www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Εκπομπή Αφανείς Ήρωες arrow ΑμεΑ και ΜΜΕ: ΜΙα ξεχωριστή ημερίδα στην πόλη μας.
ΑμεΑ και ΜΜΕ: ΜΙα ξεχωριστή ημερίδα στην πόλη μας. E-mail
02.04.08

ΑμεΑ και ΜΜΕ : Μια ξεχωριστή ημερίδα στην πόλη μας.

Ηρακλής Γαλανάκης


Μια Ημερίδα από εκείνες που ξεχωρίζουν πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη 3 Απριλίου, από τις 4 το απόγευμα έως στις 8 και 30 το βράδυ στη δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω. Το θέμα της “Ατομα με Αναπηρία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης”.Ξεχωρίζουν γιατί ανήκουν σε εκείνες τις Ημερίδες, που αποτελούν κριτήριο και βαρόμετρο, του επιπέδου και της στάθμης της ευαισθησίας, της αλληλεγγύης, της αποδοχής της διαφορετικότητας και της υπευθυνότητας που διαθέτει μια κοινωνία.Τα Ατομα με Αναπηρία, είναι μια από τις κατηγορίες των συμπολιτών μας που συνυπάρχουν μαζί μας. Εχουν όμως τα ίδια δικαιώματα με εκείνους που δεν έχουν ακόμη, ή δεν θα έχουν ποτέ κάποια μορφής απλής, ή πολλαπλής αναπηρίας; Ακόμη; Ναι. Γιατί πόσοι υγιείς και αρτιμελείς άνθρωποι δεν γίνονται ξαφνικά λόγω ατυχημάτων Ατομα με Αναπηρία; Η πόσοι και πόσοι συμπολίτες μας όπως ο καθένας και η καθεμιά από εμάς, με το πέρασμα του χρόνου και την άνοδο της ηλικίας, δεν θα καταλήξουν ως Ατομα με κάποια Αναπηρία όρασης, ακοής, νόησης, ευκινησίας κτλ; Για τα Ατομα που είναι ήδη Ανάπηρα, αλλά και εκείνα που πρόκειται να γίνουν ποια είναι η πρόνοια και η στάση της Πολιτείας και της Κοινωνίας. Των θεσμών και των Ατόμων πολιτών;Ποιο είναι το βλέμμα και η στάση της λεγόμενης τέταρτης εξουσίας στα οργανωμένα δημοκρατικά πολυφωνικά καθεστώτα, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, απέναντι σ'αυτή την κατηγορία των συμπολιτών και συνανθρώπων μας;


Αλλη χώρα, άλλος κόσμος.


“Η αναπηρία” λέει η διεθνούς φήμης αγγλίδα φωτογράφος με αναπηρία Alison LAPPER,”είναι ακόμη για πολλούς μια άγνωστη χώρα και δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή όσο θα έπρεπε; Ημερίδες όπως εκείνη που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο βοηθά μια Κοινωνία να γνωρίσει, να κατανοήσει και να δει με υπευθυνότητα στο πρόσωπο, αυτή την άλλη χώρα, αυτό τον διαφορετικό από εμάς συνάνθρωπο και συμπολίτη μας. Γιατί ενεργοποιούν και ανοίγουν τα μυαλά και τις καρδιές των ανθρώπων, όπως τα αλεξίπτωτα, που όπως έχει ειπωθεί, για να λειτουργήσουν και να δικαιώσουν το λόγο ύπαρξή τους, να προλάβουν την καταστροφή, πρέπει να ανοίξουν, να είναι ανοικτά.


ΜΜΕ χωρίς παρωπίδες..


Στο άνοιγμα αυτό των μυαλών, ουσιαστικό και ζωτικό ρόλο παίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. ΜΜΕ όμως χωρίς παρωπίδες, χωρίς προκαταλήψεις , χωρίς παραμορφωτικούς φακούς, χωρίς σκοπιμότητες , χωρίς φιλευσπλαχνία, αλλά με συνείδηση ενεργού και συνειδητού πολίτη, που αναγνωρίζει το δικαίωμα της ισοπολιτείας και ισονομίας για όλους!


Δεν κάνουν τα ράσα τον παπά...


Σε μια σοβαρή, όριμη και δημιουργική κοινωνία, αυτό που λαμβάνεται πάντα πρωταρχικά υπ'όψη δεν είναι ποιος κάνει τι; Πως τον λένε; Τι πιστεύει; Που ανήκει; Κτλ; Είναι εκείνο που κάνει και πόσο χρήσιμο ποιοτικά και ποσοστικά είναι στην Κοινωνία και τα μέλη που τη συνθέτουν, συνολικά ή και επί μέρους; Αλλωστε το είσαι αυτό που δηλώνεις, είναι κάτι που ισχύει μόνο στις αδιαφανείς και υποανάπτυκτες κοινωνίες και θεσμούς. Αποτελούσε πάντα και αποτελεί το εργαλείο των “επιτειδίων”, για χειραγώγηση και αποδυνάμωση της προσφοράς αλλά και της αποδοχής καθε θετικής ενέργειας, συμμετοχής και έργου. “Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά” λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Γι'αυτό πιστεύω ότι το γεγονός, πως αυτή η Ημερίδα, αποτελεί αποτέλεσμα και συνέχεια πρωτοβουλιών για μια καλύτερη προσέγγιση του ζητήματος των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, από τα ΜΜΕ, της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, του υπουργείου Επικρατείας, αξίζουν το σεβασμό, την αναγνώριση και την υποστήριξή μας.


Συγχαρτήρια...


Αξίζουν λοιπόν θερμά συγχαρτήρια στην Γενική Γραμματέα Επικοινωνίας κ. Μαργαρίτα Παπαδά-Χειμώνα, και στον κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο, υπουργό Επικρατείας, και στους συνεργάτες τους, που προ τιμή τους δεν αρκέστηκαν σε δηλώσεις και υποσχέσεις, αλλά στο δικό τους τομέα εκπλήρωσαν και εκπληρώνουν το μερίδο ευθύνης και υποχρεώσεων που τους αναλογεί, υπέρ των συμπολιτών μας Ατόμων με Αναπηρία.Αυτά που θα ακούσουμε και θα δούμε αύριο βράδυ είναι ένα μικρό δείγμα των όσων επιχειρήθηκαν και υλοποιούνται. Και τα συγχαρτήρια γίνονται πολλαπλά όταν αναλογιστούμε πόσο υπηρετούν και την εικόνα της χώρας μας στην διεθνή κοινωνία που συνυπάρχουμε και συναγωνιζόμαστε.Συγχαρτήρια αξίζουν και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που θα συμμετάσχουν με τους εκπροσώπους τους στην διεξαγωγή αυτής της Ημερίδας. Συγχαρτήρια αξίζουν και στην ΕΡΑ Ηρακλείου, που αγκάλιασε την ιδέα, την προώθησε και την στήριξε με κάθε τρόπο και μέσο και που θα τη μεταδώσει ζωντανά από τ ις συχνότητές της τόσο στα FM και τα Μεσαία, όσο και από το διαδίκτυο. Από την παρουσία και την ποιότητα των λόγων, των γραπτών και των εικόνων τους, δεν εξαρτάται μόνο η εικόνα και το επίπεδο της Κοινωνίας μας, αλλά και του Περιφερειακού Τύπου της χώρας μας. Μια εικόνα που πρέπει να προσθέτει και να ανεβάζει και που όπως θα μας το πουν, και θα μας το αποδείξουν και προσθέτει και ανεβάζει. Συγχαρτήρια ανήκουν και στο δήμο Ηρακλείου, που χωρίς καμία επιφύλαξη και συζήτηση, πρόσφερε δωρεάν την αίθουσα. Συγχαρτήρια αξίζουν για τη συμμετοχή τους και στους εκπροσώπους των ανωτέρων και ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που μας κάνουν παρήφανους και ως Κρητικούς και ως Ελληνες και ως μέλη μιας Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, για το έργο τους και τα επιτεύγματά τους. Συγχαρτήρια και στους “Αφανείς Ηρωες”, που είτε ως εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, είτε ως γονείς, είτε ως συγγενείς, είτε ως ευαίσθητοι φίλοι και συμπολίτες, στηρίζουν τα Ατομα με Αναπηρία και καλύπτουν με τεράστια ψυχική δύναμη τα κενά και τις ανεπάρκειες της Πολιτείας όπως εκφράζετε στην καθημερινότητά τους, είτε σε Κεντρικό, είτε σε Περιφερειακό, Νομαρχιακό και Δημοτικό επίπεδο. Σ'αυτούς ανήκουν και τα ευχαριστήρια για το φως που μας εκπέμπουν και τα μαθήματα ανώτερου πολιτισμού που μας προσφέρουν.


Ολοι μαζί...δεν είστε μόνοι..


Συγχαρτήρια τέλος, και σε όλους εκείνους που αύριο το απόγευμα θα είμαστε εκεί για να πούμε με την παρουσία μας συγχαρτήρια και εύγε σε όσους προαναφέραμε. Συγχαρτήρια, ευχαριστώ και σ'εκείνους τους “ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ”, που καθημερινά δίδουν τη μάχη με επιμονή, με υπομονή, με δύναμη και ανθρώπινη ευαισθησία. Και Συγνώμη. Συγνώμη για ότι λάθος κάναμε και κάνουμε και που απόψε μάθαμε ότι κάνουμε, κάνοντάς τη ζωή σας και όσων σας αγαπούν, σας πονούν και σας φροντίζουν, ακόμη πιο δύσκολη, πιο αφόρητη, άθελά μας πιο απαξιοτική και απάνθρωπη.Να πούμε δεν είσατε πια μόνοι, αλλά από απόψε και κάθε μέρα πιο πολλοί δίπλα σας, μαζί σας ενεργά και αληθινά.Ο τόπος μας άλλωστε ξεχωρίζει για τις τόσες πολλές “Νησίδες προσφοράς” προς τους διαφορετικούς συμπολίτες και συναθρώπους μας. Θα είναι εκεί...


Ενας κούκος...δεν φέρνει την άνοιξη...


Μέσα από την επαγγελματική ραδιοφωνική εργασία μου είχα την ευκαιρία και την τύχη να γνωρίσω και να συζητήσω με τους αληθινούς “Αφανείς Ηρωες¨που προαναφέρθηκαν. Να γνωρίσω τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να αγανακτήσω μαζί τους για την ανεπάρκεια και γιατί όχι πολλές φορές αναλγησία,της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και την επιπολαιότητα, ανυεθυνότητα ή και ασυνειδησία μελών της Κοινωνίας. Τα συγχαρτήρια στην Γενική Γραμματέα Επικοινωνίας κ. Μαργαρίτα Παπαδά-Χειμώνα και τον υπουργό Επικρατείας κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο και στους συνεργάτες τους, δεν δίδονται από φιλοφρόνηση. Δίδονται από καθήκον και ηθική υποχρέωση, γιατί θεωρούνται ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ενθαρρύνεται το θετικό έργο και να παρωτρύνονται εκείνοι που το επιτελούν. Αυτά όμως τα συγχαρτήρια συνοδεύονται και με την κραυγή.”Ενας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη”. Αλλά και με την ευχή και την ελπίδα. Οτι αυτή η πρωτοβουλία θα μεταμορφωθεί σε χελιδόνι που θα φέρνει σιγά-σιγά την άνοιξη και στα άλλα Υπουργεία, και στις άλλες Υπηρεσίες και στους άλλους θεσμούς και κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και φυσικά στην Κοινωνία.

.

Τελευταία ανανέωση ( 03.04.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005