www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ENISA arrow ΕΝΙΣΑ.Θύμα παζαριών σ'επίπεδο κορυφής
ΕΝΙΣΑ.Θύμα παζαριών σ'επίπεδο κορυφής E-mail
27.11.07
Στο... παζάρι ο ENISA

Με…χαμένη υπόθεση μοιάζει πλέον η υπόθεση του ΕΝΙΣΑ για την Κρήτη! Σαν να μην έφτανε, όπως είχε γράψει η “Π”, η οριστική εισήγηση της επιτρόπου κ.Βίβιαν Ρέντινγκ για τη λειτουργία νέου αντίστοιχου οργανισμού από το 2011, τώρα τρεις “μεγάλες” χώρες της ΕΕ έκαναν ρελάνς θέτοντας επίσημα ζήτημα για να πάρουν την έδρα του!

Υποψηφιότητα δεν κατέθεσε όμως η Ελλάδα!

Ακούγεται περίεργο, αλλά τώρα η Γερμανία, η Γαλλία και η Αγγλία διεκδικούν το νέο οργανισμό που ουσιαστικά απορροφά τον ENISA, γεγονός που σημαίνει ότι η μάχη πλέον δίδεται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο και η Ελλάδα δεν σκοπεύει να διεκδικήσει την έδρα!

Θύμα ο ENISA των “παζαριών” σ’ επίπεδο κορυφής

Μόνο με μία ισχυρή πολιτική παρέμβαση σε επίπεδο κορυφής φαίνεται πως η Ελλάδα και η Κρήτη θα μπορέσουν να κρατήσουν εδώ την έδρα του ENISA!

Αλλά όλα δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να αποκομίσει άλλα οφέλη από το να υποστηρίξει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παραμονή του ευρωπαϊκού οργανισμού στην χώρα μας.

Σαν να μην έφτανε, όπως είχε γράψει η “Π”, η οριστική εισήγηση της επιτρόπου κ.Βίβιαν Ρέντινγκ για τη λειτουργία νέου αντίστοιχου οργανισμού από το 2011 τώρα τρεις “μεγάλες” χώρες της ΕΕ έκαναν ρελάνς θέτοντας επίσημα ζήτημα για να πάρουν την έδρα του! Υποψηφιότητα δεν κατέθεσε όμως η Ελλάδα!

Ακούγεται περίεργο, αλλά τώρα η Γερμανία, η Γαλλία και η Αγγλία διεκδικούν το νέο οργανισμό που ουσιαστικά απορροφά τον ENISA, γεγονός που σημαίνει ότι η μάχη πλέον δίδεται σε ένα πολύ ηψηλό επίπεδο και η Ελλάδα δεν…σκοπεύει να διεκδικήσει την έδρα! Για ποιους λόγους όμως;

“Έχει γίνει μια διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση θέλει να πάρει κάτι άλλο και να δώσει τον ENISA” θεωρεί ο βουλευτής Μανόλης Στρατάκης που ήταν εκ των πρωτεργατών να έρθει εδώ ο οργανισμός για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών. Ο οποίος κι εκτιμά ότι η κυβέρνηση “έδωσε” τον ENISA για να έχει ευνοϊκή μεταχείριση στην Ολυμπιακή και στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης!

Δυστυχώς οι αιτιάσεις αυτές επιβεβαιώνονται από τα πράγματα καθώς η κ.Ρέντινγκ είχε έρθει πριν 4 εβδομάδες στην Αθήνα και τότε όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν ότι έθεσαν το θέμα, είπαν τα ελληνικά επιχειρήματα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έγινε τίποτα. Κι αυτό απεδείχθη από το γεγονός ότι η κ.Ρέντινγκ στις 13 του μήνα πήγε στο Κολλέγιο των επιτρόπων και εισηγήθηκε την έναρξη του νέου οργανισμού με ουσιαστικό κλείσιμο του ENISA στο Ηράκλειο από το 2011!

Το τραγελαφικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι στην Κρήτη είχε έρθει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής για να υπογράψει τη σύμβαση για τον ENISA.

Οι αρχικές υποψίες είχαν γίνει ανησυχίες και τώρα μάλλον είναι βέβαιο ότι το Ηράκλειο και η Κρήτη θα χάσουν τον οργανισμό που μετά από μεγάλη προσπάθεια ήρθε στην χώρα μας. Από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε ο ENISA στο Ηράκλειο άρχισαν οι υπονομεύσεις και τα προβλήματα, οι γκρίνιες και τα (δήθεν) παράπονα. Φυσικά υπόλογη ήταν και η ελληνική πλευρά που δεν ανταποκρινόταν πάντα στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει (κτίριο, σχολείο, πτήσεις κλπ).

Οι μόνοι που έχουν ουσιαστικά μείνει να στηρίζουν αυτή την προσπάθεια είναι μια ομάδα Ηρακλειωτών με επικεφαλής τον σύλλογο φίλων του ENISA, τον Μιχάλη Καραταράκη, τον Ηρακλή Γαλανάκη κα.

Ήδη ο σύλλογος έκανε την γενική του συνέλευση και δίνει αυτό τον αγώνα για να παραμείνει ο οργανισμός εδώ και προσδοκούν μία απάντηση από τις επιστολές που έχουν απευθύνει στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Μεταφορών κα.Σημαντικός OργανισμόςΑρκετοί Kρητικοί και κυρίως πολύ περισσότεροι πολιτικοί παράγοντες δεν έχουν ίσως αντιληφθεί ποια είναι η σημασία ενός τέτοιου οργανισμού , του μοναδικού που εδρεύει στην Ελλάδα!

Πόσο μοναδικά θα ήταν τα οφέλη για την Κρήτη και το Ηράκλειο η παραμονή και η εξέλιξη του οργανισμού.

“Λόγω του επαγγέλματος που ασκούσα δυο δεκαετίες στις δυο από τις τρεις σημερινές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το Στρασβούργο και το Λουξεμβούργο γνώριζα την ώθηση προς τα πάνω που δίδει σε μια πόλη και περιοχή η παρουσία ενός πολυεθνικού και μάλιστα ευρωπαϊκού οργανισμού” ανέφερε στην “Π” ο δημοσιογράφος Ηρακλής Γαλανάκης που όσο λίγοι έχουν παλέψει για το θέμα αυτό.

“Τόσο το Στρασβούργο, όσο και το Λουξεμβούργο ήσαν μικρές επαρχιακές πόλεις. Με την εγκατάσταση όμως των ευρωπαϊκών οργανισμών άρχισαν να απογειώνονται χρόνο με το χρόνο και να εξελίσσονται στις δυο μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις οποίες έχουν εξελιχθεί.

Με την εγκατάσταση του ENISA στο Ηράκλειο δεν πίστευα ότι και η πόλη μας θα γινόταν ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, αλλά θεωρούσα ότι της δίδεται η ευκαιρία να γίνει και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές μητροπόλεις” τονίζει.

Και επισημαίνει ότι ένας οργανισμός όπως ο ENISA, με τον ρόλο που καλείται να παίξει στα πλαίσια του συνεχώς αναπτυσσόμενου ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου, δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε οργανισμός.

Οι διεκδικήσεις άλλωστε που είχαν εμφανιστεί από άλλες χώρες της Ένωσης, πριν από την απόφαση εγκατάστασής του στην Ελλάδα, και από άλλες ελληνικέ ς πόλεις μετά την απόφαση αυτή, αλλά και η λυσσαλέα αμφισβήτηση της ίδρυσης του ίδιου του οργανισμού από τους αγγλοσάξωνες εδραίωναν την άποψη αυτή.

Προσοχή! Αυτό το άρθρο έχει συνέχειες ...
Παρακαλώ χρησιμοποιείστε τα παρακάτω links για να τις διαβάσετε.

Στο... παζάρι ο ENISA
Τελευταία ανανέωση ( 27.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005