www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ENISA arrow ΕΝΙΣΑ.Συμβούλιο Ευρωκοινοβούλιο δίδουν παράταση.
ΕΝΙΣΑ.Συμβούλιο Ευρωκοινοβούλιο δίδουν παράταση. E-mail
18.06.08
Πατρίς 18.6.2008

Με την σφραγίδα της Ευρωβουλής η παραμονή εδώ του ΕNISA

Τα επόμενα 3,5 χρόνια είναι καθοριστικά για τον ENISA καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον όλο τον χρόνο να…διαπραγματευτεί την παραμονή του Ευρωπαίκού Οργανισμού στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο.

Όπως έχει γράψει η ‘Π’ η παράταση δόθηκε μέχρι τέλος του 2012 και την απόφαση του Συμβουλίου επικύρωσε και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .

Ετσι, η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών μέχρι και το 2012 θα είναι το Ηράκλειο, αλλά από εκεί και μετά το μέλλον είναι άδηλο. Στην πραγματικότητα εάν δεν αλλάξουμε τους συσχετισμούς δεν θα υπάρξει ENISA για την Κρήτη…

Στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν και έχουν δίκιο. Εν μέρει όμως. Διότι η παράταση δεν εξασφαλίζει τίποτα. Μπορεί όμως ο κερδισμένος χρόνος να αλλάξει τις ισορροπίες και τα…συμφέροντα που είναι σαφές ότι υπάρχουν.

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Νίκος Βακάλης δήλωσε χθες ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος «διότι μια μεγάλη προσπάθειά μας κατέληξε με επιτυχία. Με τη σημερινή απόφαση της Ευρωβουλής, όχι μόνο καταφέραμε την 3ετή παράταση του Οργανισμού, αλλά και την απεμπλοκή της λειτουργίας του ENISA από τη διαπραγμάτευση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις τηλεπικοινωνίες. Θέλω να τονίσω ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της αδιάκοπης και συνεπούς προσπάθειάς μου και συναδέλφων μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δεχτεί την άμεση έγκριση της παράτασης, σε συνδυασμό με τη συντονισμένη δράση του Υπουργείου μας, που ενήργησε επίσης συστηματικά στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών για να πείσει προς την ίδια κατεύθυνση τους εταίρους μας. Υπογραμμίζω ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα επανακαθορισμού της έδρας του ENISA. Αντιθέτως, σήμερα υπάρχουν φωνές που μιλούν υπέρ μιας ενίσχυσης του Οργανισμού και διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του».

Όπως αναφέρει το νομοθετικό κείμενο που σήμερα εγκρίθηκε, η 3ετής παράταση θα καταστήσει δυνατή περαιτέρω συζήτηση για τον ENISA και θα επιτρέψει περαιτέρω προβληματισμό σχετικά με τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για μια αυξημένη ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών.

Η προσπάθεια αρπαγής του ENISA από την Ελλάδα είναι γεγονός πρωτοφανές για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του European Union Agency for Fondamental Righs, που διαδέχθηκε το Monitoring Centre on Racism and Xenophobia, με έδρα τη Βιέννη της Αυστρίας, με την κατοχύρωση όμως της παραμονής του νέου οργανισμού στην ίδια έδρα εδώ θέλουν να μεταφέρουν αλλού το νέο οργανισμό!

Η προτεινόμενη απομάκρυνση του ENISA από την Κρήτη προφανώς εξυπηρετεί ισχυρά συμφέροντα και δεν διστάζει να θυσιάσει το έργο που έχει ήδη παραχθεί και την τεχνογνωσία που έχει ήδη αποκτηθεί από τον ENISA στον τομέα της Ασφάλειας των δικτύων και των πληροφοριών.

Και φυσικά προβαίνει σε κατασπατάληση δημόσιων πόρων, αγνοώντας επενδύσεις της Ελλάδας για την υποστήριξη της λειτουργίας του ENISA, να παραβιάσει και να απαξιώσει την ευρωπαϊκή πολιτική για αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη.Η Α. ΠΟΔΗΜΑΤΑΣε δήλωσή της εξάλλου, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννη Ποδηματά, αναφέρει:

“''Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε, με ευρύτατη πλειοψηφία, την παράταση λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) -που συστάθηκε το 2004, με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης- έως το τέλος του 2012.

Η απόφαση αυτή, για την οποία χρειάστηκε να δοθούν σκληρές μάχες, δίνει τη δυνατότητα να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές, ώστε ο Οργανισμός να ενισχυθεί με τους αναγκαίους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο του, που αφορά τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για μια αυξημένη ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών. Το βάρος της ευθύνης πέφτει πλέον στην Ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς την παραμικρή πλέον καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων υποδομών και την αδιάλειπτη παροχή των υπεσχημένων διευκολύνσεων προς το προσωπικό, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν εκ νέου συνθήκες για την αμφισβήτηση της επάρκειας και της καταλληλότητας της έδρας του Οργανισμού''.Πώς έγινε ο ENISAΘυμίζουμε ότι ο ENISA ιδρύθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ρώμης το Δεκέμβριο του 2003 και στη συνέχεια αποφασίστηκε η έδρα του Οργανισμού να είναι η Ελλάδα και με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ορίστηκε ως πόλη-έδρα του ENISA το Ηράκλειο Κρήτης.

Η ίδρυση του Οργανισμού προχώρησε και με την συγκατάθεση του τότε Επιτρόπου, Φιλανδού κ. Erkki Liikanen. O κ. Liikanen είχε επισκεφθεί το Ηράκλειο και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), όπου ενημερώθηκε για το έργο που παράγεται στην Κρήτη από τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα από τον τότε πρόεδρο του ΙΤΕ, Στέλιο Ορφανουδάκη και το Διευθυντή του ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ κ. Κωνσταντίνο Στεφανίδη.

Οι επιστήμονες αυτοί είχαν συνεισφέρει σημαντικά στην τεχνική προετοιμασία του φακέλου ίδρυσης του Οργανισμού και διεκδίκησης της έδρας, που παρουσίασε ο προεδρεύων στο Συμβούλιο Επικοινωνιώνυφυπουργός κ. Μανώλης Στρατάκης.

Ο κ. Liikanen είχε εκτιμήσει το περιβάλλον ως πρόσφορο για την ανεπηρέαστη ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, ενώ για την απόσταση είχε δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα απόστασης γι' αυτό τον Οργανισμό, που προάγει τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και την ασφάλειά τους.

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ήλθε στο Ηράκλειο για την επίσημη τελετή υπογραφής της Σύμβασης Έδρας του ENISA.

Από την 1η του Σεπτέμβρη του 2005, ο ENISA εγκαταστάθηκε επίσημα στο Ηράκλειο σε κτίρια που παραχώρησε το ΙΤΕ, έως την οικοδόμηση των κτιρίων του σε γειτονικό οικόπεδο που έχει αγοραστεί με χρήματα του ελληνικού δημοσίου. Ιδρύθηκε Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας και έχει επιλεγεί οικόπεδο για την οικοδόμηση ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού συγκροτήματος.

Πριν δυο χρόνια με πρωτοβουλία του δημοσιογράφου της ΕΡΑ Ηρακλείου Ηρακλή Γαλανάκη και του καθηγητή Μιχάλη Καραταράκη, ιδρύθηκε ο σύλλογος "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΝΙΣΑ"με έδρα το Ηράκλειο, με στόχο να στηρίξει και να υποβοηθήσει την παρουσία, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του οργανισμού και την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση των εργαζομένων του. Μοναδική και πρωτοφανής περίπτωση στα ευρωπαϊκά χρονικά.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA, κ. Pirrotti, ευχαρίστησε δημόσια το σύλλογο για την βοήθεια και την αποτελεσματικότητά του.

Για πρώτη φορά ένας ευρωπαϊκός οργανισμός, έτυχε τέτοιας μοναδικής υποδοχής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα από την τοπική κοινωνία και την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα.

Και όμως η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία θέλει να "τιμωρήσει" αυτή την κοινωνία των ενεργών Ευρωπαίων πολιτών; Για να γίνουν παράδειγμα προς αποφυγή από τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες;

Αυτή ήταν η αιτία που ξεκίνησε η πανελλήνια και πανευρωπαϊκή εκστρατεία από τους κρητικούς που θέλησαν για να αποτρέψουν την αρπαγή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών. Ο σύλλογος "Οι Φίλοι του ENISA" που έχουν ιδρύσει εδώ και δυο χρόνια, δημιούργησε την ιστοσελίδα www.friendsofenisa.eu, καλώντας όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν το ψήφισμά του με το οποίο ζητά την ενίσχυση και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού και την επ' αόριστον παραμονή του στο Ηράκλειο.

Οι Κρητικοί θεωρούν εχθρική την όλη υπόθεση γιατί ενώ η ίδια η αρμόδια Επίτροπος σε θέματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας και των Μέσων Ενημέρωσης κα Vivianne Reding, διαβεβαίωσε ότι είναι ευχαριστημένη από το έργο του ENISA, η γραφειοκρατία που την πλαισιώνει μεθοδεύει την αρπαγή του ENISA από το Ηράκλειο μέσω της δημιουργίας ενός νέου Οργανισμού για τις Τηλεπικοινωνίες, με έδρα σε άλλο Ευρωπαϊκό κράτος, ο οποίος θα αναλάβει τις αρμοδιότητες του ENISA, αντί να ανατεθούν οι αρμοδιότητες αυτές στον ήδη υπάρχοντα οργανισμό.
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005