www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα arrow Ωρες ευθύνης...
Ωρες ευθύνης... E-mail
16.03.10

Ωρες ευθύνης...

Γράφει ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ

16.03.2010

Διαβάζοντας την ελληνική ιστορία μαθαίνουμε ότι και την εποχή του Βενιζέλου και την εποχή που είχε φτάσει και στην Ελλάδα ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρχαν Ελληνες και Ελληνίδες, που έλεγαν “αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μου, ούτε για τα συμφέροντα της Ελλάδας”.

Σήμερα ακούγεται και πάλι ότι “αυτή η κατάσταση δεν δημιουργήθηκε από εμάς και αυτά τα μέτρα θα πρέπει να τα πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται”. Οτι “θα πρέπει να γίνει ετούτο και εκείνο για να μη χάσουμε δήθεν την ψυχή μας”.

Ολοι αυτοί μου θυμίζουν την πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ κα Γκόλντα Μέιρ που έλεγε τα εξής: “Το πρωί που σηκωνόμουν, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμουν όταν ήμουν στην αντιπολίτευση, ήταν το τι θα πω σήμερα. Τώρα που είμαι πρωθυπουργός αυτό που σκέφτομαι είναι το τι είμαι υποχρεωμένη να κάνω σήμερα...”.

Πολύ θα ήθελα να είμαστε και να σκεφτόμαστε όλοι οι Ελληνες, όπως εκείνος ο Γάλλος φίλος, δικαστικός, στέλεχος του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, που είχα γνωρίσει όταν ήμουν εργαζόμενος φοιτητής στη Γαλλία. Οταν μου είχε πει πόσα πλήρωνε φόρους, του είχα πει, μα πληρώνεις πολλά και έτσι βοηθάς τον Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, τότε πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Θα ήθελα να πληρώνω περισσότερα, μου τόνισε, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι κερδίζω και περισσότερα. Θα σήμαινε επίσης ότι βοηθώ την πατρίδα μου να εκπληρώνει την αποστολή της για τη δωρεάν παιδεία, ασφάλεια, έρευνα κ.λπ., έτσι όταν θα έλθουμε στην εξουσία να μην βρούμε καμένη γη.

Ζούμε δυστυχώς σε μια χώρα που η κατάκτηση ή ο επηρεασμός της εξουσίας, σήμαινε ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που μου είχε πει, ο Γάλλος φίλος μου. Εδώ σήμαινε “Πως θα τα οικονομήσουμε. Πως θα κάνουμε την καλή”. “Το είσαι μ...... αν μπορεί να φας και δεν τρως ή δεν έφαγες”.

Ετσι από ό,τι γνωρίζω, η χώρα μας πρέπει να πληρώσει φέτος για τόκους και χρεωλύσια γύρω στα 10 δισ. Πρέπει επίσης να πληρώσει γύρω στα 30 δισ. για να ξεχρεώσει τα ομόλογα που λήγουν το 2010. Δηλαδή πρέπει να καταβάλλει γύρω στα 40 και πάνω δισ. για οφειλές παρελθόντος. Να τα ρίξει σε μια τρύπα χωρίς επιστροφή!!! Απ’ ό,τι διαβάζω και ακούω επίσης η Ελλάδα έχει ανάγκη για να βγάλει τη χρονιά να δανειστεί 52 με 53 δισ. Αρα θα μείνουν γύρω στα 12 με 13 δισ., για να μπορέσει να λειτουργήσει η χώρα μας. Για να μπορέσει δηλαδή η πολιτεία μας, να καλύψει τις στοιχειώδεις της υποχρεώσεις, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, μισθούς, συντάξεις, υποδομές, άμυνα, προβολή κ.λπ. κ.λπ. Ολα όμως θα πρέπει να τα δανιστεί, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, με όλα όσα συνεπάγονται και μας αφορούν. Οχι από εθνική ανεξαρτησία, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει πάει διακοπές, για να μην γράψω φυλακή, αλλά για την επιβίωσή μας ως λαός και την παρουσία μας ως χώρα!

Γνωρίζετε κάποιον που θα μας δώσει μια αξιόπιστη απάντηση και εφαρμόσιμη λύση, για το που θα βρούμε τα χρήματα αυτά, και ποιος θα μας τα δώσει, “εδώ και τώρα”, που τα έχει ανάγκη η πολιτεία για να συνεχίσουμε να έχουμε και όσα θα μας απομείνουν όχι μόνο για εφέτος αλλά και του χρόνου;

Ο στρουθοκαμηλισμός βοηθούσε να τρώμε το ψωμί του αύριο. Αλλοι με χαβιάρι, άλλοι με βούτυρο και άλλοι ξερό και άβρεκτο. Μπορούμε να συνεχίσομε; Ασφαλώς όχι. Και μέχρι να μπορέσουμε να μειώσουμε την απόσταση από εκείνους που άλειφαν το ψωμί τους με χαβιάρι με εκείνους που το έτρωγαν ξερό και άβρεκτο, όπως είναι σωστό και επιβεβλημένο, που θα βρούμε και ποιος θα μας δώσει τα 52 με 53 δισ. εδώ και τώρα;

Ας θυμηθούμε τα λόγια της πάλαι ποτέ πρωθυπουργού, που προαναφέρθηκε και ας διαλέξουμε.
Ζητούνται υπεύθυνοι πολίτες για να υποστηρίξουν υπεύθυνους πολιτικούς και πολιτικές. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση μιας άλλης μορφής πολέμου και στα πρόθυρα μιας άλλης μορφής ενίσχυσης της κατοχής, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, από τότε που πουλούσαμε χρυσαφικά και ασημικά (ΑΓΕΤ Ηρακλής, Τράπεζες, ΟΤΕ κ.λπ.), με τη λογική να “την ξεσκαπουλάρουμε για την ώρα και βλέπουμε...”.

Πληρώνουμε ατολμίες και εαυτουλισμούς του παρελθόντος. Για την ώρα το τίμημα είναι υποφερτό. Αν δεν σοβαρευτούμε, αύριο θα σημάνει ολοκληρωτική υποτέλεια και μια σειρά από παράπλευρες εθνικές απώλειες.
Ζητούνται υπεύθυνοι πολιτικοί, συνδικαλιστές κάθε κατηγορίας και πολίτες.

Αν τους είχαμε και είμαστε, δεν θα ήταν η χώρα εκεί που βρίσκεται σήμερα και προπαντός δεν θα πορευόταν προς τα εκεί που πορεύεται...!!! Καμιά καταστροφή δεν έφερε ποτέ τη λύτρωση και την καταξίωση εκείνου που την επεδίωξε ή τη διευκόλυνε. Ζητούνται πατριώτες. Ζούμε, Ωρα ευθύνης και όχι ...ολέθριας παρλαπίπας

Τελευταία ανανέωση ( 22.03.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005