www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Κρήτη arrow Ποια Κρήτη θέλουμε;
Ποια Κρήτη θέλουμε; E-mail
17.01.06

Ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα που προβλήθηκαν ομόφωνα στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο συνεδριακό κέντρο του ΚΡΕΤΤΑ ΜΑΡΙΣ στη Χερσόνησο, ήταν η εκλογή του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Περιφερειάρχη από τους πολίτες της χώρας μας.

Για όσους έχουν επαφή με τη διεθνή και κυρίως την ευρωπαϊκή πραγματικότητα είναι γνωστό ότι εδώ και μερικές δεκαετίες υπάρχει έντονη τάση για τη δημιουργία μεγάλων συνόλων τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις ανάγκες που δημιουργούνται αλλά και στις ευκαιρίες που προσφέρονται από την αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση των πάντων.

Η τάση αυτή έχει και την ώθηση τόσο του Συμβουλίου της Ευρώπης, του πρώτου ευρωπαϊκού Οργανισμού, στον οποίο συμμετέχουν σήμερα 46 ευρωπαϊκές χώρες, όσο, και κυρίως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο χώρος δεν επιτρέπει μια εκτενή αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα, γι’ αυτό ας περιοριστούμε στην άποψη που εξέφρασε πριν από λίγα χρόνια ένας Ευρωπαίος ηγέτης, μιας χώρας που γνώριζε πάντα να προετοιμάζει το μέλλον της και να μετατρέπει τα μειονεκτήματά της σε πλεονεκτήματα, προς όφελος πάντα όχι μόνο του εαυτού της αλλά και των άλλων με τους οποίους συνεργάζεται και δρα.

« Σε τριάντα χρόνια οι ανταγωνισμοί δεν θα λαμβάνουν χώρα τόσο μεταξύ των Κρατών – μελών, όσο μεταξύ των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε πριν τρία περίπου χρόνια ο κ. Ζαν –Κλωντ Ζούνκερ.

Ο κ. Ζούνκερ είναι ο μακροβιότερος Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών που συμμετέχει στα συμβούλια Υπουργών και τις διασκέψεις Κορυφής τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των διεθνών οργανισμών.

Η χώρα του αν και η μικρότερη της Ε. Ένωσης, είναι μια από τα έξι ιδρυτικά μέλη της και έχει συμμετάσχει στην ίδρυση όλων των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών που έχουν δημιουργηθεί μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από το 1980 έως σήμερα δυο πρώην πρωθυπουργοί της έγιναν πρόεδροι της ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο κ. Ζούνκερ, θα ήταν ο τρίτος, αν δεν αρνιόταν την πρόταση, για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Από την 1η του ερχόμενου Γενάρη αναλαμβάνει όμως ως « Κύριος Ευρώ», επειδή αυτό δεν τον εμποδίζει να ασκεί τα

Πρωθυπουργικά του καθήκοντα. Ο κ. Ζούνκερ εκτός από την πρωθυπουργία διατηρούσε πάντα μεταξύ άλλων Υπουργείων και το υπουργείο Οικονομικών.


Το μέλλον της ευρωπαϊκής Περιφέρειας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι λαμπρό. Η θέση της όμως στη διαμόρφωση και τη λήψη των αποφάσεων που επηρεάζουν το μέλλον της θα εξαρτάται: Από την ικανότητά της να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματά της και να εμπλουτίζεται με νέα. Από την εσωτερική συνοχή της. Από την ενεργοποίηση των ενεργών δυνάμεων και των ευφυϊών που διαθέτει, ή που θα έχει την ικανότητα να προσελκύει και να ενσωματώνει. Από την ικανότητά της να οραματίζεται και να υφαίνει αποτελεσματικά διαρθρωτικές συνεργασίες και σωστές συμμαχίες. Από την ικανότητά της τέλος να είναι σε θέση να κάνει τους άλλους να νοιώθουν και να διαπιστώνουν ότι από την επιτυχία της εξαρτάται και το δικό τους όφελος.ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΣ;


Η Κρήτη είναι προικισμένη από τη φύση, το Θεό και τους προγόνους μας. Όλοι όμως εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται στα κέντρα επηρεασμού ή λήψης των αποφάσεων στον πολιτικό, τον οικονομικό, τον κοινωνικό και τον πνευματικό τομέα, δρουν άραγε με τέτοιο τρόπο ώστε να πληρεί η Περιφέρεια Κρήτης τις προϋποθέσεις που αναφέραμε για να καταλάβει τη θέση που πρέπει στο ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι;

Αυτό είναι το αντικείμενο μιας σειράς εκπομπών που έχω ξεκινήσει την ΕΡΑ Ηρακλείου, κάθε Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, εκτός κι αν υπάρχει σύνδεση με την Αθήνα για την μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων. Ο χώρος αυτός δεν επιτρέπει μια συνολική απάντηση. Από τις συζητήσεις και από ότι μπορεί να διαβάσει και να ακούσει ένας πολίτης που ενδιαφέρεται, θα διαπιστώσει ότι « προς τα εκεί πάμε» αλλά έχουμε κάποια απόσταση να διανύσουμε ακόμη.


Μπορεί να μην υπήρχε η συνοχή που έχουμε ανάγκη, να μην υπήρχε εκείνη η αλληλεγγύη που ενεργοποιεί τις θετικές συμπεριφορές και σκέψεις και αποτρέπει τη σπατάλη ενέργειας. Μπορεί να έλεγαν οι πιο δυνατοί « Ο καθένας για τον εαυτό του και ο Θεός για όλους». Μπορεί να μην έβλεπαν την Κρήτη ως ένα ενιαίο σύνολο με κοινούς στόχους και προτεραιότητες. Μπορεί να έβλεπαν το δένδρο αλλά όχι το δάσος κτλ. Αλλά η πρόοδος της ευρωπαϊκής ενοποίησης και η αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση επιβάλλουν αλλαγές νοοτροπίας και συνεργασίες που θα αποβούν ολέθριες για το μέλλον και την υστεροφημία όσων τις εμποδίζουν.

Ο συγκρητισμός δεν λειτουργεί όσο πρέπει και έχει ανάγκη το μέλλον της Κρήτης ως Περιφέρειας μιας χώρας που συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι όμως χλωμός κι ανύπαρκτος. Αντίθετα αρχίζει να ξαναπαίρνει χρώμα και ν’ αποκτά μια αξιοπρεπή εμφάνιση.

Η Εκκλησία και τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτη, κατά κανόνα, δείχνουν το δρόμο. Το προσωπικό της Περιφέρειας όπως υποστηρίζουν οι αιρετοί της Τοπικής αυτοδιοίκησης, και ο Περιφερειάρχης με τις θέσεις του στις συσκέψεις, τις δηλώσεις του και την έως τώρα στάση του. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας με τις δηλώσεις, προθέσεις και ορισμένες πρωτοβουλίες του. Οι νομαρχιακές Επιτροπές για την τουριστική προβολή της Κρήτης. Ο ναυτιλιακός τομέας. Οι εκπαιδευτικοί, όπως οι σύλλογοι των Φιλολόγων Κρήτης με τις ετήσιες και όχι μόνο κοινές εκδηλώσεις τους. Ολοι οι φορείς που συμμετείχαν στην διοργάνωση εκδηλώσεων για τον Νίκο Καζαντζάκη σε όλη την Κρήτη, με επίκεντρο το ΗράκλειοΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ – ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ


Το περασμένο Σάββατο έγινε μια ωραιότατη εκδήλωση στη Μυρτιά, πρώην Βαρβάρους, του δήμου Νίκος Καζαντζάκη, στο χώρο που στεγάζεται το Μουσείο του Νίκου Καζαντζάκη. Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης που δώρισε ο διάσημος Γερμανός γλύπτης Wilfried Koch,ως απόδοση τιμής προς τον Νίκο Καζαντζάκη που τον ενέπνευσε.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από το δραστήριο, αποτελεσματικό και εμπνευσμένο δήμαρχο Ρούσσο Κυπριωτάκη και τον πρόεδρο του Μουσείου Πάτροκλο Σταύρου, παρουσία και του Καθολικού ιερέα Πέτρου Ρούσσου.

Παρόν ήταν και Γενικός Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, ο Αλέξανδρος Παπαδερός, ο οραματιστής που δρα δίπλα σε ένα άλλο μεγάλο Κρητικό οραματιστή τον Σεβασμιότατο Ειρηναίο Γαλανάκη.

Ο κ. Παπαδερός είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη χειρονομία του διάσημου Γερμανού φιλέλληνα γλύπτη. Ένας Χανιώτης έπεισε ένα παγκοσμίου φήμης γλύπτη να φιλοτεχνήσει ένα έργο και να το δωρίσει στο Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης. Σημασία δεν έχει μόνο το πανέμορφο και γεμάτο έμπνευση και μηνύματα αυτό αριστούργημα. Σημασία έχει ότι το Μουσείο, η Μυρτιά και ο δήμος Νίκος Καζαντζάκης συνδέθηκαν χάρις στην πρωτοβουλία του κ. Παπαδερού, με την Γερμανία, και τους ανά τον κόσμο φιλότεχνους και θαυμαστές των έργων του κ. Κόχ.

Ο κόσμος που θα επισκέπτεται πια τη Μυρτιά, το Ηράκλειο και την Κρήτη, θα είναι πιο πολύς, γιατί δεν θα είναι πια μόνο για το Μουσείο αλλά και για το γλυπτό του διάσημου Γερμανού γλύπτη. Αυτό είναι ένα ακόμη πολιτιστικό αλλά και οικονομικό δώρο που προσέφερε έμμεσα, στο δήμο Καζαντζάκη, ο Μέγας Κρητικός συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης.

Πόσοι μπορούν να αντιληφθούν τι μεγάλο ατού είναι ο Νίκος Καζαντζάκης για την Μυρτιά, το Ηράκλειο, την Κρήτη και τη χώρα μας.

Ίσως αρκετοί και πιο πολύ εκείνοι που λόγω επαγγέλματος πρόβαλλαν το όμορφο πρόσωπο της Αρχαίας αλλά και της Νέας Ελλάδας. Τη συνεχή συνεισφορά της στο πανανθρώπινο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Το ότι συνδέει τον άνθρωπο με το χθες , το σήμερα και το αύριο. Τη δική μας συνεισφορά στο πανανθρώπινο τραπέζι.

Τα δικά μας ΑΤΟΥ.

Ο Νίκος ο Καζαντζάκης είναι ένα ατού. Τιμήθηκε και το ανταποδίδει με το αζημίωτο. Το χωριό, ο δήμος, ο νομός, το νησί απέκτησαν φίλους σε όλο τον κόσμο που θα το επισκεφθούν, αλλά και αν ίσως δεν μπορέσουν ποτέ να το επισκεφθούν, θα μιλήσουν με ζεστά λόγια γι’αυτά. Θα αγοράσουν τα προϊόντα του. Θα αναγνωρίσουν και θα θυμούνται πιο εύκολα την ύπαρξή τους. Χάρις στον Νίκο Καζαντζάκη.ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ


Ένα άλλο ατού για την Κρήτη είναι ο Μίκης Θεοδωράκης. Δυο είναι οι Κρητικοί για τους οποίους υπάρχουν σύλλογοι και φοιτητές που μελετούν και προβάλλουν το έργο τους. Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Νίκος Καζαντζάκης τιμήθηκε και τιμάται όπως του αξίζει από την Κρήτη. Ο Μίκης Θεοδωράκης όμως έχει αγνοηθεί τελείως, προς ζημιά της Κρήτης. Βέβαια ο Μίκης Θεοδωράκης έχει την τύχη και την ατυχία να ζει ακόμη. Μεγάλο πλεονέκτημα για τον ίδιο αλλά μειονέκτημα για τους Κρητικούς. Γιατί δεν μπορούν να δουν, να εκτιμήσουν και να αξιοποιήσουν το Μέγα ατού που διαθέτουν και αξιοποιώντας το γεγονός πως είναι στη ζωή να το εμπλουτίσουν.

Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε και θα παραμείνει ένας αριστουργηματικός πίνακας που δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει κάποιος την αξία και το μεγαλείο του, όταν τον βλέπεις από κοντά με κολλημένα τα μάτια πάνω του και προπαντός όταν φοβάται ως νεοέλληνας να δει το πρόσωπό του στον καθρέπτη. Χρειάζεται να είναι στο Λουξεμβούργο, να διαθέτει μεγάλη παιδεία, γενναιοδωρία, μεγαλοψυχία και ευαισθησία. Όπως ο κ. Guy Wagner, που μακριά από τη φθορά της καθημερινότητας, και του εαυτουλισμού μας, εκτίμησε τόσο πολύ το έργο του, ώστε να στερήσει χρήμα και χρόνο από τα παιδιά του και από τον ελεύθερό του χρόνο για να κάνει ανά τον κόσμο το έργο του διάσημου συμπατριώτη και συντοπίτη μας. Με τη δημιουργία της ιστοσελίδας www.mikis-theodorakis.net, με τη δημοσίευση άρθρων, με τη συγγραφή της βιογραφίας «Μίκης Θεοδωράκης: Μια ζωή για την Ελλάδα», κτλ. Πρωτοβουλίες που τον αντάμειψαν διότι του επιτρέπουν να διαπιστώνει καθημερινά την εμβέλεια και την προοπτική του έργου του Μίκη Θεοδωράκη σε όλη την Υφήλιο και μέσα απ ’αυτή τα νέα φυτώρια των φιλελλήνων, των μελλοντικών επισκεπτών μας και όχι μόνο.

Ίσως θα πρέπει να τον βλέπουμε όπως εκείνοι που κατοικούν στη Σουηδία, στην Γαλλία, στην Γερμανία, στην Ρωσία, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Νοτιοαφρικανική Ένωση, στην Λατινική Αμερική, κ.α., για να νοιώσουμε ως μη Έλληνες πια, πόσο θα θέλαμε να ήταν δικό μας το καλλιτεχνικό αυτό αριστούργημα που λέγεται Μίκης Θεοδωράκης.


Στις 29 του Ιουλίου του 2005 ο Μίκης Θεοδωράκης θα γιορτάσει την επέτειο των 80 του χρόνων. Ελπίζω έως τότε είτε μέσω της εκπομπής ΚΡΗΤΗ-ΕΥΡΩΠΗ στην ΕΡΑ Ηρακλείου, είτε μέσα από την Ιστοσελίδα που προετοιμάζω με το φίλο μου Βαγγέλη Μπικάκη, είτε από αυτή τη θέση κάθε Τρίτη με την φιλοξενία της ΠΑΤΡΙΣ, να μπορέσω να πείσω όσο γίνεται περισσότερους ότι αξίζει να κάνουμε επί τέλους κάτι, που θα μας τιμά ως Κρητικούς, ως Έλληνες, ως Ανθρώπους που ξέρουν να τιμούν και να αξιοποιούν τα διαχρονικά ατού τους. Γιατί όχι ένα Συνέδριο. Ένα Μουσείο. Ένα Μέγαρο. Μια υποτροφία. Μια έδρα στο Πανεπιστήμιο και ..μια συναυλία στο Παγκρήτιο με εκείνους τους καλλιτέχνες που στην Ελλάδα και την Υφήλιο έχουν αγαπήσει και ερμηνεύσει το έργο του.

Κάθε Τρίτη σ’ αυτή τη θέση θα δημοσιεύουμε και μια άποψη ενός Έλληνα ή ενός από εκείνους που αγάπησαν , μελετούν και προβάλλουν το Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του.


Τελευταία ανανέωση ( 17.01.06 )
 
< Προηγ.

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005