www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ENISA arrow ENISA: Η Κρήτη αρνείται την ατίμωση..
ENISA: Η Κρήτη αρνείται την ατίμωση.. E-mail
10.02.12
ENISA: Δεν ταιριάζει στην Κρήτη η ατίμωση.

Ηρακλής Γαλανάκης 10.2.2012


Δεν με ανησυχεί το χτύπημα που δέχτηκε την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες η Κρήτη, με την αποδυνάμωση της έδρας και τον κατακερματισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών (ENISA). Δεν με παρηγορεί ότι Έλληνας ήταν ο αρχαίος Εφιάλτης, ούτε ότι ο υπουργός που υπέγραψε ανήκει στο μειοψηφικότερο κόμμα της συγκυβέρνησης. Δεν με φοβίζουν όσοι ειρωνεύονται τους Κρητικούς, ούτε όσοι μεθοδικά, συντονισμένα και επίμονα κατάφεραν μια νίκη. Μια νίκη που τους διευκόλυνε η συγκυριακή παρουσία στην ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας του κόμματος του κ. Βορίδη.Το περίμενα.Παρακολουθώντας την υπόθεση του ENISAαπό τη δημιουργία του το 2003, όταν ήμουν υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας στο Λουξεμβούργο και από την Κρήτη που είχα επιστρέψει το 2004. Γνωρίζοντας τη σημασία του, και το ότι θα ενοχλούσε πολλούς στην Ευρώπη, καθώς επίσης και το "νεαρόν" της ηλικία μας στο ευρωπαϊκό και διεθνές "δούναι λαβείν", φοβόμουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να συμβεί.Το φωνάζαμε από το 2005.


Μέσα από εκπομπές στην ΕΡΑ Ηρακλείου, με δημοσιεύματα και με την πρωτοβουλία που πήραμε με τον καθηγητή κ. Μιχάλη Καραταράκη για τη δημιουργία του συλλόγου "Οι Φίλοι του ΕΝΙΣΑ", γινόταν επισήμανση των κινδύνων από το 2005. Άλλωστε, όσοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις γύρω από τον Οργανισμό θα θαύμασαν την εφευρετικότητα, τη μεθοδικότητα, και την επιμονή όλων εκείνων που ήθελαν να αρπάξουν τον ΕΝΙΣΑ από την Κρήτη.Γιατί τον θέλομε στην Κρήτη;


Γιατί ως ευρωπαϊκή νησιωτική περιφέρεια δικαιούμαστε να φιλοξενούμε ένα ευρωπαϊκό οργανισμό. Γιατί πιστεύομε στην ανάγκη της ευρωπαϊκής οικοδόμησης στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξης, του αλληλοσεβασμού και της κοινής πορείας για την ευημερία, την πρόοδο και την ειρήνη. Γιατί θέλομε να παίξει η Κρήτη, ως ευρωπαϊκή Περιφέρεια το ρόλο της συνεργασίας, της προόδου και της ειρήνης στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων όπου βρίσκεται.Γιατί έχει αποδείξει ότι μπορεί με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Ιδρύματα και το Λαό που βρίσκονται και κατοικεί στην Κρήτη. Γιατί δεν θέλομε να ξαναζήσομε Ευρωπαϊκούς Εμφυλίους Πολέμους. Γιατί δεν θέλομε πια "Καμένα χωριά" ούτε στην Κρήτη, ούτε αλλού.Γιατί επιμένουν;Γιατί πρόκειται για ένα Οργανισμό που δεν ήθελαν. Δημιουργήθηκε χάρις στην ικανότητα της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπερκεράσει αντιθέσεις, αντιστάσεις και ενδοιασμούς. Είναι ένας Οργανισμός με λαμπρό μέλλον και πολλαπλές θετικές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Τοπική οικονομία και προβολή. Αφού όμως δημιουργήθηκε τελικά, και δεν κατάφεραν να τον ακυρώσουν μέσω του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ήθελαν να τον έχουν δίπλα τους και ελεγχόμενο όσο θα τους είναι εφικτό. Παρά τις προσπάθειές τους, προχωρούσαν αλλά δεν νικούσαν.Πως προωθήθηκαν οι στόχοι τους;Χάρις στην παρουσία των "κατάλληλων" ανθρώπων στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή. Πρώτος ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA κ. Udo Ηelmbrech. Σε αντίθεση με τον κ. Andrea Pirroti που διαδέχθηκε, αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να απαξιώσει την Κρήτη ως έδρα του Οργανισμού. Μεθοδικά και επίμονα αξιοποίησε Έλληνες και άλλους Ευρωπαίους υπαλλήλους και ανώτατα στελέχη ελληνικών υπουργείων. Χάρις σ' αυτούς μετέτρεψε το "Γραφείο Συναντήσεων" της Αθήνας σε "Επιχειρησιακό Γραφείο", όπως αναφέρει ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην κ. Κατερίνα Μυλωνά της ΠΑΤΡΙΣ. Σε συνεργασία και με την αρμόδια Επίτροπο κ. Kroes, στην οποία δεν γνωρίζουμε τι είδους πληροφορίες μετέφερε, και τον γνωστό πολέμιο της έδρας του ENISA στην Κρήτη και στην Ελλάδα, Ευρωβουλευτή κ. Chicherster, προώθησαν την αρπαγή του ENISA από την Κρήτη με απώτερο στόχο να φύγει και από την Ελλάδα.Το κλειδί.Κανένας Επίτροπος και κανένας Ευρωβουλευτής δεν θα μπορούσε ποτέ να ανατρέψει το "ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο" του 2003 εις βάρος της Κρήτης, αν δεν βρισκόταν ένας Έλληνας Υπουργός να το δεχθεί. Οι υπουργοί των διαδοχικών κυβερνήσεων από το 2003 δεν δεχόταν την εγκατάλειψη του "ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου". Ήρθε όμως ο  κ. Βορίδης για να το επιτρέψει.Η Ρεβάνς.Έτσι, για μια φορά ακόμη η Κρήτη πληρώνει την αντίστασή της στο Ναζισμό, πριν επτά δεκαετίες. Κάποτε σύσσωμοι οι Κρήτες και οι Έλληνες θα πρέπει να δούμε σοβαρά έως πότε θα το πληρώνομε. Το ότι άλλωστε κάποιοι έτρεξαν να ειρωνευθούν τους Κρητικούς γράφοντας "Οι ΠΑΣΟΚοΚρητικοί τσιρίζουν που επί ΠΑΣΟΚ θα χάσουν τον ENISA που τους έδωσε ο Καραμανλής!", πρέπει να προβληματίσει κάθε σκεφτόμενο πολίτη.


Τι κάνουμε;Ο Κρητικός από τα γεννοφάσκια του πολεμά και αγωνίζεται για το αυτονόητο. Τη λευτεριά και την αξιοπρέπεια για τον ίδιο και τους άλλους. Δεν του πάει ούτε ο εξευτελισμός, ούτε η ταπείνωση. Τα "Καμένα χωριά" και οι "Εθελοθυσίες" σε κάθε νομό της Κρήτης το μαρτυρούν και το αποδεικνύουν. Η υπόθεση της Ευρώπης ήταν από την αρχαιότητα και δική του υπόθεση. Δεν φοβάται την ευθύνη, αλλά δεν θα πρέπει να επιτρέψει να δημιουργηθεί και η εντύπωση ότι δεν μπορεί πια να υποστηρίξει και να απαιτήσει τα δικαιώματά του. Και ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι έχουμε ευθύνες και δικαιώματα. Να απαιτήσομε τα δικαιώματά μας, την οριστική και ουσιαστική παραμονή του ENISA στην Κρήτη.Κοινός ο αγώνας.Η κινητοποίηση των εκπροσώπων της Κρήτης στη Βουλή των Ελλήνων και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς επίσης και των Κρητικών όπου Γης ήταν το ξεκίνημα. Σύμμαχος μας κάθε αληθινός Ευρωπαίος. Κάθε Ευρωπαίος που δεν θέλει να επιστρέψομε στην πριν από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κατάσταση,αλλά να συνεχίσομε την κοινή πορεία στη βάση διαχρονικών και πανανθρώπινων αξιών και αρχών. Εκείνων που επειδή είχαν καταπατηθεί προκλήθηκε ο όλεθρος, η καταστροφή και η συμφορά των δυο Παγκοσμίων Πολέμων. Εκείνων πάνω στους οποίους τέθηκαν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος για να μην ζήσομε ΠΟΤΕ ΠΙΑ τις ίδιες συμφορές και καταστροφές.
Ο αγώνας έως την νίκη για τις κοινές αρχές και αξίες είναι ο μόνος που ταιριάζει στους Κρητικούς και στους κατοίκους της Κρήτης. Οι Συν-Έλληνες, οι Συν-Ευρωπαίοι, οι Συν-Άνθρωποι μας κοιτάζουν και περιμένουν το ξεκίνημά μας και το κάλεσμά τους.
Τελευταία ανανέωση ( 12.02.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005