www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΚΕΛΑΙΑ. 30.5.2007
ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΚΕΛΑΙΑ. 30.5.2007 E-mail
01.06.07

ΠΑΤΡΙΣ 30.5.2007

Γιατί υπογράφω για τη Βικελαία


Του Ηρακλή Γαλανάκη

Σε μια συνεχώς ενοποιούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση των 500 περίπου εκατομμυρίων πολιτών, και σε μια εξελισσόμενη παγκοσμιοποιημένη υφήλιο, των 6 περίπου δις κατοίκων, που μας προσκαλούν και μας προκαλούν, η επένδυση στη φαιά ουσία των συμπολιτών μας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιβίωσή, την παρουσία και το βάρος μας, ως Λαός και Έθνος.

Με ανερχόμενες δυνάμεις επί πλέον την Κίνα του 1 δις και 400 εκατομμυρίων κατοίκων και της Ινδίας του 1 δις, και με τα σύνορα που γκρεμίζονται, κυρίως τα οικονομικά, κάθε μέρα και πιο πολύ, η αδιαφορία και ο ωχαδερφισμός εγκυμονούν θανάσιμους κινδύνους.

Κάθε τι λοιπόν που τονίζει αυτό το δεδομένο, αφυπνίζει και κινητοποιεί, αξίζει όχι μόνο να ενθαρρύνεται αλλά και να στηρίζεται με κάθε εφικτό τρόπο και μέσο.

Η βιβλιοθήκη σύγχρονης αντίληψης και προδιαγραφών, είναι ένα βασικό εργαλείο επένδυσης στη φαιά ουσία όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις.

Κάθε λοιπόν πρωτοβουλία, ή προσπάθεια για την εξάπλωση, την ενδυνάμωση και την αύξηση της ελκυστικότητας και της επισκεψιμότητας των βιβλιοθηκών αξίζει όχι μόνο την προσοχή μας , αλλά και την ενεργή υποστήριξη και συμμετοχή μας.

Το παράδειγμα

της ΒΜΕ

Είναι ένα από τα σημεία πνευματικής υγείας μιας πόλης, η ύπαρξη, η δημιουργία ή ανασυγκρότηση συλλόγων όπως της «Βικελείου Μορφωτικής Εταιρείας».

Η προσπάθεια που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του προέδρου των «Φίλων του Πανεπιστημίου Κρήτης», καθηγητή Μιχάλη Καραταράκη, αγκαλιάστηκε και αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερους κατοίκους της πόλης.

Αφορμή είχε δοθεί από το κλείσιμο της Βικελαίας, εξ αιτίας των αναγκαίων εργασιών που απαιτούσε η στασιμότητα του κτιρίου. Ως έναυσμα λειτούργησαν κυρίως η αρθρογραφία και η πολύ ενδιαφέρουσα πολυήμερη έρευνα της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ, το άρθρο του πρώην δημάρχου Ηρακλείου και ευρωβουλευτή Μανόλη Καρέλη –«Ώρα να δράσουμε για την Βικελαία», καθώς επίσης και τα κείμενα, μεταξύ άλλων, του πρώην βιβλιοπώλη Γ.Χ.Χριστάκη «Όχι στις αποθήκες ο θησαυρός της Βικελαίας». (Βλέπετε διάφορα σχετικά κείμενα www.europolis.gr ΒΙΚΕΛΑΙΑ. Βικέλειος Μορφωτική Εταιρεία).

Η επιδοκιμασία των πρωτοβουλιών της ΒΜΕ, η διογκούμενη συμμετοχή, το αυξανόμενο ενδιαφέρον όπως φαίνεται από την αρθρογραφία στον τοπικό Τύπο, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης και διαφάνειας ως προς την τελική και οριστική τύχη της Βικελαίας και του κτιρίου «ΑΧΤΑΡΙΚΑ», ενεθάρρυναν τη νέα πρωτοβουλία για τις υπογραφές.

Πρωτοβουλία ουσίας…

Με τη συλλογή των υπογραφών η ΒΜΕ έρχεται να καταγράψει μια συνειδητή τοποθέτηση των κατοίκων του Ηρακλείου, όσον αφορά τη διάσωση και διαφύλαξη της ιστορικής πνευματικής μνήμης και των κατακτήσεών της Βικελαίας. Ερχεται επίσης να επισημάνει και την πραγματική θέληση τους για τη μελλοντική πνευματική ταυτότητα της πόλης.

Η βούληση και η προσπάθεια αυτή των πολιτών άλλωστε, φαίνεται ότι δεν είναι άσχετη με τις διαπιστώσεις που έγιναν και σημαντικά διεθνή φόρουμ, όπως στο «Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας» το περασμένο καλοκαίρι στο Στρασβούργο. Διαπιστώσεις που φαίνεται ότι συμμερίζονται, και πολιτικοί επί κεφαλής πολιτικών οργανώσεων όπως π.χ. το ΠΑΣΟΚ, αν κρίνομε από ότι ειπώθηκε κατ
ʼ επανάληψη πρόσφατα από τον πρόεδρό του κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε και συμπεριέλαβε, στο προγραμματικό συνέδριο του Κόμματός του το ρόλο των ανεξάρτητων αρχών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, στη λειτουργία, στη ποιότητα της δημοκρατίας και στην έμπρακτη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών. Το πρόσφατο προγραμματικό συνέδριο, το ψήφισε ομόφωνα. Την περασμένη Παρασκευή στη Γλασκώβη, ο κ. Παπανδρέου, ως επίσημος καλεσμένος με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, υποστήριξε την ίδια θέση στην «Έβδομη συνάντηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων». Ανάλογη ήταν άλλωστε η τοποθέτησή του και στο χθεσινό Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του Κινήματός του.

Η ΒΜΕ, δεν ταυτίζεται βέβαια με κανένα κόμμα και καμία παράταξη. Ανήκει σε όλους, γιατί και η Βικελαία Βιβλιοθήκη είναι κληρονομιά, υπερηφάνεια και εργαλείο όλων των πολιτών του Ηρακλείου και όχι μόνο. Αποτελεί ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της πόλης και της Κρήτης, όπως το είχε γράψει και ο αείμνηστος έφορος Νίκος Γιανναδάκης, και άλλοι ανάλογου πνευματικού αναστήματος.

Δεν μένει όμως αδιάφορη σε κάθε θέση και πράξη που διαπνέονται από τις αξίες που υπηρετεί.

Γιατί υπογράφω;

Γιατί δεν είμαι αδιάφορος πολίτης από τη μια και δεν πιστεύω στον Καισαροπαπισμό από την άλλη. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι άλλοι έχουν το δικαίωμα να σκέφτονται, να λένε και να αποφασίζουν ότι θέλουν, «θείω δικαιώματι» ή στο όνομα κάποιας αριθμητικής πλειοψηφείας και εγώ να ερωτώμαι μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια.

Γιατί πιστεύω ότι επενδύοντας στη φαιά ουσία των ανθρώπων, συμβάλλομε στην επικράτηση μιας κοινωνίας που μειώνει συνεχώς την αλλοτροίωση και τη χειραγωγησιμότητα των μελών της, καθιστώντας την ταυτόχρονα όλο και πιο ανθρώπινη, πιο ευαίσθητη, πιο ευήμερη, πιο αλληλέγγυη, πιο ασφαλή.

Γιατί πιστεύω ότι η λειτουργία βιβλιοθηκών σύγχρονων προδιαγραφών αποτελεί την πιο στέραιη και ευφυή επένδυση στη φαιά ουσία των πολιτών.

Μια βιβλιοθήκη σύγχρονων προδιαγραφών και λειτουργίας δεν είναι μόνο δικαίωμα ενός πολίτη, είναι ταυτόχρονα μια από τις βασικότερες υποχρεώσεις της κάθε Δημοτικής Αρχής. Μια βιβλιοθήκη εκτός των άλλων, προσφέρει ευκαιρίες και δυνατότητες σε μη προνομοιούχους κυρίως πολίτες.

Γιατί πιστεύω ότι για κάθε εξουσία είναι ζωτικής σημασίας και προσφοράς, η ενεργοποίηση των πολιτών κάθε μέρα, για θέματα κυρίως που σημαδεύουν διαχρονικά το κοινωνικό σύνολο στο οποίο ζουν.

Γιατί οι πολιτισμικές κατακτήσεις και μνήμες δεν είναι ούτε για πέταμα, ούτε για μουσειοποίηση , ούτε για μουμιοποίηση. Είναι ένα εφαλτήριο για να πάμε ψηλότερα, μακρύτερα και καλύτερα. Γιατί μια πόλη δεν είναι τίποτε, -«κύμβαλο αλλαλάζον»- χωρίς πνευματικά σύμβολα και ζωντανούς πνευματικούς οργανισμούς.

Αξίζει να το πούμε ενεργά και καθαρά, μαζί με άλλα πολλά, υπογράφοντας και συμμετέχοντας.

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005