www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Κρήτη arrow Σήφης ΣΗΦΑΚΗΣ.Ανώτατη διεθνής διάκριση πληροφορικής.Βραβείο Turing
Σήφης ΣΗΦΑΚΗΣ.Ανώτατη διεθνής διάκριση πληροφορικής.Βραβείο Turing E-mail
08.02.08

Η ύψιστη διεθνής διάκριση στην Πληροφορική – το βραβείο Turing- στον Ηρακλειώτη Σήφη Εμμ. Σηφάκη.


Χθες (4 Φεβρουαρίου) ανακοινώθηκε επισήμως στη Νέα Υόρκη από την ACM (Association for Computing Machinery) η απονομή του βραβείου Turing 2007 στον γεννημένο και μεγαλωμένο στο Ηράκλειο Σήφη Εμμ. Σηφάκη, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ζει και εργάζεται στην Grenoble της Γαλλίας ως ερευνητής του CNRS και στους Αμερικανούς ερευνητές Edmund Clarke, του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon των ΗΠΑ και Allen Emerson, του Πανεπιστημίου του Τέξας (Austin) των ΗΠΑ, για τις εργασίες τους πάνω στο Model Checking, τεχνολογία επαλήθευσης συστημάτων πληροφορικής


Το διεθνές βραβείο Turing φέρει το όνομα του Άγγλου μαθηματικού Alan Turing, ο οποίος θεωρείται θεμελιωτής της Πληροφορικής και απονέμεται κάθε χρόνο από την ACM. Είναι η ανώτατη διάκριση σε επιστήμονες της Πληροφορικής, με κύρος ισάξιο ενός βραβείου Nobel (βραβείο Nobel στην Πληροφορική δεν έχει θεσπιστεί) και επιβραβεύει υψίστης σημασίας έρευνες στον τομέα της Πληροφορικής.


Το Model Checking έχει τεράστια σημασία για την Επιστήμη και τη Βιομηχανία. Πρόκειται για μια μαθηματική-αλγοριθμική διαδικασία, που επιτρέπει τον έλεγχο της σωστής λειτουργία των υλικών μερών (hardware) ή του σύνθετου λογισμικού (software) ενός συστήματος. Η διαδικασία αυτή, δηλαδή, ελέγχει με μαθηματικές μεθόδους αν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα πληροί τις προδιαγραφές των κατασκευαστών του. Επιπλέον, στην περίπτωση μη επαλήθευσης, η διαδικασία παράγει παραδείγματα, τα οποία βοηθούν στον εντοπισμό της πηγής του προβλήματος.


Οι θεωρητικές βάσεις του Model Checking τέθηκαν το 1981 από τους Edmund Clarke και Allen Emerson, οι οποίοι εργαζόταν στις ΗΠΑ και τον Σήφη Σηφάκη, ο οποίος εργαζόταν ανεξάρτητα στην Γαλλία. Για να μπορέσει το Model Checking να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στην επαλήθευση πολυσύνθετων συστημάτων, χρειάστηκε να παραχθούν εκπληκτικά θεωρητικά αποτελέσματα, μέθοδοι και εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα του προβλήματος της « έκρηξης καταστάσεων » (state explosion). Για την επίλυση του προβλήματος αξιοσημείωτn πρόοδος επιτεύχθηκε τα τελευταία 27 χρόνια από μια μεγάλη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Τα επιτεύγματα αυτά βρίσκουν πολλές βιομηχανικές εφαρμογές στην επαλήθευση επεξεργαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, κρισίμων συστημάτων αυτομάτου ελέγχου, που χρησιμοποιούνται στα αεροπλάνα, την αυτοκινητοβιομηχανία, το διάστημα και τις τηλεπικοινωνίες, καθώς και στην επαλήθευση πρωτοκόλλων επικοινωνιών και κρυπτογραφικών αλγορίθμων.


Οι εργασίες των Clarke, Emerson και Σηφάκη εξακολουθούν να είναι καθοριστικές για την επιτυχία αυτού του τομέα της έρευνας. Οδήγησαν στη δημιουργία νέων λογικών (με τη έννοια της Μαθηματικής Λογικής) για την έκφραση προδιαγραφών και νέων αλγορίθμων επαλήθευσης. Εργαλεία που στηρίζονται στο Model Checking ανεπτυγμένα τόσο από πανεπιστημιακές όσο και από βιομηχανικές ομάδες, αποτελούν την κύρια τεχνολογία για την επαλήθευση και την πιστοποίηση σύνθετων συστημάτων. Παραδείγματος χάριν, η τεχνολογία αυτή επιτρέπει συχνά στους μηχανικούς των ενσωματωμένων κυκλωμάτων να αναπτύξουν πολύπλοκα συστήματα με αυξημένη αξιοπιστία ως προς τις αρχικές απαιτήσεις. Αναμένεται ότι η συμβολή του Model Checking στην βιομηχανία θα είναι ακόμα πιο σημαντική στο μέλλον.


Ο Σήφης Σηφάκης είναι διευθυντής έρευνας στο CNRS και ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στην Grenoble. Είναι γνωστός για τις πρωτοποριακές εργασίες του, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, στην μοντελοποίηση των συστημάτων και την επαλήθευση τους. Οι τρέχουσες ερευνητικές του δραστηριότητες αφορούν τα συστήματα πραγματικού χρόνου υψηλής πιστότητας με εφαρμογές στα αεροπλάνα, το διάστημα, τα αυτοκίνητα και τις τηλεπικοινωνίες. Έχει ενεργό δράση στη μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας στην βιομηχανία, κυρίως σε συνεργασία με εταιρείες όπως η Airbus, Schneider Electric, STMicroelectronics και France Telecom.
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005