου Στέλιου Ορφανουδάκη όσον αφορά το ρόλο και τη συνεργασία του Ιδρύματος με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό!!!.

Ο κ. Παγιατάκης ως μεταβατικός πρόεδρος δεν διευκόλυνε αλλά παρακώλυε  τις μεταβατικές διευκολύνσεις του ιδρύματος προς τον ευρωπαϊκό Οργανισμό, έως του σημείου να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση για την αποτροπή των χειρίστων.

Δεύτερον ενώ έχουν εγκριθεί τα ποσά για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων δεν έχει εγκριθεί ακόμη λόγω κάποιου «γραφειοκρατικού λάθους» η μελέτη.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ανησυχητική αντίθεση με την πάγια τακτική του ΙΤΕ, -όπου κρύβεται και ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του- να ετοιμάζει με αυτεπιστασία την μελέτη και την υλοποίηση και να επωφελείται από τυχούσα μη απορρόφηση των κονδυλίων από άλλα Υπουργεία, Τομείς ή Περιοχές της χώρας.

Τρίτον αν λόγω των αναμενόμενων αντιδράσεων διορθωθεί «το γραφειοκρατικό λάθος» που προαναφεθέρθηκε θα θελήσει ο κ. Παγιατάκης να συνεχίσει τα οραματικά και δημιουργικά σχέδια του αείμνηστου Στ. Ορφανουδάκη ή μήπως έχει λόγους ή αναλάβει δεσμεύσεις για την παρεμβολή νέων εμποδίων που θα διευκολύνουν όσους εχθρεύονται το Ηράκλειο ως έδρα και τη συνεργασία ΙΤΕ-ΕNISA. Ολοι εκείνοι που ονειρεύονται ένα ΕΝΙSA κάτω από «άλλους ουρανούς» και παρέα με άλλα Τμήματα ενός άλλου ΙΤΕ.

 

Αμείληκτα ερωτήματα…

 

Γιατί δεν διευκολύνεται το ENISA. Γιατί παρεμβάλλονται εμπόδια. Γιατί οι ευρωϋπάλληλοι πρέπει να κολυμπούν στις λάσπες για να φτάσουν στα γραφεία τους;

Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε η διεύθυνση του ΙΤΕ, και όχι μόνο, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο απόφασης που «κόλλησε» για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Γιατί εγκαταλείπεται η αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας μεθοδολογίας του ΙΤΕ για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά επιδιώκεται μεθοδολογία που θα στείλει την υλοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων στις «ελληνικές καλένδες;».

Γιατί προωθείται σχέδιο «εκτόπισης» από το χώρο του ΙΤΕ και αποκοπής του ΕΝΙΣΑ από το Ίδρυμα;.

Γιατί τα πλεονεκτήματα που θα είχε και για το ΙΤΕ η εγκατάσταση και η συνεργασία με τον ΕΝΙSA έχουν υποκατασταθεί με σειρά υποτιθέμενων κινδύνων;

Γιατί επανεξελέγει με παράνομες διαδικασίες και «δοκιμές» ο κ. Παγιατάκης;

Για ποιους λόγους χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι που απέτρεψαν την εκλογή και την εγκατάσταση στο Ηράκλειο του κ. Σούκουλη, που θεωρείται μια από τις κορυφαίες επιστημονικές και ερευνητικές προσωπικότητες της Υφηλίου; Μήπως επειδή απέσπασε με την ερευνητική ομάδα του ΙΤΕ το βραβείο των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το «Καρτέσιος» ; Η μήπως επειδή έχει αποδείξει τις ικανότητες του ως συντονιστής, εμπνευστή και καθοδηγητής των ερευνητικών ομάδων και των τμημάτων που διευθύνε; Πρόκειται για λάθος ή για έγκλημα εις βάρος του ΙΤΕ και της Πόλης;

Ποιος, ποιοι και γιατί θέλησαν να ανακόψουν την ανοδική πορεία και από τις σπάνιες για τη χώρα μας παραδόσεις δημιουργίας και προσέλκυσης καταξιωμένων ερευνητών και επιστημόνων;

Ποιος, ποιοι και γιατί εχθρεύονται το Ηράκλειο και την Κρήτη, αξιοποιώντας αντιθέσεις, υποδαυλίζοντας μικροεγωϊσμούς ή καλλιεργώντας εαυτουλισμούς;

Ποιοι και γιατί μεθοδεύουν την υποταγή ή τη δημιουργία κλίματος και ατμόσφαιρας που αποδυναμώνει και κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το καύχημα της ερευνητικής Ελλάδας;

 Γιατί αδιαφορούν οι αιρετοί και μη εμπλεκόμενοι αμέσως ή εμμέσως φορείς;

 

«Εντυπωσιακή» μεθοδολογία εκλογής!

 

Ο αντιδεοντολογικός , παράτυπος και παράνομος τρόπος και η μεθοδολογία εκλογής του προέδρου του ΙΤΕ λέγεται ότι έχει ξεπεράσει κάθε γνωστό προηγούμενο.

Λίγες ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών αντικαταστάθηκε ο προεδρεύον με ικανό άνθρωπο της επιστήμης και εμπιστοσύνης(;) μεν, αλλά έχοντα πλήρη άγνοια των διαδικασιών δε.

Γιατί έγιναν κατά παράβαση των νόμιμων προβλεπομένων δυο δοκιμαστικές εκλογές πριν από την τελική και νόμιμη; Μήπως για να ελεγχθεί η βεβαιότητα της εκλογής του εκλεκτού;

Βέβαια πάντα η κυβέρνηση έχει τον τελευταίο λόγο. Αλλά μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν προχωρά στη συγκρότηση και στη σύγκληση μιας εκλεγμένης Επιτροπής διακεκριμένων ανά τον κόσμο Ελλήνων επιστημόνων, για να απορρίψει την πρότασή τους αν δεν της είναι επιθυμητή. Γιατί απλά δεν πρόκειται για τους οποιουσδήποτε.

Μήπως οι Σύμβουλοι ή άλλοι γνωστοί καλοθελητές για την προσφορά υπηρεσιών της κάθε εξουσίας παγίδευσαν τον Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα; Γιατί;

 

Μια από τα ίδια…;

 

Είναι γνωστό το μίσος του Αθηναϊκού κατεστημένου ενάντια στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης και της δημιουργίας του ΙΤΕ.

Είναι γνωστό επίσης ότι στην Κρήτη δεν υπήρχαν πάντα γενναίοι για να στηρίξουν τους εμπνευσμένους δημιουργούς. Όταν υπήρξαν η Ελλάδα μεγαλούργησε μέσω Κρήτης.

Είναι γνωστό ακόμη ότι κάθε πολιτικός επιθυμεί να ενισχύσει την εκλογική του Περιφέρεια.

Γνωρίζομε πότε, πως και γιατί αντί να ενισχύσει το ΙΤΕ στο σύνολό του, ο τότε υπουργός Βαγγέλη Βενιζέλος, απέκοψε από το συνολικό κορμό, το ΙΤΕ που βρισκόταν στην εκλογική Περιφέρεια, στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν τότε που Αιρετοί και μη συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, που θεωρούντο πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πνευματική ηγεσία του Ηρακλείου κοιμόταν.

Γνωρίζομε πως και γιατί αντί να στηρίξει το δυναμικό, καινοτόμο, αποτελεσματικό και πρωτοπόρο ΙΘΑΒΙΚ,  ο τότε Υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης το υπέταξε σε ένα Αθηναϊκό γραφειοκρατικό οργανισμό. Το ΙΘΑΒΙΚ όπου με επί κεφαλής τον «αποκεφαλισμένο» οραματιστή και πρωτεργάτη επιστήμονα Λευτέρη Ζούρο, είχε βρεθεί σε διάστημα μιας δεκαετίας στην αιχμή της έρευνας στη θαλάσσια βιολογία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ήταν πάλι τότε που το Ηράκλειο που προαναφέραμε κοιμόταν.

Εσείς Κύριε Υπουργέ θα συνεχίσετε στο δρόμο που χάραξαν οι κ. Βενιζέλος και ο κ. Χριστοδουλάκης;

Αν Ναι!!!. Τότε δικαιολογημένα θα αναρωτηθούμε έως πότε οι Έλληνες πολιτικοί όταν βρίσκονται στην εξουσία πιστεύουν ότι ψηλώνει η Περιφέρειά τους, όταν χαμηλώνουν μια άλλη. Το Ηράκλειο και η Κρήτη δεν χαμήλωσαν ποτέ καμία.

 

Απαντείστε μας κύριε Υπουργέ

 

Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι υπάρχουν Κρητικοί και Έλληνες γενικότερα που βάζουν πάνω από όλους την Κρήτη και την Ελλάδα. Είναι επίσης γνωστό και αποδεδειγμένο ότι και πάνω από την Κρήτη και την Ελλάδα αυτοί οι άνθρωποι βάζουν τους εαυτούς τους.

Εσείς κύριε Υπουργέ ανήκετε σ’αυτούς;

Θα αποδυναμώσετε το ΙΤΕ για να ενισχύσετε την Περιφέρειά σας; Θα αποδυναμώσετε την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών για να διευκολύνετε  την αδρανοποίησή της και τελικά την μετατόπισή της;

Άλλη είναι η εικόνα που μας έχετε δώσει ως ένας ώριμος και καταξιωμένος πολιτικός. Θεωρείστε ένας παράγων σταθερότητας και συνοχής στο κόμμα και την κυβέρνησή σας.

Ήλθατε στην Κρήτη για να της υποσχεθείτε, και το πράττετε, την ενεργειακή της αυτονομία, αποσπώντας την εκτίμηση και την αναγνώριση όσων προτείνουν το συμφέρον της νήσου και της Ελλάδας.

Στηρίξατε την ολοκλήρωση των έργων στο ΕΛΚΕΘΕ και στο Θαλασσόκοσμο.

Στηρίξατε την προώθηση της διευκόλυνσης τουENISA και της υλοποίησης των κτιριακών του εγκαταστάσεων. Αν κάτι άλλαξε, τι και γιατί άλλαξε;

Ένας πολιτικός με την εφυία, την πείρα και την ωριμότητά σας που κοσμεί το ελληνικό πολιτικό στερέωμα, θα ακολουθήσει τη λογική της ανοδικής πορείας της χώρας μας μέσα από το κόντεμα της Κρήτης; Την αποδυνάμωση του ΙΤΕ που εδρεύει στο Ηράκλειο, την υπονόμευση της ευρωπαϊκής έδρας του Ηρακλείου;

Ήλθατε στο Ηράκλειο για να πείτε συνεχείστε να δημιουργείτε ή για να κηρύξετε την έναρξη ενός μνημόσυνου για ένα Ίδρυμα-καύχημα της ελληνικής έρευνας, που ξεκίνησε πριν λίγο καιρό;

Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες της Αμερικής είπε πικραμένος και απογοητευμένος από την διαδικασία εκλογής «ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΤΕ». Ο ίδιος λίγο αργότερα είπε σε φίλο του αγανακτισμένος « ΔΕΝ ΞΑΝΑΜΠΑΙΝΩ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΙ ΝΑ ΚΤΥΠΙΕΤΑΙ ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΜΟΥ ΕΠΑΝΩ ΣΥΣΣΩΜΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»

Κύριε Υπουργέ, όσοι πιστεύουν σε μια Ελλάδα της δημιουργίας, μέσα από την άμιλλα, την αξιοκρατία, την αριστεία, την συνεργασία και την αλληλεγγύη, θα σας επαινέσουν και θα σας στηρίξουν, αν στην πορεία του χρόνου, αποδείξετε ότι όλα όσα προαναφέρθηκαν δεν σας αγγίζουν. Ότι στηρίζετε και το ΙΤΕ, και την έδρα του ΕΝΙSA στο Ηράκλειο και την συνεργασία ΙΤΕ-ENISA.

Αν όχι ίσως το πετύχετε. Εδώ στο Ηράκλειο ο εαυτουλισμός, και ο στρουθοκαμηλισμός θα είναι σύμμαχός σας. Όσοι προαναφέραμε πιο πάνω συνήθως κοιμούνται. Θα είχα πολλά να προσθέσω. Θα τα αφήσω για μια άλλη φορά

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις που ίσως γίνουν κανόνας για να καταγγείλουν την Ελλάδα της μιζέριας, του μικροκοματισμού, του πολιτικού εαυτουλισμού, των φοβισμένων, των ανασφαλών, της έλλειψης δημιουργικής φαντασίας, της δυναμικής προς τα κάτω και προς τα πίσω, της Ελλάδας του «ο θάνατός σου η ζωή μου».

Προσδοκούμε σε ένα οραματιστή και ανωθρώσκοντα υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα. Ίδωμεν αναμένοντας, επαγρυπνώντας και προετοιμαζόμενοι…


Τελευταία ανανέωση ( 03.03.06 )
 
< Προηγ.

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005