www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ENISA arrow www.freelancers.gr: Να μείνει στην Κρήτη ο ΕΝΙΣΑ.
www.freelancers.gr: Να μείνει στην Κρήτη ο ΕΝΙΣΑ. E-mail
17.03.08
www.friendsofenisa.eu: Να μείνει στην Κρήτη ο ΕΝΙΣΑ!
26.2.2008

Πανελλήνια και πανευρωπαϊκή εκστρατεία αποφάσισαν οι Κρητικοί για να αποτρέψουν την αρπαγή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών (ΕΝΙΣΑ) που εδρεύει στο Ηράκλειο.
Ο σύλλογος "Οι Φίλοι του ΕΝΙΣΑ" που έχουν ιδρύσει εδώ και δυο χρόνια, δημιούργησε την ιστοσελίδα www.friendsofenisa.eu, καλώντας όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν το ψήφισμά του με το οποίο ζητά την ενίσχυση και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού και την επ' αόριστον παραμονή του στο Ηράκλειο
Οι Κρητικοί δεν εκτιμούν καθόλου το γεγονός ότι ενώ αγκάλιασαν και στήριξαν τον ευρωπαϊκό οργανισμό από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στην Κρήτη, σε αντίθεση με Ευρωπαίους συμπολίτες άλλων χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεθοδεύει την αρπαγή του και την μετεγκατάστασή του σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και πόλη.
Την εκλαμβάνουν δε ως κυνικά εχθρική:
Γιατί ενώ η ίδια η αρμόδια Επίτροπος σε θέματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας και των Μέσων Ενημέρωσης κα Vivianne Reding, διαβεβαίωσε ότι είναι ευχαριστημένη από το έργο του ΕΝΙΣΑ, η γραφειοκρατία που την πλαισιώνει μεθοδεύει την αρπαγή του ΕΝΙΣΑ από το Ηράκλειο μέσω της δημιουργίας ενός νέου Οργανισμού για τις Τηλεπικοινωνίες, με έδρα σε άλλο Ευρωπαϊκό κράτος, ο οποίος θα αναλάβει τις αρμοδιότητες του ΕΝΙΣΑ, αντί να ανατεθούν οι αρμοδιότητες αυτές στον ήδη υπάρχοντα οργανισμό.
Γιατί είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει παρόμοιο γεγονός στην ιστορία της Ένωσης, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του European Union Agency for Fondamental Righs, που διαδέχθηκε το Monitoring Centre on Racism and Xenophobia, με έδρα
τη Βιέννη της Αυστρίας, με την κατοχύρωση όμως της παραμονής του νέου οργανισμού στην ίδια έδρα.
Η προτεινόμενη απομάκρυνση του ΕΝΙΣΑ από την Κρήτη προφανώς εξυπηρετεί ισχυρά συμφέροντα και δεν διστάζει να θυσιάσει το έργο που έχει ήδη παραχθεί και την τεχνογνωσία που έχει ήδη αποκτηθεί από τον ΕΝΙΣΑ στον τομέα της Ασφάλειας των δικτύων και των πληροφοριών.
Δεν διστάζει επίσης να προβεί σε κατασπατάληση δημόσιων πόρων, αγνοώντας επενδύσεις της Ελλάδας για την υποστήριξη της λειτουργίας του ΕΝΙΣΑ, να παραβιάσει και να απαξιώσει την
ευρωπαϊκή πολιτική για αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη.
Σημαίνει de facto ότι ευρωπαϊκές περιοχές της περιφέρειας, όπως η Κρήτη σήμερα, και ίσως κάποιες άλλες περιοχές αύριο, στερούνται ίσων ευκαιριών για να συμβάλλουν στο όραμα για ισόρροπη ανάπτυξη σε μια ενωμένη Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΙΣΑ συστάθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ρώμης το Δεκέμβριο του 2003, οπότε αποφασίστηκε η έδρα του Οργανισμού να είναι η Ελλάδα και με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ορίστηκε ως πόλη-έδρα του ΕΝΙΣΑ το Ηράκλειο Κρήτης.
Η ίδρυση του Οργανισμού ήταν επιθυμία του τότε Φιλανδού Επιτρόπου, κ. Erkki Liikanen. O κ. Liikanen είχε επισκεφθεί το Ηράκλειο και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), όπου ενημερώθηκε για το έργο που παράγεται στην Κρήτη από τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα από τον τότε πρόεδρο του ΙΤΕ, αείμνηστο Στέλιο Ορφανουδάκη και το Διευθυντή του ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ κ. Κωνσταντίνο Στεφανίδη.
Οι επιστήμονες αυτοί είχαν συνεισφέρει σημαντικά στην τεχνική προετοιμασία του φακέλου ίδρυσης του Οργανισμού και διεκδίκησης της έδρας, που παρουσίασε ο προεδρεύων στο Συμβούλιο Επικοινωνιών κ. Μανώλης Στρατάκης.
Ο κ. Liikanen είχε εκτιμήσει το περιβάλλον ως πρόσφορο για την ανεπηρέαστη ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, ενώ για την απόσταση είχε δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα απόστασης γι' αυτό τον Οργανισμό, που προάγει τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και την ασφάλειά τους.
Στο Συμβούλιο μαζί με το πρόσφορο επιστημονικό και ερευνητικό περιβάλλον, είχε τονιστεί και η ιστορική, πολιτιστική παράδοση και προσφορά της Κρήτης και οι αγώνες της για την Ευρώπη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ήλθε στο Ηράκλειο για την επίσημη τελετή υπογραφής της Σύμβασης Έδρας του ΕΝΙΣΑ.
Από την 1η του Σεπτέμβρη του 2005, ο ΕΝΙΣΑ εγκαταστάθηκε επίσημα στο Ηράκλειο σε κτίρια που παραχώρησε το ΙΤΕ, έως την οικοδόμηση των κτιρίων του σε γειτονικό οικόπεδο που έχει αγοραστεί με χρήματα του ελληνικού δημοσίου.
Ιδρύθηκε Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας και έχει επιλεγεί οικόπεδο για την οικοδόμηση ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού συγκροτήματος.
Πριν δυο χρόνια με πρωτοβουλία του δημοσιογράφου της ΕΡΑ Ηρακλείου Ηρακλή Γαλανάκη και του καθηγητή Μιχάλη Καραταράκη, ιδρύθηκε ο σύλλογος "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΝΙΣΑ"με έδρα το Ηράκλειο, με στόχο να στηρίξει και να υποβοηθήσει την παρουσία, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του οργανισμού και την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση των εργαζομένων του. Μοναδική και πρωτοφανής περίπτωση στα ευρωπαϊκά χρονικά.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΝΙΣΑ, κ. Andrea Pirrotti, ευχαρίστησε δημόσια το σύλλογο για την βοήθεια και την αποτελεσματικότητά του.
Για πρώτη φορά ένας ευρωπαϊκός οργανισμός, έτυχε τέτοιας μοναδικής υποδοχής
για τα ευρωπαϊκά δεδομένα από την τοπική κοινωνία και την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα.
Γιατί η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία επιλέγει να "τιμωρήσει" αυτή την κοινωνία των ενεργών Ευρωπαίων πολιτών; Για να γίνουν παράδειγμα προς αποφυγή από τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες;
Ο σύλλογος "Οι Φίλοι του ΕΝΙΣΑ" ζητά και από κάθε Ελληνίδα και Έλληνα να στηρίξουν το ψήφισμα και να το προωθήσουν σε όποια ιστοσελίδα και blog είναι εφικτό.
Όλοι μαζί, επισημαίνει ο δημοσιογράφος Ηρακλής Γαλανάκης, θα αποτρέψουμε την αρπαγή του Οργανισμού και την απαξίωση της ευρωπαϊκής περιφέρειας ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλουμε στην ισόρροπη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να μείνει στην Κρήτη ο ΕΝΙΣΑ!
Τελευταία ανανέωση ( 19.03.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005