www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Λουξεμβούργο arrow Εξι χρόνια σε μια βραδιά
Εξι χρόνια σε μια βραδιά E-mail
29.11.07
Εξι χρόνια σε μια βραδιά

Του Ηρακλή Γαλανάκη*

Είναι τιμή για ένα άνθρωπο που θέλει τον εαυτό του ενεργό πολίτη, να έρχεται στο Ηράκλειο ο πρέσβης μιας φίλης χώρας, ο κ. Conrad Bruch, -όταν μάλιστα είναι διαπιστευμένος και σε τρεις ακόμη χώρες-συνοδευόμενος και από τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο του στην Αθήνα τον κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου,για να του απονείμει μια από τις μεγάλες τιμητικές διακρίσεις του Μεγάλου -Δουκάτου του Λουξεμβούργου.

Είναι τιμή επίσης, όταν η Γενική Γραμματέας Επικοινωνίας, η κ. Μαργαρίτα Παπαδά, παρά το φόρτο εργασίας της, μετακινείται από την Αθήνα για να συμμετάσχει στην εκδήλωση και να απευθύνει χαιρετισμό ως εκπρόσωπος του κυβερνητικού φορέα που εκπροσωπεί.

Η τιμή αυτή γίνεται ακόμη πιο συγκινητική όταν η πρόταση για την απονομή της, προέρχεται από τους καλύτερους φίλους της χώρας μας, το σύλλογο “Οι Φίλοι της Ελλάδας” στο Λουξεμβούργο, και η διοργάνωση της επίσημης εκδήλωσης, γίνεται στο τόπο καταγωγής από τους καλύτερους φίλους του Λουξεμβούργου στη χώρα μας, το σύλλογο “Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη”.

Όταν μάλιστα η εισήγηση προς τον Αρχηγό του Κράτους, το Μεγάλο-Δούκα Ανρί, περνά και από το υπουργείο Επικρατείας στο οποίο ανήκει η Υπηρεσία Τύπου και Επικοινωνίας, που έχει επί κεφαλής της ένα καλό και πολύτιμο φίλο τον κ. Mil Jung,και φέρει την υπογραφή του υπουργού και πρωθυπουργού της χώρας, του Μεγάλου Ευρωπαίου Άνδρα, κ. Jean-Claude Juncker, η τιμή αυτή ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Είναι τιμή επίσης να παρευρίσκονται και να χαιρετούν εκπρόσωποι φορέων όπως ο ευρωβουλευτής πρώην δήμαρχος Αρχανών κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η νομάρχης Ηρακλείου κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη, οι δήμαρχοι Αρκαλοχωρίου κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, Χερσονήσου κ. Σπύρος Δανέλης και ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλεξάκης. Τιμή και προς τους εκπροσώπους των Αρχών μιας φίλης χώρας, αλλά και σε όλους εκείνους που είτε στο Λουξεμβούργο, είτε στην Κρήτη εργάζονται για τη φιλία και τις δημιουργικές ανταλλαγές μεταξύ λαών και κρατών ή περιφερειών. Είναι τιμή επίσης να παρευρίσκονται μεταξύ άλλων ο κ. Λευτέρης Οικονόμου, ο ευεργέτης της Κρήτης και της ελληνικής έρευνας, πρώην πρόεδρος του ΙΤΕ, ο πρόεδρος του Ιστιντούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΣ του ΕΝΙΣΑ κ. Κώστας Στεφανίδης, ο πρόεδρος των Φίλων του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΕΝΙΣΑ κ. Μιχάλης Καραταράκης, ο εκδότης του περιοδικού ΚΡΗΤΗ κ. Μιχάλης Χουρδάκης, και τόσο άλλοι συγγενείς, φίλοι, δημοσιογράφοι, δάσκαλοι και καθηγητές, που για λόγους οικονομίας χώρου δεν θα μπορέσω να αναφέρω.

Πως να μην νοιώσεις ευγνωμοσύνη προς όλους αυτούς, αλλά και προς όλους εκείνους που το βράδυ της Παρασκευής 9 του Νοέμβρη, είτε με την παρουσία τους, είτε με τα μηνύματα τους, είτε με τους χαιρετισμούς τους, μ' έκαναν να ξαναζήσω 6 περίπου όμορφα χρόνια σε μια βραδιά. Χαιρετισμό από τον ώριμο και ακαταπόνητο νέο των 94 χρονών, ιδρυτή και επίτιμο πρόεδρος του φιλελληνικού συλλόγου καθηγητής Ανρί Μύλλερ.Τον τωρινό πρόεδρο, δραστήριο και αποτελεσματικό καθηγητή Εντουάρ Βολτέρ. Τους καθηγητές και δραστήρια μέλη του συλλόγου κ. Κλωντίν Μπλάζεν με το αξέχαστο δεκαήμερο προβολής της Ελλάδας στο εκπαιδευτικό συγκρότημα ΦΙΕΛΓΚΕΝ που εργάζεται και Κλωντ Μπλάζεν, που μαζί με τους καθηγητές κ. Βόλτερ και Ιζαμπέλ Μπλοντελώ είχαν συμβάλλει στην επιτυχία της πρώτης εκπαιδευτικής ανταλλαγής. Την ακούραστη καθηγήτρια και υπερασπιστή της διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα γαλλικά σχολεία Ζανέτ και τον ακάματο αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πιερ Μπουλέ. Την επί κεφαλής της διδασκαλίας των ελληνικών στο τομέα της γαλλικής δημόσιας εκπαίδευσης εξ αποστάσεως καθηγήτρια Κατερίνα Τεϊλέρ. Χαιρετισμούς και από τον αγαπητό συνάδελφο αρχισυντάκτη της ΠΑΤΡΙΣ , κ. Γιώργο Λαγουβάρδο, που τόσο είχε βοηθήσει και διευκολύνει την αποστολή μου και το ξεκίνημα και την προβολή αυτών των ανταλλαγών. Χαιρετισμό που συνόδεψε και με την ανάγνωση ενός άλλου χαιρετισμού από τη συμπατριώτισσα ευρωυπάλληλο στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο,και συγγραφέα , φιλότιμη και φιλόξενη κ. Κατερίνα Μπέρυ. Χαιρετισμό και από τον πρόεδρο του συλλόγου Κρητών Λουξεμβούργου, ευρωυπάλληλο στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Γιώργο Αεράκη, που πρόσφερε και προσφέρει για την Κρήτη.

Εξι χρόνια μιας ανθρώπινης συλλογικής δημιουργικής πορείας, που εκείνη τη βραδιά αποδείχθηκε ότι συνεχίζεται και από τους φίλους της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο και από τους φίλους του Λουξεμβούργου στην Κρήτη.

Έτσι χωρίς καμιά μετριοπάθεια πρέπει να ειπωθεί ότι αυτό το βράδυ η τιμητική διάκριση ανήκει και τιμά αυτούς του “ΦΙΛΟΥΣ” που εκεί και εδώ συνεχίζουν, να εργάζονται για τη διατήρηση, ανάπτυξη και εμπλουτισμό της ελληνο και ιδιαίτερα της κρητικο-λουξεμβουργιανής φιλίας και ανταλλαγών.

Άλλωστε αυτή η γέφυρα που στήθηκε και εδραιώνεται χάρις σ' αυτούς τους φίλους, μεταξύ Ηρακλείου και Κρήτης με το Λουξεμβούργο, τη χώρα με την ευρωπαϊκότερη συνείδηση και βούληση των Ευρωπαϊκών χωρών, δεν προκαλεί αντικείμενο ικανοποίησης και προσδοκίας για κάθε τιμώμενο; Αν άλλωστε η δημιουργία παρόμοιων συλλόγων για την ανάπτυξη ανάλογων δεσμών με άλλες χώρες και λαούς έβρισκε μιμητές, δεν θα ήταν ένα επί πλέον, για το τόπο και το λαό μας τόσο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής οικοδόμησης και ενοποίησης, όσο και στα πλαίσια της όλο και πιο παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας που ζούμε;Ποια είναι η χώρα;Ποια είναι όμως αυτή η χώρα και αυτός ο Λαός;

Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου μπορεί να είναι μικρότερο σε πληθυσμό και σε έκταση από την Κρήτη, αλλά είναι μια από τα 6 ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και πολλών άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών.

Είναι έδρα ευρωπαϊκών θεσμών. Εχει πρωτεύουσα μια από τις τρεις πρωτεύουσες της ΕΕ όπου πραγματοποιούνται τρεις μήνες το χρόνο τα Συμβούλια Υπουργών της Ε.Ε.

Είναι γνωστή ως η χώρα μέλος, σταθερή, έμπειρη, ικανή, αξιόπιστη, οραματίστρια. Λουξεμβούργιος ήταν ο οραματιστής του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος,ο Pierre WERNER. Λουξερμβούργιος ήταν και δυο έως τώρα πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, o Gaston TORN και ο πολύ γνωστός μας φίλος κ. Jacques SANTER. Λουξεμβούργιος είναι και τωρινός πρόεδρος της Ευρωομάδας του Ευρώ, ο Ζαν-Κλωντ Ζουνκέρ, και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ένας πραγματικός Μεγάλος Ευρωπαίος Ανδρας και Ηγέτης, με λαμπρόν ακόμη μέλλον.

Χώρα φίλη, πάντα έτοιμη να μας ακούσει, και να μας στηρίξει είτε με συμβουλές, είτε διαμεσολαβώντας, είτε παίρνοντας θέση.

Είναι μια χώρα που γνωρίζει να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματά της. Είναι μικρός ο ρόλος της στην προσέγγιση Γαλλίας -Γερμανίας, που απετέλεσε τη μηχανή της ευρωπαϊκής οικοδόμησης; Ένας ρόλος που δεν της δόθηκε χαριστικά αλλά επειδή ήταν ο αξιόπιστος γείτονας που γνώριζε τις γλώσσες, τους πολιτισμούς και τις νοοτροπίες και των δυο. Γνωρίζει επίσης να μετατρέπει τα μειονεκτήματά της σε πλεονεκτήματα. Να προετοιμάζει το μέλλον. Στη χώρα αυτή οι ξένοι, έγιναν δύναμη ανάπτυξης. Η Ευρώπη, ευκαιρία για μεγαλύτερη ανεξαρτησία, αποτελεσματικότερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και τεράστια διεθνή παρουσία. Το μικρό μέγεθος και πληθυσμός μετατράπηκε σε μηχανή δημιουργίας της Μεγάλης Περιφέρειας, που σαν και αυτήν θα είναι οι Περιφέρειες που θα απαρτίζουν στο μέλλον την Ευρωπαϊκή Ένωση.Ποιος είναι ο Λαός;Ο Λαός του Λουξεμβούργου απέδειξε το θάρρος και τον πατριωτισμό του. Είναι ο πρώτος που αντιστάθηκε στο Ναζισμό.Είναι εφυής και ώριμος διότι γνωρίζει τι σημαίνει δημόσιο συμφέρον, αίσθηση του Κράτους, δύναμη της πολιτικής και κοινωνικής συνεννόησης και της συναίνεσης, επένδυση στη φαιά ουσία των κατοίκων του.

Ο Λουξεμβουργιανός λαός αγαπά την Ελλάδα και τους Έλληνες. Το έχει αποδείξει με τη δημιουργία των φιλελληνικών συλλόγων, όπως: “ Οι Φίλοι της Ελλάδας”, είναι ο σύλλογος που ιδρύθηκε το 1952 και συνεχίζει να υπάρχει πάντα ενεργός και ουσιαστικός. Φυτώριο Φιλελλήνων αλλά και διάδοσης των ελληνικών γραμμάτων και πολιτισμού που ξεκίνησε ο πρωτεργάτης και σήμερα επίτιμος πρόεδρος κ.Henri Muller.. Με τις εκδηλώσεις και το κύκλο μαθημάτων αρχαίων και νέων ελληνικών που ξεκίνησαν επί προεδρίας του και συνεχίζονται και επί του διαδόχου του κ. Edouard Wolter, συνεχίζει να προβάλλεται η διαχρονική προσφορά μας και παρουσία στο πανανθρώπινο γίγνεσθαι. “Οι Φίλοι της Ελλάδας” υπενθύμιζαν και υπενθυμίζουν πάντα ότι στη χώρα τους, οι Έλληνες έχουν φίλους και η Ελλάδα είναι παρούσα, ιδιαίτερα κάθε 25 του Μάρτη οπότε εορτάζουν με επισημότητα την Εθνική μας εορτή. Το “Διεθνές Ίδρυμα Μίκης Θεοδωράκης ΦΙΛΙΚΗ” με πρόεδρο τον κ. Guy Wagner, με πιο εξειδικευμένο αντικείμενο,αλλά που μέσα απ' αυτό πρόβαλλε και προβάλλει την σύγχρονη ελληνική ποίηση, πολιτισμό και ιστορία. Ακόμη και ο μικρός σύλλογος ΚΑΛΛΙΟΠΗ, όταν είχε πρόεδρο τον κ. Henri FISCHBACH, συνέβαλλε στις ελληνο-λουξεμβουργιανές πολιτιστικές ανταλλαγές. Η Καθολική Εκκλησία και ο πρωτοσύγκελός της Ματίας ΣΙΛΤΖ (Mathias SCHILTZ) βρέθηκε και βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Ελλήνων της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας,και του ιερατικού προϊσταμένου της, του συντοπίτη μας, ιερέα-καθηγητή Ελευθερίου Ανυφαντάκη. Χάρις στη βοήθειά τη δική του και του κ. Ζακ Σαντέρ, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, έχει αναγνωριστεί ως επίσημη Εκκλησία του κράτους, με όλα τα θετικά πλεονεκτήματα που απορρέουν απ' αυτή την αναγνώριση.

Ό Πρωτοσύγκελος Ματίας Σιλτζ είναι και πρόεδρος του συγκροτήματος τύπου, που εκδίδει μεταξύ άλλων εντύπων και την μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα του Λουξεμβούργου.

Και δίπλα σ' αυτούς υπήρχε όταν ήμουν στο Λουξεμβούργο μια θαυμάσια ελληνική κοινότητα με την ομάδα, μουσικών, χορού, θεάτρου, ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, τη κινηματογραφική λέσχη, το σύλλογο Κρητών με πρόεδρο το συντοπίτη μας Γιώργο Αεράκη, ακόμη και μια ελληνική εφημερίδα η “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ”, που εξέδιδε ο αγαπητός συνάδελφος κ. Κώστας Καλφέλης

Θα μπορούσα να μιλώ ώρες και μέρες για το Μ-Δ του Λουξεμβούργου, το φίλο λαό του και για το πόσο κερδίζει να γίνεται γνωστός αλλά και πόσο επωφελείται όποιος τον γνωρίζει και συνεργάζεται μαζί του .Τι να πρωτοπώ για τους μεγάλους φίλους μας Ανρί και Μαντελέιν Μύλλερ, Εντουάρκαι Μαρύζ Βολτέρ, Κλωντ και Κλωντίν Μπλάζεν, Γκυ Βάγκνερ και Αριέλ Παρκέρ, τον Ανρί Φισμπάχ, κα.Ο ρόλος

της “ΠΑΤΡΙΣ”Είχα την καλή τύχη να γνωρίσω αυτή τη χώρα και λαό. Ανθρώπινη πατριωτική μου επιθυμία ήταν να θελήσω να μοιραστώ αυτό τον πλούτο με τους συμπατριώτες μου και κυρίως του Κρητικούς που μου έδωσαν την ευκαιρία.

Δεν ξέρω αν θα ζούσαμε την όμορφη πορεία συνεργασίας και ανταλλαγών που γνωρίσαμε και ζήσαμε και αν θα είμαστε αυτή τη βραδιά στην Ανδρόγεω, αν δεν έβρισκα στο πρόσωπο του αρχισυντάκτη της εφημερίδας “ΠΑΤΡΙΣ”, Γιώργου Λαγουβάρδου και του αείμνηστου εκδότη της Αλέξανδρου Μυκωνιάτη, τους ανθρώπους που με ενεθάρρυναν και στήριξαν για να έλθουν στην Κρήτη ο πρόεδρος των ”Φίλων της Ελλάδας” κ. Εντουάρ Βόλτερ με τη σύζυγό του κ. Μαρύζ. Είναι η ΠΑΤΡΙΣ που διοργάνωσε την επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποία έγινε η επαφή με τους δημιουργικούς και φιλότιμους εκπαιδευτικούς μας , τον τότε διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Παντελή Μπικάκη και τη συνεργάτιδά του κ. Σοφία Μουστεράκη, τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς της ΕΛΜΕ με πρόεδρο τον κ. Νίκο Αλεξάκη και της Ένωσης Φιλολόγων με πρόεδρο της κ. Μαρία Φραγκιαδάκη. Από τότε τόσα και τόσα κείμενα φιλοξενήθηκαν από την ΠΑΤΡΙΣ για το Λουξεμβούργο και τόσες και τόσες εκδηλώσεις ακολούθησαν. Χάρις στην ΠΑΤΡΙΣ η αποστολή μου ως Συμβούλου Τύπου της Πρεσβείας μας στο Λουξεμβούργο, απόκτησε μια τέτοια δυναμική και αποτελεσματικότητα, με τα γνωστά θετικά για τη χώρα, το τόπο μας, τους Φιλέλληνες και τους Έλληνες του Λουξεμβούργου, αποτελέσματα που θα τους είμαι για πάντα ευγνώμων.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να μην ξεχάσω να πω ευχαριστώ και στους φίλους μου συναδέλφους στο Ράδιο Κρήτη, Κώστα Τριγώνη που τόσες φορές με φιλοξένησε στις εκπομπές του, και Νίκο Ψιλάκη, που εκτός από τις προσκλήσεις στην εκπομπή του, με προμήθευε με υλικό, όταν ήταν δύσκολο να το αποκτήσω από τα γραφεία Τουρισμού. Κι εδώ να υπογραμμίσω ότι αν όλοι οι υπάλληλοι και τα Γραφεία Τουρισμού,εργαζόταν και λειτουργούσαν όπως ο αγαπητός φίλος πια αντιπρόεδρός μας κ. Χάρης Κακουλάκης, οι δημόσιες σχέσεις της χώρας μας και των υπηρεσιών της στο εξωτερικό θα πρόσφεραν πάρα πολύ καλύτερες υπηρεσίες στην τουριστική μας εικόνα και οικονομία. Λίγο το ευχαριστώ για όλη τη βοήθεια που πάντα μου πρόσφερε και προσφέρει για τη φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων .Ευχαριστώ και στον Αλέκο Ανδρικάκη για τη βοήθειά του όταν ήταν στο ΡάδιοΑλφα, την Νέλη Κατσαμά και το Μανόλη Κοκολάκη από την ΕΡΑ Ηρακλείου και θα σταματήσω εδώ, ζητώντας συγνώμη για όσους με βοηθούσαν και δεν έχω αναφέρει.Σύλλογος Γέφυρα.. Αρχοντιάς..Η δημιουργία του συλλόγου “Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου” ήταν μια εξέλιξη που δείχνει τις αρετές και την εφυία των συντοπιτών μας.

Το να δείχνεις την εκτίμησή σου στον άλλο. Το να θέλεις να τον γνωρίσεις καλύτερα. Να δώσεις αλλά και να πάρεις και να μοιραστείς πιστεύω ότι είναι εφυία και αρετή. Αυτός άλλωστε δεν ήταν και παραμένει το μυστικό της ευρωπαϊκής οικοδόμησης των πολιτών; Η αλληλογνωριμία, η αλληνοκατανόηση, ο αλληλοσεβασμός, το αμοιβαίο συμφέρον, η αλληλεγγύη, και η κοινή πορεία για ένα συνεχώς βελτιούμενο μέλλον.

Ο σύλλογος “Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη” είναι μια γέφυρα που συνδέει την πόλη, το νομό και το νησί μας με ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, μια μεγάλη σε εμπειρία, σοφία και προσφορά χώρα και λαό.

Αξίζει την εκτίμηση, τη στήριξη και την ενίσχυσή με τη συμμετοχή μας.

Μακάρι να βρει μιμητές, θα είναι μεγάλη προσφορά και ωφέλεια για το τόπο μας και το λαό μας.

Η Ελλάδα λένε ότι είναι ωραία και αγαπιέται γιατί έχει πολλά νησιά.

Νησίδες προσφοράς...

Έχω διαπιστώσει ότι μέσα από τις εκπομπές ΚΡΗΤΗ-ΕΥΡΩΠΗ και ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ που έχω στην ΕΡΑ Ηρακλείου, και το Ηράκλειο και η Κρήτη είναι ωραία γιατί διαθέτουν πολλές ανθρώπινες νησίδες προσφοράς, ανάτασης και αναζήτησης του καλύτερου και της αριστείας για τη συνεχή βελτίωση του ατομικού και συλλογικού μας είναι και γίγνεσθαι.

Μεγάλες νησίδες προσφοράς είναι τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά μας Ιδρύματα, που αξίζουν να τα προσέχουμε και να τα φροντίζουμε ως κόρην οφθαλμού. Μικρότερες νησίδες αλλά ζωτικής κοινωνικής και πνευματικής σημασίας είναι οι ανθρωπιστικοί μας σύλλογοι, αλλά και σύλλογοι όπως “Οι Φίλοι του ΕΝΙΣΑ, του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Βικελείου Μορφωτικής Εταιρείας, του Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη, και του Λουξεμβούργου στους οποίους κι εγώ συμμετέχω.

Αξίζουν την προσοχή μας, τη στήριξη και την ενίσχυση με τη συμμετοχή μας.

Μια τέτοια νησίδα είναι και ο σύλλογος “που μας έδωσε την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε αυτή τη μεγάλη χώρα και λαό, που εκπροσωπούν ο Πρέσβης κ. Μπρουχ και ο Γενικός Πρόξενος κ. Παπαθεοδώρου που με τίμησαν και με τιμούν με την παρουσία τους και τους ευχαριστώ θερμά.

Αντίθετα από ότι λέει το τραγούδι δεν είμαστε πια μόνοι. Ζούμε και δρούμε σε μια εποχή που όποιος δεν συμμετέχει ενεργά εκεί που επηρεάζονται και παίρνονται οι αποφάσεις, οπλισμένος με γνώση, βούληση και συμμαχίες δεν έχει μέλλον παρά ως υποτελής και υπό εξαφάνιση.

][-=Πριν τελειώσω θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο δήμο Νίκου Καζαντζάκη, το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιό του για τη φιλοξενία και τη τιμή που απέδωσε στον κ. Μύλλερ και την οικογένειά του. Το ίδιο ισχύει και για το πάντα φιλόξενο δήμο Αρχανών και τον τότε δήμαρχό του κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Ευγνωμοσύνη και προς τους γονείς και τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του ΙΙ Ενιαίου λυκείου .Ευγνωμοσύνη στα μέλητ ου συλλόγου και το προεδρείο του. Την μεθοδική και αποτελεσματική, πάντα ευγενική και διακριτική καθηγήτρια Ευρυδίκη Αλεξανδρίδη, γενική γραμματέα του συλλόγου και τέως διευθύντρια του ΙΙ Ενιαίου Λυκείου, η οποία διάβασε τους χαιρετισμούς των φίλων μας. Τον κ. Παντελή Μπικάκη, πρόεδρο τέως διευθυντή της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ψυχή και πρωτεργάτη των ανταλλαγών. Τον αντιπρόεδρο κ. Χάρη Κακουλάκη, που όπως προαναφέρθηκε αποτελεί κόσμημα για τις υπηρεσίες Τουρισμού της Ελλάδας. Τον φιλότιμο και πάντα διαθέσιμο καθηγητή -φωτογράφο Μανώλη Παπαδάκη, που με τις φωτογραφίες και τα DVD του, σημάδεψε και κατέγραψε την αμοιβαιότητα των φιλικών ανταλλαγών. Χάρις σε όλους αυτούς

Ζητώ συγνώμη από όσους λόγω κούρασης παρέλειψα και ευχαριστώ όλες και όλους εσάς για την υπομονή σας.

Και τελειώνω ευχαριστώντας και πάλι τον πρέσβη του Μεγάλου-Δουκάτου του Λουξεμβούργου κ. Conrad Bruch, τις Αρχές και το Λαό της χώρας του, τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου, για την μεγάλη τιμή που μου έκαναν, και την Γενική Γραμματέα Επικοινωνίας κ. Μαργαρίτα Παπαδά, που ήλθαν ειδικά γι' αυτό στην πόλη μας. Η τιμή ανήκει και σ'αυτούς. Εκλαμβάνεται όμως και ως μια επικρότηση και επιβράβευση της δημιουργίας, ενεργού παρουσίας και δράσης του συλλόγου “Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη”, ως ένα άξιο φορέα της διπλωματίας των πολιτών και της ευρωπαϊκής οικοδόμησης μέσα από την αλληλογνωριμία, τη συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό.

* To κείμενο βασίζεται στην ομιλία που είχε προγραμματίσει να κάνει ο συγγραφέας στην τιμητική εκδήλωση που έγινε στο Ηράκλειο στις 9 Νοεμβρίοιυ και η οποία τελικά δεν εκφωνήθηκε, καθώς επιλέχθηκε ένα απλό “ευχαριστώ” σ’ όσους είχαν την πρωτοβουλία της τιμής.
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005