www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ENISA arrow ΕΝΙΣΑ:ΟΜΟΨΥΧΙΑ,ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ,ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΝΙΣΑ:ΟΜΟΨΥΧΙΑ,ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ,ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ E-mail
11.11.07

7.11.2007

ΕΝΙΣΑ:ΟΜΟΨΥΧΙΑ,ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ,ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ.

Ηρακλής Γαλανάκης

Υπάρχει λοιπόν πρόβλημα παραμονής του ΕΝΙΣΑ στο Ηράκλειο και στην Ελλάδα παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις που ακούστηκαν κατά καιρούς. Επαληθεύθηκαν δυστυχώς οι φόβοι εκείνων που δημιούργησαν, στελέχωσαν και πλαισίωσαν το σύλλογο “Οι Φίλοι του ΕΝΙΣΑ”.

Ευτυχώς έγινε συνείδηση και από τους φορείς, της αναγκαιότητας ενεργοποίησής τους, όπως αποδείχθηκε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προπερασμένη Δευτέρα στο νομαρχιακό κτίριο υπό την προεδρία της κας Νομάρχη, Ευαγγελίας Σχοιναράκη-Ηλιάκη.


Τι πρέπει να γίνει;


Αν και έχει ξαναγραφεί και ειπωθεί, επιβάλλεται και επείγει, η δημιουργία μιας καλά οργανωμένης “ομάδας εργασίας”, με πραγματική βούληση, μελετημένο σχέδιο, μέσα για την υλοποίησή του και με βάθος χρόνου. Καλές είναι οι συσκέψεις, τα ψηφίσματα και οι ανακοινώσεις, αλλά αν δεν είναι απόρροια όσων προηγήθηκαν, δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από μια συνηθισμένη επικοινωνιακή εκτόνωση. Υπάρχει ο σύλλογος “Οι Φίλοι του ΕΝΙΣΑ”, που απέδειξε την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της ύπαρξής του. Δεν πρέπει όμως να διαφεύγει κανενός ότι δεν είναι ένα επαγγελματικό σωματείο,αλλά ένα σύνολο συνειδητοποιημένων ενεργών πολιτών-εθελοντών, που αντλούν από τον ελεύθερο χρόνο και τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Η διαθεσιμότητα και η κάλυψη των αναγκών από τον πρόεδρό του κ. Μιχάλη Καραταράκη και το Ξενοδοχείο ύπνου ΛΑΤΩ, είναι μια ουσιαστική προσφορά, αλλά και μια προσωρινή λύση, που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας “ομάδας πίεσης” που θα θέλει να αγωνιστεί ουσιαστικά για την υλοποίηση των στόχων, απέναντι μάλιστα σε ισχυρότατους αντιπάλους..


Ομοψυχία.


Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ομοψυχία. Το ζήτημα της παραμονής του ΕΝΙΣΑ στο Ηράκλειο, της ενίσχυσης και του εμπλουτισμού του, είναι ζήτημα στοιχειώδους εθνικής αξιοπρέπειας. Όλοι οι φορείς πρέπει να συστρατευθούν χωρίς εαυτουλίστικες σκοπιμότητες. Κάθε φορέας οικονομικός, κοινωνικός ή πνευματικός πρέπει να ενεργοποιήσει τις όποιες χρήσιμες διασυνδέσεις και επιρροές του εντός και εκτός Ελλάδας. Οι Βουλευτές Ηρακλείου και της Κρήτης θα πρέπει να δρουν ενωμένα, συντονισμένα, θέτοντας υπεράνω όλων τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Κρήτης.ως ελληνικής περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο.. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Οι Επερωτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται συντονισμένα για να  διαχέεται συντονισμός και ομοψυχία. Δηλώσεις εντυπωσιασμού πρέπει να αποφεύγονται για να μην ακυρώνεται και να αποδυναμώνεται η εικόνα της ομόψυχης βούλησης και αποφασιστικότητας που θα πρέπει να εκπέμπεται. Συντονισμός δράσεων για την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος δεν σημαίνει καμία αυτοκατάργηση. Σημαίνει ουσιαστική βούληση για την υλοποίηση του στόχου. Υπάρχουν τόσα άλλα θέματα και ζητήματα για να εκφραστεί η ιδιαιτερότητα του καθενός.


Κινητοποίηση “Κρητών όπου Ευρώπης”.


Το ζήτημά μας δεν είναι μόνο ζήτημα Κρητών της περιοχής της πόλης ή του νομού Ηρακλείου. Είναι πρώτον ζήτημα Κρητών όπου Γης και κυρίως όπου Ευρώπης. Έχουμε το προνόμοιο να διαθέτουμε συλλόγους Κρητών σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει Ομοσπονδία Παγκρητικής Ευρώπης με δυναμικά και έμπειρα στελέχη. Άνθρωποι όπως ο πρόεδρός της κ. Γιάννης Επιτροπάκης, ή τα άλλα μέλη του προεδρείου όπως ο κ. Γιώργος Αεράκης δεν έχουν

ανάγκη από ευαισθητοποίηση. Είναι ευαισθητοποιημένοι και αποδεδειγμένοι υπερασπιστές των νόμιμων συμφερόντων της Κρήτης και της Ελλάδας. Κανένας Κρητικός ή Κρητικιά στην Ελλάδα και στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να μείνει αδιάφορος. Γιατί όπως πολύ σωστά ειπώθηκε οι Κρητικοί και οι Έλληνες γενικότερα δεν πρέπει να αποδεχθούν να τους εκλαμβάνουν και να μας μεταχειρίζονται ως τους “παρακαθιανούς”, της Ευρώπης. Ως πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.


Οχι στην εσωτερική νεοαποικιοκρατία.


Η προσφορά των Κρητών και των Ελλήνων γενικότερα στην Ελευθερία της Ευρωπαϊκής ηπείρου όποτε χρειάστηκε, αλλά και η συμμετοχή τους στο πνευματικό και πολιτιστικό της γίγνεσθαι και οικοδόμηση, δεν επιτρέπουν την αποδοχή μιας μεταχείρισης που θυμίζει αποικιοκρατικές εποχές και πρακτικές . Από εμάς εξαρτάται αν θα μας επιβληθούν σχεδιασμοί που γελοιποιούν τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οράματα και τη βούληση των ιδρυτών της και επιβάλλουν την παλινόρθωση της νεοαποικιοκρατίας, στο εσωτερικό της αυτή τη φορά. Με τη συστράτευση και των αποδήμων Κρητών, ο σημαντικός αυτός κίνδυνος για την ισόρροπη ανάπτυξη και εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, θα γίνει συνείδηση και των άλλων Ευρωπαίων συμπολιτών μας, για να μας στηρίξουν. Γιατί αν το ζήτημα του ΕΝΙΣΑ είναι απόδειξη μιας νεοαποικιακής νοοτροπίας, δεν θα είναι το μοναδικό ζήτημα και πρόβλημα που θα θρέψει αυτή η εσωτερική νεοαποικιοκρατική πρακτική. . Μια εσωτερική νεοαποικιοκρατική πρακτική που προσπαθούν να επιβάλλουν τα οργανωμένα οικονομικά μονοπώλια ή ολιγοπώλια μέσα από τη χειραγώγηση της Ένωσης και των θεσμών της. Θα είναι ένα από τα ζητήματα. Και αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα δικό μας. Είναι ζήτημα ποιας Ευρώπης θέλουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες ,ασχέτως της εθνικής και γεωγραφικής μας προέλευσης. Ο ΕΝΙΣΑ θα χαθεί μόνο αν εμείς το θελήσουμε, είτε από ανεπάρκεια, είτε από ραγιαδισμό. Αν όμως θελήσουμε να τον κρατήσουμε, άρα και να αγωνιστούμε, τότε και θα μείνει και θα αναπτυχθεί όπως τον έχει ανάγκη η Ένωση και οι Ευρωπαίοι πολίτες, όπως είμαστε και Εμείς.


Παγκρήτια κινητοποίηση...


Κι ενώ γράφαμε τις γραμμές αυτές πληροφορηθήκαμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τελικά, επικαλούμενη και ανακρίβειες, τη δημιουργία του νέου φορέα που θα απορροφήσει και τον ΕΝΙΣΑ, μετά το 2011!!!

Η “αρπαγή” φαίνεται ότι μεθοδεύεται και περίτεχνα. Έγινε όμως με τη συνενοχή του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Σταύρου Δήμα, του κρητικής καταγωγής υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κώστα Χατζηδάκη και την τελική συγκατάθεση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή; Δηλαδή εκτός από Ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας , είμαστε και Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Μας είναι δύσκολο να το πιστέψουμε. Τι λένε γι'αυτό οι Κρήτες βουλευτές και Ευρωβουλευτές; Θα επανέλθουμε μόλις μελετήσουμε την απόφαση και διασταυρώσουμε τις πληροφορίες μας. Γιατί αν η Κρήτη και ο Κρητικός λαός “πουλήθηκε”, πρέπει να το γνωρίζει και να πράξει αυτό που γνώριζε πάντα να κάνει. Να μη δέχεται τον εξευτελισμό και τη γελοιοποίηση. Να απαιτεί την στοιχειώδη αξιοπρέπεια και σεβασμό που του οφείλεται Να ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ και να ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ.


Τελευταία ανανέωση ( 15.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005