www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα arrow Κρήτη και Ευρωεκλογές
Κρήτη και Ευρωεκλογές E-mail
27.04.09

Κρήτη και Ευρωεκλογές.

Ηρακλής Γαλανάκης

27.4.2009

Στις 7 του Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας οι εκλογές για την ανάδειξη των 22 Ελλήνων που θα υποστηρίξουν την ελληνική θέληση για το ποια Ευρώπη θέλουμε, στο Εΰρωπαϊκό κοινοβούλιο. Αρχές του Μάη, το αργότερο, θα γνωρίζομε ποιους θεωρούν τα κόμματα ως τους ικανότερους για να εκφράσουν με τον αποτελεσματικότερ τρόπο τη θέληση αυτή.Είναι σημαντική η εκλογή αυτή για τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας; Υπάρχει πρόταση για το ρόλο της Κρήτης και της νησιωτικής Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι; Ποια θα πρέπει να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά μιας ή ενός υποψηφίου;


Γιατί είναι σημαντικές οι Ευρωεκλογές;


Το Ευρωκοινοβούλιο είναι μετά το Συμβούλιο το σημαντικότερο όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά τον επηρεασμό και τη λήψη αποφάσεων. Με την υιοθέτηση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Λισαβόνας πάνω από το 90% των αποφάσεων θα λαβάνονται και με τη δική του σύμφωνη γνώμη. Σήμερα το 70 % περίπου των αποφάσεων που υλοποιούνται σε κάθε χώρα μέλος, άρα και στην Ελλάδα, έχουν αποφασιστεί από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και υλοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη βοήθεια του Δικαστηρίου και του Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όποτε χρειαστεί, και με τον έλεγχο πάντα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εμείς ως Τοπική, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και Περιφέρεια συμμετέχουμε στη διαμόρφωσή με τις προτάσεις και στην υλοποίησή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης στα Συμβούλια.Μετά την υιοθέτηση της Συνθήκης η ελληνική νομοθεσία θα είναι πάνω από το 90% ή ίδια με τις νομοθεσίες των άλλων κρατών.


Ατού για την Ευρώπη η νησιωτική Ελλάδα;


Η Κρήτη αποτελεί με την Κύπρο που είναι Κράτος -μέλος, ένα από τα πιο σημαντικά, αν όχι το σημαντικότερο, γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν μάλιστα προσθέσομε και τις δυο νησιωτικές Περιφέρειες, του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, με τις οποίες έχει ενωθεί η Κρήτη, ως Περιφέρεια, η περιοχή αυτή είναι ζωτικότατης σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό μέρος.

Το βασικότερο ερώτημα κατά την γνώμη μου για ένα ψηφοφόρο αυτών των περιοχών, δεν είναι ποιος ή ποια θα είναι υποψήφιος/α, αλλά ποια είναι η πρόταση των κομμάτων για το ρόλο της Κρήτης και των άλλων δυο Περιφερειών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι; Πως θα αξιοποιηθει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η γεωστρατηγική και γεωοικονομική θέση τους, για το συμφέρον των ίδιων και φυσικά του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης των οποίων αποτελούν νησιωτικές Περιφέρειες; Πως θα αναπτυχθεί και θα αξιοποιηθεί για το συμφέρον των ίδιων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης η συνεργασία και κοινή δράση με την Κύπρο;


Πλεονεκτήματα.


Η γεωστρατηγική τους θέση είναι σημαντική γιατί βρίσκονται στη διασταύρωση τριών ηπείρων. Στα πλαίσια της Ευρωμεσογεικής συνεργασίας που αναπτύσσεται και συνεχώς θα βελτιώνεται μπορεί να καταλάβει μια εξέχουσα θέση, δεν έχουμε παρά να αναντρέξουμε στη ιστορία από τα βάθη των αιώνων. Στην Ευρώπη των νησιωτικών Περιφερειών κατέχει την πρώτη θέση. Αποτελούν τα σύνορα της Ενωσης στην περιοχή αυτή, έως ότου η Τουρκία γίνει, αν γίνει και όποτε γίνει, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποτελεί Γέφυρα με τις ηπείρους της Αφρικής, της Ασίας και της Βορειο-Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και πύλη εισόδου, άρα και ασφάλειας για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από γεωοικονομικής πλευράς, εκτός από “ διαμετακομιστική οδός”, αποτελεί ονειρευμένο τόπο για όσους οραματίζονται την πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη με τη συνεχή μείωση της εξάρτησης από παραδοσιακές πηγές ενέργειας, εξ αιτίας του αναξιοποίητου μέχρι σήμερα πλούτου που αποτελούν ο ήλιος, ο αέρας και η θάλασσα. Γείτονες με ένα πληθυσμό 400 περίπου εκατομμυρίων με τον οποίο, οι Ελληνικές Περιφέρειες και η Κύπρος έχουν παραδοσιακούς φιλικούς δεσμούς.

Οι Ελληνικές νησιωτικές Περιφέρειες με την Κύπρο προσφέρονται για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της νέας Τεχνολογίας που θα τις αναδείξει. Προσφέρονται επίσης για πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωμεσογειακή συνεργασία.


Η Κρήτη.


Η Κρήτη είναι η μοναδική ευρωπαϊκή νησιωτική Περιφέρεια που φιλοξενεί ένα ευρωπαϊκό οργανισμό τον ΕΝΙΣΑ.Διαθέτει ερευνητικά κέντρα και ανώτατα ιδρύματα. Φιλοξενεί επίσης μεταξύ άλλων το Ιστιντούτο Ελληνικού Περιφερειακού Τύπου. Υπάρχουν σχέδια από τα κόμματα πως θα εδραιωθεί το δικαίωμα μιας ευρωπαϊκής νησιωτικής Περιφέρειας να φιλοξενεί ένα ευρωπαϊκό οργανισμό, όπως συμβαίνει με τις ηπειρωτικές ευρωπαϊκές περιφέρεις που φιλοξενούν τους υπόλοιπους 26; Υπάρχει σχέδιο και πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αξιοποίηση των Ερευνητικών και των άλλων Ανωτάτων Ιδρυμάτων που διαθέτει το νησί μας στα πλαίσια της ευρωπαϊκής και της ευρωμεσογειακής συνεργασίας; Υπάρχει πρόταση και σχέδιο για την ανάπτυξη της συνεργασίας του Ιστιντούτου Περιφερειακού Τύπου που εδρεύει στην Κρήτη, με τα άλλα ανάλογα Ιστιντούτα που εδρεύουν σε χώρες- μέλη της Ενωσης και προπαντός την μετεξέλιξή του σε Μεσογειακό Κέντρο Τύπου στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας;


Υποψήφιοι.


Αφού λοιπόν γνωρίσομε ποιο ρόλο έχουν σχεδιάσει τα κόμματα για τη νησιωτική Ελλάδα που πολύ επιγραμματικά διερωτηθήκαμε, θα περάσομε στους υποψηφίους που θα μπορούσαν όχι μόνο να τον αναδείξουν αλλά και να τον εμπλουτίσουν.

Ενας ή μια υποψήφια πρέπει να γνωρίζει τουλάχιστον μια ευρέως διαδεδομένη ξένη γλώσσα. Με τη βοήθεια διερμηνέων ή τρίτων δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή και αποτελεσματική δράση. Στη συνέχεια πρέπει να γνωρίζει το αντικείμενο. Μαθήματα για του τι είναι και πως λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και φυσικά το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, μπορούν να πάρουν από τον κ. Μπερλουσκόνι, αλλά μέχρι να τα αφομοιώσουν θα έχει λήξει η πενταετία.Εξ ίσου σημαντική είναι η ικανότητα της πειθούς, και προ παντός να γνωρίζει να “παντρεύει” τα ελληνικά συμφέροντα με τα συμφέροντα του συνόλου, ή τουλάχιστον της πλειοψηφείας. Να είναι σε θέση να αξιοποιεί τους συνεργάτες του και τους μηχανισμούς και τις ευκαιρίες που θέτει στη διάθεσή του το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Τέλος να μην είναι “δραχμοφονιάς”, ώστε να είναι σε θέση να κάνει δημόσιες σχέσεις και να συμμετέχει σε όλες τις εργασίες, -αντί να την κάνει “κοπάνα”-, κάτι που αν και αυτονόητο, δεν συμβαίνει πάντα!


Η λήγουσα πενταετία.


Η πενταετία που τελειώνει ήταν μια πολύ καλή πενταετία και για την Κρήτη. Είχαμε την τύχη να έχουμε ευρωβουλευτές που αγωνιζόταν να περάσουν την ελληνική άποψη για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και για τα ίσια δικαιώματα της νησιωτικής Ευρώπης με την ηπειρωτική. Θα αναφέρω μόνο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών(ΕΝΙΣΑ). Παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια κύκλων εντός και εκτός των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την αδυναμία της ελληνικής κρατικής μηχανής, και την ανεπάρκεια των τοπικών αρχών, οι Ευρωβουλευτές Κώστας Χατζηδάκης (Νέα Δημοκρατία), Νίκος Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ) ρεθυμνιώτικης καταγωγής, Σταύρος Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ) από το Ηράκλειο και ο Γιώργος Χατζημαρκάκης (Γερμανός Δημοκράτης-Φιλελεύθερος), κρητικής -λασιθιώτικης καταγωγής, πρωτοστάτησαν στην διατήρηση της λειτουργίας του οργανισμού και στην παραμονή του στην Κρήτη. Οι κ. Μαυρομάτης (ΝΔ), χανιώτικης καταγωγής και ιδιαίτερα ο κ.Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, “κρητικός γαμπρός” στήριξαν τις προσπάθειες των συναδέλφων τους για τον ΕΝΙΣΑ. Οι κ. Αρναουτάκης, Παπαδημούλης και Χατζημαρκάκης πρωτοστάτησαν έως το τέλος που παρέμειναν στην Ευρωβουλή, με τις ερωτήσεις ή τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις τους για σημαντικά θέματα της νησιωτικής Ελλάδας, του νησιού μας και όχι μόνο. Σημαντική υποστήριξη για τον ΕΝΙΣΑ είχαμε και από όλους τους άλλους Ευρωβουλευτές και κυρίως την κ. Αννυ Ποδηματά (ΠΑΣΟΚ),και τον κ. Νίκο Βακάλη (ΝΔ), που ήταν μέλη της αρμόδιας Επιτροπής του Κοινοβουλίου, την αντιπρόεδρο κ. Κράτσα -Τσαγκαροπούλου (ΝΔ), και τον κ. Γεωργίου Γεώργιος (ΛΑΟΣ).Η νέα;

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005