www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Μίκης Θεοδωράκης arrow Γιατί υποστηρίζω Μίκη Θεοδωράκη; (IV)
Γιατί υποστηρίζω Μίκη Θεοδωράκη; (IV) E-mail
17.01.06
Γιατί υποστηρίζω Μίκη Θεοδωράκη;

Σύσσωμη η Κρήτη είναι εδώ.


Για πολλά πράγματα μπορεί να περηφανευτεί το νησί μας. Από τα πρώτα είναι τα επιτεύγματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) της. Σε μια τέτοια ιστορική στιγμή και συνάντηση θα ήταν περίεργο να μην ήταν εκεί. Ήταν. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως εκπρόσωπος των ΑΕΙ Κρήτης, και πάλι πήρε την πρωτοβουλία να υπενθυμίσει την αξία του έργου και του ανθρώπου Μίκη Θεοδωράκη. Το είχε πράξει το 1996 επί πρυτανείας Γιώργου Γραμματικάκη με την απονομή του «Χρυσού Μεταλλίου». Το έπραξε και πάλι με την απονομή της μεγαλύτερης διάκρισης που είναι σε θέση να απονείμει. Την ανακήρυξη σε Επίτιμο Διδάκτορα του.

 

Το Πανεπιστήμιο τιμήθηκε, τιμώντας...


Για όσους παρακολουθούν την πορεία του Μίκη Θεοδωράκη, γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια δεν ενδιαφέρεται για τιμές. Του έχουν προταθεί από ΑΕΙ του εξωτερικού και της χώρας μας και τα έχει αρνηθεί κυρίως λόγω των προβλημάτων υγείας που έχει και της αποφυγής των μετακινήσεων. Έχει άλλωστε τιμηθεί τόσο πολύ και από τόσους διαφορετικούς φορείς (βλέπετε ιστοσελίδα του κ. Βάγκνερ www.mikis-theodorakis.net ). Είδαμε άλλωστε με την ευκαιρία των 80 του γενεθλίων να έρχεται στα Χανιά, με ειδική πτήση Ρώσικη αντιπροσωπεία, για να τον τιμήσουν και να του μεταφέρουν σχετική επιστολή και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την τιμή από το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν την αρνήθηκε. Δεν μπορούσε όμως να μεταβεί στην έδρα του Τμήματος που τον τιμούσε. Οι λόγοι ήταν οι ίδιοι εξ αιτίας των οποίων κανείς δεν ήταν σίγουρος ότι θα μπορέσει να παρευρεθεί στο τριήμερο συνέδριο. Ήταν οι ίδιοι που δεν του επέτρεψαν να παρευρεθεί και στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν προς τιμή του στο Λουξεμβούργο, στη Σουηδία και σε άλλες περιοχές της Γης και της Ελλάδας, όπου είχε προσκληθεί.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης προς τιμή του δεν θυσίασε την ουσία και την ιστορική ευκαιρία στο βωμό της τυπολατρίας. Κατ’ εξαίρεση πήγε στα Χανιά δείχνοντας όχι μόνο την αναμενόμενη εφυία, αλλά και την αυτονόητη ανθρώπινη ευαισθησία. Αναμενόμενο άλλωστε από ένα πανεπιστήμιο που έχει ως Πρύτανη τον άριστο εκ των αρίστων. Τον επιτυχημένο και διεθνώς καταξιωμένο επιστήμονα και επαγγελματία, τον Γιάννη Παλήκαρη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης καταξιώθηκε να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του όλα τα χαρακτηριστικά του δημιουργού που αργά ή γρήγορα θα πάρει την θέση που του ανήκει στο Πάνθεον των μεγάλων πνευματικών Δημιουργών, αλλά και αγωνιστών για την στήριξη των πανανθρώπινων αξιών, της Ανθρωπότητας. Μαζί του θα βρίσκεται και η αναγνώριση και η τιμή που του απένειμε το Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέσα απ’ αυτό τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού μας. Τιμήθηκε τιμώντας τον. Στην ιστορία των επιστημονικών και ερευνητικών επιτευγμάτων που κατέκτησε, κατακτά και θα κατακτά, και που θα το καταξιώνουν, θα βρίσκεται με ανεξίτηλα γράμματα και η αναγνώριση και η τιμή που απένειμε στον Μίκη Θεοδωράκη.

Αν με το επιτυχημένο τριήμερο συνέδριο και εκδηλώσεις η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, πραγματοποίησε μια μεγάλη επένδυση για το μέλλον του Γαλατά, των Χανίων και της Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την πρωτοβουλία του εμπλούτισε την καθημερινή του παιδευτική αποστολή και επένδυσε στην μελλοντική του εικόνα


Η ιστορική τελετή…


Κατάμεστη η αίθουσα. Παρόντες Καθηγητές, Άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης, Φίλοι του Πανεπιστημίου, Φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Πολιτικοί και η Εκκλησία. Δυο Μητροπολίτες: ο Κυδωνίας και Αποκορώνου, Ειρηναίος και ο Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας. «Τι μεγάλη αλλαγή από τότε που ο Μίκης Θεοδωράκης και Λαμπράκηδες ήσαν παλιόπαιδα για τον αιδεσιμότατο ιερέα που είχε κληθεί να κάνει τον αγιασμό…» παρατήρησε ο ίδιος .

« Τιμούμε τον πολυτάλαντο δημιουργό στο χώρο της Τέχνης, τον πολύπαθο αγωνιστή της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τον υπέρμαχο της ενωτικής δύναμης του πολιτισμού, τον Κρητικό τον Έλληνα και τον Πολίτη του Κόσμου. Θεωρούμε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένα ζωντανό παράδειγμα δημιουργικότητας, ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας για τις νέες γενιές και τις γενιές των αιώνων που έρχονται», είπε ο πρύτανης κ. Παλλήκαρης. Ένας πνευματικός άνθρωπος που υποκλίθηκε με την αρχοντιά του ανθρώπου που γνωρίζει να τιμά, λέγοντας μεταξύ άλλων, «Έχω την υψίστη τιμή να ομιλώ ενώπιον του Μίκη Θεοδωράκη, εκεί όπου φέγγει αθάνατη η δημιουργία».

Εμπνευσμένη και η ομιλία του καθηγητή της Ψυχολογίας και προέδρου του Τμήματος Κοινωνικών και Φιλοσοφικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, Γιάννη Κουγιουμουτζάκη. Μια ομιλία που άνοιξε τις πόρτες σε πολλές άλλες επιστήμες για να δουν και να ενδιαφερθούν για το πολυσύνθετο έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Ι. Κουγιουμουτζακης είχε την ευθύνη τεκμηρίωσης της πρότασης. « …Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρα από όλα αυτά που ο κόσμος γνωρίζει, δηλ. την τεράστια συμμετοχή του στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας, της Ευρώπης και διεθνώς, αποδεικνύεται στην αρχή του 21ου αιώνα ότι η ίδια του η ζωή, το ίδιο του το έργο και η δράση του συνιστούν μια πολύπλοκη συναρπαστική και ταυτόχρονα προκλητική αφήγηση δυο αιώνων, του 20 και του 21ου αιώνα. Θα έλεγε κανείς ότι η αφήγηση, η ζωή , η δράση και το έργο του είναι μια σπάνια σε πλοκή αφήγηση της χώρας και πολλών άλλων λαών. Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι μόνο συνθέτης, είναι λογοτέχνης, είναι ποιητής, είναι ο άνθρωπος που πιστεύει στην μετασχηματιστική δύναμη του πολιτισμού, είναι ένα προκλητικότατος άνθρωπος που μας προκαλεί να πάμε πιο πέρα, εξυψωτικά, όπως ο ίδιος λέει. Οι Έλληνες θα ανακαλύψουν ποιος ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης σε πολλά χρόνια από τώρα. Οι άνθρωποι του 20ου και του 21ου αιώνα είναι τυχεροί που τον γνώρισαν, έστω κι αν δεν τον κατάλαβαν. Στο μέλλον οι γενιές θα λένε για μας, ότι ζήσαμε στην εποχή του Μίκη Θεοδωράκη», είχε υποστηρίξει πριν από το συνέδριο στην εκπομπή ΚΡΗΤΗ-ΕΥΡΩΠΗ της ΕΡΑ Ηρακλείου, ο κ. Κουγιουμουτζάκης.

Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στην επίσημη τελετή της ανακήρυξης, όπως και εκείνη με την οποία έκλεισε το τριήμερο συνέδριο είναι ιστορικές και σημαντικές για τους μελετητές του μέλλοντος. Περιέχουν συνοπτικά το πιστεύω και το γιατί της ζωής και της δημιουργίας του.


Τόνωσε τον συγκρητισμό ο Μίκης…


Σε μια Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων, μέλος μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης των 450 εκατομμυρίων, που ζει σε μια Υφήλιο των 5,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, μια Κρήτη των 660 χιλιάδων ανθρώπων στάθηκε μέσα από την απόδοση τιμής στον Μεγάλο τέκνο της, συγκρητισμική και ενωμένη. Το επιτυχημένο συνέδριο και εκδηλώσεις της Νομαρχίας Χανίων. Η συγκινητική εκδήλωση του δήμου Νέας Κυδωνίας στο Γαλατά, το χωριό της καταγωγής του Μίκη. Η ΤΕΔΚ και η πόλη των Χανίων με την διακριτική παρουσία και φιλοξενία τους και τη διοργάνωση της Έκθεσης Φωτογραφίας για τον Μίκη σε συνεργασία με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Η διοργάνωση εκδηλώσεων σε δήμους των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και του Λασιθίου για τον εορτασμό των 80χρονων γενεθλίων του, σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Η διοργάνωση της παγκρήτιας συναυλίας στο παγκρήτιο στάδιο με πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου και της Νομαρχίας Ηρακλείου στις 23 του Σεπτέμβρη, αποτελούν μια αισιόδοξη απόδειξη ενός δημιουργικού και με προοπτικές συγκρητισμού. Ενότητα για το καλύτερο ήταν και είναι και το μήνυμα που διαχέεται μέσα από τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.


Μαζί και ο Περιφερειάρχης Κρήτης..


Συγκρητισμός που υπηρετεί με θέληση και αποτελεσματικότητα και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκας. Δεν αρκέστηκε σε μια τυπική υπηρεσιακή παρουσία στην τελετή έναρξης του συνεδρίου. Πήρε την απόφαση σε συνεργασία με την Νομαρχία Χανίων να επιμεληθούν και να παράγουν ένα CD, που θα διανεμηθεί σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης.

Όταν ένας ομιλητής, που διδάσκει σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποστήριξε ότι στα σχολεία ο Μάνος Χατζιδάκης και ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρονται μόνο ο συνθέτες μουσικής κινηματογραφικών έργων, μια πρωτοβουλία όπως αυτή, αξίζει την εκτίμηση, την αναγνώριση και την προβολή της.

Αξίζουν όλοι συγχαρητήρια γιατί ήταν εκεί όπου έπρεπε και έκαναν όλοι τους αυτό που έπρεπε, -το Χρέος, που θα έλεγε και ο Μίκης Θεοδωράκης – στην επέτειο των 80χρονων γενεθλίων του Μεγάλου συντοπίτη και συνανθρώπου μας, με τον οποίο είχαμε τη τύχη να ζήσουμε την ίδια εποχή.

Αυτό όμως θα πρέπει να είναι το ξεκίνημα. Αλλιώς όλα όσα έγιναν θα πρέπει να εκληφθούν ως μνημόσυνα….


Συγχαρητήρια και στα Κρητικά Μαζικά Μέσα Επικοινωνίας.


Θα ήταν παράλειψη μεγάλη να μην έλεγα ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εφημερίδα Ηρακλείου ΠΑΤΡΙΣ για τη φιλοξενία εδώ και ένα χρόνο κειμένων μου για τον Μίκη Θεοδωράκη και στην εφημερίδα των Χανίων «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» που από πέρυσι τον Ιούλιο δέχθηκε με συμπάθεια τις επιστολές και τις προτάσεις μου και που με πίστη και πειθώ υποστήριξε την ανάγκη αναγνώρισης και προβολής της ζωής και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη. Συγχαρητήρια αξίζουν και σε όλα τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης της Κρήτης και κυρίως στο τηλεοπτικό σταθμό ΚΥΔΩΝ, που με ευαισθησία, επαγγελματισμό και με πνεύμα συγκρητισμού, πρόβαλαν και προβάλλουν τις εκδηλώσεις για τον Μεγάλο Κρητικό, Έλληνα και Πολίτη του Κόσμου.  

  


 
< Προηγ.

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005