www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ENISA arrow ΕΝΙΣΑ: Τι πρέπει να κάνουμε για να τον χάσουμε!!!
ΕΝΙΣΑ: Τι πρέπει να κάνουμε για να τον χάσουμε!!! E-mail
19.02.08

ΕΝΙΣΑ. Τι πρέπει να κάνουμε για να τον χάσουμε!!!


Ο ΕΝΙΣΑ δεν χάθηκε για το Ηράκλειο, την Κρήτη,τη χώρα μας και την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Αλλά μπορεί να χαθεί. Πως; Αγνοώντας την εκστρατεία του συλλόγου “Οι Φίλοι του ΕΝΙΣΑ,για την υπογραφή, προβολή και προώθηση του ψηφίσματος www.friendsoenisa.eu, με το οποίο ζητά από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ενισχύσουν, να διευρύνουν και να διατηρήσουν επ'αόριστον τον ευρωπαϊκό οργανισμό στο Ηράκλειο. Για την καλύτερη όμως ενημέρωση των πολιτών και την κατανόηση της απάντησης θα πρέπει να διαβάσετε πρώτα όσα ακολουθούν.

 

Τι προτείνει η Ε.Επιτροπή;

Οπως είναι γνωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού οργανισμού, ο οποίος θα αποροφήσει και τις αρμοδιότητες του ΕΝΙΣΑ που εδρεύει στο Ηράκλειο, πραγματοποιώντας δυο εχθρικές κινήσεις εις βάρος της πόλης και της χώρας μας. Η πρώτη κίνηση αφορά το γεγονός της δημιουργίας ενός νέου οργανισμού, αντί να ενσωματώσει τις αρμοδιότητες του, στον υπάρχοντα ευρωπαϊκό οργανισμό στην πόλη μας. Η δεύτερη κίνηση είναι η άρνηση κατοχύρωσης της έδρας του στο Ηράκλειο και τη χώρα μας, όπως είχε συμβεί και με την περίπτωση της Βιέννης, ως έδρα του νέου Οργανισμού. Εκεί υπήρχε ένας ευρωπαϊκός οργανισμός, που όταν τη θέση του πήρε ένας άλλος μεγαλύτερος, η Βιέννη παρέμεινε έδρα του νέου οργανισμού. Δεν μπήκε στη συζήτηση για το που θα εγκατασταθεί ο νέος. Στην περίπτωση της Αυστρίας αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες και τα έξοδα που είχε κάνει η αυστριακή κυβέρνηση, οι βέβαιες αντιρρήσεις και απαιτήσεις της, και ελήφθη υπ'όψη η ευαισθησία των αυστριακών πολιτών. Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έγινε κατά τα φαινόμενα τίποτε απ'αυτά.Θεωρήθηκε στην κυριολεξία “Ψωροκώσταινα”;


Ποιος κάνει τί;


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει για να προετοιμάζει αποφάσεις και να τις εφαρμόζει όταν παρθούν από τα  δυο άλλα ανώτατα όργανα της Ενωσης, το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας ο αρμόδιος ή αρμόδια Επίτροπος, διαβουλεύεται με τις κυβερνήσεις των Κρατών μελών.

Η κ. Ρέντιγκ συζήτησε και με την ελληνική κυβέρνηση και θα ήταν απορίας άξιον, για να μη γράψουμε τελείως απαξιωτικό, αν δεν το συζητούσε και με τον Ελληνα Επίτροπο.

Η απόφαση της Επιτροπής όπως την προετοίμασε η κ. Ρέντιγκ υπήρξε ομόφωνη!

Δηλ. και ο Ελληνας Επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας, άγνωστο γιατί συμφώνησε, αντί να υπερασπίσει μια ευρωπαϊκή Περιφέρεια, όπως είναι η Κρήτη!

Το Ηράκλειο και η Ελλάδα έχασαν ομόφωνα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής! Η πρόταση όμως της Επιτροπής δεν είναι και απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για να γίνει απόφαση και να εφαρμοστεί θα πρέπει να το αποφασίσει το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ομως ούτε το Συμβούλιο Υπουργών, ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι αδιάφορα με τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων πολιτών για μια απόφαση.Το αντίθετο συμβαίνει, τουλάχιστον στα λόγια,μετά μάλιστα την αποτυχία του δημοψηφίσματος για το “Ευρωπαϊκό Σύνταγμα” στην Γαλλία και στην Ολλανδία, αλλά και τις καταγγελίες που από από καιρού εις καιρόν
ακούγονται, για την βούληση της Επιτροπής και των ευρωγραφειοκρατών για αυθαίρετες και καταχρηστικές πρακτικές με τις οποίες υφαρπάζονται εξουσίες από τα άλλα όργανα και προωθούνται ιδιοτελή συμφέροντα και σκοπιμότητες.


Πως θα χάσουμε στο Συμβούλιο.


Αν θελήσουμε να χάσουμε στο Συμβούλιο μπορούμε απλώς να αδιαφορήσουμε ως χώρα. Να μην ενδιαφερθεί να υπερασπίσει το Ηράκλειο ως έδρα του ΕΝΙΣΑ ή του νέου Οργανισμού που προβλέπεται να τον ενσωματώσει,ο αρμόδιος Ελληνας υπουργός κ. Κώστας Χατζηδάκης.Επειδή όμως ο κ. Χατζηδάκης ως ευρωβουλευτής είχε μαζί με τους κ.κ. Αρναουτάκη, Σηφουνάκη και Χατζημαρκάκη κ.α. πρωταγωνιστήσει στην στήριξη και εδραίωση του, και όπως δήλωσε και στην ελληνική Βουλή ως Υπουργός, είναι πάντα υπέρ του Ηρακλείου, ως έδρα του ευρωπαϊκού οργανισμού.Το αντίθετο στην πράξη θα σήμαινε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής, δια του κρητικής καταγωγής Υπουργού του, “τιμώρησε” την Ελλάδα για να “δώσει ένα μάθημα” την Κρήτη. που δεν ψήφισε στις βουλευτικές εκλογές κατά πλειοψηφεία το κόμμα του! Θεωρείται απίστευτο για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ο ερχομός του στο Ηράκλειο για την επίσημη τελετή υπογραφής της Σύμβασης, όπου απέδειξε ότι γνωρίζει αφ'ενός τι σημαίνει συνέχεια του Κράτους και αφ'ετέρου ότι δεν είναι πολιτικά απελπισμένος, εκδικητικός και μνησίκακος. Ο δεύτερος είναι οι διαβεβαιώσεις τόσο του ιδίου όσο και των αρμόδιων μελών της κυβέρνησής του για ενίσχυση της Περιφέρειας! Ο κ. Καραμανλής μπορεί να έχει δυσκολίες όπως είναι φυσικό ως πρωθυπουργός, αλλά δεν έχει δώσει ακόμη το δικαίωμα σε κανένα, να τον θεωρήσει στην πράξη, ανακόλουθο,αναξιόπιστο και καρναβαλιένο πρωθυπουργό.Ενα πρωθυπουργό που στη χώρα του διακηρύττει την ανάπτυξη των περιφερειών και στην Ε.Ενωση, στηρίζει την αποδυνάμωση και την απαξίωση μιας ευρωπαϊκής Περιφέρειας, που συμβαίνει να είναι και περιφέρεια της χώρας που κυβερνά!

Στο Συμβούλιο λοιπόν μπορούμε να χάσουμε αν θέλουμε, Αλλά αν δεν θέλουμε δεν θα χάσουμε με δεδομένο μάλιστα, το δικαίωμα του βέτο που έχουμε ως Κράτος-μέλος.


Πως θα χάσουμε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.


Στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υπάρχουν Ελληνες ευρωβουλευτές και ευρωβουλευτές που προέρχονται από περιφέρειες, πολλοί από τους οποίους μάλιστα προέρχονται από ευρωπαϊκές περιφερειακές και νησιωτικές περιφέρειες. Δεν είμαστε λοιπόν μόνο 24. Είμαστε και συν όλους εκείνους που προέρχονται από τις περιφέρειες αυτές και συν όλους εκείνους οι οποίοι δεν επιθυμούν την παλινόρθωση μιας νεο-αποικιοκρατικής νοοτροπίας και πρακτικής στο εσωτερικό της Ε.Ενωσης, με την οποία οι ισχυροί θα επιβάλλονται στους ασθενέστερους, χωρίς καμία αιδώ, καταπατώνταςκαι γελοιποιώντας αρχές, αξίες, αποφάσεις, διακηρύξεις και όργανα.Υπάρχουν και εκείνοι που δεν επιθυμούν μια ΕΥΡΩΠΗ- ΖΟΥΝΓΚΛΑ.

Υπάρχουν επίσης και τα ελληνικά κόμματα που συμμετέχουν στις αντίστοιχες πολιτικές ομάδες τόσο στα πλαίσια του ευρωκοινοβουλίου, όσο και εκτός.

Για να πετύχουμε να χάσουμε λοιπόν θα πρέπει: Ο κάθε Ελληνας ευρωβουλευτής να κάνει πως δεν τον ενδιαφέρει. Και όποιος δείχνει ότι τον ενδιαφέρει, να καταθέτει ερωτήσεις και ψηφίσματα φροντίζοντας να τα υπογράφει μόνος του και χωρίς καμία συνεννόηση και συνεργασία με τους άλλους Ελληνες και μη, συναδέλφους του ευρωβουλευτές, ώστε να εξασφαλίζεται η μεταξύ τους διχόνοια και απραξία στις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν τα κόμματά τους. Η πραγματική συνεννόηση και ουσιαστική συνεργασία είναι βέβαιο ότι θα μας εμποδίσει να χάσουμε. Αλλωστε όπως προαναφέραμε η συνεργασία των Ελλήνων ευρωβουλευτών διαφορετικών πολιτικών προελεύσεων έδειξε πως κερδίζονται οι μάχες. Η πολιτική του μοναχικού ή του αδιάφορου καβαλάρη μας έδωσε την ευκαιρία επίσης να ακούσουμε, αρκετά “διακοσμητικά” επίθετα. Το ίδιο αλλά σε μικρότερο βαθμό ισχύει και στην Ελληνική Βουλή. Εκεί άλλωστε λίγα μπορούμε να ελπίζουμε, αφού όπως είναι γνωστό, για τους κρητικούς βουλευτές, συγκρητισμός, κοινή δράση και πορεία για να πάρει σάρκα και οστά, είναι υπερβάσεις που τους θυμίζουν Εβερέστ, αλλά που “κάποτε” θα πρέπει να κατακτηθούν!


Πως θα χάσουμε χωρίς “ρίσκο”;


Για να εξασφαλίσουμε όμως στα σίγουρα, ότι τόσο το Συμβούλιο Υπουργών, όσο και το Ευρωκοινοβούλιο θα μείνουν τελείως αδιάφοροι, δεν έχουμε παρά να “ποιούμε την νήσσα”, κοινώς “να κάνουμε την πάπια”, ως τοπικοί φορείς και κοινωνία. Και για να είμαστε χίλια τοις εκατό σίγουροι ότι θα πετύχουμε να χάσουμε, να μποϋκοτάρουμε πάση θυσία την εκστρατεία που έχει ξεκινήσει ο σύλλογος “Οι Φίλοι του ΕΝΙΣΑ”, για την υπογραφή του ψηφίσματος που εξέδωσε. Γιατί αυτό το ψήφισμα ζητά από το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο να ενισχύσουν, να διερύνουν και να στηρίξουν τον ευρωπαϊκό οργανισμό ΕΝΙΣΑ, και την έδρα του, το Ηράκλειο. Ετσι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί καμία πίεση για να ανησυχήσει και να ενδιαφερθεί αποτελεσματικότερα, αντιθέτως θα ξεμπλέξει με αυτό το θέμα για να ασχοληθεί με χίλια -δυο άλλα. Δεν θα στενοχωρηθεί ούτε η ελληνική Βουλή που έκανε δυο χρόνια για να επικυρώσει τη Σύμβαση! Ετσι δεν θα ανησυχήσει ούτε το Συμβούλιο Υπουργών της Ενωσης, αφού ελληνική κυβέρνηση, ελληνικός και ευρωπαϊκός λαός, δεν ενδιαφέρονται όχι μόνο για τον ΕΝΙΣΑ, αλλά και για το αν θα γίνει η ΕΥΡΩΠΗ-ΖΟΥΓΚΛΑ.Υπάρχουν μάλιστα και εκείνοι που θέλουν να γίνει ΖΟΥΓΚΛΑ για να διαλυθεί.

Ούτε το Ευρωκοινοβούλιο, η φωνή των Ευρωπαίων πολιτών θα ενοχλήθεί; Γιατί άλλωστε. Μήπως ακούστηκε καμία φωνή και μάλιστα τόσο ηχηρή όσο θα άξιζε για να ακουστεί; Γι'αυτό λοιπόν αγαπητή Κοινωνία και φορείς να είστε βέβαιοι ότι με την : Αδράνεια.Απραξία, Ωχαδερφισμό.Στρουθοκαμηλισμό και τον Εαυτουλισμό θα πετύχουμε εκατό τοις εκατόν να χάσουμε.Και αν χάσουμε δεν πρόκειται να ξαναδούμε στο ορατό τουλάχιστον μέλλον κανένα ευρωπαϊκό οργανισμό να τοποθετείταισ την Ελλάδα. Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν και που θα ήθελαν να έχουν. Και θα έχουν γιατί αυτό έχουν αποφασίσει Συμβούλιο και Ευρωκοινοβούλιο.

Να πετύχουμε λοιπόν να χάσουμε. Μήπως και αυτό δεν είναι επιτυχία;Και αν τέτοιες “επιτυχίες” αξίζουμε και είμαστε ικανοί ως Κρήτες, ως Ελληνες, ως Ευρωπαίοι! Τότε Ζήτω τα Λαμόγια!!!


Τελευταία ανανέωση ( 21.02.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005