www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow Ανάπτυξη της Βικελαίας σε όλους τους χώρους του μεγάρου Αχτάρικα.Η παρακαταθήκη του Νίκου Γιανναδάκη
Ανάπτυξη της Βικελαίας σε όλους τους χώρους του μεγάρου Αχτάρικα.Η παρακαταθήκη του Νίκου Γιανναδάκη E-mail
27.05.07
Ερευνα ΠΑΤΡΙΣ 26.1.2005
Ανάπτυξη της Βικελαίας σε όλους τους χώρους του μεγάρου Αχτάρικα
Η παρακαταθήκη του Νίκου Γιανναδάκη, με το τελευταίο κείμενό του, τρεις μήνες πριν το θάνατό του

Τη χρήση του συνόλου του μεγάρου Αχτάρικα για τις ανάγκες και την ανάπτυξη της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, είχε εισηγηθεί, τρεις μόλις μήνες πριν από το θάνατό του, ο αείμνηστος Νίκος Γιανναδάκης.

Ο τελευταίος έφορος της βιβλιοθήκης, σε κείμενο που σκόπευε να εκδώσει για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της πόλης, έθετε το θέμα της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της στους υπόγειους και ισόγειους χώρους, καθώς ήταν εμφανές εδώ και χρόνια ότι τέτοιας μορφής πρόβλημα θα εμφανιζόταν.

Το κείμενο, με τον τίτλο «Η Βικελαία Βιβλιοθήκη» (ή αλλιώς, μια ακόμη «μποτίλια στο πέλαγος»), είχε γραφεί τον Ιανουάριο του 1998, κι ενώ ο Ν. Γιανναδάκης ήταν ήδη βαριά ασθενής. Μάλιστα, όπως τόνιζε, στο ισόγειο θα μπορούσε να δημιουργηθεί βιβλιοπωλείο για την προώθηση των εκδόσεων της Βικελαίας, ενώ παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία παραδοσιακού καφενείου, το οποίο θα φιλοξενούσε φιλολογικές βραδιές. Χαρακτηριστικά τόνιζε:

«Αξιοποίηση υπέρ των αναγκών της (Βικελαίας) όλων των ισογείων και υπογείων χώρων του Δημοτικού Μεγάρου των Αχτάρικων (α)για την ίδρυση βιβλιοπωλείου τόσον εκδόσεων της ‘Β.Β.’ όσον και άλλων μη κερδοσκοπικών εκδοτικών οίκων, β) για την μεταφορά και την ανάπτυξη του Παιδικού και Δανειστικού τμήματος, γ) για την ίδρυση και τη λειτουργία παιδικού κινηματογραφικού [΄΄σινεάκ΄΄], δ) για την διαμόρφωση ενός παραδοσιακού καφενείου-εντευκτηρίου κ.α.)».

Η λύση αυτή, μετά την αποκατάσταση των στατικών προβλημάτων στο κτίριο, αλλά και τη διαμόρφωση των συνθηκών ασφαλούς φύλαξης και συντήρησης των βιβλίων και των αρχείων, θα δώσει την άνεση των χώρων, όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και στην προοπτική του χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να αναζητηθεί νέο κτίριο ως στέγη του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος.

Ο προβληματισμός για τη μετεγκατάσταση της Βικελαίας σχετίζεται με τα όσα αποκαλύφθηκε ότι κατέγραψε η προμελέτη για τη στατική επάρκεια του μεγάρου Αχτάρικα, αλλά και όσα παρουσίασε χθες η «Π» με τους ανεπαρκείς, σε έκταση, αλλά και ακατάλληλους, για τη συντήρηση των βιβλίων, χώρους. Ο προβληματισμός είναι πλέον έντονος καθώς αποδείχτηκε ότι σημαντικά αποκτήματα της βιβλιοθήκης δεν μπορούν όχι μόνο να αξιοποιηθούν, αλλά ούτε καν να τοποθετηθούν στα ράφια…

Ενώ το γεγονός ότι δεν υπάρχει η σταθερή θερμοκρασία αλλά και ο κατάλληλος φωτισμός, έχει ήδη προκαλέσει φθορές σε βιβλία, σε ορισμένα από αυτά, μάλιστα, σοβαρές.

Η λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Π» ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης, θα είναι η μετεγκατάσταση της Βικελαίας σε κτίριο στο οποίο και θα μπορεί να αναπτυχθεί αλλά και θα υπάρχουν οι χώροι για μαζικές επισκέψεις, πχ σχολείων. Ως τέτοιους, μελλοντικούς, χώρους ο κ Κουράκης προσδιόρισε το πολιτιστικό κέντρο ή το ανατολικό πολεοδομικό κέντρο, καθώς η δημοτική αρχή θεωρεί ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα ισόγεια του μεγάρου Αχτάρικα, τα οποία ενοικιάζει ο δήμος κι έχει οικονομικό όφελος.
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005