www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ENISA arrow ΕΝΙΣΑ.ΠΟΙΑ ΚΡΗΤΗ ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΟΥΜΕ;
ΕΝΙΣΑ.ΠΟΙΑ ΚΡΗΤΗ ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΟΥΜΕ; E-mail
02.12.07


ΕΝΙΣΑ:ΠΟΙΑ ΚΡΗΤΗ ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΟΥΜΕ;

Ηρακλής Γαλανάκης

Η μεθοδευμένη και σε εξέλιξη προσπάθεια αρπαγής του ΕΝΙΣΑ από το Ηράκλειο, δεν μπορεί να έχει την κατάληξη που επιδιώκεται από εκείνους που την επιχειρούν, αν η Ελληνική κυβέρνηση και οι τοπικοί φορείς δεν το θελήσουν.

Αυτό όμως εξαρτάται από το ποια Κρήτη και σε ποια Ελλάδα και Ευρώπη θέλουμε;Αυτό είναι και το ουσιαστικό διακύβευμα της σημερινής πραγματοποίησης της γενικής συνέλευσης του συλλόγου “Οι Φίλοι του ΕΝΙΣΑ”, στις 6 η ώρα το απόγευμα στο Ξενοδοχείου ύπνου ΛΑΤΩ.


Γιατί ήλθε ο ΕΝΙΣΑ στην Ελλάδα και την Κρήτη;


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών δεν ήλθε τυχαία

στο Ηράκλειο. Διότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παίρνονται τυχαία και ουρανοκατέβατα οι αποφάσεις. Τον πήραμε γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχές, όπως ο αλληλοσεβασμός, το αμοιβαίο συμφέρον και ο σεβασμός των αποφάσεων που λαμβάνονται στα πλαίσια αυτά.. Πήραμε τον ΕΝΙΣΑ γιατί ο αείμνηστος πρόεδρος του ΙΤΕ Στέλιος Ορφανουδάκης και ο διευθυντής του Ιστιντούτου Πληροφορικής κ. Κώστας Στεφανίδης έπεισαν την τότε αρμόδια πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα αυτό ότι η Κρήτη διαθέτει τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις για την εγκατάστασή του στο Ηράκλειο. Δηλ. Τον τότε υφυπουργό Επικοινωνιών και προεδρεύον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τομέα αυτό κ. Μανώλη Στρατάκη και τον αρμόδιο Επίτροπο, τον Φιλανδό κ. Λικάνεν. Τον πήραμε γιατί ο κ. Λικάνεν πείστηκε και ο κ. Στρατάκης διαπραγματεύθηκε επιτυχώς τη συναλλαγή. Για να έλθει στην Ελλάδα και στο Ηράκλειο ο Οργανισμός η Επιτροπή και οι άλλες χώρες πήραν ανταλλάγματα. ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟΝ ΧΑΡΙΣΑΝΕ.


Γιατί είναι “έγκλημα” η αρπαγή του.


Η αρπαγή του είναι πραγματικό “έγκλημα” όχι μόνο εις βάρος της Κρήτης και της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό θα σημαίνει αλλαγή των έως τώρα κατοχυρωμένων δεδομένων βάσει των οποίων ιδρύθηκε και προχώρησε και προχωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα σημαίνει ότι από τώρα και στο εξής θα εφαρμόζεται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κανόνας του Ισχυρού, δηλ. “το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό”. Οι μεγάλες χώρες, οι μεγάλες πολυεθνικές και τα μεγάλα συμφέροντα θα μπορούν να συμπεριφέρονται όπως γινόταν πριν από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμπεριφορά που προκάλεσε τους δυο Παγκοσμίους Πολέμους. Συμπεριφορά, νοοτροπία και πρακτική ενάντια στις οποίες ιδρύθηκαν οι οργανισμοί εξέλιξη των οποίων είναι η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση για να έχουμε την ευημερία και την ειρήνη που έχουμε γνωρίσει εδώ και 50 χρόνια.

Γιατί είναι ανήθικη;


Η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται είναι έωλη, και θυμίζει το γνωστό “όταν δεν θέλω να σε φιλήσω χίλιες αφορμές σου βρίσκω”.Η μεθοδολογία είναι ανήθικη για πολλούς λόγους. Θα επισημάνουμε δυο. Πρώτον. Με την ανακοίνωση ίδρυσης ενός νέου Οργανισμού όπου θα ενσωματωθεί ο ΕΝΙΣΑ, χωρίς να δεσμεύονται ότι όπου και να ενσωματωθεί ο ΕΝΙΣΑ, η έδρα του θα είναι πάντα στο Ηράκλειο, αφαιρείται ύπουλα και έντεχνα η έδρα από την πόλη μας. Δεύτερον με το να μην κατοχυρώνεται ότι οι υπάλληλοι που εργάζονται στον οργανισμό και όσοι προσληφθούν για να εκπληρώσει την αποστολή του θα είναι πάντα υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι και να σχεδιαστεί, επιδιώκονται ύπουλα δυο στόχοι. Ο ένας είναι να μην θέλουν να έλθουν νέα αξιόλογα στελέχη για να συμβάλλουν στην εκπλήρωση της αποστολής του Οργανισμού και ως εκ τούτου να αποδειχθεί ανίκανος και άχρηστος; Ο άλλος είναι να εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους όχι μόνο να μην έλθουν αλλά και όσοι είναι εδώ να φύγουν για να ψάξουν για το μέλλον τους αλλού, άρα και να φεύγουν σιγά-σιγά και να καταργηθεί εκ των πραγμάτων ο Οργανισμός πριν καν από την ίδρυση του νέου και την ενσωμάτωσή του σ' αυτόν. Ποιος θα θελήσει να έλθει, ή να μείνει όταν το μέλλον του δεν είναι κατοχυρωμένο, και γιατί να μην ψάξει αλλού. Γιατί επί πλέον να μη δεχθεί δελεαστικές προτάσεις από όλους εκείνους που μεθοδεύουν την αρπαγή του από το Ηράκλειο, όπως η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ζήτημα πέραν των ορίων του Ηρακλείου.


Η αρπαγή του ΕΝΙΣΑ από το Ηράκλειο δεν αφαιρεί μόνο τις ευοίωνες προοπτικές για το Ηράκλειο,και την Κρήτη που αναφέραμε στο δημοσίευμα της περασμένης Δευτέρας. Καταφέρνει μια μαχαιριά εφάμιλλή εκείνης του “Τζακ του εντεροβγάλτη” στην εικόνα της πόλης και της Περιφέρειάς μας. Η Κρήτη όμως δεν είναι μόνο η άσχημη εικόνα που προβάλλεται της αρνητικής πλευράς των “Ζωνιανών” . Η Κρήτη είναι πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα και σχολές παγκοσμίως καταξιωμένα και αναγνωρισμένης Αριστείας και πρωτοπορίας. Είναι επιχειρηματίες, βιοτέχνες, γεωργοί και εργαζόμενοι που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες ποιότητας. Είναι γεμάτη από άκρη σε άκρη πολιτιστικά αγαθά. Είναι σε μια γεωστρατηγική θέση που με εξαίρεση την Κύπρο είναι μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ο μελλοντικός τροφοδότης με ενέργεια της Ελλάδας και της Ευρώπης, όταν αξιοποιηθούν οι δυνατότητες αιολικής και ηλιακής ενέργειας που διαθέτει. Είναι ένα μέγιστο ατού για την Ελλάδα. Είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια ευκαιρία για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαπιστώσουν αν η Ευρώπη συνεχίζει να προχωρεί όπως είχε δρομολογηθεί ή μήπως όπως τα καλαμπόκια και όχι μόνο “μεταλλάσσεται” θυσιάζοντας τις Περιφέρειές της στα γόνατα ορισμένων “συνασπισμένων και αδίστακτων” συμφερόντων.

Τι θέλουν Πολιτεία και Φορείς;


Με αυτό το κεκτημένο και δεδομένα τι θέλουν η Ελληνική πολιτεία και οι τοπικοί φορείς; Άρνηση υπεράσπισης δικαίων κεκτημένων; Διασυρμό μιας ευρωπαϊκής Περιφέρειας; Πανικοβλημένη φυγή μπροστά στη όποια δυσκολία και μάλιστα αναμενόμενη;Η Κυβέρνηση μας θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Θα ανεχθεί την μεταχείριση της ελληνικής ευρωπαϊκής περιφέρειας της Κρήτης, με τον απαξιωτικό και με μειονεκτικό τρόπο που μεθοδεύεται; Άλλαξε ο κ. Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής που ήλθε προσωπικά στο Ηράκλειο για την υπογραφή της Συμφωνίας. Άλλαξε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κώστας Χατζηδάκης που ως ευρωβουλευτής αποτελούσε την αιχμή του δόρατος με τους κ.κ. Αρναουτάκη και Χατζημαρκάκη για την υπεράσπιση της εδραίωσης του ΕΝΙΣΑ στο Ηράκλειο; Δεν το πιστεύουμε. Πιστεύουμε ότι αν οι Κρήτες αποδείξουν ότι επιθυμούν την παραμονή του οργανισμού στο Ηράκλειο και το διακηρύξουν έμπρακτα, η κυβέρνηση θα πράξει το εθνικό της καθήκον. Θα υπερασπίσει τον Οργανισμό και η παραμονή του στο Ηράκλειο θα είναι δεδομένη. Η τοπική κοινωνία, οι αρχές, οι τοπικοί φορείς, τα ΜΜΕ, πρέπει να αποδείξουν ότι το θέλουν πραγματικά. Να το διατρανώσουν. Με ομοψυχία, με θέληση για κοινό αγώνα βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον της Κρήτης. Χωρίς μικρόψυχες σκοπιμότητες και υπολογισμούς. Διαφορετικά θα είναι συνένοχοι. Αν όμως πράξουν ότι τους αναλογεί η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει. Γιατί αλλιώς θα είναι ένοχη μπροστά στην Ιστορία της χώρας μας και όχι μόνο. Αυτό καμία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν θα το θελήσει, ούτε η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το πιστεύουμε όχι μόνο για τί το ευχόμαστε και το ελπίζουμε. Αυτό είναι το διακύβευμα της αυριανής γενικής συνέλευσης του συλλόγου “Οι Φίλοι του ΕΝΙΣΑ” Δήλωσαν όλοι τους, Νομάρχης,Βουλευτές, Δήμαρχοι,Φορείς, Συμπολίτες, ΜΜΕ, ότι θα συμμετάσχουν. Επιβάλλεται. Το δικαιούται το Ηράκλειο, η Κρήτη, η Ελλάδα, Η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στοιχειώδης αξιοπρέπεια όλων μας.

Τελευταία ανανέωση ( 04.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005