www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Μίκης Θεοδωράκης arrow Γιατί υποστηρίζω Μίκη Θεοδωράκη; (ΙΙΙ)
Γιατί υποστηρίζω Μίκη Θεοδωράκη; (ΙΙΙ) E-mail
17.01.06
(Αρχοντικό 09.08.2005)

 

Η Κρήτη στο ραντεβού των 80 χρονων.Με τα δυο κείμενα που προηγήθηκαν, παρουσιάστηκαν πολύ λίγοι από τους λόγους για τους οποίους αξίζει να υποστηρίζει ένας πολίτης μιας χώρας, προσωπικότητες της εμβέλειας του Μίκη Θεοδωράκη. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν γραφτεί και ειπωθεί αρκετά από Έλληνες και Ξένους. Στο μέλλον θα γραφτούν και θα ειπωθούν πολύ περισσότερα από ερευνητές και μελετητές διαφόρων επιστημονικών κλάδων και επαγγελμάτων. Καιρός ήταν λοιπόν να στρέψει και η Κρήτη την προσοχή της προς τον άνθρωπο που υπερηφανεύεται για την κρητική του καταγωγή. Τα 80χρονα του Μίκη ήταν η μεγάλη ευκαιρία.

Τόσο η Τοπική όσο και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχαν τιμήσει τον Μίκη Θεοδωράκη με τη διοργάνωση συναυλιών και παροχή πολλών υποσχέσεων. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης του είχε μάλιστα απονείμει επί πρυτανείας Γιώργου Γραμματικάκη το «Χρυσό Μετάλλιο». Πουθενά όμως δεν υλοποιήθηκε κάτι που να ξεπερνά το σύνηθες , να σημαδεύει το χρόνο και να προωθεί το έργο, την προσωπικότητα και τα μηνύματά που διαχέουν στις επόμενες γενιές. Στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο είχαν γίνει αρκετά. Στην Κρήτη τίποτε…


Τα Χανιά και η Κρήτη πρόλαβαν..


Είναι αλήθεια ότι τα Χανιά και η Κρήτη είναι γεμάτα από Επιφανείς Άνδρες και ο Μίκης Θεοδωράκης ακόμη εν ζωή….Συνήθως η αναγνώριση έρχεται μετά θάνατο. Γνωστό και το «ουδείς στον τόπο του προφήτης». Στο εξωτερικό και στην Ελλάδα που είναι και δικός του τόπος, η αναγνώριση δεν περίμενε. Η Κρήτη έπρεπε να εμφανιστεί όπως άξιζε στο Μίκη Θεοδωράκη και όπως γνωρίζει να τιμά τους Άξιους.

Η ευκαιρία των 80χρονων δεν πήγε χαμένη. Πρώτος ο Νομάρχης Χανίων, Γιώργος Κατσανεβάκης, με την αναγνωρισμένη πολιτική εφυία και ικανότητα να αξιοποιεί τις ευκαιρίες δεν δήλωσε μόνο αλλά και ξεκίνησε την προετοιμασία για να τιμηθεί ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως αξίζει στον Επιφανή Άνδρα. Ανέθεσε στον ικανό και στενό συνεργάτη του τον Αντινομάρχη Γιώργο Αγοραστάκη την ευθύνη της προετοιμασίας, που σε συνεργασία με την γνωστή για τις ικανότητές της υπάλληλο της Νομαρχίας , αρμόδια για τα πολιτιστικά και το Πνευματικό Κέντρο Αίμυ Παπαβασιλείου, ξεκίνησαν τον Μαραθώνιο.

Αν τα Χανιά, η Κρήτη και γενικότερα η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση κοσμείται και αναδεικνύεται με την παρουσία Νομαρχών όπως ο Γιώργος Κατσανεβάκης, το ίδιο συμβαίνει και για τον Νομάρχη, όταν έχει ως συνεργάτη ένα άνθρωπο με τον επαγγελματισμό και το πολιτικό αισθητήριο, όπως ο Γιώργος Αγοραστάκης και συνεργάτες όπως η κα Παπαβασιλείου και χωρίς αμφιβολία αρκετούς άλλους.


Συνέδριο σταθμός…


Η καθολική αναγνώριση της επιτυχίας του συνεδρίου «Μίκης Θεοδωράκης; Ο άνθρωπος, ο δημιουργός, ο μουσικός, ο πολιτικός, ο Κρητικός και ο Οικουμενικός» και των εκδηλώσεων που το πλαισίωσαν, δεν έρχεται από το πουθενά. Είναι αποτέλεσμα σωστού και φιλόδοξου προγραμματισμού και σκληρής και επίπονης προσπάθειας. Η επιλογή και ο συντονισμός της επιστημονικής ομάδας και των συμμετεχόντων ομιλητών που θα εξασφάλιζαν ποιότητα, περιεχόμενο και προοπτικές, στο πρώτο συνέδριο που γινόταν για τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, δεν είναι απλή υπόθεση. Αν σ’ αυτό προστεθεί η αγωνία με την πορεία της υγείας και των δυνατοτήτων παρουσίας του τιμώμενου, η οργάνωση της δημοσιογραφικής προβολής και της φιλοξενίας των προσκεκλημένων καθώς επίσης και η αναζήτηση της χρηματοδότησης του συνεδρίου, η προσπάθεια ήταν τεράστια.

Η τεράστια προσπάθεια πέτυχε και ανταμείφθηκε. Καθολική η αναγνώριση της επιτυχίας του. Αυτό το διαπίστωσαν όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο. Όσοι δε προμηθευτούν τα κείμενα των ομιλιών όταν θα δημοσιευθούν, θα μπορούν να διαπιστώσουν ότι το συνέδριο δικαίωσε τον τίτλο του. Με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας το συνέδριο μεταδιδόταν μέσω της ιστοσελίδας που δημιουργήθηκε (www.mikis-crete.gr) και σύμφωνα με την ηλεκτρονική απογραφή 7.500 άτομα από όλες τις περιοχές της πλανήτη μας την επισκεπτόταν καθημερινά. Τη συνέντευξη τύπου και την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, την παρακολούθησαν όλα τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και πολλά τηλεοπτικά δίκτυα, αν κρίνουμε από την παρουσία των καμερών που εμφανίστηκαν στη συνέντευξη.


Ο Γαλατάς των συμβολισμών…


Επειδή όμως για τον απολογισμό του συνεδρίου θα μιλήσει η κατ’ εξοχήν αρμόδια και γνώστης Νομαρχιακή Αρχή, θα αναφερθούμε στη μεγάλη γιορτή του Γαλατά. Στην Πλατεία τις 21 του Μάη, μια από τις πλατείες και χώρους που συμβολίζουν τον ηρωϊσμό και την αυτοθυσία των Κρητών για την Ελευθερία και την πανανθρώπινες αξίες, ο Δήμος Κυδωνίας και ο πολιτιστικός Σύλλογος του Γαλατά σε συνεργασία με την Νομαρχία και την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων είχαν διοργανώσει μια υπέροχη γιορτή γενεθλίων, προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη. Μέσα από τη μουσική, τις μαντινάδες, τα ριζίτικα και τους χορούς των Χανιώτικων μουσικών, τραγουδιστών και χορευτικών συγκροτημάτων, παρέλασαν μπροστά από τον Μίκη και από μπροστά μας , οι γονείς, ο αδελφός του και οι πρόγονοι του. Μέσα από το τραγούδι, τη μουσική και το χορό των παιδιών, των ανιψιών και των εγγονών του παρέλασαν οι όμορφες τρυφερές, συναισθηματικές οικογενειακές στιγμές. Και μέσα απ’όλα αυτά η οικογένεια Θεοδωράκη ένοιωσε σπίτι της, στις ρίζες της και ο Μίκης πιο Γαλατιανός, πιο Χανιώτης, πιο Κρητικός. Μέσα από τα πλούσια εδέσματα και τα ξεχωριστά σε νοστιμιά Γαλατιανά κουλούρια, οι κάτοικοι του Γαλατά αγκάλιασαν τον Μίκη, την οικογένειά του και τους φίλους, ξεθωριάζοντας και σβύνοντας παλιές αφιλόξενες αναμνήσεις.

Συμβολική και η δεξίωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο φρούριο «Φιρκά». Εκεί είχαν κλείσει οι Τούρκοι την οικογένεια Θεοδωρομανόλη. Εκεί του είχαν κόψει το κεφάλι. Εκεί είχαν φυλακίσει τον παππού του Μίκη, τον Μιχάλη. Εκεί έγινε η τελετή της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Εκεί υψώθηκε η Ελληνική σημαία. Εκεί υπηρέτησε ως στρατιώτης ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης.


Πάμε μια βόλτα στα Χανιά…


Χιλιάδες κόσμου στην ιστορική συνάντηση Μίκη Θεοδωράκη-Λαού των Χανίων και της Κρήτης. Καθιστός σε καρέκλα, στο τσιμέντο ή στο χορτάρι, ή όρθιος τι σημασία, το σπουδαίο ήταν να είσαι εκεί.

Τραγούδια που γέμισαν και συνόδεψαν τη ζωή μας από διαλεκτούς τραγουδιστές και τον Γιώργο Θεοδωράκη. Και η διεθνής και πάλι αναγνώριση μέσα από την σύντομη τελετή κατά τη διάρκεια της οποίας Ρώσικη αντιπροσωπεία απένειμε στον Μίκη Θεοδωράκη το ρώσικο βραβείο «Διάλογος των Πολιτισμών». Ούτε η νέα Ρωσία απέφυγε να υποκλιθεί στο σύμβολο Μίκης Θεοδωράκης. Κι ο Μίκης τους υπενθύμισε και μας υπενθύμισε « … εδώ στην Κρήτη θρησκεία είναι η ελευθερία..».


Στα Χανιά ζουν Άρχοντες..


Ως φιλοξενούμενος δεν μπορώ να μην πω ότι η φιλοξενία ήταν γεμάτη αρχοντιά, όπως και η διοργάνωση και η πλαισίωση του συνεδρίου. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δικαιούται να είναι υπερήφανη. Άλλωστε η σφυγμομέτρηση που είχε παραγγείλει η εφημερίδα «ΤΟ ΚΑΡΦΙ», του Νίκου Κακαουνάκη, και που έδωσε σε επίπεδο Χανίων 78% σε δημοτικότητα στον επί κεφαλής της Γιώργου Κατσανεβάκη, τα λέει όλα.

Θα ήταν όμως παράλειψη να μην επαινεθεί και η παρουσία και του δημάρχου Σούδας και προέδρου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Χανίων Ιωάννη Περάκη και του δημάρχου Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη. Παρόντες στο συνέδριο και τις εκδηλώσεις, τίμησαν τους πάντες εκ μέρους των Δήμων και της πρωτεύουσας του νομού και με τη δική τους διακριτική παρουσία και φιλοξενία.


Κι εδώ τελειώσαμε…;


Όχι απαντά η Νομαρχία Χανίων. Από εδώ ξεκινήσαμε. Η δημιουργία του «Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη» η απόδειξη. Ένας σύλλογος για όλους τους Κρητικούς και κατοίκους της Κρήτης, χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με μια αποκλειστικότητα « Να θέλεις την προβολή του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, των αρχών και των αξιών που διαχέονται και μέσα απ’ αυτή, την προβολή της πανανθρώπινης προσφοράς ενός Κρητικού, ενός Έλληνα, ενός Ευρωπαίου, στο πανανθρώπινο πολιτιστικό γίγνεσθαι και στη στήριξη των διαχρονικών πανανθρώπινων αξιών. Κι ας μην ξεχνάμε όταν κτυπούσαν έως θανάτου τον Μίκη, τις νάναι αγύριστες σκοτεινές εποχές, για να υπογράψει, και τον ρωτούσαν γιατί δεν υπογράφει για να σωθεί, εκείνος απαντούσε « Γιατί είμαι Κρητικός» . « Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι Κρητικός, Έλληνας, Ευρωπαίος. Αυτοί οι τρεις ομόκεντροι κύκλοι αποτελούν τα θεμέλια της ύπαρξής του, της δημιουργίας του, της εμπλοκής και της δέσμευσής του», γράφει ως πρώτη πληροφορία και σκέψη στη γραπτή εισήγησή του στο συνέδριο, «80 πληροφορίες και σκέψεις για 80α γενέθλια», Γκυ Βάγκνερ, ο ερευνητής, ο μελετητής, ο βραβευμένος συγγραφέας και βιογράφος του Μίκη Θεοδωράκη, κτλ, από το Λουξεμβούργο.

Τελευταία ανανέωση ( 17.01.06 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005