www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Κρήτη arrow Σπάνια φυτά της Κρήτης που απειλούνται.
Σπάνια φυτά της Κρήτης που απειλούνται. E-mail
25.11.07
24.11.2007
Σπάνια φυτά της Κρήτης απειλούνται

Η Κρήτη θεωρείται ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της Ευρώπης καθώς στο νησί υπάρχουν 1734 διαφορετικά είδη φυτών τα οποία έχουν καταγραφεί ως αυτοφυή.

Μάλιστα το 10% από αυτά τα είδη φυτών εμφανίζονται μόνο στην Κρήτη και σε καμιά άλλη περιοχή του πλανήτη.

Χθες στα Χανιά κατά την διάρκεια ειδικής ημερίδας με θέμα "Μικροαποθέματα φυτών-διατήρηση και διαχείριση της απειλούμενης χλωρίδας", παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος CRETE PLANT που είναι όπως επισημάνθηκε από τους διοργανωτές της ημερίδας πρόγραμμα ανάπτυξης ενός πιλοτικού δικτύου μικροαποθεμάτων φυτών στην Δυτική Κρήτη.

Την ημερίδα οργάνωσαν το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Διεύθυνση Δασών Χανίων και η Διεθνής Ένωση για την προστασία της φύσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Βιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Θάνο, 66 αυτοφυή φυτά της Κρήτης θεωρούνται απειλούμενα και αναφέρονται στο κόκκινο βιβλίο των σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Ελλάδος.

Από τα αυτοφυή φυτά της Κρήτης τα 183 προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία, τα 23 από τη συνθήκη της Βέρνης και 14 από την Ευρωπαϊκή οδηγία περί οικοτόπων.

Οκτώ από αυτά μάλιστα θεωρούνται πρώτης προτεραιότητας για προστασία.

Τα φυτά αυτά βρίσκονται στην νησίδα Ήμερη Γραμβούσα τα Φαλάσαρνα ,το Ελαφονήσι, την Aγρια Γραμβούσα, την περιοχή Λινοσέλι των Λευκών Ορέων στο Κουστογέρακο Ανατολικού Σελίνου, τη Σούγια την Αγία Ρουμέλη, την Σβουρηκτή Λευκών Ορέων το Βάι Λασιθίου και την Αγία Γαλήνη στο Ρέθυμνο.

Ήδη οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ετοιμάζουν επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης με την οποία θα ζητούν αυτές οι περιοχές να οριοθετηθούν " ως καταφύγια αγριας ζωής".

Στα είδη αυτά περιλαμβάνεται η ορχιδέα αλλά και ένα είδος φοίνικα.

Στα πλαίσια της ημερίδας παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ελληνική έκδοση του νέου βιβλίου της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης που συνέγραψε ομάδα ειδικών για τα φυτά των νησιών της Μεσογείου και στο οποίο περιλαμβάνονται τα 50 κορυφαία φυτά των νησιών της Μεσογείου που απειλούνται με εξαφάνιση.

Επίσης παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα για την έκδοση του νέου βιβλίου "Ερυθρών Δεδομένων" για τα σπάνια και απειλούμενα είδη της Ελληνικής Χλωρίδας καθώς και το " Κόκκινο Βιβλίο" για την χλωρίδα της Κύπρου.

Στην ημερίδα των Χανίων αναλύθηκαν και οι δράσεις του προγράμματος CRETEPLANT για την διατήρηση και προστασία των φυτών αυτών.Ως κυριότερες απειλές αναφέρθηκαν η υπερβόσκηση , η αλλαγή χρήσεων γης και η επέκταση των καλλιεργειών.
Τελευταία ανανέωση ( 25.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005