www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow Τερμίτες και σαράκια «τρώνε» τα σπάνια βιβλία της Βικελαίας!.Αλ. Α. Ανδρικάκη 25.1.05
Τερμίτες και σαράκια «τρώνε» τα σπάνια βιβλία της Βικελαίας!.Αλ. Α. Ανδρικάκη 25.1.05 E-mail
27.05.07
Τερμίτες και σαράκια «τρώνε» τα σπάνια βιβλία της Βικελαίας!

Του Αλ. Α. Ανδρικάκη

Φωτογραφίες: Γ. Μπρομοιράκης

Δεν είναι μόνο στατικά ανεπαρκές το κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης αλλά και ανεπαρκείς, για τη φύλαξη των βιβλίων, οι χώροι με συνέπεια να κινδυνεύουν σπάνιοι πνευματικοί θησαυροί…Σε χώρο που κάθε άλλο παρά ταιριάζει στο πνευματικό μέγεθος και την προσφορά της, στεγάζεται η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη. Το πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο με τη μειωμένη στατική επάρκεια που κτιρίου Αχτάρικα, η οποία προέκυψε από την προμελέτη που έχει παραγγείλει ο Δήμος, αλλά και από το γεγονός ότι στους χώρους του πρώτου και δευτέρου ορόφου, εκεί όπου αναπτύσσονται οι δραστηριότητές της, τα πολύτιμα βιβλία και αρχεία της ασφυκτιούν ενώ ο κίνδυνος καταστροφών είναι πλέον ορατός… Κι αυτό γιατί η συντήρηση ενός βιβλίου στο χρόνο έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες προφανώς δεν εφαρμόζονται σε ένα κτίριο, χώροι του οποίου το καλοκαίρι «δροσίζονται» με ανεμιστήρες και το χειμώνα ζεσταίνονται με σόμπες ή καλοριφέρ… Η συντήρηση του χαρτιού, σε έγγραφα αρχεία ή βιβλία, απαιτεί συγκεκριμένη σταθερή θερμοκρασία, χειμώνα και καλοκαίρι, καθώς επίσης και συγκεκριμένες συνθήκες φωτισμού. Πολύ περισσότερο που στα ράφια της Βικελαίας υπάρχουν βιβλία ή ντοκουμέντα με «ζωή» αιώνων, μοναδικά στοιχεία στην Ιστορία…

Στους ανεπαρκείς χώρους της δημοτικής βιβλιοθήκης, κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος σε ολόκληρη τη χώρα, υπάρχουν βιβλία ηλικίας 3 και 4 αιώνων, ανεκτίμητης πνευματικής, και όχι μόνο, αξίας, τα οποία ήδη έχουν σημάδια της φθοράς του χρόνου, καθώς τερμίτες έχουν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος τους…

Την ίδια ώρα, το κρύο και η υγρασία, το χειμώνα, και η μεγάλη ζέστη, το καλοκαίρι, έχουν προκαλέσει φθορές σε πολλούς άλλους τόμους που υπάρχουν στα ράφια της Βικελαίας. Ενώ η έλλειψη χώρων έχει καταστήσει αναξιοποίητες πολλές από τις δωρεές βιβλίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η σημαντική, σε περιεχόμενο τίτλων, βιβλιοθήκη του επί εικοσαετία εφόρου της Βικελαίας αείμνηστου Στέργιου Σπανάκη δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί, όπως ταιριάζει, καθώς εξαιτίας της έλλειψης χώρων. Και η αίθουσα του αναγνωστηρίου μπορεί να έχει το όνομα του κορυφαίου ιστορικού, όμως τα βιβλία του φυλάσσονται σε δύο στενούς διαδρόμους, στους οποίους δεν υπάρχει πρόσβαση για το κοινό.

Τα μεγάλα προβλήματα που είναι φυσικό να υπάρχουν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, για την οποία καμαρώνει η πόλη όμως δεν φαίνεται να της δίνει και ανταποδοτικά τη δυνατότητα να αναπτυχθεί, παραδέχονται τόσο οι δημοτικοί παράγοντες, όσο και τα στελέχη της υπηρεσίας.Κίνδυνος από σαράκι και τερμίτες…Αυτή την ώρα όλα τα τμήματα της Βικελαίας, ερευνητικά, αρχειακά, των εφημερίδων, το δανειστικό και το αναγνωστήριο έχουν αναπτυχθεί στα 1500 τετραγωνικά μέτρα του πρώτου και δεύτερου ορόφου του μεγάρου Αχτάρικα. Όπως λέει στην «Π» ο προϊστάμενος της υπηρεσίας ( η Βικελαία δεν είναι καν αυτόνομη Διεύθυνση, αλλά απλώς τμήμα της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Υποθέσεων του Δήμου…) Δημήτρης Σάββας, στα ράφια είναι περίπου 170.000 τίτλοι βιβλίων (άρα πολύ μεγαλύτερος αριθμός βιβλίων) ενώ πολλές δωρεές παραμένουν σε κούτες, επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν χώροι. Παράλληλα, και εκτός από τα ιδιαίτερα σημαντικά αρχεία διαφόρων περιόδων (ενετικό, τουρκικό, γερμανικής κατοχής) υπάρχουν και περισσότεροι από 300 τόμοι εφημερίδων. Όπως σημειώνει ο κ Σάββας, στο κτίριο δεν μπορούν να υπάρξουν οι συνθήκες σωστής φύλαξης. «Πρέπει η ατμόσφαιρα να είναι ξηρή, ούτε πολύ κρύο, ούτε πολλή ζέστη. Διαφορετικά δημιουργούνται σαράκι και τερμίτες που προκαλούν καταστροφές…Φυσικά δεν συζητάμε καθόλου για την επάρκεια των χώρων».

Κάθε χρόνο από τη Βικελαία αγοράζονται 2500 – 3000 βιβλία, ενώ οι δωρεές φτάνουν τα 500-1000. Το βάρος του συνόλου όλου αυτού του υλικού είναι εκατοντάδες, ενδεχομένως, τόνοι. Κι αυτό προκαλεί και τα προβλήματα στην αντοχή του κτιρίου, για την οποία έγινε λόγος τις τελευταίες μέρες.

Το πρόβλημα της έλλειψης χώρων αποδεικνύει και το γεγονός ότι η Βικελαία έχει αποθηκευτικό χώρο, κυρίως για τα Φύλλα Εφημερίδας της Κυβέρνησης (έχει στο αρχείο της μέχρι το 1984) και μερικές άλλες εκδόσεις χρησιμοποιεί και δύο υπόγειες αίθουσες στο δημοτικό μέγαρο της Ανδρόγεω.

Την ύπαρξη προβλήματος χώρων αλλά και συνθηκών, κατά συνέπεια, φύλαξης του υλικού παραδέχεται και ο πρόεδρος της επιτροπής εποπτείας, δημοτικός σύμβουλος Μανόλης Βασιλάκης. Ο ίδιος εκτιμά ότι το στατικό πρόβλημα δεν είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να κινδυνεύει το κτίριο. Απλώς οι επεμβάσεις πρέπει να γίνουν, μετά την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης, περίπου το Μάιο, ώστε το κτίριο να έχει τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νέος αντισεισμικό κανονισμός. «Τα προβλήματα στο φέροντα οργανισμό είναι μόνο σε ορισμένα σημεία, τα οποία δεν μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα», τονίζει ο κ Βασιλάκης. «Όμως ο Δήμος είναι αποφασισμένος το όποιο πρόβλημα να το αντιμετωπίσει».

Σε πρώτη φάση έχει παρθεί απόφαση να δοθούν προς χρήση τα υπόγεια του μεγάρου Αχτάρικα και η αίθουσα που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε η «Αθήνα 2004», συνολικής επιφάνειας 750 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς όμως να λύνεται το πρόβλημα με την προσθήκη αυτών των χώρων. Ο αείμνηστος Νίκος Γιανναδάκης, «ψυχή» της προσπάθειας του πνευματικού ιδρύματος τις δεκαετίες 1980 και 1990, είχε προτείνει πολλές φορές, να χρησιμοποιηθεί και το ισόγειο του κτιρίου, με τη δημιουργία κι ενός φιλολογικού καφενείου. Την πρόταση, πάντως, αυτή δεν φαίνεται να υιοθετεί ούτε η σημερινή δημοτική Αρχή (την ίδια θέση είχαν και προηγούμενες) καθώς η εμπορική αξιοποίηση των καταστημάτων του ισογείου αποφέρει σημαντικά έσοδα για το Δήμο. Το ερώτημα, πάντως, είναι ποια προτεραιότητα τίθεται σε μια τέτοια περίπτωση: η ανάδειξη, ακόμη περισσότερο, της Βικελαίας, με την εξασφάλιση χώρων και συνθηκών λειτουργίας, ή το οικονομικό όφελος από μια δραστηριότητα;Οι εργασίεςΟι εργασίες αποκατάστασης της στατικής επάρκειας του κτιρίου αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι. Όπως λέει στην «Π» ο αντιδήμαρχος επί των τεχνικών θεμάτων Κώστας Μαμουλάκης, στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου θα παραδοθούν οι οριστικές μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης και αμέσως μετά θα γίνει η δημοπρασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να εξευρεθεί και ο κατάλληλος χώρος για την προσωρινή λειτουργία της βιβλιοθήκης, το διάστημα των εργασιών.
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005