www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow Ετσι θα είναι τα Αχτάρικα
Ετσι θα είναι τα Αχτάρικα E-mail
25.11.07

Πατρις 24.11.2007

Ετσι θα είναι τα νέα Αχτάρικα


Εντυπωσιακή είναι η εικόνα που εμφανίζει η αρχιτεκτονική μελέτη του “Αχτάρικα” την οποία παρουσιάζει σήμερα η “Π” και αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα κληθεί να αποφασίσει εάν το κτίριο θα καλύψει αποκλειστικά τις ανάγκες της Βικελαίας ή αν θα έχει και εμπορική χρήση.


H ολοκληρωμένη μορφή του κτιρίου

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα που εμφανίζει η αρχιτεκτονική μελέτη του Αχτάρικα την οποία παρουσιάζει σήμερα η «Π». Εκτός από τις δραστικές αλλαγές στην εξωτερική όψη του κτιρίου, αλλάζει σημαντικά και η εσωτερική δομή του, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί το πιο βασικό στοιχείο ίσως ως προς την μελλοντική λειτουργία του. Αν δηλαδή, θα αποτελέσει το χώρο που θα καλύψει το σύνολο των στεγαστικών αναγκών της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ( όπως ζητά η τοπική κοινωνία και όλος ο πνευματικός κόσμος της πόλης), ή αν θα αξιοποιηθεί και για εμπορικές χρήσεις . Το επίμαχο θέμα αναμένεται να οδηγηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας η βασική πρόταση που αναμένεται να προωθηθεί από τη δημοτική Αρχή είναι να μην καταργηθούν τα εμπορικά καταστήματα τα οποία υπάρχουν ώστε να παραμείνουν αλλά με χρήσεις φιλικές και συμβατές με τη λειτουργία της Βικελαίας.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κ.Μαμουλάκης πάντως από την πλευρά του υποστηρίζει ότι όποια και αν είναι η τελική απόφαση του Σώματος, η αρχιτεκτονική μελέτη είναι έτσι δομημένη ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλές εναλλακτικές λύσεις στις οποίες μπορεί να οδηγηθεί το δημοτικό συμβούλιο. Με άλλα λόγια είτε διατηρηθούν είτε καταργηθούν τα εμπορικά καταστήματα η μελέτη δίνει λύσεις ως προς την αξιοποίηση του χώρου.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην εισαγωγή της αρχιτεκτονικής μελέτης, «το νέο κτίριο δεν χαρακτηρίζεται από αρχιτεκτονικές επιλογές αναίτια μεγαλεπήβολες, φλύαρες και γεμάτες υπερβολές χωρίς βέβαια και να κινδυνεύει να καταλήξει ουδέτερο, αδιάφορο και πληκτικό.

Τεχνολογικά σύγχρονο με την παρουσία του ολοκληρώνει και τονίζει τα ειδικά χαρακτηριστικά της αστικής περιοχής στην οποία εντάσσεται δηλώνει τη λειτουργία και το χαρακτήρα του και αξιοποιεί τις υψηλές αισθητικές δυνατότητες των ογκολογικών δομικών υλικών του. Σηματοδοτεί διακριτικά αλλά με άποψη τον ειδικό χαρακτήρα του, ότι δηλαδή πρόκειται για μια σύγχρονη βιβλιοθήκη που έχει ιστορικής σημασίας αρχεία ενώ ταυτόχρονα μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις υπερτοπικής ενδεχομένως εμβέλειας. Στην εσωτερική οργάνωση του κτιρίου ο σχεδιασμός καλύπτει τις λειτουργικές σχέσεις που προαναφέρθηκαν οδήγησαν στην τοπολογική ομαδοποίηση των συναφών χώρων. Στη διάπλαση του εσωτερικού κτηρίου, δημιουργούνται χώροι που τονώνουν τη φιλική διάθεση και συνεργασιμότητα των χρηστών δίνοντας ερείσματα στην κοινωνικότητα και ανάπτυξη στην κοινωνικότητα και ανάπτυξη ποικίλων σχέσεων μεταξύ τους και εξασφαλίζοντας τις βέλτιστες κατά το δυνατόν συνθήκες εργασίας και παραμονής σε αυτόν».

Όπως ήδη έχει γράψει η «Π» στους υπόγειους χώρους του Αχτάρικα, πρόκειται να φωτιστούν και να αναδειχτούν όλα τα ευρήματα που εντοπίστηκαν ανάμεσα στα οποία και το τμήμα της πύλης Βολτόνε, η ανασκαφή του οποίου θα επεκταθεί και επί της 25ης Αυγούστου, ώστε ο επισκέπτης να έχει μια συνολική εικόνα του μνημείου. Εκεί θα λειτουργήσουν και τα αρχεία της Βικελαίας (τουρκικά κ.α.) σε μια έκταση 315 τ.μ. το εργαστήριο συντήρησης βιβλίων 90 τ.μ. το τμήμα μικροφωτογραφιών 65 τ.μ. Στον ισόγειο χώρο του μνημείου θα υπάρχει μια τεράστια είσοδος υποδοχής και έχουν χωριστεί τρία καταστήματα 150 τ.μ. 130 τ.μ. και 29 που λειτουργούσαν παλαιότερα. Τα καταστήματα αυτά θα διαθέτουν και ημιώροφο, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο το ένα από αυτά (το μικρότερο) να λειτουργήσει ως παιδική βιβλιοθήκη. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου θα αναπτύσσεται η βιβλιοθήκη σε 510 τ.μ. και η καταλογογράφηση 66 τ.μ. ενώ στο δεύτερο όροφο, διαμορφώνεται μια αίθουσα επιφάνειας 206 τ.μ. και χωρητικότητας 170 ατόμων, με υποδοχή και βοηθητικούς χώρους 44 τ.μ. Ακόμα θα λειτουργεί ανεξάρτητη αίθουσα Σεφέρη- Βικέλα 116 τ.μ. ειδική αίθουσα των αρχείων Τζεδάκη- Σπανάκη, 66τ.μ. και γραφείο διοίκησης 52 τ.μ. και τμήμα περιοδικών 23,5 τ.μ. Στον 3ο όροφο θα είναι το εντευκτήριο 85 τ.μ. και θα υπάρχει χώρος οπτικοακουστικών μέσων 110 τ.μ.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005