www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Λουξεμβούργο arrow Χρόνια πολλά πολύτιμε και ποιοτικέ Φίλε Guy Wagner
Χρόνια πολλά πολύτιμε και ποιοτικέ Φίλε Guy Wagner E-mail
20.04.08
ΠΑΤΡΙΣ
Πηγή: Εφημερίδα Πατρίς (http://www.patris.gr/)
Συντάκτης άρθρου: Πατρίς (Email: )
Κατηγορία άρθρου: Προεκτάσεις
Hμ/νία - Ώρα: 19/4/2008, 13:03

Χρόνια πολλά πολύτιμε και ποιοτικέ Φίλε Guy WAGNER


Του Ηρακλή Γαλανάκη
Την Κυριακή, 20 τ'Απρίλη, ένας Φίλος με Φ κεφαλαίο, ο κ. Guy Wagner από το Λουξεμβούργο γιορτάζει τα 70στα γενέθλιά του.Αν είναι αλήθεια ότι η “Ελλάδα ποτέ δεν παθαίνει” είναι και γιατί έχει φίλους μακριά από το γεωγραφικό της χώρο, όπως ο πολύτιμος και ποιοτικός μας φίλος κ. Γκυ Βάγκνερ. Είναι αλήθεια επίσης ότι αν αυτή η μικρή χώρα που είναι η πατρίδα του, κατέχει την πολλαπλάσια δυσανάλογη με το μέγεθός της θέση, που κατέχει στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι, είναι γιατί διαθέτει πολίτες όπως αυτός. Ετυχε να τον γνωρίσω, όπως και άλλους πολύτιμους συμπατριώτες του όταν ήμουν υπεύθυνος στο γραφείο Τύπου της Πρεσβείας μας στο Λουξεμβούργο. Δεν έπαψα ποτέ να εκτιμώ να θαυμάζω και να “ζηλεύω”, την παιδεία, την ευρυμάθεια, την ευαισθησία, την ενεργητικότητα, την αποφασιστικότητα, την αίσθηση του πανανθρώπινου, της πρωτοβουλίας και της δράσης που σημαδεύει και διαπερνά το χρόνο, ξεπερνά τα κάθε μορφής σύνορα, γεωγραφικά, φυλετικά, εθνικά, την ικανότητα της επιλογής όπως η μέλισσα της πνευματικής γύρης διαχρονικών δημιουργών, που διέθετε και διαθέτει.Ενοιωθα τυχερός ως άνθρωπος που τον γνώρισα και η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός που τον είχε και τον έχει φίλο.Πως να τον ξεχάσω λοιπόν σε μια στιγμή τόσο σημαντική για τη ζωή του. Τα 70στα γενέθλιά του. Πολύ περισσότερο όταν η χώρα μας δεν του έχει ακόμη απονείμει ως όφειλε την διάκριση και την αναγνώριση που έχει δώσει πλουσιοπάροχα σε τόσες άλλες προσωπικότητες της Υφηλίου. Αν και έχω ξαναγράψει, μ'αυτή την ευκαιρία ας τον ξαναθυμηθούμε ή ας τον γνωρίσουμε.

Ποιος είναι;

Σήμερα (www.guywagner.net ) είναι ένας συνταξιούχος καθηγητής Φιλολογίας , αλλά πιο ελεύθερος και διαθέσιμος για γράψιμο και δράσεις. Επί σειρά ετών αρχισυντάκτης του εβδομαδιαίου πολιτιστικού ένθετου Kuluririssimo,της δίγλωσσης καθημερινής εφημερίδας Tageblatt, όπου η ελληνική λογοτεχνία και οι Ελληνες των Γραμμάτων και της Τέχνης είχαν πάντα και συνεχίζουν να έχουν μια αξιοπρόσεκτη θέση. Για πολλά χρόνια διευθυντής ενός από τα πιο δραστήρια, δυναμικά και δημιουργικά θέατρα του Λουξεμβούργου, του θεάτρου της πόλης Ες-συρ Αλζέτ, δεν φείστηκε κόπων για την παρουσίαση ελληνικών κλασσικών έργων, ή για τη φιλοξενία Ελλήνων καλλιτεχνών. Το 1992 είχε επιλεγεί ως επί κεφαλής της οργάνωσης των εκδηλώσεων “1995 Λουξεμβούργο.Ευρωπαϊκή πόλη του Πολιτισμού”. Εμπνευστής και επί σειρά ετών πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας για τη Διάδοση των Τεχνών και των Επαγγελμάτων, ένα είδος “Ανοικτού Ελεύθερου Πανεπιστημίου”, που ξεκίνησε από την πόλη του Λουξεμβούργου και επεκτάθηκε σε όλες τις πόλεις της χώρας του. Εμπνευστής και δημιουργός επίσης της τρίγλωσσης ιστοσελίδας (www.mikis-theodorakis.net) αφιερωμένης στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.Η πρώτη ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για μουσικοσυνθέτη. Μήτρα και πηγή ενημέρωσης πολλών άλλων ιστοσελίδων αφιερωμένων στον διάσημο Ελληνα συνθέτη, αλλά και ανά τον κόσμο μελετητών του έργου του. Διαδικτυακή “Αρχαία Ελληνική αγορά”, “Εικονικό καφενείο” όπου συναντιώνταν και συναντιώνται ακόμη οι ανά τον κόσμο φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη και λάτρεις της μουσικής του και της ελληνικής μουσικής δημιουργίας γενικότερα. Ο πρώτος που έγραψε τη βιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη και επανέκδοσε προ ετών με τον τίτλο” Μίκης Θεοδωράκης: Μια ζωή για την Ελλάδα”. Ανθρωπος των Γραμμάτων και της Τέχνης έχει τιμηθεί με το ανώτατο λογοτεχνικό βραβείο της χώρας του. Πολυβραβευμένος και πολυπαρασημοφορημένος από διάφορες χώρες εκτός από την Ελλάδα!!!

Η αγάπη του για τον Μίκη Θεοδωράκη

“Μια μέρα “, μου είχε πει, “περπατούσα στις Βρυξέλλες και συνάντησα το λεωφορείο του δήμου που δάνειζε βιβλία και δίσκους μουσικής στους πολίτες. Ανέβηκα και ψάχνοντας έπεσε το μάτι μου στο δίσκο “Πνευματικό Εμβατήριο” του Μίκη Θεοδωράκη. Είχα ακούσει το όνομα Θεοδωράκη, αλλά ποτέ τη μουσική του. Δανείστηκα τον δίσκο και τον άκουσα. Με συγκλόνισε. Κεραυνοβολήθηκα. Θέλησα να τον γνωρίσω. Εμαθα ότι ζούσε στο Παρίσι, όπου σπούδαζε τότε δημοσιογραφία η τωρινή Επίτροπος κ. Βιβιάν Ρέντιγκ. Της έγραψα ζητώντας την βοήθειά της για να βρω τη διεύθυνση του Μίκη. Μου την έστειλε και έτσι τον κάλεσα στο Λουξεμβούργο. Ηταν η εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας. Στο Λουξεμβούργο υπήρχαν τότε Ελληνες, αλλά χωρισμένοι σε ομάδες και παρατάξεις που δεν μιλιόντουσαν μεταξύ τους. Μετά τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη, δεν πίστευα στα μάτια μου. Τους είδα αγκαλιασμένους να χορεύουν και να τραγουδούν στην πλατεία έξω από το Θέατρο. Για μένα ήταν ένα πραγματικό θαύμα”. Από τότε ο κ. Γκυ Βάγκνερ έγινε η σκιά του Μίκη Θεοδωράκη. Οπου πήγαινε να δώσει συναυλίες ο Μίκης, πήγαινε και ο Γκυ. Ισως να μην υπάρχει άλλος άνθρωπος στη Γη που να έχει ακούσει, καταγράψει και κατανοήσει το μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, όσο ο κ. Βάγκνερ.
Ενα έργο από το οποίο γνωρίζουμε μόνο ένα μικρό μέρος του.

Από τον Μίκη στην Ελλάδα


Συγκλονισμένος από τη δύναμη που αναδυόταν από τη μουσική του Μίκη, θέλησε να μάθει πάνω σε ποια λόγια την είχε επενδύσει. Ετσι άρχισε να γνωρίζει ένα-ένα τους Ελληνες ποιητές και λογοτέχνες, και όχι μόνο. Θέλησε να μάθει ποιο ιστορικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, επηρέασε και προκάλεσε τη σύλληψη αυτής της εκπληκτικής μουσικής. Ετσι έμαθε την ιστορία, τη λογοτεχνία, τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας μας από το 1925 έως σήμερα.
Στην έκθεση που είχε οργανώσει σε 6 αίθουσες του Κέντρου Λουξεμβουργιανής Λογοτεχνίας για να γιορτάσει τα 80 γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, δεν έβλεπε κανείς μόνο υλικό από αφίσσες, φωτογραφίες, δημοσιεύματα, βιβλία, δίσκους και cd. Δεν άκουες μόνο μουσική και δεν έβλεπες μόνο έργα του κινηματογράφου την μουσική των οποίων είχε γράψει ο Ελληνας δημιουργός.
Μάθαινες και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Εκθεση υπόδειγμα για τη σφαιρική κατανόηση και προβολή ενός ανθρώπου, ενός έργου και μιας χώρας.Την είχα επισκεφθεί γιατί είχα μεσολαβήσει για την παραχώρηση του χώρου και την πραγματοποίηση της έκθεσης κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης που είχα πραγματοποιήσει πριν από την εθελούσια αποχώρησή μου, μέσα στα πλαίσια της αποστολής που μου είχαν εμπιστευθεί.Ανάλογη ήταν και η μουσική παραγωγή που είχε κάνει και παρουσιάσει σε 170 εβδομαδιαίες ραδιοφωνικές εκπομπές στον επίσημο πολιτιστικο-κοινωνικό ραδιοφωνικό σταθμό “Radio Socioculturelle”, του Λουξεμβούργου.

Νάναι πάντα καλά...

Οταν πραγματοποιήθηκε το διεθνές συνέδριο στα Χανιά, Μίκης Θεοδωράκης “Ο άνθρωπος, ο δημιουργός, ο μουσικός, ο πολιτικός, ο Κρητικός και ο Οικουμενικός”, το 2005, από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ο κ. Βάγκνερ δεν μπόρεσε να συμμετάσχει για λόγους υγείας που τον ταλαιπωρούσαν και τον ταλαιπωρούν ακόμη. Είχε στείλει όμως το κείμενο με τίτλο“80 σκέψεις για τα 80στα γενέθλια του Μίκη”, για να το διαβάσω. Στην πρώτη του σκέψη έγραφε
“Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι Κρητικός, Ελληνας, Ευρωπαίος. Αυτοί οι τρεις ομόκεντροι κύκλοι αποτελούν τα θεμέλια της ύπαρξής του, της δημιουργίας του, της εμπλοκής του και της δέσμευσής του. Και τέλειωνε με την 80η που έλεγε “ Η φιλία του Μίκη Θεοδωράκη είναι ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που μου έχει δώσει η ζωή και το γεγονός ότι μου αφιέρωσε την τελευταία παρτιτούρα, την μουσική για την “Μήδεια”αποτελεί απτή απόδειξη αυτής της φιλίας. Η ευγνωμοσύνη μου είνια απέραντη, όσο και το βάθος της φιλίας”.
Για μας που σε γνωρίσαμε και ως άνθρωπο και ως δημιουργό σ'ευχαριστούμε και σ'ευγνωμονούμε Φίλε Guy Wagner, γιατί συν τοις άλλοις μας δίδεις και κούραγιο ότι όσο υπάρχουν Φίλοι όπως Εσύ, η “Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”, όσο και αν την υποσκάπτουν οι κατά σύμπτωση “Ελληνες”.
Συγνώμη που η Ελληνική Πολιτεία δεν σε τίμησε όπως σου αξίζει. Να ξέρεις για όσους σε γνωρίζουν ότι γι'αυτούς ήσουν, είσαι και θα είσαι πάντα “Ο Μέγας, ανεπίσημος, αποτελεσματικός, πολύπλευρος και πολυτάλαντος Πρέσβης της διάδοσης του πολιτισμού και γενικότερα της όμορφης εικόνας για την Ελλάδα και τους Ελληνες” Σου ευχόμαστε ολόψυχα να ζεις ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και το ίδιο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ και ΟΜΟΡΦΑ, όπως τα έχεις ζήσει έως σήμερα.
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005