www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Κρήτη arrow Ενέργεια από Φοίνικες
Ενέργεια από Φοίνικες E-mail
03.01.08
Πατρίς 2.1.2007
Ενέργεια από τους φοίνικες!
Διεθνές βραβείο σε ερευνητική ομάδα φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης

Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Σε διεθνή διαγωνισμό για την παραγωγή βιοντίζελ από φοινικέλαιο βραβεύτηκαν φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, που βρήκαν την «πατέντα» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Καμερούν.

Η ελληνική ομάδα συνεργάστηκε με την αντίστοιχη του Καμερούν για την ανάπτυξη βιοντίζελ από τοπικές ύλες της αφρικανικής χώρας και ειδικότερα από λάδι φοίνικα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ηλεκτρονικό πρακτορείο «ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ». Τα πειράματα έγιναν στον οικισμό Mango'o του Καμερούν. Η ιδέα βασίζεται στην υψηλή απόδοση των τοπικών καλλιεργειών και ιδιαίτερα του φοίνικα (2 τόνοι λαδιού ανά εκτάριο κάθε έτος), καθώς και στη χαμηλή αγοραία τιμή διάθεσης του λαδιού (0,15 ευρώ ανά λίτρο).

Στελέχη της Daimler έριξαν στο τραπέζι την ιδέα και η UNESCO την υιοθέτησε αμέσως. Η σκέψη των στελεχών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν να διοργανώνεται κάθε χρόνο ένας διαγωνισμός στον οποίο να παίρνουν μέρος ερευνητικές ομάδες από πανεπιστήμια όλου του κόσμου με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών και συστημάτων που θα βελτιώνουν τις συνθήκες της ζωής εκείνων που ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Σε περιοχές που δεν έχουν ρεύμα ή νερό, σε περιοχές που το νερό είναι μολυσμένο, σε περιοχές απομακρυσμένες ή δύσβατες, όπου η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι από δύσκολη έως αδύνατη, κτλ. Ετσι δημιουργήθηκε ο διαγωνισμός Mondialogo Engineering Award, οι όροι συμμετοχής του οποίου είναι απλοί.

Ερευνητική ομάδα από ένα πανεπιστήμιο ανεπτυγμένης χώρας πρέπει να συνεργαστεί με ερευνητική ομάδα από πανεπιστήμιο αναπτυσσόμενης χώρας για να αναπτύξουν από κοινού κάποιο σύστημα ή τεχνολογία η εφαρμογή της οποίας θα γίνει σε μια κοινότητα της χώρας από την οποία προέρχεται το δεύτερο πανεπιστήμιο. Η κάθε ομάδα υποβάλλει στη συνέχεια μια αίτηση στον διαγωνισμό παρουσιάζοντας τόσο τη διαδικασία και τον τρόπο ανάπτυξης της ιδέας όσο και την υλοποίησή της. Από τις εκατοντάδες αιτήσεις που φθάνουν στον διαγωνισμό μια επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από καθηγητές μεγάλων πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο αλλά και στελέχη της UNESCO, επιλέγει τελικά τις 30 πιο πρωτοποριακές, πιο ενδιαφέρουσες ή εκείνες που φαίνεται να έχουν τις περισσότερες προοπτικές εφαρμογής.

Στο τέλος του χρόνου όλοι οι εμπλεκόμενοι συγκεντρώνονται σε κάποια πόλη του πλανήτη και αφού περάσουν μερικές ημέρες ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών ανακοινώνονται οι νικητές του διαγωνισμού. Βέβαια νικητές είναι στην ουσία όλες οι ομάδες που κατάφεραν να μπουν στο κλαμπ των 30, αφού έχουν ήδη καταφέρει να ξεπεράσουν εκατοντάδες άλλες συμμετοχές. Απλώς η επιτροπή δίνει σε κάποιες εργασίες μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και σε άλλες μικρότερα, χρήματα τα οποία φυσικά προορίζονται για την περαιτέρω βελτίωση και εξέλιξη των συγκεκριμένων εργασιών. Η εφετινή τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στη Βομβάη και στην ινδική μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων βρέθηκε και η ελληνική συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο της Ντουάλα στο Καμερούν. Όπως είπαμε το θέμα της εργασίας τους ήταν η σύνθεση βιοντίζελ από διάφορες τοπικές πρώτες ύλες (φοινικέλαιο) με σκοπό την κάλυψη ενεργειακών αναγκών απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. Βασικός στόχος αυτής της εργασίας ήταν εκτός των άλλων η συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία των κατοίκων της περιοχής, στην οποία υλοποιήθηκε η εργασία, ώστε να τονωθεί η τοπική οικονομία. Στην ελληνική ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι κ.κ. Γιάννης Σαραντόπουλος, Franklin Che (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος) και Βάιος Μπακιρτζόγλου (Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) με τον συντονισμό του επίκουρου καθηγητή κ. Θεοχάρη Τσούτσου (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος).
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005