www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Κρήτη arrow Πανεπιστήμιο Κρήτης διεκδικεί την αριστεία.
Πανεπιστήμιο Κρήτης διεκδικεί την αριστεία. E-mail
18.12.07
Πατρις 18.12.2007
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζει να αντιστέκεται στα χτυπήματα που δέχεται και να διεκδικεί την αριστεία

Του Μιχάλη Ταρουδάκη*

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης το τελευταίο διάστημα δέχεται πολλά κτυπήματα «πάνω και κάτω από τη μέση» με αποτέλεσμα τα στελέχη του να αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό διωγμό. Η Ακαδημαϊκή επιδοκιμασία και αναγνώριση για το έργο που επιτελεί, είναι όμως ένα σημαντικό στήριγμα και μια τονωτική ένεση που βοηθά την πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης να συνεχίζει απτόητη να παράγει εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Τις τελευταίες μέρες δημοσιοποιήθηκε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Centre for Higher Education Development (CHE) που είναι ένα Γερμανικό Κέντρο Μελετών για την ανάπτυξη της Ανώτατης Παιδείας που οδήγησε σε μία κατάταξη των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων με βάση μια σειρά από κριτήρια που σχετίζονται με την προσφορά τους στους τομείς των θετικών επιστημών. Στόχος της έρευνας και της επαγόμενης κατάταξης είναι η πληροφόρηση των Ευρωπαίων φοιτητών για την αριστεία (Excellence) των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων στα Μαθηματικά, τη Βιολογία, τη Φυσική και τη Χημεία. Τα κριτήρια της έρευνας ήταν.

1. Ο αριθμός των δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά από τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων με βάση το Web of Science (την πιο έγκυρη βάση δεδομένων για τις δημοσιεύσεις στον τομέα των Επιστημών) κατά τα έτη 1997-2004. Ο αριθμός αυτός αντανακλά την ποσότητα της παραγόμενης έρευνας στα αντίστοιχα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Δεν διευκρινίζεται εάν ο αριθμός αυτός σταθμίζεται με βάση την αξία του κάθε περιοδικού (impact factor).

2. Ο αριθμός των αναφορών στις εν λόγω δημοσιεύσεις. Το κριτήριο αυτό αντανακλά τον βαθμό αποδοχής της έρευνας που δημοσιεύεται από άλλους ερευνητές, ή με άλλα λόγια την σημασία που έχει η έρευνα αυτή στην διεθνή επιστημονική κοινότητα. Σε συνδυασμό με το πρώτο κριτήριο δίδει ασφαλή ένδειξη για την ποιότητα της παραγόμενης έρευνας.

3. Ο αριθμός των προγραμμάτων Marie Curie που διεκπεραιώνουν τα Τμήματα. Το κριτήριο αυτό αντανακλά την κινητικότητα των ερευνητών που στηρίζει το Πανεπιστήμιο.

4. O αριθμός των μελών ΔΕΠ που έχουν διεθνή βραβεία ή έχουν τις περισσότερες αναφορές. Το κριτήριο αυτό δηλώνει τον αριθμό των «επώνυμων» ερευνητών που στελεχώνουν το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της έρευνας, τα Πανεπιστήμια που πληρούν κάποια ελάχιστα standards σε ό,τι αφορά στα παραπάνω κριτήρια κατατάσσονται με χαρακτηρισμούς «Χρυσό μετάλλιο», «Αργυρό μετάλλιο» και «Χάλκινο μετάλλιο» με το χάλκινο μετάλλιο να σημαίνει επίδοση πάνω από τον μέσο όρο των Πανεπιστημίων. Τα Πανεπιστήμια που παίρνουν τουλάχιστον ένα «Αργυρό Μετάλλιο» σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω κριτήρια, αναφέρονται στον κατάλογο των Κορυφαίων Πανεπιστημίων στον αντίστοιχο τομέα (Top Group). Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στις 5 Δεκεμβρίου και είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο http://www.excellence ranking.org/eusid/EUSID).

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της Έρευνας, μόνο το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΜΠ από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια πήραν διακρίσεις και μάλιστα μόνο στον Τομέα των Μαθηματικών! Το Πανεπιστήμιό μας πήρε ένα «Αργυρό Μετάλλιο» στον τομέα των αναφορών και ένα «Χάλκινο Μετάλλιο» στον τομέα των δημοσιεύσεων. Το Ε.Μ.Π. πήρε ένα «Αργυρό Μετάλλιο» στον τομέα των δημοσιεύσεων, κάτι που σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τουλάχιστον με βάση τα κριτήρια του φορέα διεξαγωγής της έρευνας, μπορεί να θεωρηθεί ως το κορυφαίο από άποψη ερευνητικής προσφοράς στην Ελλάδα στον τομέα των φυσικών επιστημών ! Κανένα άλλο Ελληνικό Πανεπιστήμιο άλλωστε δεν πήρε τουλάχιστον ένα «Αργυρό Μετάλλιο» είτε στα Μαθηματικά είτε σε κάποιο άλλο τομέα ώστε να περιληφθεί στην λίστα των κορυφαίων. Συνολικά 129 Πανεπιστήμια αναφέρονται στον κατάλογο των κορυφαίων της Ευρώπης στον Τομέα των Μαθηματικών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 100 κορυφαία !

Η διάκριση του Πανεπιστημίου μας είναι σημαντική, προστίθεται σε όλες όσες έχει λάβει κατά το παρελθόν και έρχεται μάλιστα σε μια σημαδιακή στιγμή καθώς το Τμήμα των Μαθηματικών που από πολλούς θεωρείται το καλύτερο Μαθηματικό Τμήμα της Ελλάδας γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια της παρουσίας του στον Ακαδημαϊκό χώρο. Η διάκριση αυτή είναι ίσως το καλύτερο δώρο των γενεθλίων του Τμήματος και κατακτήθηκε από το έργο των διδασκόντων του. Επιπλέον επιβεβαιώνει με ποσοτικούς δείκτες την ποσότητα και την ποιότητα της έρευνας που παράγεται τόσο στο Τμήμα Μαθηματικών όσο και στο αδελφό Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης .

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης λοιπόν αντιστέκεται στα κτυπήματα που δέχεται και διεκδικεί την δική του θέση στην ακαδημαϊκή αριστεία. Μια θέση που του ανήκει και ευελπιστεί ότι θα την διατηρήσει και στο μέλλον.

* Ο Μιχάλης Ταρουδάκης είναι πρόεδρος Τμήματος Μαθηματικών
Τελευταία ανανέωση ( 18.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005