www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Κρήτη arrow Πανελλήνιο βραβείο σ'Ανωγειανό αλουμινοκατασκευαστή.
Πανελλήνιο βραβείο σ'Ανωγειανό αλουμινοκατασκευαστή. E-mail
25.11.07
 
Πατρις 22.11.2007
Πανελλήνιο βραβείο σ’ Ανωγειανό αλουμινοκατασκευαστή
Η άλλη πλευρά του Μυλοπόταμου

Του Γιάννη Ζωράκη

Δίπλα ακριβώς από το επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας των Ζωνιανών, παρουσιάζεται μια άλλη όψη της περιοχής Άνω Μυλοποτάμου, αυτή των διακρίσεων, της ήρεμης ζωής και της αφοσίωσης στην εργατικότητα.

Ο λόγος, για την περιοχή των Ανωγείων, όπου κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο πανελλήνιο βραβείο στο φετινό συνέδριο αλουμινίου που πραγματοποιήθηκε στην Χερσόνησο.

Η «Π» βρέθηκε στα Ανώγεια για να συναντήσει τον υπεύθυνο της επιτυχίας κ. Αεράκη, και να διαπιστώσει πως υπερσύγχρονες εργοστασιακές δομές, μπορούν να αναπτυχθούν όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και την περιφέρεια.

Ο κ. Αεράκης υποδέχτηκε την «Π» με τον ιδιαιτέρως φιλόξενο τρόπο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της περιοχής, για να αναφερθεί στη δουλειά, την διάκριση, αλλά και τον τόπο του, που δηλώνει πως δεν επιθυμεί να αφήσει για κανένα αστικό κέντρο.ΔιάκρισηΟ κ. Αεράκης απέσπασε το 1ο Βραβείο στο 8ο Συνέδριο Αλουμινίου, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από την Πανελλήνια Ένωση Αλουμινίου. Στο Συνέδριο αυτό συμμετέχουν όσοι κατασκευαστές από την Ελλάδα επιθυμούν, ενώ παράλληλα λαμβάνουν μέρος σε αυτό, οι μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής αλουμινίου, παρουσιάζοντας την εξέλιξη των προϊόντων τους, καθώς και εντελώς νέα προϊόντα.

Ο κάθε παραγωγός μπορεί να συμμετάσχει με μέχρι δύο έργα στο Συνέδριο, τα οποία κρίνονται αποκλειστικά από τους συνέδρους. Στη φετινή διαδικασία, οι συμμετοχές παραγωγών άγγιξαν τις πενήντα, ενώ ο αριθμός των συνέδρων ανέρχονταν σε διακόσιους πενήντα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το έργο που παρουσίασε ο κ. Αεράκης, ήταν η επέκταση της βιβλιοθήκης Πολυτεχνείου Κρήτης, αφήνοντας μάλιστα στη δεύτερη θέση την κατασκευάστρια εταιρία του νέου μουσείου της Ακρόπολης.

Έργα

Σημειώνεται, πως οι δραστηριότητες του κ. Αεράκη δεν περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο στην Κρήτη, αφού ανάμεσα στα μεγάλα έργα που έχει διεκπεραιώσει είναι τα κτίρια του Ι.Κ.Α. στο Ηράκλειο, στο Παγκράτι, τα Πατήσια, τη Χίο, καθώς και τρία βιοκλιματικά σχολεία στη Ρόδο.

Κι είναι ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός πως για αυτά τα έργα ο κ. Αεράκης προμηθευόταν σε σχεδόν καθημερινή βάση τα αλουμίνια από το Ηράκλειο, τα οποία μεταφέρονταν στα Ανώγεια με φορτηγά. Στη συνέχεια, κατασκεύαζε τα αλουμίνια στα Ανώγεια και από κει έφευγαν, έτοιμα πλέον για όποια περιοχή της Ελλάδας προορίζονταν.ΈναυσμαΕίναι αξιοσημείωτο πως ο κ. Αεράκης, σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν σκεφτόταν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Έναυσμα για τη συμμετοχή του αποτέλεσε η παρότρυνση της προμηθεύτριας εταιρίας του, η οποία του παρείχε και την μακέτα του έργου, προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο. Έτσι, με αυτή την υποστήριξη, όχι μόνο έλαβε μέρος, αλλά κατόρθωσε να κατακτήσει την πρώτη θέση σε αυτό και μάλιστα με ένα έργο, που κοσμεί την Κρήτη και μια από τις κοιτίδες μόρφωσης και ανάπτυξης της.ΚατασκευήΌπως αναφέρει ο κ. Αεράκης, η κατασκευή του έργου στην βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου, ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη κατασκευή. Σε αυτή χρησιμοποιήθηκαν όλοι οι τύποι των αλουμινίων, περιστρεφόμενα, ανοιγώμενα και τοξωτά. Στο έργο παράλληλα, έπρεπε να ενταχθεί μια σιδερένια, τριώροφη σκάλα, που είχε μεγάλες απαιτήσεις ως προς την κατασκευή.Υπερηφάνεια“Σας μιλάω ειλικρινά, μεγαλύτερη ικανοποίηση δεν έχω νιώσει ποτέ στη ζωή μου” δηλώνει ο κ. Αεράκης, αναφορικά με την διάκριση του, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο βραβείο ήταν επιστέγασμα μιας σκληρής προσπάθειας “Το βραβείο προέκυψε ως μια προσπάθεια εξέλιξης κυριολεκτικά πενήντα χρόνων”. Ο κ. Αεράκης αναφέρει χαρακτηριστικά πως ξεκίνησε από ένα κατάστημα 25 τετραγωνικών μέτρων για να καταλήξει μετά από πολλές προσπάθειες στην οργανωμένη μονάδα που αυτή τη στιγμή διαθέτει στα Ανώγεια. Μια μονάδα, που αν και βρίσκεται σε ένα δύσκολα προσβάσιμο σημείο, το οποίο αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων τεράστιες δυσκολίες το χειμώνα, δεν επιδοτείται από πουθενά, ούτε χαίρει της παραμικρής εύνοιας από πλευράς Πολιτείας. “Η Πολιτεία με βοήθησε μόνο όταν εντάχθηκα σε ένα πρόγραμμα Leader, για να κατασκευάσω τη μονάδα. Από κει και πέρα ό,τι ισχύει για τους κατασκευαστές στο Ηράκλειο ή το Ρέθυμνο, ισχύει και για μένα” υπογραμμίζει.ΑνώγειαΠαρ’ όλες τις δυσκολίες της περιοχής, ο κ. Αεράκης τονίζει πως δεν πρόκειται να φύγει από τα Ανώγεια, ούτε να μεταφέρει την επιχείρηση από εκεί: “Δεν το σκέφτομαι καν να πάω κάπου αλλού όσο διατηρώ την επιχείρηση” αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζει πως υπήρξε κάποια περίοδος που διατηρούσε έκθεση στο Ρέθυμνο κι έμενε για χρονικά διαστήματα εκεί, ωστόσο πάντοτε επιθυμούσε την επιστροφή στον τόπο του. “Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πιο ήσυχο μέρος από τα Ανώγεια και γι’ αυτό δεν σκέφτομαι να φύγω από δω. Δεν αντέχω τους ρυθμούς των μεγάλων πόλεων” υποστηρίζει καταλήγοντας.


Τελευταία ανανέωση ( 25.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005