www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ENISA arrow www.friendsofenisa.eu.Για τον ΕΝΙΣΑ και την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια 22.1.2008
www.friendsofenisa.eu.Για τον ΕΝΙΣΑ και την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια 22.1.2008 E-mail
23.01.08
 
WWW.friendsofenisa.eu:Για τον ΕΝΙΣΑ και την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

 Ηρακλής Γαλανάκης

Για μια φορά ακόμη οι Κρητικοί απέδειξαν ότι στα δύσκολα γνωρίζουν να ομονοούν και να να συμπαραττάσσονται ομόψυχα και αποφασιστικά για την υπέρβασή τους.
 
Είχα τονίσει μέσα από πέρυσι στα κείμενα που φιλοξένησε η ΠΑΤΡΙΣ, κατ'επενάληψη, τη σημασία της δημιουργίας και της παρουσίας του ΕΝΙΣΑ για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κρήτης, αλλά και τους κινδύνους που διέτρεχε η παραμονή του στην πόλη μας. Το είχα επαναλάβει πολλές φορές και στην εβδομαδιαία εκπομπή μου Κρήτη-Ευρώπη στην ΕΡΑ Ηρακλείου, αλλά και σε εκπομπές του Ράδιο Κρήτη, όπου είχα προσκληθεί. Ανάλογες υπήρξαν και οι επισημάνσεις του συλλόγου "Οι Φίλοι του ΕΝΙΣΑ" και κυρίως του προέδρου του κ. Μ.Καραταράκη. Το κτύπημα της κ. Ρέντιγκ απέδειξε ότι ότι γράφτηκε και λέχθηκε δεν ήσαν υπερβολές.
Κανείς δεν χαίρεται για την επαλήθευση των φόβων. Προσωπικά όμως συμμερίζομαι τη χαρά όλων εκείνων που διαπιστώνουν από το τέλος του περασμένου χρόνου τη δύναμης της ομοψυχίας και της κοινής δράσης των συμπολιτών  και συμπατριωτών μας. Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. πρώην Υφυπουργός στο ίδιο Υπουργείο, Ελληνες Ευρωβουλευτές και Βουλευτές, Περιφέρεια, Νομαρχία,Δήμοι πόλης και νομού Ηρακλείου,Φορείς όπως το ΤΕΕ/ΤΑΚ, ΟΕΒΝΗ, Επιμελητήρια. Πανεπιστήμιο,ΙΤΕ, Εκκλησία,πολίτες, Μαζικά Μέσα Επικοινωνίας εκδηλώνουν με τον δικό τους τρόπο την αποφασιστικότητα τους για την υπεράσπιση του ΕΝΙΣΑ, της Ευρωπαίκής Περιφέρειας και της κρητικής και ελληνικής αξιοπρέπειας.
Αποδείχτηκε ακόμη μια φορά, ότι αργούμε, σφάλουμε, περί άλλων τυρβάζουμε πολλές φορές, αλλά όταν οι καταστάσεις δυσκολεύουν γνωρίζουμε να γινόμαστε μια γροθιά για να υπερβούμε τις δυσκολίες και να λύσουμε τα προβλήματά, στη δημιουργία των οποίων και εμείς καμιά φορά δεν είμαστε αμέτοχοι.

 

Ψήφισμα και ιστοσελίδα.

 

Το Ηράκλειο για μια άλλη φορά είναι η πρώτη πόλη που δείχνει την ευρωπαϊκή της βούληση, αποφασιστικότητα και πρωτοπορία. Πρώτο δημιούργησε τον σύλλογο για την υποστήριξη του ευρωπαϊκού Οργανισμού και την διάδοση και προβολή της ευρωπαϊκής ιδέας και κατακτήσεων. Πρώτο γιόρτασε τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακολούθησαν πολλές άλλες πόλεις μετά. Ναι αλλά με το αζημίωτο. Με την απαραίτητη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων Υπουργείων και φορέων.Πρώτο πήρε την απόφαση να υιοθετήσει το ψήφισμα και να δημιουργήσει την ιστοσελίδα για να το προβάλλει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.Οταν γράφουμε Ηράκλειο εννοούμε πρώτα, αυτές τις νησίδες ποιότητας και προσφοράς όπως είναι οι σύλλογοι εθελοντών και συνειδητών και ενεργών πολιτών. Οι άνθρωποι του πνεύματος που έχουν εκτοξεύσει στα ύψη, με το έργο τους, την εικόνα της Κρήτης στους επιστημονικούς και ερευνητικούς κύκλους της υφηλίου. Τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης που μεταφέρουντον παλμό και την δημιουργική αγωνία τους στέλνοντας το μύνημα εντός και εκτός Κρήτης, της ζωντανής και μαχητικής ποιοτικής παρουσίας των κατοίκων της Κρήτης.

 

Η νέα μεγάλη ευθύνη.

 

Η νέα μεγάλη ευθύνη είναι η επιτυχία της πανευρωπαϊκής εκστρατείας συλλογής υπογραφών για την υποστήριξη του ΕΝΙΣΑ, της Ευρωπαϊκής και κυρίως ακριτικής και νησιωτικής Περιφέρειας και της Ευρώπης του αλληοσεβασμού, της αμοιβαιότητας, της κοινής πορείας για την πρόοδο και την ειρήνη.Η αντίσταση στην έρπουσα και ανερχόμενη νεοαποικιοκρατική αντίληψη και πρακτική με την οποία επιδιώκεται η επιβολή των ισχυρών κρατών, βιομηχανιών , lobbies κτλ εις βάρος των ασθενέστερων, φτάνοντας μάλιστα ως το σημείο να αμφισβητούν το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αποφάσεις και τις διακηρύξεις τους.Η περίπτωση της επιχείρησης αρπαγής του ΕΝΙΣΑ είναι ένα από τα οφθαλμοφανεί για μας παραδείγματα. Γιατί άλλωστε ότι συνέβη στην Βιέννη της Αυστρίας να μην είναι αυτονόητο για το Ηράκλειο της Ελλάδας;

Με την πρωτοβουλία του ψηφίσματος και τη δημιουργία της ιστοσελίδας το μήνυμα που στέλνεται δεν είναι μόνο "κάτω τα χέρια από τον ΕΝΙΣΑ και την Κρήτη". Είναι και το "δεν είμαστε μόνοι". Δεν είμαστε 11 εκατομμύρια, αλλά αν όχι και τα 500 εκατομμύρια πολίτες, τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφεία τους, που απαιτούν σεβασμό στην εύρυθμη διαδικασία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.

Πρέπει όμως να αποδείξουμε ότι το πιστεύουμε και το αποδεικνύουμε πρώτοι Εμείς.

 

Τι να κάνουμε.

 

Η επιτυχία της συλλογής άνω του 1 εκατομμυρίου αποδεδειγμένων υπογραφών εξαρτάται από τον κάθε ένα από εμάς προσωπικά, αλλά και από τον κάθε θεσμικό φορέα γενικά.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Επικρατείας μπορούν με την μεσολάβηση και της Περιφέρειας Κρήτης να προωθήσουν την ιστοσελίδα με το ψήφισμα σε όλο τον Απόδημο Ελληνισμό. Υπάρχουν οι Πρεσβείες, τα Γραφεία Τύπου,που μπορούν να τα προωθήσουν στις Ελληνικές Κοινότητες, Συλλόγους, Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης των Ελλήνω της Διασποράς και των χωρών όπου έχουν διαπιστευθεί. Μπορούν βέβαια να το προωθήσουν και μέσα από τα ΜΜΕ του δημοσίου. Θα αναλάβει  την μεσολάβηση η Περιφέρεια Κρήτης; Μπορεί. Εχει ήδη προσφέρει. Η προσφορά πρέπει να συνεχιστεί.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Μπορεί μέσω της ΕΝΑΕ να αναλάβει την προώθηση του ψηφίσματος και των υπογραφών σε όλες τις Νομαρχίες της χώρας.

Ο Δήμος και η ΤΕΔΚ μπορούν να αναλάβουν ανάλογη πρωτοβουλία ώστε μέσω της ΚΕΔΚΕ σε όλους τους δήμους της χώρας, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όπου συμμετέχει και στους δήμους με τους οποίους έχουν γίνει αδελφοποιήσεις.

Το Πανεπιστήμιο, το ΙΤΕ, το ΤΕΙ Κρήτης, η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί φορείς, οι Φοιτητικοί σύλλογοι, είναι σε θέση αν το θελήσουν να συγκεντρώσουν με τις πρωτοβουλίες τους εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφών από την Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς επιστημονικούς, ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και φοιτητικούς κύκλους.

Η Εκκλησία με την πανευρωπαϊκή οργάνωση κυρίως του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η Βουλή με τα κόμματα μέσω των οργανώσεων και των διεθνών συνεργασιών τους, είτε στα εθνικά κοινοβούλια, είτε στους διεθνείς οργανισμούς, είτε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το οποίο μάλιστα θα κληθεί να πάρει θέση, όπως και στο Συμβούλιο. Οι επαγγελματικοί φορείς μέσω των αντίστοιχων  φορέων σε πανελλήνια κλίμακα και αξιοποιώντας και τις διεθνείς συνεργασίες τους.

Θα σταματήσω τον κατάλογο με τον κάθε ένα από εμάς. Τους φίλους, τις γνωριμίες του. E/mail. Ιστοσελίδες. Blogs, SMS, κτλ.

Ενα εκατομμύριο θα είναι λίγο, πάρα πολύ λίγο, αν γίνουν αυτά τα στοιχειώδη που προαναφέρθηκαν.

Ο σύλλογος "Οι Φίλοι του ΕΝΙΣΑ", χωρίς μάλιστα τις στοιχειώδεις υποδομές έχει ήδη επιτύχει πάρα πολλά. Θα συνεχίσει να μάχεται. Εχει την ικανοποίηση ότι οι ενεργοί πολίτες είναι με το μέρος του και συμμετέχουν. Τον τονώνει η ομοψυχία και η κοινή βούληση των φορέων για δράση. Εκεί στηρίζει και την αισιοδοξία του για την επιτυχία της εκστρατείας συλλογής υπογραφών.

Αυτή η επιτυχία θα είναι ένα τεράστιο επιχείρημα για τους Ελληνες ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ελληνική κυβέρνηση στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τότε ο ΕΝΙΣΑ όχι μόνο θα παραμείνει στο Ηράκλειο, αλλά θα συνεχίσει με μια νέα δυναμική. Μια δυναμική που θα είναι καρποφόρα για την παρουσία της Ευρώπης στον κόσμο και της Κρήτης στην Ευρώπη. Οι Κρητικοί και οι Ελληνες θα έχουν για μια αφορά ακόμη αποδείξει ότι γνωρίζουν να προσφέρουν για τους ευατούς τους, μέσα από την προσφορά τους στην Ανθρωπότητα. Απλό, αυτονόητο, διαχρονικό και αιώνιο αξίωμα κάθε προσφοράς που επιβιώνει και καταγράφεται στο παναθρώπινο γίγνεσθαι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμη και την κ. Ρέντιγκ να αντιλήφθεί ότι έκανε λάθος να μην μας  εμπιστευθεί. Να κατανοήσει ότι η δύναμγη για να πετύχει την α[ποστολήτ ης ως Επίτροπος είμαστε Εμείς ως Ευρωπαίοι Πολίτες.

 

Τελευταία ανανέωση ( 23.01.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005