www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ENISA arrow Andrea PIROTTI:Αναγκαίος και με λαμπρό μέλλον ο ΕΝΙΣΑ
Andrea PIROTTI:Αναγκαίος και με λαμπρό μέλλον ο ΕΝΙΣΑ E-mail
22.03.10

Andrea Pirotti: Αναγκαίος και με λαμπρό μέλλον ο ΕΝΙΣΑ.

Συνέντευξη στον Ηρακλή Γαλανάκη

(Ηράκλειο 30 Οκτώβρη 2009)


Μέσα Οκτώβρη 2009 έληξε η θητεία του πρώτου Εκτελεστικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών (ΕΝΙΣΑ) κ. Adrea Pirotti. Λίγο πριν από την αποστρατεία του είχε την καλωσύνη να μας εμπιστευθεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του για την πορεία και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, το Ηράκλειο, την Κρήτη και τους Κρητικούς. Είχε αφιχθεί επιφυλακτικός.Αποχώρησε ικανοποιημένος, από την πορεία του ΕΝΙΣΑ, ευχαριστημένος από το περιβάλλον του Οργανισμού, την πόλη, το νησί και τους Κρητικούς... αλλά και με επισημάνσεις...


 

Κύριε Πιρόττι, είστε ο πρώτος Εκτελεστικός διευθυντής του ENISA, που από τις αρχές του 2005 ξεκινήσατε το πολύ δύσκολο έργο της λειτουργίας του Οργανισμού αρχικά στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στο Ηράκλειο, όπως είχε προβλεφθεί. Σε λίγες εβδομάδες δίδετε την σκυτάλη στον διάδοχό σας. Λέγεται ότι η ”αρχή είναι το ήμισυ του παντός”. Επαληθεύθηκε ;

Είμαι πεπεισμένος ότι επαληθεύθηκε. Η αρχή του ENISA κρίνεται επιτυχημένη. Τέθηκαν οι βάσεις για την οργανωμένη και μεθοδική αντιμετώπιση του θέματος της ασφάλειας των δικτύων και πληροφοριών, θέτοντας προτεραιότητες, στόχους και σχέδια δράσης. Η εκπροσώπηση των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του ENISA εξασφαλίζει τον πανευρωπαϊκό χαρακτήρα του οργανισμού, αλλά και τον άμεσο έλεγχο του έργου του από τα Κράτη-Μέλη.

Από την ίδρυσή του ο ENISA λειτουργεί ως κέντρο αριστείας και συμβουλευτικής σε θέματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών, διαδραματίζοντας μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στα Κράτη-Μέλη για την επίτευξη συνεργασιών και ανταλλαγής πληροφοριών και καλών πρακτικών. Πρόκειται για ένα ρόλο ο οποίος είναι μοναδικός και δε συναντάται σε κανέναν άλλο Ευρωπαϊκό Οργανισμό. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά και γεγονότα εξασφαλίζουν έναν ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό ρόλο για τον ENISA στο σημερινό διαδικτυακό κόσμο και δικαιώνουν τους νομοθέτες οι οποίοι αποφάσισαν την ίδρυση του.

Ελπίζω και εύχομαι ότι ο διάδοχος μου θα ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησα και ότι θα εδραιώσει τον ENISA ως σημείο αναφοράς στον τομέα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών.

Είστε ικανοποιημένος; Θα θέλατε και ήταν εφικτό να έχουν γίνει περισσότερα και ποια π.χ.;

Είμαι ικανοποιημένος, δεδομένου ότι τα πρώτα 2 χρόνια έγινε επένδυση στο να «στηθεί» ο ENISA, να μεταφερθεί στην έδρα του και να προσληφθεί το προσωπικό. H προσπάθεια αυτή στέφθηκε με επιτυχία και από το Σεπτέμβριο του 2005, ο ENISA λειτουργεί μεθοδικά και αποτελεσματικά σε θέματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών. Αναμφισβήτητα, θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα αν μπορούσαμε να ασχοληθούμε απερίσπαστοι με το αντικείμενο μας. Όμως, αναγκαστήκαμε να παλέψουμε για την επιβίωση του ENISA λόγω ξένων επιβουλών που εκμεταλλεύονταν αδυναμίες της έδρας, όπως, για παράδειγμα, το κτήριο ΕΝΙSΑ και τη μετεγκατάσταση του Σχολείου Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης.

Που βρισκόμαστε σήμερα;

Επιχειρησιακά είμαστε πάρα πολύ καλά με τον ENISA να αποκτά την αξία και αναγνώριση ως κέντρο εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών. Ο ΕΝΙSA δέχεται κάθε χρόνο πληθώρα ερωτήσεων από τα Κράτη-Μέλη, τα οποία ζητούν συμβουλές για σχετικά θέματα, ενώ οι Οδηγοί Καλών Πρακτικών τους οποίους ο ENISA εκδίδει παρουσιάζουν μεγάλη αναγνωσιμότητα. Ακόμα, στο 2ο Θερινό Σχολείο, το οποίο συνδιοργανώθηκε από τον ΕNISA και το ΙΤΕ και το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα με ιδιαίτερη επιτυχία, συμμετείχαν σπουδαίοι επιστήμονες και προσωπικότητες στο χώρο των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, όπως, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Peter Freeman, Πρύτανης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας στην Georgia των ΗΠΑ, και ο κ. Peter Hustinx, Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων, γεγονός το οποίο καταδυκνείει την αναγνώριση του έργου του ENISA σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε τοπικό επίπεδο, χρειάζεται ακόμα προσπάθεια. Χάρη στις προσπάθειες του ΙΤΕ και την χρηματοδότηση της Ελληνικής κυβέρνησης, ο ENISA θα έχει καινούργιο κτήριο έως τις αρχές του 2012, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της μελέτης. Το κτήριο αυτό ήδη κατασκευάζεται, πολύ κοντά στο κτήριο που στεγάζεται τώρα ο οργανισμός. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να είμαι τόσο ευχαριστημένος με το θέμα του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας. Το βλέπω να γίνεται η «αχίλλειος πτέρνα» του Ηρακλείου στην μεγάλη και επιτυχή προσπάθεια υποστήριξης της λειτουργίας του ENISA. Χρειάζεται πιο στενή συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, αποφασιστικότητα αλλά και αμοιβαίες υποχωρήσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη.


Γράφτηκε ότι υπήρξαν δυσκολίες και προβλήματα που έθεσαν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του Οργανισμού στην έδρα του. Ποιες υπήρξαν αυτές οι δυσκολίες και τα προβλήματα;

Το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας έθεταν και θέτουν ως αιχμή του δόρατος για την αμφισβήτηση της ύπαρξης και παραμονής του ENISA στο Ηράκλειο. Επίσης, η έλλειψη απευθείας αεροπορικής γραμμής μεταξύ Βρυξελλών και Ηρακλείου ήταν άλλο ένα σημείο κριτικής, το οποίο η ελληνική πολιτεία θα μπορούσε να το διευθετήσει πχ σε συνεργασία με το εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο και το σύλλογο ξενοδόχων Ηρακλείου.


Ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες; Λύθηκαν τα προβλήματα; Πως, τι και ποιοι συνετέλεσαν σ'αυτό;

Δεν ξεπεράστηκε αυτό το θεμελιώδες πρόβλημα και κατά συνέπεια δεν αποφεύγεται και ο κίνδυνος για τον ENISA. Ένα θετικό στοιχείο πάντως το οποίο προέκυψε τελευταία, είναι η διαβεβαίωση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, απαντώντας στις ερωτήσεις των Βουλευτών κ Γιάννη Σκουλά και Μανώλη Στρατάκη πριν 2 μήνες περίπου, ότι το Υπουργείο έχει ενημερωθεί για την ύπαρξη οικοπέδου για τη μετεγκατάσταση του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας και ότι θα υπάρξει σύντομα ενημέρωση γύρω από αυτό το θέμα.


Λέγεται ότι υπήρξαν εργαζόμενοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον Οργανισμό και το Ηράκλειο. Γνωρίζετε τους λόγους αυτής της απόφασης;

Κύριος λόγος είναι η αβεβαιότητα που υπήρξε μέχρι πρότινος για την επιβίωση του οργανισμού. Η πρόσφατη ανανέωση της σύμβασης λειτουργίας του έως το 2012, η απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης για απορρόφηση της λειτουργίας του από ένα νέο Ευρωπαϊκό Οργανισμό ο οποίος θα αναφερόταν ως Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών (European Electronic Communication Market Authority), αλλά και η ολοένα μεγαλύτερη ανάγκη για ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριών στο διεθνές περιβάλλον παράλληλα με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, δημιουργούν βάσιμες πλέον προοπτικές συνέχισης της ύπαρξης και λειτουργίας του ENISA.

Ο δεύτερος βασικός λόγος, είναι η έλλειψη υποδομών για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης για τα παιδιά των εργαζομένων του οργανισμού, αφού το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας το οποίο λειτουργεί, δεν κάλυπτε και εξακολουθεί να μην καλύπτει τις ανάγκες οι οποίες δημιουργούνται για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στον ENISA. Επίσης, η κατασκευή και λειτουργία νηπιαγωγείου κρίνεται απαραίτητη. Όπως ανέφερα και παραπάνω, ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας, είτε αυτή θα προέρχεται από τον τωρινό Υπουργό είτε από το νέο, μετά από τις επικείμενες Εκλογές στην Ελλάδα, το πρόβλημα της μετεγκατάστασης του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας ελπίζουμε ότι θα διευθετηθεί οριστικά.


Κινδυνεύει η ύπαρξή του ENISA και η παραμονή του στο Ηράκλειο;

Εκτιμώ ότι όσο δεν λύνεται το θέμα του σχολείου ο κίνδυνος θα παραμένει.

Με δεδομένη την εμπειρία σας συνεχίζετε να πιστεύετε ότι ορθώς εγκαταστάθηκε ο ENISA στην Κρήτη, σε μια ευρωπαϊκή νησιωτική Περιφέρεια; 

Η εγκατάσταση του ENISA στο Ηράκλειο της Κρήτης, πιστεύω ακράδαντα πως ήταν μια ορθή πολιτική απόφαση, καθώς αποσκοπούσε στο να φέρει τον θεσμό των κοινοτικών οργάνων πιο κοντά στον πολίτη αλλά και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και απερίσπαστη λειτουργία του ENISA από επηρεασμούς και παρεμβάσεις που πιθανόν να υπήρχαν στις Βρυξέλλες. Ο στόχος της αποκέντρωσης των ευρωπαϊκών Οργανισμών συντελεί στην πραγματοποίηση του οράματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης και θέτει στο προσκήνιο τον άνθρωπο, την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα, συνδέοντας, αναδεικνύοντας και ενισχύοντας τους Ευρωπαίους πολίτες από τη μια έως την άλλη άκρη της Ευρώπης. Τέλος, οι ήδη υπάρχουσες υποδομές και θεσμοί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, αποτελούσαν γόνιμο έδαφος για την εγκατάσταση και λειτουργία του ENISA στην πόλη αυτή.


Η ύπαρξη ενός πανεπιστημιακού και ερευνητικού περιβάλλοντος -Πανεπιστήμιο-ΙΤΕ, κ.α - βοήθησε και βοηθά την παρουσία και την εξέλιξη του ENISA; Ποιες υπήρξαν και είναι οι σχέσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού με το περιβάλλον αυτό;

Το ΙΤΕ και οι άνθρωποι του διενήργησαν με καταλυτικό τρόπο στο να έρθει και να εδραιωθεί ο ΕΝΙSΑ στο Ηράκλειο. Το Ηράκλειο οφείλει μεγάλη ευγνωμοσύνη στο ΙΤΕ. Ο ρόλος του ITE όμως δεν περιορίζεται στη συμβολή του στην εγκατάσταση του ENISA στο Ηράκλειο, αλλά επεκτείνεται και σε μια διαρκή ενίσχυση και συμβολή στην εξυπηρέτηση των αναγκών οι οποίες προκύπτουν για τον ENISA. Στο ίδιο πλαίσιο, πρωτοβουλίες συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών λαμβάνουν συχνά χώρα. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η συνδιοργάνωση του Θερινού Σχολείου 2009 με θέμα «Ιδιωτικότητα και Εμπιστοσύνη σε έναν δικτυωμένο κόσμο». Επίσης, εξετάζονται οι μορφές που θα μπορούσε να πάρει η συνεργασία αυτή σε νέους τομείς και δραστηριότητες.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο του ΙΤΕ Καθηγητή κ Α. Παγιατάκη και τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ κ. Κ. Στεφανίδη για την έως τώρα συμβολή τους στη λειτουργία και στην υλοποίηση του οράματος του ENISA, αλλά και για τις συνεχείς προσπάθειες και ενδιαφέρον τους για τη μελλοντική του πορεία.

Το Θερινό Σχολείο γίνεται θεσμός; Κρίνετε αναγκαία τη διαιώνισή του και γιατί;

Η αναγνώριση του Θερινού Σχολείου ως έναν θεσμό, το οποίο θα διοργανώνεται σε σταθερή βάση, ετήσια ή μη, αποτελεί αναμφισβήτητη ανάγκη. Η προσέλκυση εμπειρογνωμόνων, διακεκριμένων επιστημόνων και μελών εθνικών και ευρωπαϊκών Οργανισμών στο Ηράκλειο, αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία διάχυσης της γνώσης, ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών και ενημέρωσης για τις νέες μεθόδους και εξελίξεις στον χώρο των τεχνολογιών Επικοινωνιών και Πληροφορικής και της ασφάλειας των δικτύων και πληροφοριών. Επιπλέον, η συνεύρεση και ανταλλαγή απόψεων για ένα συγκεκριμένο επιστημονικό θέμα, ανθρώπων διαφορετικών ιδιοτήτων οι οποίοι εκπροσωπούν διαφορετικούς χώρους, εξασφαλίζει τη σφαιρική προσέγγιση του θέματος.


Πως βλέπετε το μέλλον του ENISA;

To μέλλον του ENISA προμηνύεται ευοίωνο. Τα ετήσια Θεματικά Προγράμματα του ENISA περιλαμβάνουν δράσεις οι οποίες αφορούν την αύξηση και σύσφιξη των συνεργασιών μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τον αυξημένο συμβουλευτικό και διαμεσολαβητικό ρόλο του ENISA σε σχέση με τη δημιουργία και εφαρμογή τεχνολογιών βελτίωσης της ασφάλειας των δικτύων και πληροφοριών, καθώς και ενέργειες όπως η υποστήριξη στη διενέργεια πανευρωπαϊκών και εθνικών ασκήσεων σε θέματα πρόβλεψης άμεσων κινδύνων από τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Τα αποτελέσματα είναι ήδη θετικά και οι συγκεκριμένες δράσεις θα συνεχιστούν, περιλαμβάνοντας και νέα δεδομένα και στόχους για τα χρόνια που έρχονται.

Ουσιαστικά, οι δράσεις και οι ανάγκες τις οποίες εξυπηρετεί ο ENISA υπαγορεύουν και τη μονιμοποίηση του ως Οργανισμού. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας οικονομίας βασίζεται στις μέρες μας στην ανάγκη ασφάλειας των δικτύων και πληροφοριών, και γενικότερα στην ανάπτυξη Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICTs). Ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τεχνολογίες αυτές αποτελούν το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα απέναντι στις υπόλοιπες παγκόσμιες οικονομικές Δυνάμεις αλλά και το άρμα προς την έξοδο της Ευρώπης από την τωρινή παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται επίσης η ενίσχυση του ENISA με νέους πόρους καθώς και η έμπρακτη υποστήριξή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκκρεμεί πάντως ακόμα το θέμα της παραμονής του ENISA στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς αυτή θα εξαρτηθεί κυρίως από τη μετεγκατάσταση του Σχολείου Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης σε νέο κτήριο το οποίο θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των αλλοδαπών εργαζομένων στον ENISA.

 

Ποια είναι τα οφέλη για μια πόλη, μια Περιφέρεια, αλλά και ένα Κράτος-μέλος από την παρουσία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού όπως ο ENISA;

Θα κατέτασσα τα συγκεκριμένα οφέλη στις παρακάτω κατηγορίες δίνοντας παράλληλα τις κατάλληλες επεξηγήσεις:

1. Κοινωνικά: Αύξηση θέσεων εργασίας στην περιοχή και άρα αύξηση της απασχόλησης, που αποτελεί και έναν από τους βασικούς στόχους της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

2. Οικονομικά: Η ύπαρξη ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού τέτοιας εμβέλειας, ο οποίος ασχολείται με το καίριο θέμα της ασφάλειας των δικτύων και πληροφοριών, είναι φυσικό να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή. Αυτός άλλωστε είναι και ο κύριος λόγος ο οποίος ωθεί κάποιους να εποφθαλμιούν τον ENISA.

3. Πολιτισμικά: Η συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικό τόπο καταγωγής, συνήθειες και έθιμα σε μια πόλη, συνεισφέρει στην ανταλλαγή διαφορετικών εμπειριών μεταξύ των κατοίκων της, στη μείωση του τοπικισμού και στην ανάδειξη του ιδεώδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σχηματισμού ενότητας - συνύπαρξης και αλληλοεπίδρασης των Κρατών-Μελών της.

4. Επίσης, κάποια άλλα οφέλη αναμφισβήτητα είναι η ενίσχυση της αναγνώρισης της συγκεκριμένης περιοχής η οποία φιλοξενεί έναν τέτοιο Οργανισμό. Συγκεκριμένα για τον ENISA, η Κρήτη και η πόλη του Ηρακλείου στην οποία εδρεύει, μετατρέπονται από απλά έναν ιστορικό τόπο και διάσημο νησί τουρισμού, σε τόπο συνάθροισης διακεκριμένων επιστημόνων και στελεχών και σε τόπο παραγωγής ευρωπαϊκών πολιτικών, στόχων και οραμάτων στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τονίζω για άλλη μια φορά τη συμβολή του ΙΤΕ και τον υποδομών του στην επιτυχή εγκατάσταση του ENISA στο Ηράκλειο.


Έχετε την αίσθηση, αν όχι τη βεβαιότητα ότι είχαν και έχουν επίγνωση αυτών των ωφελημάτων;

Η πλειοψηφία όχι. Σκοπός όμως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μέσα από τους Οργανισμούς της, να υποστηρίζει και να ενισχύει τα Κράτη-Μέλη της, και ιδιαίτερα αυτά τα οποία εκ των πραγμάτων δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τα μεγάλα Κράτη-Μέλη.


Πως βιώσατε την παραμονή σας στην Κρήτη και ποια εικόνα θα κρατήσετε από το νησί και τους Κρητικούς;

Η παραμονή μου στην Κρήτη αποτέλεσε για μένα μια πολύ ευχάριστη και σημαντική εμπειρία. Εκτός από την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό της και την ομορφιά και ποικιλία των τοπίων της, είχα την ευκαιρία να συναναστραφώ με τους φιλόξενους και ευχάριστους κατοίκους της και να βιώσω τα έθιμα και τις παραδόσεις του νησιού. Η Κρήτη θα είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου. Άλλωστε, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με αποκαλεί «κύριε Πιροττάκη».

Έχετε εκφράσει την ικανοποίησή σας από τη δημιουργία των “Φίλων του ENISA” και τις ευχαριστίες σας για τις σχέσεις που αναπτυχθήκαν. Ήταν για λόγους ευγενείας και αβρότητας ή επειδή υπήρξαν πραγματικοί και ουσιαστικοί λόγοι που διευκόλυναν την λειτουργία του Οργανισμού και την εγκατάσταση των εργαζομένων στην περιοχή του Ηρακλείου; Μπορείτε να μας αναφέρετε ορισμένους;  


Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την δημιουργία και λειτουργία αυτού του εξαιρετικού συλλόγου. Λειτουργεί, εκτός των άλλων, και ως συνδετικός και υποστηρικτικός μηχανισμός για τους εργαζόμενους στον ENISA, ενώ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προώθηση της μετεγκατάστασης του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας, ενός σχολείου το οποίο προορίζεται κυρίως για τα παιδιά των αλλοδαπών εργαζομένων του ENISA.

Επιπλέον διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία που λέγεται διατήρηση του ENISA στο Ηράκλειο, ενώ λειτούργησαν και ως μηχανισμός καταγραφής της κοινής γνώμης όσον αφορά την ανάγκη της περαιτέρω ύπαρξης και λειτουργίας του ENISA και όχι της απορρόφησής του από κάποιον άλλον Ευρωπαϊκό Οργανισμό. Ο ΕΝΙSA έχει ήδη δημιουργήσει δεσμούς επικοινωνίας και συνεργασίας με το σύλλογο για την επίτευξη του κοινού σκοπού μας, που είναι η συνέχιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του ENISA και η εξυπηρέτηση των αναγκών των μελών του.

Θα ήθελα τέλος να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου προς τον κ. Μιχάλη Καραταράκη, Πρόεδρο του Συλλόγου «Φίλοι του ENISA» και πιστεύω ότι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η πόλη του Ηρακλείου είναι να τον τιμήσει με την ανώτατη δυνατή αναγνώριση για το έργο και την προσφορά του.

Τελευταία ανανέωση ( 22.03.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005