www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ENISA arrow ΔΥΟ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΔΥΟ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ E-mail
16.01.08
ΠΑΤΡΙΣ 16.1.2008
Δύο συσκέψεις χθες στο Ηράκλειο

Την τακτική “καρότο και μαστίγιο” ακολουθούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές γύρω από την υπόθεση του ΕΝΙΣΑ. Ο μοναδικός ευρωπαϊκός οργανισμός που βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη κινδυνεύει να απομακρυνθεί λόγω πολυποίκιλων συμφερόντων, αλλά και εξαιτίας της αβελτηρίας της ελληνικής πλευράς. Για την μεταφορά της έδρας του οργανισμού για την ασφάλεια των δικτύων και των τηλεπικοινωνιών πιέζουν πολύ και ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών που θα ήθελαν τον ΕΝΙΣΑ πιο…κοντά τους , σε μια χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει για τον ΕΝΙΣΑ απασχόλησαν χθες δύο συσκέψεις που έγιναν σε Περιφέρεια και Νομαρχία Ηρακλείου όπου για μια ακόμη φορά οι τοπικοί παράγοντες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αφήσουν τον ΕΝΙΣΑ να φύγει από το Ηράκλειο.

“Δεν χάθηκε τίποτα ακόμη και εμείς αγωνιζόμαστε να φτάσει η φωνή μας μέχρι τις Βρυξέλλες. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί”, τόνισε ο πρόεδρος των φίλων του ΕΝΙΣΑ κ.Καραταράκης. Φαίνεται πάντως πως πολλά θα κριθούν σε αυτό το εξάμηνο και κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του 2008 που η Γαλλία έχει την προεδρία…

Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο νέος οργανισμός που προωθείται από την ΕΕ και που στην ουσία θα έχει τις ίδιες αρμοδιότητες του ΕΝΙΣΑ. Ωστόσο, το τοπίο παραμένει θολό και μια πληροφορία που θέλει την ελληνική πλευρά να αντιπροτείνει την χώρα μας ως έδρα και του νέου οργανισμού ελέγχεται. Η Ελλάδα γενικώς έχει στηρίξει την παραμονή του ΕΝΙΣΑ, αλλά στα…ειδικά τα έχει κάνει σαλάτα. Πάνω σε λεπτομέρειες στέκονται οι κοινοτικοί και επιμένουν να πάρουν από εδώ τον οργανισμό. Σε αντίστοιχες λεπτομέρειες στέκονται και ορισμένα στελέχη του ΕΝΙΣΑ που δεν είναι ικανοποιημένα από την παραμονή τους εδώ. Και μια προτάσσουν το θέμα του ευρωπαίκού Σχολείου, μια την απευθείας πτήση προς τις Βρυξέλλες.

Το θέμα πάντως του Ευρωπαίκού Σχολείου ξεκαθάρισε όπως είπε και επισήμως τόσο ο περιφερειάρχης όσο και η νομάρχις. Ο κ.Τσόκας είπε μετά τη συνάντηση με το διευθυντή του ΕΝΙΣΑ κ.Πιρότι, ότι μετά από δική του πρωτοβουλία τακτοποιήθηκε το θέμα αυτό και θα προχωρήσει.

«Από την πλευρά μου ζήτησα αυτή την συνάντηση διότι την Παρασκευή οριστικοποιήσαμε με τον δήμαρχο Ηρακλείου και τον δήμαρχο Γαζίου την έκταση όπου θα κατασκευαστεί το καινούργιο Ευρωπαϊκό σχολείο.

Αυτή την στιγμή υπάρχει μια παραχωρημένη έκταση του Δήμου Ηρακλείου στον Δήμο Γαζίου και βρίσκεται στον Αλμυρό Ποταμό δίπλα. Από αυτή την έκταση μας παραχωρούνται 15 στρέμματα για χρήση για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού σχολείου. Το Ευρωπαϊκό σχολείο είναι πλέον χαρακτηρισμένο Ευρωπαϊκό σχολείο. Είναι μέσα στις υποχρεώσεις μας η κατασκευή σχολείου. Να σας θυμίσω ότι αυτή την στιγμή στεγάζεται το Ευρωπαϊκό σχολείο άρα άμεση ανάγκη δεν υπάρχει είναι όμως μέσα στις υποχρεώσεις μας και μέσα στα πλάνα μας να προχωρήσουμε στην κατασκευή του σχολείου’ τόνισε ο κ.Τσόκας.

Ο περιφερειάρχης μάλιστα ευχαρίστησε τους δύο δημάρχους για την προσφορά τους και τόνισε ότι «είναι μια παραχώρηση που γίνεται προς τον ΟΣΚ. Από εδώ και πέρα για τη κατασκευή εμπλέκεται ο ΟΣΚ, η ειδική γραμματεία που υπάρχει στο υπουργείο Παιδείας και βέβαια η Νομαρχία η οποία έχει λόγο σε θέματα παιδείας στον Νομό.

Άρα και επισήμως θα ενημερώσω την κα. Σχοιναράκη για το θέμα αυτό και εγγράφως το υπουργείο Παιδείας για κινηθούν οι διαδικασίες».

Σε κάθε περίπτωση η Κρήτη στηρίζει τον ΕΝΙΣΑ, όπως δήλωσε κατηγορηματικά και ο κ.Τσόκας. αλλά αυτό δεν φτάνει όπως παραδέχθηκε ο ίδιος:

«Ο ΕΝΙΣΑ περνάει μια αξιολόγηση όπως ξέρετε κάθε τόσο και με βάση αυτή την αξιολόγηση από την πλευρά της Επιτροπής παίρνονται διάφορες αποφάσεις. Δεν ξέρω αν είναι λογικό να πούμε ότι εμείς μπορούμε να επηρεάσουμε τόσο πολύ τις αποφάσεις στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Να είστε σίγουροι όμως ότι και ο Γ.Γ. της Περιφέρειας αλλά και όλοι άλλοι φορείς που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη όπως είναι οι βουλευτές, οι νομάρχες, οι δήμαρχοι οι ευρωβουλευτές είμαστε ενωμένοι και διεκδικούμε την παραμονή του ΕΝΙΣΑ εδώ. Δεν τίθεται συζήτηση από την πλευρά την δική μας αν δεχόμαστε ή όχι. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Θέλουμε τον ΕΝΙΣΑ εδώ’

Και στη σύσκεψη που έγινε στη Νομαρχία πάντως το κλίμα ήταν να υπάρξει κινητοποίηση για τον ΕΝΙΣΑ.

Η νομάρχης μάλιστα πρόκειται να απευθύνει επιστολή για τη λειτουργία του ΕNISA και τη διατήρηση της έδρας του στο Ηράκλειο, τόσο ως προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, όσο και προς τον πρόεδρο του ENISA.

Στη σύσκεψη, παρουσία της κ. Βαγγελιώς Σχοιναράκη , συμμετείχαν οι βουλευτές κ. Βασίλης Κεγκέρογλου .κ. Γιάννης Σκουλάς, κ. Μανώλης Στρατάκης και εκπρόσωποι από το Δήμο Ηρακλείου, το σύλλογο φίλων του ΕΝΙSΑ, το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, το σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών καθώς και άλλοι φορείς.

«Πρέπει ως χώρα, είπε η κ.Σχοιναράκη, να είμαστε διεκδικητικοί για τη λειτουργία του οργανισμού και μάλιστα για τη λειτουργία του στην Κρήτη, στο χώρο όπου βρίσκεται και σήμερα. Οι φορείς δήλωσαν για μία ακόμη φορά τη στήριξη και τη δυναμική λειτουργία όλων προς αυτήν την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, με τις δράσεις μας, στηρίζουμε και τους εργαζόμενους στον ENISA. Προσπαθούμε πάντα να αντιμετωπίζουμε άμεσα κάθε θέμα που δημιουργείται. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, μετά και από τη δική μας νέα πρωτοβουλία, ευαισθητοποιείται και ο ίδιος προς αυτήν την κατεύθυνση. Μάλιστα, υπάρχει μια καλή συνεργασία ανάμεσα στο Δήμο Ηρακλείου τη Νομαρχία και την Περιφέρεια για το θέμα του ευρωπαϊκού σχολείου. Ήδη έχουν γίνει θετικά βήματα, καθώς έχουμε ολοκληρώσει το κτιριολογικό πρόγραμμα του ευρωπαϊκού σχολείου. Προχωράμε στη διαμόρφωση της μελέτης και την άμεση χρηματοδότηση για να μπορέσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να δοθεί μια σχολική μονάδα, που θα έχει τη δυνατότητα να στεγάσει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αφού το ευρωπαϊκό σχολείο αναπτύσσεται συνεχώς».Στελέχη της κοινότητας στο ΗράκλειοΜεθαύριο θα βρίσκονται στο Ηράκλειο ο πρόεδρος του ΕΝΙΣΑ και στελέχη από την Κοινότητα ενώ δεν αποκλείεται να παραστεί και ο Έλληνας υπουργός κ.Χατζηδάκης. Ωστόσο,στην υπόθεση υπάρχει μπόλικο παρασκήνιο και όπως κατήγγειλε χθες ο κ.Στεφανίδης ακόμη και ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν παρέμβει! Το μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΕΝΙΣΑ όχι μόνο επιβεβαίωσε τις ύποπτες κινήσεις κάνοντας λόγο για πρωτοφανείς κινήσεις, αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχουν και εξωθεσμικές παρεμβάσεις όπως της Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής τηλεπικοινωνιών που ζητούσε μόλις πριν μια εβδομάδα τη δημιουργία γραφείου στις Βρυξέλες παρεμβαίνοντας έτσι στο εσωτερικό λειτουργίας του ΕΝΙΣΑ!

Σύμφωνα με τον ίδιο δύο είναι τα σενάρια στα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία . Ή ο νέος οργανισμός δεν θα γίνει λόγω των αντιδράσεων και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, οπότε η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει αυτό που έχει, ή αν γίνει και πάλι η χώρα πρέπει διεκδικήσει τη έδρα του νέου οργανισμού.

Μάλιστα η χώρα μας προσφάτως διεκδίκησε την έδρα του νέου οργανισμού, ζητώντας το νέο σκέλος να δημιουργηθεί στην Αθήνα και ο ΕΝΙΣΑ να παραμείνει στο Ηράκλειο.

«Είναι γεγονός, είπε και η κ.Σχοιναράκη, ότι υπάρχουν οργανισμοί ιδιωτικών συμφερόντων που παρεμβαίνουν στο θέμα του ENISA και αυτό είναι ένα σημείο ιδιαίτερα σημαντικό γιατί δείχνει καθαρά ότι ως χώρα πρέπει να λειτουργήσουμε με δυναμικότερους ρυθμούς, όπως είχαμε λειτουργήσει τα προηγούμενα χρόνια, το 2003, όταν καταφέραμε και πήραμε την έδρα του οργανισμού στην Ελλάδα και την Κρήτη. Έτσι λοιπόν, με αντίστοιχους ρυθμούς και με ανάλογες διαδικασίες συμφωνιών, σε επίπεδο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να πετύχουμε και πάλι ο νέος φορέας, που θα ιδρυθεί, να έρθει στην Ελλάδα και την Κρήτη. Δε μπορεί το κεφάλαιο που έχει σπαταλήσει και επενδύσει η χώρα, προκειμένου να στηρίξει τον οργανισμό αυτό, το οποίο μάλιστα προέρχεται από χρήματα του ελληνικού λαού, να χάνεται έτσι στον αέρα».

Το ζήτημα έχει να κάνει και με το παρασκήνιο για το νέο οργανισμό. Αλλά ακόμα και αυτοί που προωθούν τον οργανισμό δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τους λόγους της δημιουργίας του.

Μάλιστα ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΝΙΣΑ Ανδρέα Πιρότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Περιφέρεια, δεν δίστασε να δηλώσει ότι δεν μπορεί να κάνει σχόλιο για μια πρόταση που το μέλλον της είναι αβέβαιο. « Δεν είναι σίγουρο αν η πρόταση αυτή συνεχιστεί να υπάρχει στο τραπέζι. Υπάρχει ένας μακροχρόνιος διάλογος με τα κράτη μέλη.

Αν αυτή η πρόταση περάσει, τότε στο συμβούλιο για τη βεβαίωση της έδρας , θα είναι στο χέρι της Ελλάδας για να το παλέψει για να δει πια θα είναι η τελική κατάληξη».

Ο κ.Πιρότι είπε πάντως όλοι εργάζονται εδώ για να παραμείνει ο ΕΝΙΣΑ: “Με απόφαση του Οργανισμού το 2004, δόθηκε στην Ελλάδα και θα παραμείνει στην Ελλάδα και φυσικά με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται είναι μια καινούργια πρόκληση για την Ελλάδα για να διατηρήσει τον Οργανισμό στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από την μεριά μας o ΕΝΙΣΑ και Τοπικές Αρχές όπως είπε και ο κ. Τσόκας έχουμε μια άψογη συνεργασία και κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί έτσι ώστε ο Οργανισμός εύρυθμα να λειτουργήσει στο Ηράκλειο και να παράγει τα κατάλληλα αποτελέσματα όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του”.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο και η θέση των εργαζομένων του οργανισμού που στην πλειοψηφία τους τάσσονται στο πλευρό των τοπικών φορέων.

Σε ερωτήσεις τους που ανώνυμα κατέθεσαν για να απαντηθούν από τον πρόεδρου του Δ.Σ του ΕΝΙΣΑ αλλά και τον γενικό διευθυντή πληροφορικής κάνουν λόγο για εμπαιγμό τόσο των εργαζομένων όσο και του οργανισμού λέγοντας ότι να θέλουν να ενισχύσουν τις υπηρεσίες του, αρκεί να το χρηματοδοτήσουν με επιπλέον κονδύλια.
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005