www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα arrow Η Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης...στην αποθήκη.
Η Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης...στην αποθήκη. E-mail
01.10.09
Η Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης στην... αποθήκη

 Του Ηρακλή Γαλανάκη


Πριν από λίγο καιρό με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της επίσκεψης στο νησί μας και στα Χανιά του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου, διατύπωσα την άποψη στα φιλόξενα “Χανιώτικα Νέα”, σύμφωνα με την οποία για τους ίδιους λόγους για τους οποίους γίνεται αγώνας για να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, θα πρέπει να προβληθεί και να στηριχθεί και η Εκκλησιατική Σχολή Κρήτης. Δηλ, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη, θα έπρεπε να ενταχθεί το πρόγραμμα επίσκεψη και επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Σχολής. Πίστευα και πιστεύω ότι ανάλογες κινήσεις,συμβάλλουν: Στην προβολή του εκκλησιαστικού αυτού ιδρύματος. Στην ανάδειξη της αποστολής του και της προσφοράς του στην Εκκλησία και στην κοινωνία της Κρήτης. Στην τόνωση του κύρους του προς τους νέους της Κρήτης ώστε να ενταχθεί στις επιλογές τους.

Αυτοί ξέρουν...

 Ολοι εκείνοι οι οποίοι συνέταξαν το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου θα γνωρίζουν γιατί δεν εντάχθηκε η επίσκεψη του στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης. Γνωρίζουν επίσης γιατί ενώ θα περάσει από την πόρτα της Σχολής, που βρίσκεται στη Χαλέπα, καθ'οδόν για τις Ιερές Μονές Αγίας Τριάδας και Γουβερνέτου, δεν προβλέπεται το αυτονόητο.Αυτονόητο για όλους εκείνους που γνωρίζουν το ρόλο της γνώσης στην καλύτερη λειτουργία των θεσμών, όπως είναι και η Εκκλησία στην κοινωνία μας. Για όλους εκείνους που γνωρίζουν ότι τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα της Κρήτης έχουν ανάγκη από υποστήριξη και τόνωση, γιατί το έχει ανάγκη και η Εκκλησία και η κοινωνία.Υπάρχουν όμως και άνθρωποι, όπως εγώ, που δεν γνωρίζουν και θέλουν να μάθουν. Να είναι βέβαιοι εκείνοι που οργάνωσαν την επίσκεψη, αλλά και που ευθύνονται για την κατάσταση που επικρατεί στα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα της Κρήτης ότι θα επιμείνομε έως ότου γνωρίσουμε τις απαντήσεις. Γιατί η απαξίωση τους; Γιατί στην αποθήκη με τα αχρείαστα...!

 Μην τα βάζεις με τους παπάδες...

 Μην τα βάζεις με τους Δεσποτάδες μου έλεγε πιεστικά ένας ασπρομάλλης φίλος μου, που είχε ζήσει πολλά χρόνια σε χώρα της Δυτικής Ευρώπης. Γιατί τον ρώτησα με τη συνήθη αφέλειά μου. Γιατί μου απάντησε στο δυτικό κόσμο δεν πρέπει να τα βάζεις κυρίως και προπαντός με τρεις κατηγορίες; Τους Εβραίους. Το ΚΚΕ-παλιά με τους “Εθνικόφρονες”, και τους Δεσποτάδες. Οι μεν Εβραίοι γιατί είναι ο “Περιούσιος Λαός “ του Θεού. Τα μοναχοπαίδια του. Αν τους πεις κάτι που δεν τους αρέσει, όσο καλοπροαίρετο και αν είναι, θα σε κατηγορήσουν για αντισημητισμό. Το δε ΚΚΕ, διότι είναι ο ιδιοκτήτης του λαού, ή τουλάχιστον ο αυθεντικός προστάτης του. Αν τολμήσεις και κάνεις κάποια κριτική στην ηγεσία του ή σε όσα υποστηρίζει, τότε θα σε χαρακτηρίσουν αντικομουνιστή. - Οπως οι “Εθνικόφρονες” παλιά για το παραμικρό σε κατηγορούσαν ότι είσαι κομμουνιστής, ή συνοδοιπόρος.- Οσο για τους Δεσποτάδες, να ξέρεις μου λέει, ότι δεν τους ονόμασε τυχαία ο λαός μας Δεσποτάδες. Στη συντριπτική πλειοψηφεία τους δεν σηκώνουν “ μύγα στο σπαθί τους” Είναι οι ιδιοκτήτες του Θείου, ή έστω, οι αποκλειστικοί εκπρόσωποι του Χριστού επί της Γης, τους φωτίζει το Αγιο Πνεύμα, έστω και αν τρέχουν στους πολιτικούς όταν επιδιώκουν να εκλεγούν σε κάποια κενή μητροπολιτική θέση. Αν τους πεις κάτι που δεν τους αρέσει τότε το λιγότερο που θα πουν είναι ότι είσαι άθεος, άρα ασεβής, αν όχι αιρετικός. Και ναι μεν τώρα δεν καίουν στην πυράν όσους διαφωνούν, ούτε τους αφορίζουν με την ίδια ευκολία που το έπρατταν πριν, αλλά καλό είναι “να κάθεσαι στ'αυγά σου”! Σιώπα που θα έλεγε και ο αείμνηστος Τούρκος φιλέλληνας ποιητής Ασίς Νεζίμ... Εκεί καταντήσαμε...;! Ευτυχώς υπάρχει ο σεβάσμιος Ειρηναίος Γαλανάκης, με τη ζωή και το έργο του, για να θυμούμαστε τι σημαίνει χριστιανισμός και χριστιανική αγάπη και αγωνία...Ζητούνται κι άλλοι, πιο πολλοί.Οχι μόνο για την Εκκλησία αλλά και για την Κοινωνία. Υπάρχει ανάγκη. Και για τις δυο.
Τελευταία ανανέωση ( 01.10.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005