www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Κρήτη arrow Ενα βραβειο για την ερευνήτρια της Κρήτης δρ Μαριλένα ΚΑΜΠΑ
Ενα βραβειο για την ερευνήτρια της Κρήτης δρ Μαριλένα ΚΑΜΠΑ E-mail
25.11.07
Ενα βραβείο για την έρευνα στην Ιατρική Σχολή

Η διδάκτωρ Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης Μαριλένα Καμπά είναι ανάμεσα στις τρεις νέες Ελληνίδες επιστήμονες που απέσπασαν τα φετινά βραβεία L’ OREAL-UNESCO: Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική διάκριση του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Ιατρικής Σχολής.


Ενα βραβείο για την ερευνήτρια της Κρήτης

Tης Σοφίας Τσεντελιέρου

Μια σημαντική διάκριση έφερε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης η διδάκτωρ Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας Μαριλένα Καμπά, καθώς είναι ανάμεσα στις νέες Ελληνίδες επιστήμονες που απέσπασαν τα φετινά βραβεία L’ OREAL-UNESCO: Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη.

Η τελετή βράβευσης έγινε προχθές στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί η L’ORÉAL Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO ανακοίνωσαν τις νικήτριες των διακεκριμένων Ελληνικών Βραβείων 2007 L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, που είναι η δρ. Μαριλένα Καμπά, διδάκτωρ της Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η δρ. Μαρία Κατσικίνη, φυσικός, διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η δρ. Δέσποινα Σανούδου, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Cambridge της Αγγλίας και πρώην λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστώνης. Τα βραβεία L’ORÉAL-UNESCO τιμούν αυτές τις γυναίκες για το άρτιο επιστημονικό τους έργο και τις ενθαρρύνουν για τη συνέχιση της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας με οικονομική ενίσχυση 10.000 ευρώ στην κάθε μία.

Τα βραβεία απένειμαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών, κ. Θεόδωρος Κασσίμης, και Παιδείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, συγχαίροντας παράλληλα και τους τρεις βασικούς συντελεστές του προγράμματος Ελληνικών Βραβείων L'oreal - Unesco, τον πρόεδρο και καθ. Βιομηχανικής Χημείας κ. Νίκο Χατζηχρηστίδη, την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Unesco, κ. Τζιτζικώστα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της L'Oreal Hellas, κ. Σπύρο Παππά.Η Μαριλένα ΚαμπάΗ Μαριλένα Καμπά είναι πτυχιούχος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Sunderland U.K. και διδάκτωρ της Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εργαστήριο στο οποίο εργάζεται μέχρι και σήμερα. Μελετά τη βιολογία του καρκίνου σε κυτταρικό επίπεδο και ειδικότερα τους μηχανισμούς δράσης των ορμονών σε ορμονο-ευαίσθητα νεοπλάσματα, όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη. Εκτός των ορμονών που εκκρίνονται στο ανθρώπινο σώμα έχει ως αντικείμενο μελέτης και τις αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες) που υπάρχουν στις φυτικές τροφές, καθώς αρκετές από αυτές αλληλεπιδρούν με ορμόνες. Με τη βοήθεια in vitro και in vivo πειραματικών μοντέλων, έχει ως απώτερο στόχο την ανεύρεση νέων μορίων με αντινεοπλασματική δράση και τον έλεγχο της πιθανής χρήσης τους στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

Η βράβευση έγινε για το σύνολο της δουλειάς της. Ωστόσο, η ίδια υποστηρίζει ότι η διάκριση προέρχεται και απευθύνεται σε όλα τα μέλη του Εργαστηρίου Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η δρ. Μαριλένα Καμπά δήλωσε στην «Π» σχετικά με τη διάκρισή της: «Είναι κάτι πολύ σημαντικό, ανέλπιστο βέβαια, γιατί όταν δουλεύουμε δεν περιμένουμε τη βράβευση. Αλλά πιστεύω ότι είναι η επιβράβευση μιας συνεχούς δουλειάς πολλών χρόνων και ήταν πολύ σημαντικό και μου έδωσε μεγάλη ικανοποίηση. Η δουλειά μπορεί να βραβεύθηκε στο πρόσωπό μου, αλλά δεν είναι μόνο προσωπική. Είναι η δουλειά μιας ομάδας. Είναι επιβράβευση περισσότερο όλων παρά μόνο προσωπική».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Ηλίας Καστανάς εξέφρασε την ικανοποίησή του που αναγνωρίστηκε η ποιότητα της δουλειάς της κυρίας Καμπά και της Ιατρικής Σχολής. «Πρώτα πρώτα σημαίνει ότι γίνεται μια ωραία δουλειά στο πανεπιστήμιό μας, στην Ιατρική Σχολή. Και αυτή η δουλειά αναγνωρίζεται. Βέβαια είναι ότι η κυρία Καμπά κάνει κι εκείνη μια εξαιρετική δουλειά γι’ αυτό βραβεύθηκε» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Δόθηκαν τρία βραβεία σε νέες Ελληνίδες κάτω των 35 ετών. Η Μαριλένα Καμπά επελέγη μεταξύ 46 υποψηφίων και ουσιαστικά η βράβευση ήταν κυρίως για την ποιότητα της δουλειάς η οποία κρίθηκε με καθαρά επιστημονικά κριτήρια. Η επιτροπή που απένειμε τα βραβεία αποτελείται από έξι καθηγητές Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου, εκ των οποίων ο ένας είναι μέλος δωδεκαμελούς επιτροπής που δίνει τα διεθνή βραβεία της UNESCO. Τα κριτήρια ήταν ο αριθμός και η βαρύτητα των δημοσιεύσεων και το πώς οι υπόλοιποι ερευνητές από τον κόσμο αναγνωρίζουν αυτή τη δουλειά».

Ο κ.Καστανάς τόνισε ότι για τον ίδιο η διάκριση δεν είναι απλώς κάτι σημαντικό, αλλά «και όνειρο ζωής να υπάρχουν τέτοιοι επιστήμονες στο εργαστήριο. Χαίρομαι που δημιουργείται μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων που θα μπορέσουν να πάρουν τις τύχες του εργαστηρίου και του πανεπιστημίου μετά τη δική μας αποχώρηση».


Τελευταία ανανέωση ( 25.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005