www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow Τι είχε προτείνει για στέγαση ο Στ. Σπανάκης.
Τι είχε προτείνει για στέγαση ο Στ. Σπανάκης. E-mail
27.05.07
Ερευνα ΠΑΤΡΙΣ 26.1.05
Παιδαγωγική Ακαδημία ή Ανδρόγεω είχε προτείνει ο Στ. Σπανάκης

Το θέμα της στέγασης, σε κατάλληλους και επαρκείς χώρους, της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης είχε απασχολήσει το Στέργιο Σπανάκη, επί εικοσαετία έφορο της, στην ομιλία του για τη βιβλιοθήκη, τον Ιούλιο του 1978, στην αίθουσα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

Ο Στ. Σπανάκης ενέκρινε την πρόταση της τότε δημοτικής αρχής του Μαν. Καρέλλη για τη διεκδίκηση του οικοπέδου της παλιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας, και σε περίπτωση που δεν ήταν αυτό εφικτό, πρότεινε το οικόπεδο όπου σήμερα έχει κατασκευαστεί το μέγαρο της Ανδρόγεω.

Χαρακτηριστικά σ’ εκείνη την ομιλία του είχε αναφέρει:

“Από τον Οκτώβρη του 1944 μέχρι τον Οκτώβρη του 1946 η Βιβλιοθήκη λειτούργησε στον ίδιο ισόγειο χώρο του μεγάρου Ακτάρικων. Το 1947 την μεταφέραν στον πρώτο όροφο του ίδιου μεγάρου, όπου στεγάζεται έκτοτε.

Στα τριάντα χρόνια που πέρασαν από τότε δεν κατορθώθηκε να αντιμετωπίσει ο Δήμος ριζικά το ζήτημα της στέγης της Βιβλιοθήκης. Το 1960, ύστερα από τη μεταφορά του ταχυδρομείου και του τηλεγραφείου από το οίκημα του Πανανείου Νοσοκομείου στη γωνία των οδών 25 Αυγούστου και Κορωναίου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μεταφέρει τη Βικελαία στο σαραβαλιασμένο αυτό κτήριο, “αφού προηγουμένως διακριβωθή η στατική δυνατότης αυτού και γίνουν οι αναγκαίαι διαρρυθμίσεις του ακινήτου”.

Αλλά, ευτυχώς, ύστερα από έγγραφο διαμαρτυρία της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και του Συλλόγου “Λόγος και Τέχνη”, ματαιώθηκε η μεταφορά της στο εντελώς ακατάλληλο αυτό οίκημα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο σε άλλη απόφασή του το 1972 “θεωρεί απαραίτητον την ανάγκην μεταστεγάσεως εν τω μέλλοντι της Δημοτικής Βικελαίας Βιβλιοθήκης εκ του δημοτικού μεγάρου Ακτάρικα εις νέον τοιούτον ειδικής κατασκευής επί τούτω, διά την τοποθέτησιν των υψίστης σημασίας και αξίας βιβλίων της Βιβλιοθήκης και του Τουρκικού Αρχείου.

Εκφράζει την ευχήν όπως προωθηθή η διαδικασία διά την επίλυσιν του από ετών υφισταμένου προβλήματος της ανεγέρσεως του πνευματικού κέντρου της πόλεως, ένθα θα εύρουν στέγην τόσον η Δημοτική Βιβλιοθήκη όσον και το θέατρον και οι πνευματικοί Σύλλογοι αυτής”.

Αλλά όλα αυτά ήταν μόνο ευχές. Και η κατάσταση της Βιβλιοθήκης παραμένει η ίδια, ώστε να γεννάται, εκτός από όλα τα άλλα, και πρόβλημα χώρου όχι για την κανονική τοποθέτηση, αλλά και για το στοίβαγμα των νέων βιβλίων των δωρεών και εκείνων που αγοράζονται.

Το θέμα για την οριστική και κατάλληλη στέγαση της Βιβλιοθήκης απασχόλησε τελευταία και το δήμαρχο κ. Καρέλλη. Και πριν απ’ όλα η εξεύρεση οικοπέδου ανάλογης έκτασης και σε κατάλληλη θέση για την ανέγερση της Στέγης Γραμμάτων. Και σαν τέτοιο θεωρείται το οικόπεδο που ήταν η Παιδαγωγική Ακαδημία, στην οδό ταξιάρχου Μαρκοπούλου. Η θέση πραγματικά είναι κατάλληλη, γιατί, ενώ είναι κεντρική είναι μακρυά από τους θορύβους των τροχοφόρων, που ειναι πολύ ενοχλητικοί για την πνευματική εργασία.

Η σημερινή ερειπωμένη οικοδομή ανήκε παλαιότερα στη Δημογεροντία Ηρακλείου και χρησιμοποιούνταν για νοσοκομείο, γνωστό μέχρι τελευταία με το όνομα Σπιτάλια, δηλαδή νοσοκομείο. Σήμερα ανήκει στο Δημόσιο. Ο Δήμος, σαν φυσικός διάδοχος της Δημογεροντίας Ηρακλείου, είχε μεταβιβάσει την κυριότητά του στο Δημόσιο για να κτίσει δημοτικό σχολείο. Αλλά για δημοτικό σχολείο χρειάζονται 3.000 τ.μ., σύμφωνα με τους ειδικούς κανονισμούς, και το οικόπεδο αυτό είναι μόνο 950 τ.μ. Γι’ αυτό μέχρι σήμερα δεν κτίστηκε το σχολείο και ο χώρος παραμένει αχρησιμοποίητος και θα μπορούσε να διατεθεί για να γίνει εκεί η Στέγη Γραμμάτων.

Με βάση τα στοιχεία αυτά ο Δήμος έστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών, Διεύθυνση Δημοσίων Κτημάτων έγγραφο, με αριθ. πρωτ. 1596 στις 8 Φεβρ. 1977, και ζητούσε την “επιστροφή του οικοπέδου αυτού στο Δήμο για να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία θα καλύψει και πανεπιστημιακές ανάγκες με την ίδρυση των Πανεπιστημιακών Σχολών”.

Το αίτημα αυτό του Δήμου κατατέθηκε και στην τότε Βουλή από τους βουλευτές του νομού κ.κ. Ψαράκη, Πλεύρη και Ξυλούρη. Δυστυχώς το Δημόσιο έμπλεξε το ζήτημα στα γρανάζια της γνωστής γραφειοκρατίας, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται.

Τα παραπάνω μου υπενθυμίζουν μια παροιμία του σοφού Κρητικού Λαού:

Έμπα στο κελί πορέψου

κι έβγα στην αυλή σουρέψου.

Αν τελικά ο Δήμος δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει το οικόπεδο της οδού ταξιάρχου Μαρκόπουλου ας αναζητήσει χώρο δικό του, για να λύσει το πρόβλημα που περιμένει τη λύση του 70 χρόνια.

Στην οδό Ανδρόγεω, απέναντι από το Δημαρχείο, υπάρχει το δημοτικό οικόπεδο, που χρησιμοποιείται σήμερα για τη στάθμευση αυτοκινήτων. Η θέση, εκτός από τα άλλα, συγκεντρώνει και ιστορικά προσόντα. Η σημερινή πλατεία Καλλεργών ήταν παλαιότερα το κέντρο του Μεγάλου Κάστρου.

Οι Βενετσιάνοι την έλεγαν Piazza dei Signori, δηλαδή πλατεία των αρχόντων, γιατί γύρω τριγύρω βρισκόταν το δουκικό ανάκτορο, ο Αγιος Μάρκος, η Λότζια, η μητρόπολη του Αγ. Τίτου, το ανάκτορο του Capitan Grande, δηλαδή του Ναυάρχου το ανάκτορο του στρατιωτικού διοικητή κ.λ.π.

Αν δεν αποδεσμευτεί το οικόπεδο “Σπιτάλια” -και γι’ αυτό πρέπει να ενισχύσουν την προσπάθεια του Δήμου οι βουλευτές του νομού, τα πνευματικά και πολιτιστικά σωματεία και οργανισμοί, ακόμα και οι Ηρακλειώτες ας μελετήσει την καλύτερη χρησιμοποίηση του σημερινού πάρκου αυτοκινήτων, προς το σκοπό της οριστικής στέγασης της Βιβλιοθήκης σε κατάλληλο οίκημα”.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005