www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα arrow 21 Απριλίου 1967.Η λήθη βλάπτει τους θεσμούς.
21 Απριλίου 1967.Η λήθη βλάπτει τους θεσμούς. E-mail
20.04.08

21 Απριλίου 1967. Η λήθη βλάπτει τους θεσμούς.

Ηρακλής Γαλανάκης


Πριν από 41 χρόνια σαν σήμερα το πρωί , ταγματάρχες του ελληνικού στρατού, του φυσικού φύλακα της χώρας και του λαού μας, τον “έβαζαν στο γύψο”, όπου θα εκρατείτο αναγκαστικά και ακούσια για  7 χρόνια, προκαλώντας αγκύλωση στην φυσιολογική εξέλιξη και πρόοδό του. Πρέπει άραγε να θεωρούμαι μακρυνό και άξιο λήθης αυτό το γεγονός; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι θετική για πολλούς λόγους.

Τι προηγήθηκε;


Ο πρώτος λόγος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί και τι είχαν βιώσει όλοι εκείνοι που πίστευαν και αγωνίστηκαν για την επικράτηση της ισοπολιτείας, της ισονομίας σ'ένα κράτος δικαίου και κοινωνικής ευαισθησίας, όλων των πολιτών, ανεξάρτητα κοινωνικής, πολιτικής και γεωγραφικής προέλευσης.Δεν θα ανιστορήσω ποιοι αγωνίστηκαν ενάντια στη φασιστική και ναζιστική κατοχή, ούτε ποιοι συνεργάστηκαν και που βρέθηκαν όλοι αυτοί μετά τον πόλεμο. Δεν θα αναφερθώ ούτε στο πως και γιατί από νικητές με βαρύ τίμημα στο ΙΙ Παγκόσμιο πόλεμο, βρεθήκαμε να σκωτώνει ο ένας τον άλλο. Θα ήθελα να υπογραμμίσω πόσο κόστισε στη χώρα μας η μισαλλοδοξία των “νικητών” του Εμφυλίου πολέμου, εις βάρος των “ηττημένων”, αλλά η οικονομία χώρου και φοβούμαι και η υπομονή σας δεν το ενθαρρύνουν. Θα υπενθυμίσω μόνο ότι λίγα χρόνια πριν από την εφτάχρονη στρατιωτική δικτατορία, όταν το 1964 και  το 1965 άρχισε να παίρνει η πολυφωνική κοινοβουλευτική δημοκρατία τη θέση που ήθελε ο ελληνικός λαός να έχει, είχε οργανωθεί ο ευτελισμός της. Το ελληνικό κοινοβούλιο είχε γίνει χώρος διασυρμού της λαϊκής εκπροσώπησης μέσα από την ανατροπή του ελεύθερα εκλεγμένου πρωθυπουργού και την “χειροτονία”, από "Κυριακήν εις Κυριακήν" ενός άλλου ¨κατεψυγμένου” πρωθυπουργού, όπως τους αποκαλούσε ένας από τους μετέπειτα “κατεψυγμένους”, θνησιγενείς πρωθυπουργούς. Η λαϊκή εντολή και το βουλευτικό αξίωμα είχε γίνει “αντικείμενο” εαυτουλίστικης συναλλαγής.Αμερικάνικη πρεσβεία. Ανάκτορα. Αθεράπευτη φοβική ή ξενοσυντήρητη ακραία συντηρητική δεξιά.Γνωστός φιλόδοξος, βουλιμικός και αδίστακτος πολιτικός. Ολοι αυτοί είχαν μετατρέψει την ελληνική Βουλή και την κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε “παζάρι” ατόμων της ημέρας και της “νύκτας”.

Τι συνέβη;

Ο δεύτερος λόγος . Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ποια ήταν τα αποτέλεσματα αυτής της ευτελιστικής για ένα δημοκρατικό πολίτευμα πρακτικής. Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι αυτή η κοινοβουλευτική “εμποροπανήγυρις” με την έλλειψη δημοκρατικής κοινοβουλευτικής ομοψυχίας, και την κατάρρευση αρχών και αξιών, δεν διευκόλυνε την “άφιξη” της Χούντας των συνταγματαρχών, που όπως γράφτηκε είχε προλάβει την Χούντα των στρατηγών. Είναι το ίδιο λάθος επίσης να θεωρηθεί ως δικαιολογία για την επικράτησή της. Την λύση μόνο ο λαός μπορούσε να την δώσει, αν τον άφηναν να αποφασίσει ελέυθερα. Στις 28 του Μάη που ακολουθούσε επρόκειτο να διεξαχθούν οι εκλογές. Μήπως γι'αυτό δεν εμποδίστηκαν;
Η επτάχρονη δικτατορία έφερε βάσανα, στερήσεις, πόνο και θλίψη σε όλους εκείνους που είτε πίστευαν, είτε εθεωρούντο ότι πίστευαν, άρα και ικανοί να δράσουν για την αξιοπρέπειά μας ως πολίτες και ως χώρα.Μπορεί να μη βασανίστηκαν και να εξορίστηκαν τόσοι όσοι στη Χιλή του δικτάτορα Πινοσέ. Πολλοί όμως που αποτελούσαν και τα ποιοτικότερα στοιχεία των συμπολιτών μας, συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν, δολοφονήθηκαν ή σκοτώθηκαν και ακόμη περισσότεροι πήραν το δρόμο της ξενιτειάς. Καταστράφηκε η άμυνα της Κύπρου. Διευκολύνθηκε η εισβολή και η επικράτηση του τούρκικου στρατού.Καθυστέρησε η πορεία μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση 7 χρόνια. Ζημιωθήκαμε προς όφελος των Τούρκων και από το ΝΑΤΟ. Η επένδυση στη γνώση μαρμαρώθηκε, γιατί τα ελεύθερα και δημιουργικά μυαλά ξενητεύθηκαν. Οι επενδύσεις που δημιουργούν πλούτο και επιχειρηματική παιδεία υποτάχθηκαν στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και στη φυγάδευσή των κεφαλαίων σε “ήρεμους και σίγουρους” τόπους.

Τι ακολούθησε...

Τρίτος λόγος είναι αυτό που ακολούθησε.Αφού ολοκλήρωσε την αποστολή της η ανεγκέφαλη στρατιωτική Χούντα, μια άλλη συμφορά έμελλε να βρει τον τόπο και το λαό μας. Ξαφνικά γέμισε η Ελλάδα από αντιστασιακούς και επαναστάτες.Γέμισε από “Ηρωες του Πολυτεχνείου” που “διψούσαν” από ελευθερία και δημοκρατική εκδίκηση. Τα κόμματα, τα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, ο κρατικός μηχανισμός γέμισαν και κυριαρχήθηκαν από “αντιστασιακούς”.Ετσι στον τόπο μας το πρώτο κριτήριο αξιοκρατίας και ικανότητας δεν ήταν η αποδεδειγμένη εργατικότητα, γνώση, ικανότητα, επάρκεια και  αποτελεσματικότητα. Ηταν αν ήσουν αναγνωρισμένος αντιχουντικός, ή δήλωνες ορκισμένος δημοκράτης, πιστός στον αλφα ή στον βήτα, παράγονντα ή μηχανισμό κτλ. Το 1981 μετά από αναμονή και θυσίες που ξεκινούσαν από την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά το 1935, έφτανε στην διακυβέρνηση της χώρας ένα κόμμα που καλώς ή κακώς εθεωρήθηκε ως η κατάληξη όλων αυτών των αγώνων και των θυσιών.Αξιζε αυτής της Υψιστης τιμής; Μπορούσε να κάνει περισσότερα από όσα έπραξε για τη διαχρονική επικράτηση της ισοπολιτείας και της ισονομίας, οικοδομώντας σταθερά και "αντισεισμικά" θεμέλεια ενός κράτους δικαίου και κοινωνικής ευαισθησίας, ή μήπως έπραξε ότι λιγότερο ήταν επιτρεπτό και ανεκτό να πράξει; Αυτό θα μας το πουν οι ιστορικοί του μέλλοντος. Προσωπικά αυτό που διαπιστώνω είναι ότι σήμερα μετά από τόσους αγώνες και τόσες θυσίες αντί να έχουμε κόμματα και αιρετούς συνειδητής εκπροσώπησης, έχουμε “αυτονόητης” ιδιοκτησίας. Ο πολίτης δεν είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος μόνο στο μέτρο που είναι αναγκαίο για να χειραγωγηθεί, να παραπλανηθεί και να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του αιρετού και όλων εκείνων που συνθέτουντην νομενκλατούρα πάνω στην οποία έχει οικοδομήσει ή προσπαθεί να εδραιώσει την επικράτηση και διαιώνησή του. Ετσι φτάσαμε από τη “Δημοκρτατία του Γύψου”, στη “ Δημοκρατία των Ιδιοκτητών και της χειραγώγησης”. Ευτυχώς που είμαστε μέρος ενός συνόλου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν θα επέτρεπε την επιστροφή μιας Χούντας των στρατιωτικών. Είναι όμως η μόνη Χούντα και η μόνη μεθοδολογία όπως εκείνη που χρησιμοποιήθηκε τότε, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γινόμαστε θύματα “αρπαγής” των δικαιωμάτων μας και διαστροφής των θεσμών μας,  για την επικράτηση των οποίων τόσοι και τόσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν; Η απάντηση ανήκει στον καθένα και στην κάθεμιά από εμάς. Χωρίς καθυστέρηση γιατί οι κατακτητές είναι ήδη εδώ. Με άλλους οπλισμούς, πρακτικές και συμμάχους....Την παθητικότητα και την συνενοχή μας... για κάποιο “κατεψυγμένο” εφήμερο ρουσφέτι, και υπέρ κάποιου εφήμερου ιδιοτελή και ανεπαρκή “εκπροσώπου” μας.!!!Τελευταία ανανέωση ( 20.04.08 )
 
< Προηγ.

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005