www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα arrow Λούκα Κατσέλη.Ευαισθησία, γνώσεις, εμπειρίες
Λούκα Κατσέλη.Ευαισθησία, γνώσεις, εμπειρίες E-mail
13.04.09


ΠΑΤΡΙΣ


Πηγή: Εφημερίδα Πατρίς (http://www.patris.gr/)
Συντάκτης άρθρου: Πατρίς (Email: )
Κατηγορία άρθρου: Προεκτάσεις
Hμ/νία - Ώρα: 13/4/2009, 14:38

Λούκα Κατσέλη. Ευαισθησία, γνώσεις, εμπειρίες
Tου Ηρακλή Γαλανάκη

“Ο Ελληνας έχει ταλέντο και όταν βρεθεί στο κατάλληλο περιβάλλον διακρίνεται και ξεχωρίζει” μου είχε πει κάποτε ο πρώην πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Λευτέρης Οικονόμου, ο άνθρωπος με τη τεράστια προσφορά στην Κρήτη και στην οργάνωση της ελληνικής έρευνας. Μια από αυτούς τους Ελληνες, μια Ελληνίδα με ταλέντο είναι και η κ. Λούκα Κατσέλη, που σήμερα 4-5 το απόγευμα θα μας μιλήσει στην ΕΡΑ Ηρακλείου, για την οικονομική κρίση, τις επιπτώσεις της και για το πως θα βγούμε απ'αυτήν.

Ενας άνθρωπος με ευαισθησίες εμπλουτισμένες και στηριγμένες σε εμπειρίες και γνώσεις, που είχε την ευκαιρία να αποκτήσει, στην έως τώρα πορεία της ζωή της, στο διεθνές και ελληνικό επιστημονικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Θυγατέρα ενός από τους μεγαλύτερους δασκάλους του θεάτρου και μιας από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς της χώρας μας, θα μπορούσε να είναι “το μήλο που πέφτει από τη μηλιά”, όπως η αδελφή της, γνωστή ηθοποιός και επί σειρά ετών βουλευτής του Πασοκ, Νόρα. Ενας υπερδραστήριος άνθρωπος όμως με έντονη προσωπικότητα, που θέλει να είναι αυτόφωτη και αυτοδύναμη, δεν αποποιοείται την κληρονομιά, προτιμά όμως να επιλέγει. Παρακολούθησε τα μαθήματα της σχολής του Πέλλου Κατσέλη, και ασχολήθηκε πολλά χρόνια με το θέατρο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Αμερική.Λάτρευε το θέατρο και τη φιλολογία,επέλεξε όμως την Ακαδημαϊκή καριέρα. Οταν βρίσκεσαι στην μητρόπολη του παγκόσμιου καπιταλισμού δεν είναι και μικρός ο πειρασμός να θέλεις να τον μελετήσεις.Ετσι απέκτησε το Διδακτορικό στην Οικονομία και τα δυο Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης στην Πολιτική Οικονομία και την Διεθνή Πολιτική. Το 1977 θα προσληφθεί στο πανεπιστήμιο Yale (Γέϊλ) ως Επίκουρη και Αναπληρώτρια καθηγήτρια και το 1980 θα τιμηθεί ως η καλύτερη νέα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου. “Με συγκλόνισε το γεγονός” λέει η κ. Κατσέλη, “ ότι ήμουν συνάδελφος με μεγαθήρια της οικονομικής σκέψης όπως ο Tobin και ανερχόμενα αστέρια όπως ο Crugman, μετέπειτα βραβείο Νόμπελ Οικονομίας. Ανοιγε για μένα ένας καινούργιος θαυμαστός κόσμος της έρευνας, της διδασκαλίας και της επιστήμης”.Ηταν όμως και μια απτή απόδειξη”, προσθέτει, “ότι με δουλειά και προσήλωση σε συγκεκριμένους στόχους μπορεί κάποιος να πετύχει ακόμα και σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον”.Αναγνώριση και καταξίωσηΗ Λούκα Κατσέλη θα συνεχίσει την Ακαδημαϊκή καριέρα έως το 1985 στο πανεπιστήμιο του Γέϊλ και θα συνεργαστεί και με το αγγλικό πανεπιστήμιο του Λονδίνου Birkbeck. Το 1987 θα εκλεγεί Καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η επιστημονική και ερευνητική της προσφορά θα γίνει γνωστή και θα αναγνωριστεί μέσα από τα πάνω από 40 άρθρα που έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και από τα βιβλία της με θέματολογία τους τομείς της διεθνούς μετανάστευσης, των ξένων άμεσων επενδύσεων, της αναπτυξιακής συνεργασίας, της μεταναστευτικής πολιτικής και της μακροοικονομικής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι επελέγη μεταξύ 110 υποψηφίων για να διευθύνει το Κέντρο Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στο Παρίσι. Ούτε επελέγει τυχαία για να συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΗΕ.

Οι ικανότητές της δεν πέρασαν άλλωστε απαρατήρητες από τον πρώην καθηγητή πανεπιστημίου και μετέπειτα πρωθυπουργό της χώρας, αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου. Ετσι η κ. Κατσέλη θα αξιοποιηθεί στο Κέντρο Μεσογειακών Μελετών και θα αποτελέσει μέλος της εξαμελούς επιτροπής προετοιμασίας του κυβερνητικού προγράμματος των «100 ημερών». Στη συνέχεια θα διατελέσει Επιστημονική Διευθύντρια του ΚΕΠΕ(Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών 1982-1986), μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (1982 – 1984) και Ειδική Οικονομική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο 1993-1996. Στις συζητήσεις Ανδρέα Παπανδρέου -Μπιλ Κλίντον στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, η κ. Κατσέλη είναι παρούσα.Πρόβλεψη και πρότασηΗ κ. Κατσέλη ως μέλος της επιτροπής αναπτυξιακής πολιτικής των Ηνωμένων Εθνών, είχε προβλέψει την σημερινή κρίση από το 1999. Μέσα από την έκθεση στην σύνταξη της οποίας είχε συμμετάσχει επισημαινόταν η μεγάλη πιθανότητα τέτοιων κρίσεων, λόγω ακριβώς απουσίας εποπτικών κανόνων στις διεθνείς χρηματαγορές. “Γιατί γνωρίζομε ότι καμία αγορά, ιδιαίτερα η χρηματοπιστωτική αγορά, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εποπτεία, χωρίς κανόνες, με μη εποπτευόμενες ζώνες”, τονίζει η κ. Κατσέλη. Από τη ώρα που το αμερικανικό κονγκρέσο, το 1999,έλαβε αποφάσεις που άφηναν τις τράπεζες ελεύθερες, χωρίς εποπτεία στις επενδυτικές τους υπηρεσίες, αφ'ενός και αφ'ετέρου να μπορούν να επενδύσουν σε αυτά που ονομάζονται τώρα τοξικά ή δομημένα ομόλογα, ο κίνδυνος ήταν υπαρκτός, γεγονός που επαληθεύτηκε δυστυχώς.

Η γνώση και η πείρα όταν μάλιστα πηγάζει από τα επιστημονικά και επαγγελματικά βιώματα που αποκτήθηκαν μέσα από τις συμμετοχές που προαναφέρθηκαν, δεν μπορούσαν να αγνοηθούν ούτε από τον ρεαλιστή πρόεδρο του Πασοκ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Η κ. Κατσέλη εκλήθηκε να στελεχώσει τον κατάλογο των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας Πασοκ σε εκλόγιμη θέση και στη συνέχεια να αναλάβει την ευθύνη της εκπροσώπησης στον τομέα της Οικονομίας.Σκιωδης υπουργός Οικονομίας, συνόδευσε τον κ. Παπανδρέου στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Χιλή και της Επιτροπής Στίγκλιτς στη Νέα Υόρκη όπου συντάχθηκε ένα υπόμνημα με την προοδευτική απάντηση για τη διέξοδο από την κρίση, ως απάντηση στην Ομάδα των G20,που συνεδρίασε στο Λονδίνο στις αρχές του Απρίλη.

Η κρίση δεν έπεσε από τον ουρανό. Είχε προβλεφθεί. Ακολουθούμε όμως την πολιτική και λαμβάνομε τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπισή της ως χώρα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ως Ευρωπαϊκή Ενωση; Ποια και γιατί είναι τα σωστά μέτρα στην δύσκολη κατάσταση που γνωρίζει η Ελλάδα και οι Ελληνες; Σ'αυτές τις ερωτήσεις δέχθηκε να μας απαντήσει η κ. Κατσέλη, σήμερα 4-5 το απόγευμα κατά τη διάρκεια της εκπομπής ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ της ΕΡΑ ΗρακλείουΣυγκρότηση,ευαισθησία, προσφορά.Η κ. Κατσέλη, όπως αναφέρθηκε πολύ σύντομα διαθέτει γνώσεις και εμπειρίες που έχει αποκτήσει από την συμμετοχή της ως επί κεφαλής ή μέλος Διεθνών οργανισμών και Επιτροπών, που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και τη συνεργασία ως εργαλείο προόδου, ευημερίας και ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και των λαών της Υφηλίου. Είναι ένα από τα “ελληνικά ταλέντα” που εξελίχθηκαν σε πολύτιμο “ελληνικό κεφάλαιο”. Είναι και μια πολύτιμη σύζυγος και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Ενας “πρώην Τσάρος “ της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Γεράσιμος Αρσένης είναι ο πολύτιμος επίσης σύζυγος. Πολύτιμος για τις γνώσεις, τις εμπειρίες που απέκτησε από το διεθνές και το ελληνικό γίγνεσθαι. Αλλά και για τις αδικίες που υπέστη, μέσα από τις δράσεις και τις στάσεις ανθρώπων και φορέων που σήμερα δεν είναι απηλλαγμένοι ευθυνών για την υστέρηση θεσμών και πρακτικών που γνωρίζει η χώρα μας. Μια “νέα Τσαρίνα” που ετοιμάζετε να διαδεχθεί ένα “πρώην Τσάρο”; Η μήπως ούτε το ένα ούτε το άλλο, αλλά απλώς άνθρωποι εκείνης της κατηγορίας των πολιτών, που θέλησαν και θέλουν να προσφέρουν στην Ελλάδα, όλα όσα κατάκτησαν και θεωρούν ότι είναι πολύτιμα και απαραίτητα για να μπορέσει να καταλάβει η χώρα μας την θέση που της ανήκει και ο λαός μας το επίπεδο ζωής και κοινωνίας που του αξίζει; Το δικαιούνται; Θα τους αφήσουν; Η μήπως τα συμφέροντα μικρά ή μεγάλα, όποια μάσκα και αν φορούν αποδεικνύονται πάντα πιο ισχυρά από τις ιδέες που οδηγούν σε μια σύγχρονη Πολιτεία και σε μια υπεύθυνη και ευαίσθητη κοινωνία, με διαχρονικές πανανθρωπινες αξίες και αρχές; Θα το ακούσομε το απόγευμα και θα το δούμε στο μέλλον.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005