www.friendsofenisa.eu
Η νέα Μάχη της Κρήτης

Η Ευρώπολις υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης, ήταν πρώτα και πάνω από όλα, η μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Κρητικών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων και ολων των Ανθρώπων.Μια από τις σύγχρονες Μάχες της Κρήτης, είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα, η μάχη για το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Ευρώπης,να έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ηπειρωτική Ευρώπη. Οπως το να φιλοξενεί ένα ΕυρωπαΪκό Οργανισμό, τον ΕΝΙΣΑ, όπως φιλοξενεί τους άλλους 26 η Ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη, δηλ. για μια Ευρώπη της συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και της αλληλεγγύνης.
 

 

Κεντρική arrow ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία arrow Ηρθαν στη Βικελαία τα ιστορικά αρχεία από τη Γερμανία
Ηρθαν στη Βικελαία τα ιστορικά αρχεία από τη Γερμανία E-mail
27.05.07
Πατρίς 28.8.2004
Ηρθαν στη Βικελαία τα ιστορικά αρχεία από τη Γερμανία
Για την Κατοχή και την Αντίσταση

Ένα από τα πιο σημαντικά αρχεία για την σύγχρονη ιστορία του Ηρακλείου και της Κρήτης απέκτησε η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για 20.000 συνολικά έγγραφα που αφορούν τα πλήρη σχεδόν αρχεία της Γκεστάπο, της Κομαντατούρ, της γερμανικής δηλαδή διοίκησης την περίοδο της Κατοχής, από το 1941 μέχρι το 1944.

Τα αρχεία έφτασαν από το Φράιμπουργκ σε ηλεκτρονική αρχή και τώρα η Βικελαία σχεδιάζει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης την αξιοποίησή τους.

Τα χιλιάδες έγγραφα που στάλθηκαν σε CD ουσιαστικά αφορούν όλους τους Κρήτες. Εκεί αναφέρονται χιλιάδες καθημερινές ιστορίες Κρητικών που πιάστηκαν αιχμάλωτοι ,που πέρασαν από ανάκριση στα υπόγεια της Γκεστάπο, διαταγές της γερμανικής διοίκησης, εκθέσεις και ίσως ακόμη και ονόματα δοσίλογων-αυτό πιθανώς θα είναι και το πιο «λεπτό» ζήτημα όσον αφορά τα αρχεία.

«Είναι πολύ σημαντικά τα αρχεία αυτά και τα οποία αποκτήσαμε μετά από μεγάλη προσπάθεια» είπε στην «Π» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ και υπεύθυνος για τη Βικελαία κ.Μανόλης Βασιλάκης που αυτό το διάστημα βρίσκεται για προσωπικούς λόγους στη Γερμανία.

«Αυτά τα έγγραφα περιέχουν την σύγχρονη ιστορία της Κρήτης ειδικά αυτή την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Τα χιλιάδες έγγραφα που πήραμε θα δώσουν ακόμη πιο σημαντικές πληροφορίες για την γερμανική κατοχή» είπε ο κ.Βασιλάκης που ήδη σε συνεργασία με τη δημοτική Αρχή και τους ανθρώπους της Βικελαίας ετοιμάζονται για την καλύτερη αξιοποίηση των ντοκουμέντων.

«Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο όλα αυτά τα έγγραφα θα μελετηθούν , θα γίνει προσπάθεια πλήρους μετάφρασης και φυσικά σιγά σιγά κάποια από αυτά να δημοσιευθούν» τονίζει.

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι πολλοί πολίτες για λόγους που έχουν να κάνουν με υποθέσεις συγγενικών προσώπων είτε για λόγους επιστημονικού ενδιαφέροντος θα ήθελαν να μελετήσουν αυτά τα έγγραφα.

Αυτό το είχαν προβλέψει οι Γερμανοί που φυλάσσουν τα αρχεία στο Φράιμπουργκ και έχουν θέσει όρο να διατηρήσουν το… “κόπυ ράιτ”.

«Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει να πάρει ένα έγγραφο ή να βγάλει ένα αντίγραφο θα πρέπει να απευθυνθεί στα Αρχεία του Φράιμπουργκ, εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να δίνουμε αντίγραφα» λέει ο κ.Βασιλάκης.

Να θυμίσουμε ότι ο Δήμος ουσιαστικά δεν κατέβαλε καμία αμοιβή στο Φράιμπουργκ για να πάρει τα αρχεία.

Αλλά πλήρωσε τα 7500 ευρώ για τα έξοδα της αντιγραφής, αλλά φυσικά δεν έχει δικαίωμα να τα διαχειρίζεται.

Η επίσημη παρουσίαση αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Μενού
Κεντρική
Ευρώπολις γιατί;
Κρήτη-Ευρώπη
Μίκης Θεοδωράκης
ENISA
50 Χρόνια Ευρώπης
Εκπομπή Αφανείς Ήρωες
Λουξεμβούργο
Κρήτη
Ηράκλειο
ΒΙΚΕΛΑΙΑ Βικέλειος Μορφωτική Εταιρία
Αντισταθείτε
Πρωτοβουλίες
Συνεντεύξεις-Αρθρογραφία-Δημοσιεύματα
Ειδήσεις και νέα
Χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες
Τρίτη Ηλικία
Sitemap
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Αναζήτηση
Εγγραφή στο Newsletter
 
Τελευταίες ειδήσεις
Δημοφιλή Άρθρα
Ψηφοφορίες
Η άποψή σας για την εκπομπή
 


© europolis 2005