www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow Η ανανέωση της Βικελαίας Βιβλιοθήκης:Γιάννη Χλουβεράκη 7.6.2007
Η ανανέωση της Βικελαίας Βιβλιοθήκης:Γιάννη Χλουβεράκη 7.6.2007 E-mail
09.06.07
ΠΑΤΡΙΣ  7.6.2007
Η ΤΟΛΜΗ 8.6.2007
Η ανανέωση της Βικελαίας Βιβλιοθήκης

Του Γιάννη Χλουβεράκη

«Εστίες καλλιτεχνικής και επιστημονικής γνωριμίας, κέντρα πληροφοριακών μεταδόσεων, οι βιβλιοθήκες αποτελούν μέρος των Εθνικών πόρων.»

Η Γενική Συνέλευση της Ουνέσκο (1972) διακήρυξε πως τα βιβλία, συστατικά στοιχεία του πολιτισμού, «ασκούν θεμελιακή λειτουργία στην πραγμάτωση των σκοπών της Ουνέσκο, της ειρήνης, της ανάπτυξης, της διάδοσης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και στην αποικιοκρατία».

Η κοινωνία οφείλει να κάμει ώστε να μπορεί ο καθείς νʼ απολαύσει τ' αγαθά της ανάγνωσης που με την σειρά της συνεισφέρει στην ατομική ευδαιμονία, στην διάδοση της μόνιμης παιδείας και στις ανάγκες του κάθε έθνους – σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του βιβλίου. Οι βιβλιοθήκες καταλαμβάνουν θέση – κλειδί στην διανομή του βιβλίου.

Η βιβλιοθήκη έχει πλέον προ πολλού παύσει να είναι μόνον φύλακας γραπτών μνημείων και η δράση της είναι συνυφασμένη με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το βιοτικό επίπεδο ανέρχεται. Οι εργάσιμες ώρες περιορίζονται και οι ώρες σχολής αυξάνουν. Η εκπαίδευση γενικεύεται και γίνεται απαραίτητο στοιχείο προόδου και επαγγελματικής επιτυχίας.

«Μπορεί οι οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών να κάνουν την έρευνα και τη συγκέντρωση πληροφοριών πιο γρήγορη και πιο πλήρη. Αλλά το βιβλίο προορίζεται και για την ευχαρίστηση της στοχαστικής απόλαυσης ενός κειμένου, για το ξεφύλλισμα μιας ωραίας έκδοσης, για το χάδι του χεριού και του ματιού που καταλήγει να είναι χάδι ψυχής», γράφει ο καθηγητής Γεώργιος Κουμάντος.

Ύστερα από τα παραπάνω, η παραμονή της Βικελαίας, με τους ανεκτίμητους πνευματικούς θησαυρούς, στα «Αχτάρικα», με ανασχεδιασμό ολόκληρου του κτηρίου, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές της Βιβλιοθηκονομίας, ανακύπτει ως επιτακτική υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής.

Η βελτίωση των κτιριακών υποδομών, ενδεχομένως μπορεί να επιλυθεί και με χρηματοδότηση από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα – σχετική αίτηση και μελέτη έχει υποβληθεί από τη Βιβλιοθήκη της Χίου «Αδαμάντιος Κοραής».

Τώρα, πέραν του συμβολικού τρόπου προβολής του πολιτισμού και του Ηρακλείου ως Πρωτεύουσας πόλης, η απόδοση ολόκληρου του κτιρίου στη Βικελαία ανταποκρίνεται σʼ ένα χρόνιο αίτημα, ταυτίζεται με παλαιότερη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και αποτελεί ελάχιστη προσφορά στη μνήμη και στο όραμα, στο πρώτο desideratum, των Νικόλαου Σταυρινίδη, Στέργιου Σπανάκη, Λευτέρη Πλατάκη, Νίκου Γιανναδάκη και Μενελάου Παρλαμά.

Βέβαια, εκτός του κατάλληλου Μεγάρου στέγασης της βιβλιοθήκης απαιτείται και η στελέχωση με επαρκές και ειδικευμένο προσωπικό για την αξιοποίηση κατά τον καλύτερο τρόπο του υλικού και τη διεύρυνση της δράσης προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών ο ιεραποστολικός ζήλος του υπάρχοντος προσωπικού, στο μόχθο του οποίου οφείλονται, εν πολλοίς, οι τιμητικές διακρίσεις της Δημοτικής Βικελαίας Βιβλιοθήκης – Χρυσός Σταυρός του Αγίου Ανδρέα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, Βραβείο Καζαντζάκη του Δήμου Ηρακλείου, Χρυσό Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης – δεν αρκεί.

Η αποστολή των σύγχρονων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκτός της κατασκευής υλικών έργων, συνδέεται και με τις πνευματικές, τις άυλες ανάγκες των δημοτών, αναπληρώνοντας ή συμπληρώνοντας την κοινωνική διάσταση του Κράτους, την οποία θεωρητικά αναγνωρίζουν όλοι.

Μια βιβλιοθήκη με πολυσχιδή δραστηριότητα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται προσεκτική φροντίδα και ανανέωση και (το δυσκολότερο) χρηματικά μέσα.

Τελειώνω, μʼ ένα από τα αινίγματα του Βικέλα με τα οποία συνήθιζε να διασκεδάζει τις εσπερινές συναθροίσεις Ελλήνων του Λονδίνου:

«Ποιο σπίτι κατοικούν σοφοί μικροί τε και μεγάλοι,

που μεταξύ των είνʼ βωβοί και προς τους άλλους λάλοι;»

(Η Βιβλιοθήκη)

Ηράκλειο, Ιούνιος 2007


 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005