www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ENISA arrow Ευρωπαϊκό Σχολείο στο Ηράκλειο.Δηλώσεις κ.Σ.Τσόκ ,Γ.Γ. Περιφέρειας
Ευρωπαϊκό Σχολείο στο Ηράκλειο.Δηλώσεις κ.Σ.Τσόκ ,Γ.Γ. Περιφέρειας E-mail
17.03.08
 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ                                                        

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                       Ηράκλειο, 14.01.2008     

                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Οριστικοποιήθηκε η έκταση που θα κατασκευαστεί το καινούργιο Ευρωπαϊκό σχολείο όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΕΝΙΣΑ κ. Πιρότι στα γραφεία της Περιφέρειας.

Παράλληλα ο κ. Τσόκας τόνισε ότι «και ο Γ.Γ. της Περιφέρειας  αλλά και όλοι άλλοι φορείς που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη όπως είναι οι βουλευτές, οι νομάρχες, οι δήμαρχοι οι ευρωβουλευτές είμαστε ενωμένοι και διεκδικούμε την παραμονή του ΕΝΙΣΑ εδώ. Δεν τίθεται συζήτηση από την πλευρά την δική μας αν δεχόμαστε ή όχι. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Θέλουμε τον ΕΝΙΣΑ εδώ».

Απο την πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής  του ΕΝΙΣΑ κ. Πιρότι επεσήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι με απόφαση του Οργανισμού το 2004, δόθηκε στην Ελλάδα και θα παραμείνει στην Ελλάδα και φυσικά με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται είναι μια καινούργια πρόκληση για την Ελλάδα για να διατηρήσει τον Οργανισμό στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Από την μεριά μας πρόσθεσε ο κ. Πιρότι, ο ΕΝΙΣΑ και Τοπικές Αρχές όπως είπε και ο κ. Τσόκας  έχουμε μια άψογη συνεργασία και κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί έτσι ώστε ο Οργανισμός εύρυθμα να λειτουργήσει στο Ηράκλειο και να παράγει τα κατάλληλα αποτελέσματα όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του.  

Οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα κ. Τσόκα μετά τη συνάντηση: 

Είχαμε πει και πριν τις γιορτές να συναντηθούμε με τον κ. Πιρότι. Με αφορμή την συνάντηση μας προχθές στο ΙΤΕ προέκυψε η σημερινή συνάντηση. Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση γενικώς  για τα προβλήματα που υπάρχουν. Νομίζω είσαστε κοινωνοί των προβλημάτων που υπάρχουν σε σχέση με τον ΕΝΙΣΑ αλλά και την γενικότερη εγκατάσταση του Οργανισμού.

Από την πλευρά μου ζήτησα αυτή την συνάντηση διότι την Παρασκευή οριστικοποιήσαμε με τον δήμαρχο Ηρακλείου και τον δήμαρχο Γαζίου την έκταση όπου θα κατασκευαστεί το καινούργιο Ευρωπαϊκό σχολείο.

Αυτή την στιγμή υπάρχει μια παραχωρημένη έκταση του Δήμου Ηρακλείου στον Δήμο Γαζίου και βρίσκεται στον Αλμυρό Ποταμό δίπλα. Από αυτή την έκταση μας παραχωρούνται 15 στρέμματα για χρήση για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού σχολείου. Το Ευρωπαϊκό σχολείο είναι πλέον χαρακτηρισμένο Ευρωπαϊκό σχολείο. Είναι μέσα στις υποχρεώσεις μας η κατασκευή σχολείου. Να σας θυμίσω ότι αυτή την στιγμή στεγάζεται το Ευρωπαϊκό σχολείο άρα άμεση ανάγκη δεν υπάρχει είναι όμως μέσα στις υποχρεώσεις μας και μέσα στα πλάνα μας να προχωρήσουμε στην κατασκευή του σχολείου.

Να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα τον Δήμο Ηρακλείου τον κ. Κουράκη όπως και τον Δήμο Γαζίου και τον κ. Μαρκογιαννάκη για την προσφορά τους αυτή. Είναι μια παραχώρηση που γίνεται προς τον ΟΣΚ. Από εδώ και πέρα για τη κατασκευή εμπλέκεται ο ΟΣΚ, η ειδική γραμματεία που υπάρχει στο υπουργείο Παιδείας και βέβαια η Νομαρχία η οποία έχει λόγο σε θέματα παιδείας στον Νομό.

Άρα και επισήμως θα ενημερώσω την κα. Σχοιναράκη για το θέμα αυτό και εγγράφως το υπουργείο Παιδείας για κινηθούν οι διαδικασίες.  

Ερ. Μετά τις προσπάθειες που γίνονται θεωρείτε ότι οι κοινοτικοί δεν θα έχουν πλέον άλλοθι που θέλουν να πάρουν απ’ εδώ την έδρα, με δεδομένο ότι έχει ημερομηνία λήξης μέχρι το 2011; 

Απ. Ο ΕΝΙΣΑ περνάει μια αξιολόγηση όπως ξέρετε κάθε τόσο και με βάση αυτή την αξιολόγηση από την πλευρά της Επιτροπής παίρνονται διάφορες αποφάσεις. Δεν ξέρω αν είναι λογικό να πούμε ότι εμείς μπορούμε να επηρεάσουμε τόσο πολύ τις αποφάσεις στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Να είστε σίγουροι όμως ότι και ο Γ.Γ. της Περιφέρειας αλλά και όλοι άλλοι φορείς που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη όπως είναι οι βουλευτές, οι νομάρχες, οι δήμαρχοι οι ευρωβουλευτές είμαστε ενωμένοι και διεκδικούμε την παραμονή του ΕΝΙΣΑ εδώ. Δεν τίθεται συζήτηση από την πλευρά την δική μας αν δεχόμαστε ή όχι. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Θέλουμε τον ΕΝΙΣΑ εδώ.  

Ερ. Στις 17 του μήνα θα έρθουν εκπρόσωποι από την κοινότητα εδώ;

Απ. Είναι εσωτερικό θέμα του ΕΝΙΣΑ. Θα κατέβουν νομίζω οι υπηρεσιακοί και από και πέρα   θα έχομε την ευκαιρία να τους συναντήσομε αν χρειασθεί και να εκθέσουμε την άποψη μας . 

Οι δηλώσεις του κ. Πιρότι  

Ερ.Τι γίνεται με τον ΕΝΙΣΑ θα παραμείνει; 

Απ. Με απόφαση του Οργανισμού το 2004, δόθηκε στην Ελλάδα και θα παραμείνει στην Ελλάδα και φυσικά με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται είναι μια καινούργια πρόκληση για την Ελλάδα για να διατηρήσει τον Οργανισμό στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από την μεριά μας o ΕΝΙΣΑ και Τοπικές Αρχές όπως είπε και ο κ. Τσόκας  έχουμε μια άψογη συνεργασία και κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί έτσι ώστε ο Οργανισμός εύρυθμα να λειτουργήσει στο Ηράκλειο και να παράγει τα κατάλληλα  αποτελέσματα όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του.  

Ερ. Έχετε ενημέρωση για τον νέο Οργανισμό που προωθείται να δημιουργηθεί;

Απ. Παρακολουθώ τις εξελίξεις όπως και σεις και ενημερώνομαι σε τακτά χρονικά διαστήματα για τις εξελίξεις της πρότασης. Όμως δεν θα ήθελα να κάνω συγκεκριμένα σχόλια για μια πρόταση της οποίας το μέλλον είναι αβέβαιο. Δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα συνεχίσει αυτή η πρόταση να υπάρχει στο τραπέζι γιατί υπάρχει και ένας μακροχρόνιος διάλογος με τα κράτη-μέλη. Εάν όμως τελικά περάσει αυτή η πρόταση τότε στο συμβούλιο που γίνεται για να αποφασισθεί ή να επιβεβαιωθεί η έδρα θα είναι στα χέρια της Ελλάδας για να αποφασίσει και να το παλέψει για να δει πια θα είναι η τελική κατάληξη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΛ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ Τ.Κ. 71202 ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΤΗΛ: 2810 278 130 & 2810 278165, FAX: 2810 278 133, e-mail:

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005