www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα arrow Ζαν-Κλωντ ΖΟΥΝΚΕΡ:Ο Ευρωπαίος ηγέτης και φίλος.
Ζαν-Κλωντ ΖΟΥΝΚΕΡ:Ο Ευρωπαίος ηγέτης και φίλος. E-mail
10.02.11

Ζαν-Κλωντ ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Ο Ευρωπαίος ηγέτης και φίλος.

Ηρακλής Γαλανάκης 10.2.2011


Μετά το πανεπιστήμιο της Θράκης, το πανεπιστήμιο της Αθήνας ανακήρυξε Επίτιμο Διδάκτορα του, τον κ. Ζαν-Κλων Γιουνκέρ, τον πρωθυπουργό του Μεγάλου-Δουκάτου του Λουξεμβούργου και πρόεδρο της Ευρωομάδας.Θα μπορούσε να είχε τιμηθεί, πολύ πιο μπροστά μάλιστα από την Αθήνα, και από το πανεπιστήμιο Κρήτης, αν οι καθ'ύλην αρμόδιοι, είχαν αποδεχθεί τη σχετική πρόταση του συλλόγου "Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη". Εχομε γράψει στο παρελθόν ποιος είναι και τι οφείλομε στον κ. Ζουνκέρ και ως Ελληνες και ως Ευρωπαίοι. Επειδή όμως υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα παιδείας και γνώσης των διεθνών σχέσεων και στο τόπο μας,θα το υπενθυμίσομε και πάλι, με την ευκαιρία της προχθεσινής νέας βράβευσής και επίσκεψής του στην Αθήνα.(1)


Τι είχε πει ο πρύτανης κ.Ιωάννης Σχοινάς.


Αιτιολογώντας την απονομή του Ακαδημαϊκού τίτλου στον κ. Γιουνκέρ το 2004, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θράκης κ. Σχοινάς είπε μεταξύ άλλων: "...Τον τιμούμε για τις αρετές του ανθρώπου της Ειρήνης, της Ελευθερίας, της Προόδου, της Ανάπτυξης, της Σταθερότητας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και του Ανθρωπισμού...που διαθέτει.Η χώρα μας είναι οφειλέτης προς τον κ. Γιουνκέρ, μιας προσωπικότητα μεταξύ των πιο Μεγάλων Ανδρών της κοινής μας πατρίδας της Ευρώπης, γιατί η φιλία του προς την Ελλάδα έχει αποδειχθεί σταθερή, ειλικρινής και βασισμένη σε γεγονότα.."


Τι είχε πει το Δεκέμβρη ο πρώη Καγκελλάριος της Γερμανίας κ. Ελμουτ Σμιτ.


Σε συνέντευξή του τον περασμένο Δεκέμβρη, στην γαλλική καθημερινή εφημερίδα Le Monde, μιλώντας για το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση είπε μεταξύ άλλων:

"...Θα έλεγα λοιπόν ότι συνολικά η Ευρώπη έχει έλλειψη ηγετών. Της λείπουν εκείνες οι προσωπικότητες, οι οποίες είτε ως αρχηγοί κυβερνήσεων είτε ως επικεφαλείς ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, θα έχουν μια ικανοποιητική γνώση των εθνικών και διεθνών ζητημάτων και επιπλέον θα έχουν την ικανότητα ευθυκρισίας. Ασφαλώς υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ του οποίου όμως η χώρα δεν διαθέτει το αναγκαίο ειδικό βάρος για να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο..."


Τι είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου..


Επειδή μετά τη συνάντηση των κ. Παπακωσταντίνου και Γιουνκέρ δεν έγιναν δηλώσεις "κύκλοι" του Υπουργείου είπαν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ), με τον προσεκτικό τρόπο που επιβάλλεται: " ο κ. Γιουνκέρ ήταν πολύ υποστηρικτικός σε όλα τα θέματα, ενώ καταλαβαίνει ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν όσον αφορά στην επιμήκυνση του χρέους, το μέγεθος του μηχανισμού στήριξης, και την ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη".


Τι είπε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.


  Σύμφωνα πάλι με το ΑΠΕ, "Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνάντησή τους συνεχάρη τον κ. Γιουνκέρ για την ανάδειξή του σε διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών κάνοντας λόγο για έναν "διακεκριμένο ευρωπαίο πολίτη που έχει συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ιδέα και την ευρωπαϊκή ενοποίηση"...Τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη που παρείχε τόσο ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, όσο και ως επικεφαλής του Eurogroup στις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση....


Προσωπική μαρτυρία.


Το δεύτερο εξάμηνο του 1997 όταν το Λουξεμβούργο ασκούσε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μου είχε ανατεθεί η ευθύνη του γραφείου Τύπου της Ελληνικής πρεσβείας στο Λουξεμβούργο. Τόσο τότε, όσο και στα υπόλοιπα 6 χρόνια που είχα αυτή την ευθύνη, διαπίστωσα πόσο χρήσιμος φίλος και μεγάλος Ευρωπαίος ηγέτης είναι ο κ. Γιουνκέρ, αλλά και πόσο μεγάλοι Ευρωπαίοι είναι οι ηγέτες αυτής της χώρας αλλά και αυτού του γενναίου και ώριμου λαού.

Είναι ο προεδρεύον της Ενωσης το 1997, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ. που είπε και προώθησε αυτό που άλλοι ηγέτες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών δεν είχαν τολμήσει. Να πει ΝΑΙ στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και ΟΧΙ στην έναρξή τους με την Τουρκία που δεν κάλυπτε ακόμη τα κριτήρια για αυτό το ξεκίνημα. Ανάλογη υπήρξε και η υποστήριξή του και για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.Ισχυρή και σταθερή υπήρξε πάντα η υποστήριξη τόσο του κ. Γιουνκέρ όσο και του τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Πόος σε ότι δίκαιο αίτημα είχε η χώρα μας.


Ο κ. Γιουνκέρ, ο Γενναίος και Ικανός.


Δεν υπήρξε μόνο γι'αυτό γενναίος και ικανός ο κ. Γιουνκέρ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι έγινε υφυπουργός στα 28 του χρόνια, το 1982, το έτος από το οποίο συμμετέχει, ανελλιπώς είτε ως Υπουργός, είτε ως Πρωθυπουργός, στις εργασίες των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και Διασκέψεων. Οτι δε, ζητούσε πάντα, να πράξει η χώρα μας, είχε την τόλμη να το προτείνει και να το εφαρμόσει στη δική του, το 1989 ως υπουργός Οικονομικών. Στάση και ικανότητα που τον επέβαλλε ως αναμφισβήτητο διάδοχο του τότε πρωθυπουργού κ. Ζακ Σαντέρ.Δεν είναι τυχαίο ότι επελέγη κατ'επανάληψη πρόεδρος της Ευρωομάδας, ούτε ότι το μέλλον του είναι λαμπρόν στη Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι μόνο.Ο κ. Ζουνκέρ δεν δίστασε να καταγγείλει την γερμανίδα καγκελλάριο κ. Μέρκελ για "έλλειψη ευρωπαϊκού οράματος και προοπτικής".Δεν έχει διστάσει να πάρει θέση ενάντια σε νεοαποικιακές ιδέες, προτάσεις, πολιτικές και πρακτικές, όποτε προσπάθησαν ή προσπαθούν να τις αναβιώσουν οι ισχυροί της Ενωσης,εις βάρος των άλλων μελών,στο εσωτερικό της Ενωσης. Δεν είναι επίσης τυχαίες οι ανώτατες διακρίσεις που του έχουν απονεμηθεί από την Γαλλία και την Γερμανία, για να αναφέρω μόνο αυτές, για την ικανότητά του να τους βοηθά να βρουν σημεία αλληλοκατανόησης και συνεργασίας.Οσοι διαθέτουν την γνώση και την παιδεία διεθνών σχέσεων αντιλαμβάνονται τι σημαίνει για τη χώρα μας να έχει τέτοιους φίλους και τι για την Ευρώπη να έχει τέτοιο ηγέτη.


Πανεπιστήμιο Κρήτης...


Δυο φορές προτάθηκε στους προέδρους του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, τον κ. Πετράκη και στον κ. Παπαδάκη να προωθήσουν την ανακήρυξη του κ. Γιουνκέρ ως Επίτιμου Διδάκτορα του πανεπιστημίου Κρήτης. Παρά την θετική τους διάθεση, δεν μπόρεσαν να το "περάσουν". Τρίτη πρόταση είχε γίνει στον πρύτανη κ. Παλλήκαρη, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.Τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου "Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη", συνεχίζουν να διερωτώνται με ποια λογική και για ποιο συμφέρον του τόπου και της χώρας μας και του ανοίγματός τους στους πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού και του διεθνούς γίγνεσθαι, δεν προωθήθηκε η πρότασή τους.Μια πρόταση που είχε και την υποστήριξη του έως τον περασμένο Αύγουστο πρέσβη του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα κ. Κόνραντ Μπρουχ.Προσωπικά θα ήθελα να νοιώθω τόσο περήφανος για όλα τα Τμήματα του πανεπιστημίου Κρήτης, όσο ένοιωσα πρόσφατα,για το Τμήμα του Χημικού του, όταν διάβασα αυτό που μου έγραφε φίλος μου καθηγητής, επί κεφαλής Εθνικού Κέντρου Ερευνών σε μια μεγάλη χώρα, ο οποίος είχε έλθει στην Κρήτη ως αξιολογητής "Πρέπει να είσαι περήφανος για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τους φοιτητές του, που αξιολόγήσαμε".


(1) Στην ολιγομελή-5μελή- αντιπροσωπεία που συνόδευε τον κ. Γιουνκέρ στην Ελλάδα συμμετείχε και ο Ελληνας δημοσιογράφος κ.Κώστας Καλφέλης, ανταποκριτής ελληνικών ΜΜΕ και συνεργάτης των εντύπων του εκδοτικού συγκροτήματος Editpress, Le Jeudi και Culturissimo.


Τελευταία ανανέωση ( 10.02.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005