www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow Λουξεμβούργο arrow ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ E-mail
14.11.07
ΠΑΤΡΙΣ 16.4.2003
Μαθητές και καθηγητές στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση του ΛουξεμβούργουΗ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου και το 2ο Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου, που εκπροσωπήθηκαν από τέσσερις καθηγητές και οκτώ μαθητές, επισκέφθηκαν το Λουξεμβούργο από τις 25 Μαρτίου μέχρι και την 1η Απριλίου και συμμετείχαν στην «Ευρωπαϊκή Συνάντηση 2003».

Η επίσκεψη εκπροσώπων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου και του 2ου Ενιαίου Λυκείου Ηρακλείου Λύκειο- Εταίρος του (ΑΤΗΕΝΕΕ ) έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού ετήσιας διάρκειας (Ιανουάριος έως και Δεκέμβριος 2003) για τα 400 χρόνια από την ίδρυση του ΑΤΗΕΝΕΕ του Λουξεμβούργου.

Η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει ήδη τον τέταρτο μήνα και, ανάμεσα στους άλλους βασικούς στόχους που έθεσε εξαρχής, συμπεριέλαβε τη στήριξη και προώθηση της Κλασικής Παιδείας στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης, στόχο στον οποίο έχει, κατ΄ επανάληψη, αναφερθεί με δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Πέτρος Ευθυμίου.

Στην εβδομάδα για την “Ευρωπαϊκή Συνάντηση 2003” στο Λουξεμβούργο, την Ελλάδα εκπροσώπησαν, μετά από επίσημη πρόσκληση, και με τη διπλή ιδιότητα εκπαιδευτικών και εκλεγμένων μελών του Συλλόγου “Οι φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη” οι:

κ. Παντελής Μπικάκης, Διευθυντής Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου, Πρόεδρος του Συλλόγου,

κ. Βίκυ Αλεξανδρίδου, Διευθύντρια του 2ου Ενιαίου Λυκείου Ηρακλείου, Γενική Γραμματέας του Συλλόγου,

κ. Δέσποινα Αβραμάντη, φιλόλογος του 2ου Ενιαίου Λυκείου Ηρακλείου, Β’ Γραμματέας του Συλλόγου,

κ. Μανόλης Παπαδάκης, μαθηματικός του 2ου Ενιαίου Λυκείου Ηρακλείου, Μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου.

Μια 8μελής αντιπροσωπεία μαθητών του 2ου Ενιαίου Λυκείου Ηρακλείου, ως ένα από τα επτά Λύκεια-Εταίρους του ΑΤΗΕΝΕΕ, μετά τη Σχολική Ανταλλαγή με το ΑΤΗΕΝΕΕ το 2001. Συμμετείχαν:

Από την Α’τάξη: Τίνα Παπάζογλου, Κατερίνα Πετράκη, Ελένη Μαστοράκη, Ανδρέας Σφακιανάκης και από την Β’τάξη: Γωγώ Παπαδοκωστάκη, Έφη Παπαματθαιάκη, Νάντια Περάκη και Κατερίνα Χανιωτάκη.

Συμμετείχαν επίσης, μετά από πρόσκληση, ο π. Πέτρος Ρούσσος, Γενικός Βικάριος (Πρωτοσύγκελλος) της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης και Μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου καθώς και δύο ακόμη μέλη του Συλλόγου.

Ενώ τα έξι Λύκεια-Εταίροι του ΑΤΗΕΝΕΕ από τις χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία ( η Ιταλία δεν μπόρεσε τελικά να παρευρεθεί στον όλο εορτασμό ) κλήθηκαν να συμμετάσχουν με τον Δ/ντή Λυκείου, ένα συνοδό-καθηγητή και 8μελή αντιπροσωπεία μαθητών, η Ελλάδα είχε τη μεγάλη τιμή να προσκληθεί και με δεύτερο συνοδό-καθηγητή καθώς και με τον Δ/ντή Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου, αφού το 2001, Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών, η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης στήριξε έμπρακτα τις Κλασικές Σπουδές με την πρωτοβουλία που πήρε και διοργάνωσε, μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς, το Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Γλώσσα.

Το ΑΤΗΕΝΕΕ του Λουξεμβούργου, ως γνωστόν, είναι το παλαιότερο Λύκειο Κλασικών Σπουδών της φίλης χώρας ( έτος ίδρυσής του 1603 ) και τον Ιούλιο του 2001, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Μεγάλο Δουκάτο, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του και την επίσκεψη στο ΑΤΗΕΝΕΕ, ένα Λύκειο που προετοιμάζει τους μελλοντικούς ελληνιστές και προωθεί σταθερά την ελληνο-λουξεμβουργιανή φιλία.

Η άφιξη των Λυκείων-Εταίρων του ΑΤΗΕΝΕΕ στο Λουξεμβούργο συνέπεσε με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου για την Ελλάδα και υπήρξε, πράγματι, συγκινητική η υποδοχή της Ελληνικής Αντιπροσωπείας από Λουξεμβούργιους καθηγητές, γονείς και μαθητές του Λυκείου ΑΤΗΕΝΕΕ. Ο καθηγητής-ελληνιστής κ. Edouard Wolter και ο μαθηματικός κ. Claude Blasen κρατούσαν ελληνικές σημαίες και φορούσαν τις αναμνηστικές μπλούζες από τη Σχολική Ανταλλαγή 2ου Ενιαίου Λυκείου Ηρακλείου – ΑΤΗΕΝΕΕ το 2001 ).

Η «Ευρωπαϊκή Συνάντηση 2003» άρχισε την Τετάρτη 26/03 στο ΑΤΗΕΝΕΕ, στην αίθουσα συνεδρίων, με την επίσημη εναρκτήρια συνεδρίαση παρουσία εκπροσώπων από τις πρεσβείες των χωρών, τα Λύκεια των οποίων συμμετείχαν στον όλο εορτασμό. Συνεχίστηκε με ξενάγηση μέσα στο ΑΤΗΕΝΕΕ και, λίγο αργότερα, με επίσκεψη και ξενάγηση στο κέντρο της πόλης, όπου, μεταξύ των άλλων αρχιτεκτονικών μνημείων έγινε επίσκεψη και στον Ιερό Ναό του Αγίου Μιχαήλ, χτισμένο σε ένα βράχο. Εκεί ιερουργεί ο Γενικός Βικάριος (Πρωτοσύγκελλος) της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής του Λουξεμβούργου, πανοσιολογιότατος Ματίας Σιλτζ, άνθρωπος με κλασική παιδεία, φιλέλληνας και, έμπρακτα, ένθερμος υποστηρικτής του Οικουμενισμού και ευεργέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Λουξεμβούργο. Η εφημερίδα " Πατρίς " φιλοξένησε, στο φύλλο της Παρ.28/03, άρθρο σχετικό του Δ/ντή του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λουξεμβούργο, κ. Ηρακλή Γαλανάκη μαζί με δηλώσεις προσωπικοτήτων της Ελληνικής Πρεσβείας και της εκπαιδευτικής ζωής στο Λουξεμβούργο καθώς και της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε Γαλλία και Μεγάλο Δουκάτο κάνοντας, έτσι, γνωστό στο κοινό της πόλης μας την σημαντική προσφορά του παν. Ματίας Σιλτζ προς τον εκεί απόδημο Ελληνισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή 30/03 ο πανοσιολογιότατος π. Πέτρος Ρούσσος, Μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου « Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη », συλλειτούργησε με τον Πρωτοσύγκελλο Ματίας Σιλτζ, παρουσία μελών των δύο Συλλόγων « Οι Φίλοι της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο » και « Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη ».

Οι δύο ημέρες, Πέμπτη 27/03 και Παρασκευή 28/03, κύλησαν για μεν τους μαθητές και καθηγητές μέσα σε μια εναλλαγή συλλογικής εργασίας σε διεθνές επίπεδο, αθλημάτων και μουσικών εκδηλώσεων, στο Λουλτσχάουζεν, σε απόσταση μιας ώρας από το κέντρο του Λουξεμβούργου, ενώ ο κ. Π. Μπικάκης μαζί με τους Διευθυντές των Λυκείων επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Σχολείο ( πτέρυγα Δ/θμιας Εκπ/σης ) και είχαν γεύμα εργασίας με τον Διευθυντή, κ. Φαξ καθώς και με τον Υποδιευθυντή, κ. Ντεκάν, ( ο οποίος πέρυσι, είχε συνοδεύσει τη χορωδία του Ευρωπαϊκού Σχολείου του Λουξεμβούργου στην Κρήτη και παρευρέθηκε στην από κοινού συναυλία με την Ορχήστρα του Μουσικού Γυμνασίου Ηρακλείου στον Θεατρικό Σταθμό ). Συμμετείχαν, επίσης, ο κ. Π. Μπικάκης και οι Δ/ντές των Λυκείων σε συζήτηση γύρω από την αυτονομία των Λυκείων καθώς και τις δυνατότητες για χορηγίες στα Λύκεια. Κατά την επίσκεψή τους στο Υπουργείο Παιδείας του Μεγάλου Δουκάτου έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Μισέλ Λάννερς, Δ/ντή του Τμήματος Ερευνας και Παιδαγωγικών και Τεχνολογικών Καινοτομιών, σχετικά με το καθεστώς Γλωσσών και με τα εν γένει Εκπαιδευτικά Συστήματα των χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή. Δόθηκε έμφαση στα κοινά σημεία δομής αλλά και στα σημεία διαφορετικής αντιμετώπισης, όπως π.χ. στην αξιολόγηση μαθητών και εκπαιδευτικών, στη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στη δια βίου εκπαίδευση. Το Υπουργείο Παιδείας τίμησε τον κ. Π. Μπικάκη και τους Δ/ντες των Λυκείων με επίσημο γεύμα το βράδυ της Πέμπτης 27/03.

Η Παρασκευή 28/03 ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για όλους τους Έλληνες, μόνιμους κατοίκους του Λουξεμβούργου και επισκέπτες, αφού γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα η Εθνική μας Εορτή. Το επίσημο δείπνο στο παλαιό ξενοδοχείο Γκραντ Οτέλ Κραβάτ οργανώθηκε με την πρωτοβουλία του καθηγητή κ. Edouard Wolter, Προέδρου του Συλλόγου « Οι Φίλοι της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο », παρουσία του Έλληνα Πρέσβη, κ. Παναγιώτη Μακρή, του Α’ Συμβούλου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λουξεμβούργο, κ. Αλέξιου Οικονομόπουλου, του Δ/ντή του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λουξεμβούργο, κ. Ηρακλή Γαλανάκη, ακούραστου συμπαραστάτη της ελληνο-λουξεμβουργιανής φιλίας και του καθηγητή – Ελληνιστή, κ. Ανρί Μύλλερ, στον οποίο αποδόθηκε ιδιαίτερη τιμή ως ιδρυτή του Συλλόγου « Οι Φίλοι της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο » το 1952, Πρόεδρο του Συλλόγου για σαράντα ολόκληρα χρόνια και Επίτιμο Δημότη του Δήμου " Νίκος Καζαντζάκης ". Τιμήθηκαν, επίσης, δύο μέλη του Συλλόγου για την επί χρόνια σημαντική προσφορά τους και τη συμβολή τους στην προώθηση της ελληνολουξεμβουργιανής φιλίας. Στο επίσημο δείπνο παρευρέθηκαν, επίσης, στο επίσημο δείπνο, τιμώντας την Ελλάδα, ο κ. Πιέρ Μπουλέ, Μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Διακιωμάτων στο Στρασβούργο, μαζί με τη σύζυγό του, κ. Ζανέτ Μπουλέ, Καθηγήτρια Αρχαίων Ελληνικών και, επί οκταετία, Πρόεδρο της Ένωσης Φιλολόγων όλης της Γαλλίας.

Ο κ. Π. Μπικάκης, Πρόεδρος του αντίστοιχου Συλλόγου « Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη », έκανε την επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του Συλλόγου το 2002, ίδρυση που τίμησε τον μισό αιώνα λειτουργίας του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο» το 1952 και παρουσίασε τα παρευρισκόμενα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου. Υπογράμμισε, επίσης, τους κοινούς στόχους των δύο αδελφών Συλλόγων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κοινή πορεία στο εξής μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Οι επισκέψεις και οι ξεναγήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ίδρυμα Ζαν Μοννέ, στο Μουσείο Ιστορίας της Πόλης του Λουξεμβούργου, στο Σένγκεν ( το τριεθνές σημείο: Λουξεμβούγο – Γαλλία – Γερμανία, όπου υπογράφτηκε η περίφημη Συνθήκη Σένγκεν για την κατάργηση συνοριακού ελέγχου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ), στο Βιάνντεν ( στο Βόρειο Λουξεμβούργο ), όπου βρίσκεται και το Μουσείο του Βίκτωρα Υγκό προσέφεραν σε όλους τους επισκέπτες, μαθητές και εκπαιδευτικούς, μια μοναδική ευκαιρία για γνώση, τόσο της ιστορίας, όσο και της όλης πορείας του Μεγάλου Δουκάτου μέσα από τους αιώνες, μιας πορείας άρρηκτα συνδεδεμένης με την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θερμή υπήρξε η υποδοχή των αντιπροσωπειών κατά τη δεξίωση που παρέθεσε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης καθώς και η επίσημη υποδοχή από τον Σύλλογο Κρητών του Λουξεμβούργου, όταν ο πρόεδρός του Συλλόγου, κ. Γιώργος Αεράκης οργάνωσε την ελληνική βραδιά στο Οντεόν για να τιμήσει την Ελληνική Αντιπροσωπεία, παρουσία του Ιερατικού προϊσταμένου της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Λουξεμβούργου, π. Ελευθερίου Ανυφαντάκη, της Προξένου της Ελλάδας κ. Σκαλίδη, του κ. Ηρακλή Γαλανάκη και του καθηγητή κ. Έντουαρ Βόλτερ.

Η Δευτέρα 31/03, ημέρα Ολομέλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για όλες τις αντιπροσωπείες, βρήκε τους μαθητές των επτά χωρών, που συμμετείχαν στον όλο εορτασμό, να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των από κοινού εργασιών τους, στη Γαλλική και Γερμανική γλώσσα, στην Ευρωπαία Επίτροπο, Υπεύθυνη για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, στον κ. Ζακ Σαντέρ, Ευρωβουλευτή και πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην κ. Λύντι Πόλφερ, Λουξεμβούργια Υπουργό Εξωτερικών, στην κ. Μαρί – Ζοζέ Ζάκοκς, Λουξεμβούργια Υπουργό Νεολαίας και στην κ. Αν Μπρασέρ, Λουξεμβούργια Υπουργό Εθνικής Παιδείας. Δε χωρεί αμφιβολία ότι η όλη εμπειρία υπήρξε μοναδική για εφήβους και ενήλικες. Η Ελληνική Αντιπροσωπεία οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών, κ. Γιώργο Αεράκη και στην κ. Κατερίνα Αναστασάκη-Μπέρρυ, μονίμους υπαλλήλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την προθυμία τους να συμβάλουν στην όλη ξενάγηση.

Το αποχαιρετιστήριο γεύμα το βράδυ της Δευτέρας 31/03 έδωσε την ευκαιρία σε όλες τις αντιπροσωπείες να συγχαρούν αλλά και να ευχαριστήσουν τους βασικούς συντελεστές της « Ευρωπαϊκής Συνάντησης 2003 », τον Δ/ντή του ΑΤΗΕΝΕΕ, κ. Εμίλ Χάαγκ, τον Αναπληρωτή Δ/ντή, κ. Πώλ Σιλτζ και την καθηγήτρια, κ. Μαριάν Ντονντελίνγκερ, υπεύθυνη της όλης διοργάνωσης.

Η φιλοξενία, τόσο των Ελλήνων μαθητών από τις οικογένειες των Λουξεμβούργιων ομηλίκων τους, όσο και Ελλήνων εκπαιδευτικών και των μελών του Συλλόγου μας σε σπίτια συναδέλφων και φίλων, Λουξεμβούργιων και Ελλήνων, υπήρξε ιδιαίτερα θερμή και άνοιξε νέους δρόμους για ανταλλαγές και επισκέψεις και στο νησί μας.

Κλείνοντας αυτή την αναδρομή, πρέπει να τονιστεί για μια ακόμη φορά η απόκτηση σημαντικών εμπειριών μέσα από ανάλογες συναντήσεις εκπαιδευτικού και πολιτισμικού χαρακτήρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η διαπίστωση ότι η Ελληνική Δημόσια Εκπαίδευση, παρά τις όποιες αδυναμίες της, παρέχει σε υψηλό βαθμό την κλασική παιδεία στους μαθητές της και τους καθιστά άξιους συνομιλητές των ομηλίκων τους των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, δεν πρέπει να αμφισβητείται. Σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανθρωπότητα, η όλη διαπαιδαγώγηση των μαθητών μας, η οποία στηρίζεται σε αξίες που προβάλλουν την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ανοχή στη διαφορετικότητα του πλησίον και τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δίνει ένα προβάδισμα στους νέους μας. Αυτό είναι κάτι, που, συχνά, εμείς οι ίδιοι αμφισβητούμε, μέχρι τη στιγμή που βλέπουμε, κατά τη διάρκεια σχολικών ανταλλαγών και συναντήσεων εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, την αναγνώριση από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005