www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα arrow Μικρές επαναστάσεις για..καλύτερες μέρες.
Μικρές επαναστάσεις για..καλύτερες μέρες. E-mail
27.12.10

Μικρές επαναστάσεις για ..καλύτερες μέρες...


Ηρακλής Γαλανάκης 28.12.2010Αν και δεν ανήκω σε φορείς που επαγγέλονται την επανάσταση, ούτε σε αυτούς που κερδίζουν το ψωμί τους διαφημίζοντας και διακηρύττοντάς την σε επαγγελματική πολιτική βάση και θέση, πιστεύω όμως στη χρησιμότητα και στην αναγκαιότητας των επαναστάσεων της καθημερινότητας. Ως ένας πολίτης που θέλει να είναι, το κατά δύναμην, ενεργός.


Μικρά πραδείγματα. Το κοτόπουλο...


Παραμονές Χριστουγέννων πήγα για αγορά ενός πουλερικού, από ένα από τα πολύ γνωστά υπερκαταστήματα της πόλης. Προς μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι απο γαλλοπούλες, κοκόρια και κοτόπουλα υπήρχαν εισαγόμενα, αλλά ελληνικά, ούτε για δείγμα.Αλλες φορές είχα δει, αλλά παραμονές Χριστουγέννων (Πέμπτη), και μεγάλης κατανάλωσης δεν υπήρχαν!.

Διαμαρτυρήθηκα διερωτώμενος "μα είναι δυνατόν, με την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, να δανειζόμαστε χρήματα από την Τρόϊκα, για να αγοράζομε εισαγόμενα κοτόπουλά", ξαναδίδοντας πίσω τα δανεικά που μας δίδουν, με το αζημείωτο.Καταλαβαίνω να εισάγομε τα αυτοκίνητα, τα αρώματα, τα αεροπλάνα, τα πολεμικά πλοία κτλ, -αν και δεν θα έπρεπε ακόμη και σε όλα αυτά-αλλά και τα κοτόπουλα! Δεν λέω να μην έχω και αυτή την επιλογή του ξένου κοτόπουλου, αλλά γιατί να το αφήνουν έτσι "μόνο και ασυνόδευτο" χωρίς την παρέα και του ελληνικού κοτόπουλου!


Τα φτηνά μαγαζιά...


Πριν από λίγες εβδομάδες πήγα σε ένα από τα γνωστά φτηνά καταστήματα, γνωστής εθνικότητας για να αγοράσω μια απλή τσάντα. Βρήκα μια, ολιγόβια κατά τα φαινόμενα, αλλά φτηνή και εξυπηρετική. Έστω και πρόσκαιρα.Περιμένοντας τη σειρά μου να πληρώσω, έβλεπα ένα πελάτη μετά τον άλλο, να πληρώνει, αλλά χωρίς να του δίδουν ή να ζητά την απόδειξη. Το ίδιο θα συνέβαινε και με τη ταπεινότητά μου, αν δεν είχα αποκτήσει αυτή την "αγενή συνήθεια" να ζητώ και να παίρνω τις αποδείξεις. Αφού πήρε τα χρήματα ο συμπαθητικός επιχειρηματίας, έκανε ότι κάτι έψαχνε πάνω κάτω,πέρα δώθε, αλλά εγώ εκεί όρθιος περίμενα την απόδειξη. Τελικά αναγκάστηκα να τη ζητήσω και ευγενικά μου την έδωσε.Τι σημαίνουν αυτά...


Στην πρώτη περίπτωση νομίζω ότι υπάρχουν και φτηνά ελληνικά κοτόπουλα. Αγοράζοντας εισαγόμενα εξάγω χρήματα από εκείνα που μας δάνεισαν και δανείζουν. Συμβάλλω στην απώλεια θέσων απασχόλησης. Υποθηκεύω το μέλλον των Ασφαλιστικών ταμείων από την απώλεια εισφορών που θα προερχόταν από τη χαμένη απασχόληση. Οδηγώ την οικονομία της χώρα μου στο αδιέξοδο και στην φτώχευση με ότι αυτό συνεπάγεται σε δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες και προσφορές, που περιμένω απ'αυτό και άλλα έσοδα.

Στη δεύτερη περίπτωση, εκτός όσων προαναφέρθηκαν γίνομαι και συνένοχος κλεψιάς και απάτης του ελληνικού δημοσίου άμμεσα και του εαυτού μου έμμεσα.Και προπαντός δέχομαι να με παίρνουν και κορόϊδο. Γιατί ενώ τιμάς και στηρίζεις κάποιο επιχειρηματία, με το να τον προτιμάς, αυτός ως αντάλλαγμα σε καθιστά μικοαπατεωνάκο και δολιοφθορέα του μέλλοντος του τόπου σου.Από το ..κοτόπουλο...;


Μα από το κοτόπουλο ή την απόδειξη για το φτηνό εμπόρευμα θα σωθούμε, ίσω αντιτείνει κάποιος. Ναι και προπαντός από το κοτόπουλο και αυτή, καθώς και από οποιαδήποτε απόδειξη. Δεν λέω όχι στην ελεύθερη αγορά. Λέω όχι στο πλιάτσικο και στην πορεία φτώχευσης της χώρας μου με τη δική μου συνενοχή.


Ελεγκτικοί μηχανισμοί..


Μα καλά τουλάχιστο στην δεύτερη περίπτωση δεν υπάρχουν ελεκτικοί μηχανισμοί; Ισως να υπάρχουν αλλά να μη διαθέτουν ..ελαιώνες και να έχουν συνηθίσει στο "προσφερόμενο" λάδι. Ισως να μην έχουν αρκετό προσωπικό! Ισως να κάνουν και ελέγχους, αλλά είτε να μην είναι πειστικά αυστηροί, ή είτε να μην μπορούν να είναι συνεχώς εκεί.. κτλ, κτλ

Πρέπει όμως να επαφιόμαστε μόνο στην ύπαρξη ενός ατόμου από τον ελεγκτικό μηχανισμό πίσω από κάθε επιχειρηματία, ντόπιο ή ξένο; Εμείς ως άτομα -πολίτες δεν έχομε καμία ευθύνη; Δεν έχομε το δικαίωμα και το καθήκον να επαγρυπνούμε και να διεκδικούμε; Τι είμαστε ως λαός, φουκαράδες, υποτελείς, φοβισμένοι, μοιρολάτρες, του "ότι βρέξει ας κατεβάσει"; Τότε γιατί διαμαρτυρόμαστε για μειώσεις μισθών επιδομάτων, για την ανεργία κτλ, κτλ γνωστά;


Ζητούνται πολίτες ..ή έστω "Φίλοι της Ελλάδας".


Ακόμη και όταν μπει μια τάξη σ' αυτή την Ελλάδα του "πλιάτσικου" και των "καμπόσων", δεν θα μπορούμε να απαλλαγούμε από την ανάγκη δανεισμού, αν δεν μάθομε να παράγομε και να καταναλώνομε και ελληνικά προϊόντα. Είναι άραγε τόσο απαγορευτικό και τιτάνιο, το να ζητούμε να έχουν τα υπερκαταστήματα, ή τα όποια καταστήματα και ελληνικά προιόντα και να δίδουν αποδείξεις;

Αν εξ αιτίας των πολυάριθμων κατακτητών που έχουν περάσει από Κρήτη και Ελλάδα, κάπου έχομε και την υποτέλεια και τη μοιρολατρία στο DNA μας και δεν μπορούμε να διεκδικούμε το δικαίωμά μας, ακόμη και απ'αυτούς που ευεργετούμε με τις αγορές μας, τουλάχιστον ας προσπαθήσομε να γίνομε ..φιλέλληνες.

Να αγαπήσομε αυτούς τους φουκαράδες, φοβισμένους και μοιρολάτρες κατοίκους αυτής της χώρας και να κάνομε κάτι για να τους βοηθήσουμε. Εχω γνωρίσει άλλωστε πολλούς φιλέλληνες και διαφορετικών εθνικοτήτων που αγαπούν και θαυμάζουν αυτή τη χώραν και το λαό, και διαμαρτύρονται και αγωνιούν γι'αυτήν κι αυτ'ον, από ότι έχω διαπιστώσει ότι το νοιώθουν και το πράττουν πολλοί απ'αυτούς που την κατοικούν.

Ας ξεκινήσομε λοιπόν να κάνομε κάτι,αν όχι ως πολίτες, που απ'ότι φαίνετια δεν μπορούν όλοι να είναι, τουλάχιστον ως φιλέλληνες! Ας αρχίσομε από τις μικρές επαναστάσεις στην καθημερινότητά μας. Οπως αυτές που προαναφέρθηκαν και όχι μόνο.
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005