www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ENISA arrow ENISA.ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΟΥΜΕ;
ENISA.ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΟΥΜΕ; E-mail
26.11.07
ΠΑΤΡΙΣ 26.11.2007


ΕΝΙΣΑ:ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΟΥΜΕ

Του Ηρακλή Γαλανάκη

  Με αφορμή την πρώτη τακτική γενική συνέλευση του συλλόγου "Οι Φίλοι του ΕΝΙΣΑ",που θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 3 του Δεκέμβρη, στο Ξενοδοχείο ύπνου ΛΑΤΩ, υπενθυμίζονται ορισμένα στοιχεία, που μπρεί να είναι χρήσιμα για εκείνους οι οποίοι επιθυμούν να αντιληφθούν το διακύβευμα της ίδρυσης και της παρουσίας του ευρωπαϊκού Οργανισμού στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Κρήτη,στο Ηράκλειο.Γιατί δημιουργήθηκε ο σύλλογος; .Τι είναι ο ΕΝΙΣΑ; Τι σημαίνει για την Ελλάδα, την Κρήτη και το Ηράκλειο;Η επιχειρούμενη αρπαγή  απόδειξη ότι μας εκλαμβάνουν ως υποδεέστερους πολίτες;Ποια είναι τα αμείλικτα ερωτήματα; Ποια Ευρώπη θέλουμε; Ποιοι Ευρωπαίοι πολίτες δεχόμαστε να είμαστε;Γιατί ο σύλλογος;Όταν πρότεινα στον κ. Μιχάλη Καραταράκη τη δημιουργία του συλλόγου δεν ήταν γιατί είχα ανάγκη από μια εκλεκτή παρέα φίλων και ενεργών πολιτών. Ηταν γιατί λόγω του επαγγέλματος που ασκούσα δυο δεκαετίες στις δυο από τις τρεις σημερινές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το Στρασβούργο και το Λουξεμβούργο γνώριζα την ώθηση προς τα πάνω που δίδει σε μια πόλη και περιοχή η παρουσία ενός πολυεθνικού και μάλιστα ευρωπαϊκού οργανισμού.

Τόσο το Στρασβούργο, όσο και το Λουξεμβούργο ήσαν μικρές επαρχιακές πόλεις. Με την εγκατάσταση όμως των ευρωπαϊκών οργανισμών άρχισαν να απογειώνονται χρόνο με το χρόνο και να εξελίσσονται στις δυο μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις οποίες έχουν εξελιχθεί.

Με την εγκατάσταση του ΕΝΙΣΑ στο Ηράκλειο δεν πίστευα ότι και η πόλη μας θα γινόταν ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, αλλά θεωρούσα ότι της δίδεται η ευκαιρία να γίνει και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

Γνώριζα επίσης ότι ένας οργανισμός όπως ο ΕΝΙΣΑ, με τον ρόλο που καλείται να παίξει στα πλαίσια του συνεχώς αναπτυσσόμενου ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου, δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε οργανισμός. Οι διεκδικήσεις άλλωστε που είχαν εμφανιστεί από άλλες χώρες της Ένωσης, πριν από την απόφαση εγκατάστασής του στην Ελλάδα, και από άλλες ελληνικέ ς πόλεις μετά την απόφαση αυτή, αλλά και η λυσσαλέα αμφισβήτηση της ίδρυσης του ίδιου του οργανισμού από τους αγγλοσάξωνες -προσέφυγαν ακόμη και στο  Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την ακύρωση της ίδρυσής του-εδραίωναν την άποψη αυτή. Γνωρίζω επίσης ότι οι χώρες αυτές των οποίων η οικονομία είχε και έχει επεκτατική κατακτητική δυναμική, και όπως είναι φυσικό και εκείνοι που τη στηρίζουν ή την εκφράζουν διαθέτουν την ανάλογη λογική, νοοτροπία και πρακτική, δεν παραιτούνται ποτέ από μια διεκδίκηση. Καρτερούν και περιμένουν έως ότου υπάρξει αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων υπέρ αυτών, για να ξαναεπιτεθούν. Γνωρίζω επίσης και το έλλειμμα παιδείας διεθνών σχέσεων και πρακτικών που υπάρχει στη χώρα μας. Αυτά και πολλά άλλα δεν τα γνώριζα επειδή γεννήθηκα σοφός, ή πιο έξυπνος από άλλους, αλλά επειδή είχα την ευκαιρία και την τύχη να σπουδάσω και να εργαστώ στις χώρες και στις πόλεις αυτές.

Έπρεπε λοιπόν να δημιουργηθεί ο σύλλογος για να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει την κοινωνία και τους φορείς της ώστε να πιέσουν την Πολιτεία για να εργαστεί προς την κατεύθυνση της εδραίωσης του Οργανισμού ως ευρωπαϊκού Οργανισμού και μετά την δοκιμαστική πενταετία και της πόλης μας ως οριστικής και ουσιαστικής του έδρας.Τι είναι ο ΕΝΙΣΑΠρώτον και κύριον είναι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός από τις τρεις περίπου δεκάδες που υπάρχουν στις 27 χώρες των 500 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αντικείμενό του είναι η ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών που λόγω της αυξανόμενης επικράτησης της πληροφορικής σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις και συναλλαγές καθίσταται ζωτικής και στρατηγικής σημασίας. Ο ΕΝΙΣΑ είναι το εργαλείο που σιγά-σιγά και προοδευτικά θα διευκολύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει τις προσπάθειες των χωρών της Ένωσης και της ίδιας της Ένωσης, ώστε να αποκτήσει όλα τα μέσα για την εξασφάλιση αυτής της ασφάλειας. Αυτό σημαίνει συνεχή ανάπτυξη και μεγένθυση του Οργανισμού αφ' ενός και επίδραση για τη δημιουργία μιας σειράς υλικών και άυλων εργαλείων, που συνδέονται με τεράστια οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα. Δεν είναι μόνο το αύριο, αλλά το ΜΕΛΛΟΝ.Τι σημαίνει για το Ηράκλειο, την Κρήτη  και την Ελλάδα...Η πόλη γίνεται κέντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Πρώτον με τον ερχομό στελεχών ανωτέρου οικονομικού, πνευματικού και διανοητικού επιπέδου, οπότε αντισταθμίζεται επί το θετικότερο η σύνθεση της πόλης, έναντι της οργανωμένης εισαγωγής ζητιάνων και ανθρώπων που άμεσα και κοντοπρόθεσμα έχουν να προσφέρουν ότι μας περισσεύει, αλλά όχι ότι δεν μας περισσεύει όπως. Η αξιοποιημένη “φαιά ουσία”. Η οικονομική και καταναλωτική τους άνεση. Οι πνευματικές και πολιτιστικές ανάγκες,οι αισθητικές και περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες κτλ, που δίδουν μια επί πλέον ώθηση στην δημιουργία υποδομών, απαραίτητων για την πόλη και τους πολίτες της..

Δεύτερον με την αναπόφευκτη έλευση και εγκατάστασή στην πόλη μας ομάδων συμφερόντων και επιχειρήσεων.

Τρίτον με την ώθηση που θα προκύψει μέσα από συνεργασίες με τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, όπως τα ΤΕΙ, το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο και το ΙΤΕ.

Τέταρτο την θετική προοδευτική επίδραση που θα έχουν όσα προαναφέρθηκαν για την ανάπτυξη των υποδομών και τις ευεργετικές τους προεκτάσεις και επιδράσεις στις άλλες οικονομικές δραστηριότητες του τόπου μας.

Πέμπτο αποκτά συνεχή και δωρεάν ποιοτική προβολή και γίνεται πόλος έλξης για στελέχη γραφείων μελετών που για να τα δελεάσουν και να τα αποσπάσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις τους προτείνουν παραδεισένιες τοποθεσίες με τα πλεονεκτήματα της Κρήτης και τις υποδομές που θα αποκτούσε η πόλης του Ηρακλείου. Και σταματώ γι' αυτή τη φορά σ' αυτά.Η αρπαγή.. και υποδεέστεροι πολίτεςΜε αυτά τα δεδομένα τοπικοί φορείς και Πολιτεία θα έπρεπε να τρέχουν με τα χίλια για να επιτύχουν το στόχο. Για λόγους ανάγκης ομοψυχίας και κοινής δράσης δεν θα γράψω ότι δεν έτρεξαν, ή ότι δεν προσπάθησαν. Θα γράψω ότι πίστεψαν ότι όλα θα γίνουν αργά ή γρήγορα . Και ότι αφού τον πήραμε δεν θα μας τον πάρουν πίσω Οι προειδοποιητικές βολές έφτασαν με τη σύνταξη των δυο γνωμοδοτήσεων που αφορούσαν τον Οργανισμό και την πόλη. Υπήρξε μια αποτελεσματική κινητοποίηση και στη συνέχεια ένας εφησυχασμός λόγω των διαβεβαιώσεων που είχαν δοθεί.

Οι ανταγωνιστές όμως δεν ανήκαν στους “αφελείς” Έλληνες. Συνέχισαν έως ότου φαίνεται ότι κατάφεραν να πείσουν και τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό!!! και τον Κρητικό υπουργό!!!για να χάσουμε τα κεκτημένα δικαιώματά μας και να βρεθούμε στην θέση που βρισκόμαστε πριν από την απόφαση για την εγκατάσταση του ΕΝΙΣΑ στην Ελλάδα. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ και όμως φαίνεται πως εκεί βρισκόμαστε, εκτός αν όπως εύχομαι και προσεύχομαι η “θεία πρόνοια” ή η κυβέρνηση έλθει να με διαψεύσει.Αμείλικτα ερωτήματαΚαι τα ερωτήματα που τίθενται είναι: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε αντίθεση με ότι διαλαλεί για ανάπτυξη Περιφερειών, Νησιών, Πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισόρροπη ανάπτυξη της Ένωσης κτλ, μας θεωρεί Ευρωπαίους πολίτες υποδεέστερης κατηγορίας; Τα νησιά της Ευρώπης. Οι Περιφερειακές Περιφέρειες, ακόμη και όταν είναι τέτοιας στρατηγικής σημασίας όπως είναι η Κρήτη,- με ένα μάλιστα τέτοιας υψηλής ποιότητας επιστημονικό και ερευνητικό περιβάλλον, ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ, με παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση, όπως την έχουν επιβάλλει στην Υφήλιο,το ΙΤΕ και τα άλλα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα,- είναι καταδικασμένες στην “ οργανωμένη αειφόρα υποανάπτυξη και καθυστέρηση”, με πατέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Η ελληνική κυβέρνηση συναινεί σ' αυτή την μεταχείριση. Δηλαδή μας θεωρεί επίσης όχι μόνο Ευρωπαίους αλλά και Έλληνες πολίτες υποδεέστερης κατηγορίας; Αν όχι. Αν όλα όσα γράφονται αποτελούν αποκυήματα φαντασίας τότε να μας πει τι θα γίνει με τον ΕΝΙΣΑ και την έδρα του στο Ηράκλειο; Ο νέος Οργανισμός που θα απορροφήσει τον ΕΝΙΣΑ θα εγκατασταθεί στο Ηράκλειο, και πως το έχει διασφαλίσει; Παραχώρησε την κατάργηση του ΕΝΙΣΑ για τη δημιουργία ενός Οργανισμού που θα εγκατασταθεί στην Κρήτη, ή τουλάχιστον στην Αθήνα, αφήνοντας όμως το τμήμα του ΕΝΙΣΑ στην πόλη μας; Αν όχι, τότε γιατί παραδόθηκε, αν παραδόθηκε, εις βάρος της Κρήτης; Ολες οι κωλυσιεργίες που προηγήθηκαν από σειρά κυβερνητικών στελεχών, διαφόρων υπουργείων, παρά τις διαβεβαιώσεις υπουργών και την εκφρασμένη θέλησή του ίδιου του Πρωθυπουργού, δεν ήσαν τυχαίες αλλά μέρος σχεδίου; Είμαστε και για την ελληνική κυβέρνηση, πολίτες και ελληνική περιφέρεια υπό “τιμωρία” και συνεχή “εξοβελισμό”!!!.Γιατί τότε Κύριε Πρωθυπουργέ είχατε έλθει προσωπικά στο Ηράκλειο για την υπογραφή της Σύμβασης; Γιατί Κύριε σημερινέ Πρόεδρε της Βουλής και πρώην υπουργέ Ανάπτυξης;Τι έγιναν οι διαβεβαιώσεις που είχατε δώσει στο ξενοδοχείο ΑΤΛΑΝΤΙΣ;

Και αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “ασχημονεί”, με τη συναίνεση της Ελληνικής Κυβέρνησης, εις βάρος αυτής της ελληνικής ευρωπαϊκής Περιφέρειας που λέγεται ΚΡΗΤΗ, οι Τοπικοί Φορείς και η Τοπική Κοινωνία πως αντιδρά; Το αποδέχεται μοιρολατρικά και αδιαμαρτύρητα ως τέλειος υποτελής. Όπως οι πάλαι ποτέ ιθαγενείς αποδεχόταν την αποικιοκρατία, τους αποικιοκράτες και τους ντόπιους τοποτηρητές τους. Τότε προς τι και για ποιους τα διάφορα συνέδρια και ημερίδες ανάπτυξης της Κρήτης και προβολής των πλεονεκτημάτων της;

Αυτή η απαξίωση, η ταπείνωση και το ξεπούλημα, όπως διαφαίνονται, αφορούν άραγε μόνο τα μέλη του συλλόγου “Οι Φίλοι του ΕΝΙΣΑ”. Η μήπως αφορά όλη την Κοινωνία της πόλης , του νομού και του νησιού μας και πέρα μάλιστα απ' αυτούς κάθε Έλληνα και προ παντός κάθε Ευρωπαίο Πολίτη.Ποια Ευρώπη θέλουμε; Ποιοι πολίτες δεχόμαστε να είμαστε;Ποια Ευρώπη θέλουμε και ποιοι πολίτες δεχόμαστε να είμαστε εξαρτάται από τον καθένα από εμάς. Στη  γενική συνέλευση του συλλόγου “Οι Φίλοι του ΕΝΙΣΑ” καλούμαστε να το πούμε. Και όχι μόνο να το πούμεε αλλά και να ξεκινήσετουμε τον αγώνα για να το επιβάλλομε. Τον αγώνα που έκαναν πάντα οι Κρητικοί στις δύσκολες στιγμές και καταστάσεις, με αίσθηση και πίστη πάντα στις πανανθρώπινες αξίες και στις θυσίες που απαιτούνται γι' αυτές. Η αξιοπρέπεια, η υπερηφάνεια και η αντίσταση στην υποτέλεια δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνουν ξεθωριασμένες και ξεχασμένες έννοιες της ελληνικής και πανανθρώπινης γλώσσας.

Ο καθένας και η καθεμιά έχουν την υποχρέωση και το δικαίωμα να συμμετάσχουν στον αγώνα που ξεκινά ποιο έντονος και αποφασιστικός. Το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα εκλεγεί έχει ανάγκη από ανθρώπους που θα έχουν επίγνωση της κατάστασης, θέληση για ουσιαστική συμμετοχή, γνώση του αντικειμένου, πνεύμα ομοψυχίας και συναντίληψης μακριά από ευατουλίστικες, προσωπικές, συντεχνιακές, κομματικές,παραταξιακές, η προσωπικές και εγωκεντρικές σκοπιμότητες, νοοτροπίες και πρακτικές. Η υπόθεση για να κερδηθεί απαιτείται γενναιότητα, γενναιοδωρία, μεγαλοψυχία, ομοψυχία, γνώση, μεθοδολογία και αποφασιστικότητα. Ηρακλειώτες και Κρητικοί υπάρχουν. Δεν χρειάζεται προσωπική πρόσκληση. Είναι υπόθεση όλων μαζί και του καθενός χωριστά.

Τελευταία ανανέωση ( 02.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005