www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα arrow Ανθρώπινα Δικαιώματα.Μετανάστευση κι Εμείς
Ανθρώπινα Δικαιώματα.Μετανάστευση κι Εμείς E-mail
21.12.08

Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μετανάστες, κι Εμείς.

Ηρακλής Γαλανάκης

21.12.2008


Αυτό το μήνα είχαμε μεταξύ άλλων τα 60 χρονα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη. Αν και ίσως κριθεί ανεπίκαιρη, αλλά δεν είναι, η επισήμανση που ακολουθεί, λόγω των κινητοποιήσεων, της οικονομικής κρίσης και της παραμονής των εορτών, και τα δυο αυτά γεγονότα δεν είναι άσχετα,ούτε με την ειρήνη,ούτε με την κοινωνική μας συνοχή, ή τουλάχιστο κοινωνική αποδοχή για συνύπαρξη, ούτε για την πρόοδό μας.  Γιατί;

Παγκόσμια Διακήρυξη

Η Οικουμενική Διακήρυξη υιοθετήθηκε στις 10 του Δεκέμβρη του 1948, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λίγα χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και μέχρι σήμερα, εμπλουτισμένη και με πρόσθετα κείμενα ρυθμίζει ή επηρεάζει τις διεθνείς σχέσεις και συμπεριφορές, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις μεταξύ κρατών και λαών. Εχει μεταφραστεί σε 300 επίσημες και ανεπίσημες γλώσσες και κανείς δεν αμφιβάλλει ότι έχει επηρεάσει το 2ο ήμισυ του 20ου αιώνα, έστω και αν ορισμένοι ηγέτες την χρησιμοποίησαν-με κόστος και ολέθρια αποτελέσματα όμως- για να πράξουν εντελώς το αντίθετο των όσων διακηρύττει.Πολλοί σώθηκαν και προστατεύθηκαν χάρις σ'αυτήν μέχρι σήμερα. Υπάρχουν και αυτοί που δεν γλύτωσαν τη στέρησή τους ακόμη και την γεννοκτονία.Οραμά της πάντως είναι η αξιοπρέπεια για όλους και τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα για τους πάντες χωρίς καμία εξαίρεση.Η αποδοχή και στήριξή της ταυτίστηκε με την ειρήνη μεταξύ των κρατών και εντός των κοινωνιών. Η καταπάτησή της με αναταραχές, συγκρούσεις και πολέμους.

Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευσης

Μέχρι σήμερα κανένας δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι πριν γεννηθεί είχε διαλέξει την φυλετική, θρησκευτική, εθνική, γεωγραφική, κοινωνική, πολιτιστική κτλ ταυτότητα που θα έχει στην ανθρώπινη ζωή του επί της γης. Κανένας έθνος επίσης δεν μπορεί να αποδείξει ότι είναι εντελώς ανέπαφο από προσμείξεις ή ότι κανένα μέλος του δεν είχε ποτέ μεταναστεύσει σε άλλο τόπο.

Οπως είπε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Γκι Μουν, “Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο για να ζήσουν και να εργαστούν... η έμφυτη αξιοπρέπεια, καθώς και τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων αποτελούν το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο". Ολοι τα δικαιούνται και εκεί που δεν αναγνωρίζονται δεν υπάρχει ειρήνη και συνοχή. Γι'αυτό προσθέτει ο κ. Μουν “ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι μετανάστης, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα, ενώ η μεταχείριση των μεταναστών, νόμιμων ή μη, πρέπει να είναι πάντα σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα”. Η Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 και το Συμβούλιο της Ευρώπης των 47 Κρατών μελών είναι εδώ για να το υπενθυμίζουν και σε εμάς, και με πρόστιμα ακόμη.

Μετανάστες και Ελλάδα.

Η χώρα μας ήταν χώρα εξαγωγής μεταναστών, τώρα όμως είναι εισαγωγής νόμιμης ή μη. Οποιος διαμαρτύρεται ας ξαναδεί το κινηματογραφικό έργο του Ηλία Καζάν “Αμέρικα, Αμέρικα”, για να μάθει τι έκαναν και οι ομοεθνείς μας για να επιζήσουν. Αυτοί που τα παιδιά τους, άλλα πάντα Ελληνες και άλλα πρώην Ελληνες, διαπρέπουν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας σε χώρες όλων των Ηπείρων. Η Ελλάδα επίσης δεν ήταν αποικιοκρατική χώρα, έτσι ο ελληνικός λαός δεν είχε δούναι λαβείν και προσμείξεις με διαφορετικούς φυλετικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά κτλ λαούς, όπως οι ανεπτυγμένες σήμερα χώρες. Ηλθαν και ευρίσκονται στο τόπο μας άνθρωποι από αυτούς τους λαούς . Ζουν, εργάζονται, δημιουργούν οικογένειες, όπως και κάθε άνθρωπος.Αυτό που είναι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, με Πρόεδρο μαύρο, με υπουργούς και γερουσιαστές, εβραίους, καθολικούς, προτεστάντες, μουσουλμάνους κτλ, αφρικανικής, λατινοαμερικάνικης, κινέζικης, ιρλανδικής, αγγλικής και ελληνικής καταγωγής, θα συμβεί και στην Ελλάδα κάποτε στο μέλλον.Στην Ευρώπη αυτό έχει αρχίσει επίσης να είναι μια πραγματικότητα.Οπου υπάρχουν προσπάθειες για φυλετική κτλ καθαρότητα ή άρνηση της πραγματικότητας μιας πολύχρωμης, πολυθρησκευτικής, ποικιλόμορφης κτλ κοινωνίας, υπάρχουν συγκρούσεις και καταστροφές.

Να προλάβουμε..

Το ένα δέκατο του σημερινού ελληνικού πληθυσμού είναι μετανάστες. Είναι Ανθρωποι διαφορετικοί άλλά ίσοι,σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και δεσμεύσεις μας ως χώρα και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , -που επικαλούμαστε κατά καιρούς όταν δεν την σέβονται π.χ.οι Τούρκοι,-αλλά σύμφωνα και με τον “κοινό νού”.Τους οφείλουμε τα δικαιώματά τους. Οχι μόνο για να είμαστε συνεπείς απέναντι στις διεθνείς δεσμεύσεις μας ως χώρα, αλλά και για τη δική μας κοινωνική συνοχή και ειρήνη, ή τουλάχιστον κοινωνική αποδοχή του διαφορετικού που συνθέτει το κοινωνικό σύνολο όπου ζούμε. Σήμερα υπάρχουν 200.000 παιδιά που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, που σύμφωνα με την ελληνική Πολιτεία “δεν υπάρχουν”!Αυτά τα παιδιά είναι από εκεί που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και που δεν διάλεξαν όπως και Εμείς. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας είναι βάρβαρο και επικίνδυνο.Ενας γείτονας συνάνθρωπός μας που όταν θα επιστρέφει στη χώρα των γονιών του και θα του λένε εσύ είσαι Ελληνας, και όταν είναι εδώ ακούει ότι δεν είναι Ελληνας, θα αντιδράσει. Αργά ή γρήγορα και στο τόπο μας θα αρχίσουν να αντιδρούν, όπως αντέδρασαν και αντιδρούν αλλού αυτοί οι συνάνθρωποι χωρίς δικαιώματα. Εκκλησία, Πολιτεία, Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να δράσουν επειγόντως για την προετοιμασία της αυριανής κοινωνικής ειρήνης και συνοχής. Αν δεν το πράξουν, τότε και εξ αιτίας της οικονομικής κατάστασης, προετοιμάζουν συνειδητά την πολυθρόνα όπου θα ξαπλώσει η ναζιστική αντίληψη και ιδεολογία, η οποία θα “ανθίσει” και θα “καρποφορήσει” και στο τόπο μας, υπό την μορφή διαφόρων μορφών πολιτικών σχημάτων, προγραμμάτων και εκφράσεων. Ας διαλέξουμε επειγόντως, συνειδητά και έμπρακτα, το μέλλον που θέλουμε για την κοινωνία και τον τόπο μας.


Τελευταία ανανέωση ( 23.12.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005