www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ENISA arrow Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Ο ENISA θα παραμείνει στο Ηράκλειο.
Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Ο ENISA θα παραμείνει στο Ηράκλειο. E-mail
24.03.10


Ο ENISA θα παραμείνει στο Ηράκλειο”


Ανάληψη πρωτοβουλιών εξήγγειλε ο Δ. Ρέππας


(ΠΑΤΡΙΣ 24.3.2010)


Της Κατερίνας Μυλωνά

Τη δέσμευση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό, τι περνάει από το χέρι της για να παραμείνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Δικτύων και Πληροφοριών στο Ηράκλειο έδωσε χθες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επισκέφτηκε τον ENISA.

Οι επίσημες ανακοινώσεις, όμως, θα έρθουν μετά τις συναντήσεις που θα γίνουν ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου και στελέχη του οργανισμού στην Αθήνα, το διήμερο 27 και 28 Απριλίου.

Ο κ. Ρέππας εμφανίστηκε αισιόδοξος όσο αφορά στην παραμονή του οργανισμού στο Ηράκλειο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μεταφερθεί στην Αθήνα, όπου τους τελευταίους μήνες λειτουργεί ένα γραφείο για τις ανάγκες του ENISA. Ιδιαίτερα για το θέμα του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας, που αποτελεί ένα «αγκάθι» στη λειτουργία του οργανισμού, είπε ότι το πρόβλημα θα λυθεί.

Τον υπουργό συνόδευσαν χθες οι δύο υφυπουργοί, κ.κ. Γ. Μαγκριώτης και Ν. Σηφουνάκης και ο υφυπουργός Οικονομίας, Στ. Αρναουτάκης. Στη συνάντηση που έγινε μετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος, κ. Παναγιώτη Κερχουλάς, ο γενικός διευθυντής, κ. Ηρακλής Δρούλιας του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Απόστολος Κλινάκης.ΣυναντήσειςΟ υπουργός, στη συνάντηση που είχε με τον εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού, Δρ. Udo Helmbrecht, και το προσωπικό του ENISA, τόνισε πως η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό του οργανισμού και θα συμβάλει στην ανάπτυξη και εδραίωσή του. Ανέφερε, ακόμα, πως, παρόλο που ο οργανισμός έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο, δεν είναι γνωστό στην ευρύτερη κοινωνία. Ο κ. Ρέππας αναγνώρισε το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του ENISA και είπε ότι το υπουργείο θα σκύψει σε αυτά.

«Αν θέλουμε να διατηρηθεί ο ανθρωποκεντρικός και δημοκρατικός χαρακτήρας της κοινωνίας της πληροφορίας πρέπει να ενισχύσουμε τη λειτουργία των οργανισμών που προσφέρουν πάρα πολλά όσο αφορά στην περιφρούρηση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών στην ψηφιακή εποχή», δήλωσε. Χαρακτήρισε τον οργανισμό κόσμημα για την Ελλάδα και ιδιαιτέρως για την Κρήτη και το Ηράκλειο. «Η λειτουργία του οργανισμού δίπλα στο ΙΤΕ έχει εμβέλεια πανευρωπαϊκή, αναγνώριση και κύρος. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε στον επικεφαλής του οργανισμού τη βούλησή μας να συνεισφέρουμε κι εμείς ώστε να αντιμετωπιστούν διάφορα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν και παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα», τόνισε.

Ανέφερε πως η εντολή λειτουργίας του οργανισμού, όπως είναι γνωστό, έχει ανανεωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2012 και είπε ότι «ελπίζουμε ότι θα ενισχυθεί όσο αφορά τη στελέχωσή του και θα αναπτυχθεί όσο αφορά τις λειτουργίες του, αυτό είναι επιλογή της Ευρωπαϊκή Ένωσης, γιατί οι προκλήσεις είναι μεγάλες και καλείται να τις αντιμετωπίσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και πιστεύω ότι όταν λήξει η περίοδος της τριετούς εντολής θα δοθεί εντολή για αόριστο χρόνο, θα λειτουργεί πλέον μόνιμα στο Ηράκλειο και πιστεύω ότι θα διευρύνει τις λειτουργίες του ώστε πράγματι να συνεισφέρει στην προσπάθεια που κάνει η Ευρώπη και κάθε σύγχρονη δημοκρατία στην ανάδειξη των δικαιωμάτων των πολιτών στην ψηφιακή εποχή».

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει η πολιτεία ούτως ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή του οργανισμού στο Ηράκλειο, είπε ότι «πρέπει να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τον πολύ σημαντικό ρόλο του ENISA, κάτι το οποίο ίσως πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει, το αγνοεί και αδικεί ως ένα βαθμό τον οργανισμό που δε γίνεται γνωστό το έργο του, αδικεί κι εμάς τους πολίτες επειδή ακριβώς στερούμεθα αυτής της γνώσης, χάνουμε κάτι από αυτά που είναι πολύτιμα για τη ζωή μας. Θα αναληφθούν πρωτοβουλίες με τους τοπικούς φορείς και τον ENISA, ο οποίος θα συνεχίσει να λειτουργεί για πολλές δεκαετίες στο Ηράκλειο και είναι ένας οργανισμός που αποτελεί συστατικό στοιχείο των ευρωπαϊκών θεσμών».

Ο κ. Ρέππας ξεκαθάρισε πως δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης του οργανισμού στην Αθήνα, όπου λειτουργεί γραφείο για τις ανάγκες του. «Πολλοί ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν την έδρα τους σε περιφερειακές πόλεις των κρατών της Ε.Ε., κάτι ανάλογο συμβαίνει με το Ηράκλειο, πιστεύω ότι κανείς δε θα ήθελε να αλλάξει αυτό το ωραίο περιβάλλον, το κλίμα και τη ζεστασιά της φιλοξενίας των Κρητών με άλλη έδρα», ανέφερε.

Για το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας τόνισε πως θα δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που είναι μεγάλο και απασχολεί το προσωπικό του οργανισμού.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού ευχαρίστησε τον υπουργό για την επίσκεψή του στον ENISA και τόνισε πως το προσωπικό θέλει να εργάζεται «σε αυτό το υπέροχο νησί».


Προς λύση το θέμα της στέγης του Σχολείου Ευρωπαϊκής ΠαιδείαςΣτη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΟΣΚ με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης και τη νομάρχη Ηρακλείου μετέβησαν σε οικόπεδα που προτείνονται για την ανέγερση του κτηρίου που θα στεγάσει το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας. Ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία της νομαρχίας Ηρακλείου.

Σε δηλώσεις της, η κ. Σχοιναράκη ανέφερε πως «το ΣΕΠ παραμένει άλυτο πρόβλημα, στεγάζεται στο πρώην 3ο Δημοτικό Σχολείο (στην Αγία Τριάδα) που παραχωρήθηκε από την αρχή από τη ΝΑΗ». Το μαθητικό, όμως, προσωπικό και οι τάξεις του αυξάνονται, συνεπώς, «υπάρχει η ανάγκη νέας κτηριακής υποδομής ή μπορεί να υπάρξει λύση με υφιστάμενες κτηριακές υποδομές που θα έχουν τις απαιτούμενες ρυθμίσεις και θα απαντούν στις ανάγκες του Ευρωπαϊκού σχολείου», είπε.

«Βρισκόμαστε σε διαδικασία διαβούλευσης για την εξεύρεση χώρου, πήγαμε με το κλιμάκιο του ΟΣΚ σε οικόπεδα στον Εσταυρωμένο. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία με μεγάλο κόστος, όμως, πιστεύω ότι θα έχει θετική εξέλιξη», ανέφερε ο κ. Κλινάκης.

Σημειώνεται πως στο σχολείο λειτουργούν μονάχα το Δημοτικό και οι πρώτες Γυμνασιακές τάξεις, γεγονός που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του οργανισμού. Προσωπικό του ENISA αναγκάζεται ακόμα και σε παραίτηση αφού τα παιδιά του δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το σχολείο στο Ηράκλειο.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005